Ch... bombki strzelił, Pentaxa (645) nie będzie :(

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • czornyj
    Zasłużeni
    • 2006
    • 2626

Ch... bombki strzelił, Pentaxa (645) nie będzie :(

W skrócie: Pentax porzuca prace nad rozwojem średnioformatowych DSLR dla użytkowników profesjonalnych i będzie się specjalizował w DSLR-ach dla początkujących i średniozaawansowanych użytkowników

http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=23162979
    Marcin Kałuża | foty
  • Kolekcjoner
    Obertroll
    • 2006
    • 18793

Ale sobie jaja robią. A tyle zapowiedzi było co do nowego średnioformatowca. Żeby się nie okazało że K10D to też był przejaw ich ostatnich drgawek twórczych .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Komentarz

• KuchateK
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 4895

Taaa... Jak przestana robic kompakty to juz wogole maja duze szanse na utrzymanie sie na rynku.
      ...

Komentarz

• lempl
        Uzależniony
        • 2006
        • 684

Niedawno odszedl z firmy prezes ktory wyprowadzil ja na prosta i prosze, juz widac efekty

Komentarz

• bonk
          Uzależniony
          • 2005
          • 636

jak tak dalej pójdzie to na rynku zostanie tylko canon i sony
          a cala reszta bedzie małpy klepać

Komentarz

• Michu (Pentax)
            Początki nałogu
            • 2006
            • 306

Bardzo ciekawe.
            Tylko że jak na razie poza tym, że to plotka, nic nie wiadomo.
            Dziwnym zbiegiem okoliczności, dwa dni wcześniej można było poczytać coś jak gdyby innego:

http://forums.dpreview.com/forums/re...hread=23094050
            Rodzi się pytanie, komu wierzyć.
            Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

Komentarz

• czornyj
              Zasłużeni
              • 2006
              • 2626

Zamieszczone przez Michu (Pentax)
              Bardzo ciekawe.
              Tylko że jak na razie poza tym, że to plotka, nic nie wiadomo.
              Dziwnym zbiegiem okoliczności, dwa dni wcześniej można było poczytać coś jak gdyby innego:

http://forums.dpreview.com/forums/re...hread=23094050
              Rodzi się pytanie, komu wierzyć.
              Ja tu nie widzę sprzeczności. Po prostu w Pentaksie postanowili położyć lagę na dość nierentownym i niszowym MF, co mnie osobiście szalenie się nie podoba. A źródło dość wiarygodne, nie jest to raczej japoński brukowiec, zresztą co czytelników brukowców może obchodzić zamknięcie działu średnioformatowego Pentaxa? Być może jest w tym jakaś sensacja, ale raczej sensacja dla wybranych.
              Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• Michu (Pentax)
                Początki nałogu
                • 2006
                • 306

645D jest zapięty - na PMA pokazano działający model. Trochę absurdem byłoby teraz rezygnować z niego tym bardziej, że rynek wykazuje zainteresowanie. Poza tym, w jakim celu urządzono by promocję na owych targach tej puszki. Poza tym Benjikan w jednym z owych linków wyraźnie zapowiada, że 645 jednak się pojawi.

Komentarz

• czornyj
                  Zasłużeni
                  • 2006
                  • 2626

645D jest zapięty - na PMA pokazano działający model. Trochę absurdem byłoby teraz rezygnować z niego tym bardziej, że rynek wykazuje zainteresowanie. Poza tym, w jakim celu urządzono by promocję na owych targach tej puszki. Poza tym Benjikan w jednym z owych linków wyraźnie zapowiada, że 645 jednak się pojawi.
                  Może wyliczyli sobie, że jednak drożej im wyjdzie go produkować. Czas pokaże, ja bym nie miał nic przeciwko większej konkurencji i obniżce cen na MF. Bo jak Pentax i Mamiya zabiorą zabawki, to nie będzie na to najmniejszych widoków... Na razie jednak wszystko wygląda coraz gorzej.
                  Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• Krzychu
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 3611

Mamiya od kiedy pamietam w B&H jest "Coming soon" a obok Price jest "TBA". IMHO nigdy sie nie ukaze tak samo jest Pentax... Niestety.
                    Pozdrowienia,
                    KZ
                    KZ Aviation Photography

Komentarz

• Kolekcjoner
                      Obertroll
                      • 2006
                      • 18793

