Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam,
to moj pierwszy post na tym forum i od razu z pytaniem: posiadam 400d i przymierzam sie do kupna ww. szkla. Mam je na weekend do przetestowania i nasuwa mi sie kilka watpliwosci:
1) Nie jest to juz niestety wyrob made in Japan i nie wiem czy jest jakas duza roznica w jakosci, ktora powinna mnie zachecic do szukania tej produkcji
2)Sporo zdjec pstrykam na trybach Av i Tv i na nich wszystkie foty wychodza ciemne (zly dobor drugiego z parametrow??). czekalem specjalnie na lepsze swiatlo (chociaz teoretycznie dla tego typu obiektywu nie jest niezbedne duze) i nadal zdjecia wychodza przyciemnione...nawet na dworze (probowalem z roznymi ustawieniami). Kiedys z tym samym body, ale inna 50-tka wydawalo mi sie, ze zdjecia wychodzily jasniejsze,ale nie mam ich juz do porownania niestety...
Czy taka jest specyfika tego obiektywu? czy moze aparat wymaga kalibracji? Wiem,ze nie jest to szklo "cacy", ale za ta cene lepszego sie nie znajdzie. Plizz help, bo musze jutro/pojutrze oddac i sie zdecydowac, badz nie.
Witam,
to moj pierwszy post na tym forum i od razu z pytaniem: posiadam 400d i przymierzam sie do kupna ww. szkla. Mam je na weekend do przetestowania i nasuwa mi sie kilka watpliwosci:
1) Nie jest to juz niestety wyrob made in Japan i nie wiem czy jest jakas duza roznica w jakosci, ktora powinna mnie zachecic do szukania tej produkcji
2)Sporo zdjec pstrykam na trybach Av i Tv i na nich wszystkie foty wychodza ciemne (zly dobor drugiego z parametrow??). czekalem specjalnie na lepsze swiatlo (chociaz teoretycznie dla tego typu obiektywu nie jest niezbedne duze) i nadal zdjecia wychodza przyciemnione...nawet na dworze (probowalem z roznymi ustawieniami). Kiedys z tym samym body, ale inna 50-tka wydawalo mi sie, ze zdjecia wychodzily jasniejsze,ale nie mam ich juz do porownania niestety...
Czy taka jest specyfika tego obiektywu? czy moze aparat wymaga kalibracji? Wiem,ze nie jest to szklo "cacy", ale za ta cene lepszego sie nie znajdzie. Plizz help, bo musze jutro/pojutrze oddac i sie zdecydowac, badz nie.
Znajdzie lepsze za te cene, bedzie to manualny takummar ze swiatlem 1,4, obiektyw, ktory jest w stanie pobic nawet canonowska 50/1,4, tyle tylko, ze bedziesz musial recznie ustawiac ostrosc i przyslone, ale jesli chodzi o jakosc optyczna to jedna z najlepszych 50tek jakie widzialem, na allegro do kupienia z jakies 350 do 400 zl
Wrzucaj zdjęcia, ocenimy. Z opisu podejrzewam, że źle ustawiasz aparat. Miałem 2 szt. tej 50-ki podpięte pod 350D i obie pracowały super. Wiadomo to micro motor, plastykowy bagnet, luzy itp itd! ALEEE w tej cenie z AF nie znajdziesz nic lepszego! porób kilka portretów na F 2.0 2.2 zobaczysz o co chodzi... ja swojego nie zdjąłem z body chyba przez poł roku po zakupie do czasu CZJ Biometar 80 2.8 :P
Posiadam to szkło od dwóch miesięcy i w porównaniu do Kita to jest super.
Mój egzemplarz jest wyprodukowany w Malezji. Nie miałem w ręku produkcji Japońskiej, więc nie mogę porównać jakości i doradzić Ci czy powinieneś jej szukać. Ja nie szukałem i nawet sobie tym głowy nie zaprzątam.
Na trybach Av Tv to ja mam ekspozycje podciągniętą o +1/3 EV właściwie zawsze. I wtedy zdjęcia wychodzą ok. Ale głównie to robie w M i staram się kontrolować efekt na wyświetlaczu. Jak jest za ciemno poprawka i ustawiam żeby było na + EV, jak za jasno to - EV. W zależności od sytuacji.