Wychodzi na to o czym już wiadomo było od pewnego czasu tylko niektórzy wciąż próbują udowadniać, że czarne jest białe. Po prostu żeby być dobrym w cyfrze trzeba mieć olbrzymi potencjał i to najlepiej w zaawansowanej elektronice. Dslr to bardziej komputer niż mechanika i optyka precyzyjna. A średni format wymaga jeszcze więcej. Jak tak dalej pójdzie to na rynku zostaną jedna lub dwie firmy. Chyba że wejdą do gry Sony lub Canon. Co w sumie może w dalszej konsekwencji doprowadzić do tego o czym wspominał Bonk.
                      "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                      Kapitan Wagner

Komentarz

• czornyj
                        Zasłużeni
                        • 2006
                        • 2626

Zamieszczone przez Krzychu
                        Mamiya od kiedy pamietam w B&H jest "Coming soon" a obok Price jest "TBA". IMHO nigdy sie nie ukaze tak samo jest Pentax... Niestety.
                        Mamiya ZD od dawna jest dostępna, w Europie można ją kupić od ręki i nawet w Polsce sporo osób ją sobie sprawiło. Natomiast Mamiya America (nb. wyjątkowo pazerna firma), dlaczegoś nie chce tego aparatu improtować i jest on niedostępny w dystrybucji na rynku amerykańskim. Amerykanie importują go sobie prywatnie z UK lub HK.
                        Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• Kolekcjoner
                          Obertroll
                          • 2006
                          • 18793

Zamieszczone przez czornyj
                          Mamiya ZD od dawna jest dostępna, w Europie można ją kupić od ręki i nawet w Polsce sporo osób ją sobie sprawiło. (.....)
                          Nawet ostatnio gdzieś widziałem za 11kEur w którymś sklepie internetowym.
                          Kapitan Wagner

Komentarz

• Michu (Pentax)
                            Początki nałogu
                            • 2006
                            • 306

Fakt, że to przecieki, ale pozawalam sobie wkleić ze względu na wzmiankę o 645D:
                            Na pentaxlife jest informacja o planach Pentaxa, ktore ujawnil syberysjki dealer jurij

- opoznienia zwiazane ze pierwszymi DA* z powodu mariazu pentaxa i hoya
                            - pozostale DA* sa w trakcie opracowywania

- model wyzej od K10D przed gwiazdka
                            - nastepca K100D z wieksza rozdzielczoscia matrycy
                            - koniec produkcji K110D ze wzgledu na niespodziewana popularnosc K100D
                            - nowe aparaty beda sprzedawane z nowym kitem (17-70 ?) bo 18-55 nie jest wystarczajaco dobry z matrycami powyzej 10 mpix.
                            - nowe aparaty beda mialy sporo czesci od sony

- 645d na wiosne 08

- pentax nie bedzie zapowiadal nowych produktow z duzym wyprzedzeniem
                            - niedlugo nowy firmware do K10D

Komentarz

• Kolekcjoner
                              Obertroll
                              • 2006
                              • 18793

Fakt, że to przecieki, ale pozawalam sobie wkleić ze względu na wzmiankę o 645D:
                              Na pentaxlife jest informacja o planach Pentaxa, ktore ujawnil syberysjki dealer jurij

- opoznienia zwiazane ze pierwszymi DA* z powodu mariazu pentaxa i hoya
                              - pozostale DA* sa w trakcie opracowywania

- model wyzej od K10D przed gwiazdka
                              - nastepca K100D z wieksza rozdzielczoscia matrycy
                              - koniec produkcji K110D ze wzgledu na niespodziewana popularnosc K100D
                              - nowe aparaty beda sprzedawane z nowym kitem (17-70 ?) bo 18-55 nie jest wystarczajaco dobry z matrycami powyzej 10 mpix.
                              - nowe aparaty beda mialy sporo czesci od sony

- 645d na wiosne 08

- pentax nie bedzie zapowiadal nowych produktow z duzym wyprzedzeniem
                              - niedlugo nowy firmware do K10D
                              Fajnie by było gdyby Pentax wypuścił coś wyższego niż K10D - byłaby konkurencja. W tym segmencie póki co liczą się tylko dwie firmy. W 645D sorry ale już nie wierzę .
                              Kapitan Wagner

Komentarz

Pracuję...