Ja mam 50 1.8 i jestem z niego bardzo zadowolony. Miałem przez moment tego wyprodukowanego w japoni i różnicy nie zauważyłem. Teraz mam made in taiwan 2 lata gwarancji i nie narzekam.Super szkiełko tylko trzeba przymykać 2.5 i wzwyż. Ja tego obiektywu używam tylko do focenia portretów i w ciemnych pubach sprawdza sie rewelacyjnie. Świetne szkło na poczatek. Tylko jak możesz kupic to kupuj na gwarancji.
ja swojego nie zdjąłem z body chyba przez poł roku po zakupie do czasu CZJ Biometar 80 2.8 :P
Też mam wyżej wymienionego Biometara, naprawde rewelacyjne szkło. Myślę jednak coraz bardziej o 50 1.8 II, bo przy portretach czasem jednak brakuje mi szerokości (na cropie).
ishi: jak Ci idzie ustawianie ostrości na manualnych obiektywach? Nie wiem czy to tylko moja ułomność, czy Ty też tak masz, ale im bliżej nieskończoności, tym trudniej ustawić właściwą ostrość (nie mam matówki z klinem :/) - skala staje się coraz bardziej czuła.
Dzieki wszystkim za odpowiedzi, popstrykam dzisiaj jeszcze troche, jutro podjade do sklepu i zaloze inny egzemplarz i porownam sobie a poki co wracam do testowania
BTW, a gdzie mozna wrzucic jakies foty,zeby Wam link podeslac?;-)
Dzieki wszystkim za odpowiedzi, popstrykam dzisiaj jeszcze troche, jutro podjade do sklepu i zaloze inny egzemplarz i porownam sobie a poki co wracam do testowania
BTW, a gdzie mozna wrzucic jakies foty,zeby Wam link podeslac?;-)
bez dandeliona bym nie probował nawet... przymierzalem kilka szkieł też na m42 i niby oko ustawia dobrze ale na standardowej matówce bioąc pod uwage wielkośc wizjera mhm ja nie potrafie.. nie mówie, że się nie da... ale ja próbowałem i zakładając ze GO jest bardzo mała i 5 cm robi różnice nie polecam.
co do 50 1.8 -jeśli zmienisz na coś lepszego to i tak fotki z 1.8 sprawią ogrom radośći i zostaną na długo... a o to w tym chodzi (osobiście nie wiem czy zamieniłbym na Takummara, nie negując jego jakości, czasami po prostu jesteśmy wygodni)
To nie jest wina obiektywu. Mam taki sam i nie ma mowy o niedoświetlaniu, zdjęcia są znakomite. Cechą tego obiektywu jest zdolność uzyskiwania zdjęć, które są porównywalne z obiektywami kilkunastokrotnie droższymi. Chyba, że zły egzemplarz.
W sumie to juz teraz wszystko jest ok, chociaz nie wiem czemu zdjec jeszcze nie udalo mi sie zamiescic, ale moze przy okazji jakos jeszcze je wrzuce. Mam za to jeszcze jedno pytanie do posiadaczy tego szkla: w sumie to juz o tym czytalem, ale czy to naprawde standard, ze sa luze na pierscieniu? Wiem, ze jest to jeden z najtanszych obiektywow, ale mimo wszystko dla kogos kto jak ja dopiero zaczyna troche to dziwne...poza tym chyba wszystko ok. Jak najlepiej sprawdzic obiektyw? Czy sa jakies specjalne testy do staloogniskowych? czego sie ewentualnie dopatrywac? Jak na pierwszy rzut oka, to wszystko wydaje sie byc super - no i w porownaniu z kit`em, jest mnostwo zabawy :grin:
pochwale sie ze zakupiłem pare dni temu i w porównainu z kitem bokeh jest cudowny, no i to swiatło 1,8 tego brakowało mi do koscioła, do portetów super wiadomo 85mm pewnie jeszcze lepszy ale poki co mam to
PLastikowy AF zwraca uwage na poczatku potem to juz tylko pstryk pstryk
W sumie to juz teraz wszystko jest ok, chociaz nie wiem czemu zdjec jeszcze nie udalo mi sie zamiescic, ale moze przy okazji jakos jeszcze je wrzuce. Mam za to jeszcze jedno pytanie do posiadaczy tego szkla: w sumie to juz o tym czytalem, ale czy to naprawde standard, ze sa luze na pierscieniu? Wiem, ze jest to jeden z najtanszych obiektywow, ale mimo wszystko dla kogos kto jak ja dopiero zaczyna troche to dziwne...poza tym chyba wszystko ok. Jak najlepiej sprawdzic obiektyw? Czy sa jakies specjalne testy do staloogniskowych? czego sie ewentualnie dopatrywac? Jak na pierwszy rzut oka, to wszystko wydaje sie byc super - no i w porownaniu z kit`em, jest mnostwo zabawy :grin:
testy? przeszukaj CB, serio! wniosek idący ze wszyskic testów podpowiem Ci od razu... Idz robić zdjęcia! a jeśli wtedy będzie coś nie OK to wrócisz i jeszcze raz przeszukasz CB.
Komentarz