Współpraca EOS 10D z obiektywami DC

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kraszan
    Bywalec
    • 2006
    • 150

Współpraca EOS 10D z obiektywami DC

Upatrzyłem sobie EOSa10D - wiem, wiem: nie najnowsza kosntrukcja, ale z pewnych powodów chcę/muszę go mieć
    Wg instrukcji nie współpracuje on z obiektywami z mocowaniem EF-S. Czy ten brak współpracy wynika z "konstrukcji toru optycznego" czy tylko mocowania? Chodzi mi o ewentualną współpracę 10D z Sigmą w wersji DC (nie DG). Będzie to to współpracować, nie będzie, czy wogóle się nawet nie da zamocować?
    EOS 90D (w sumie)
  • HuleLam
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1641

Hej,
    1. Zauważ, że na allegro sporo jest kit-owych obiektywów 18-55 przerobionych do użytku z 10D.
    2. obiektywu DC nie miałem, ale Tamrona 17-50mm (również do niepełnowymiarowej matrycy, czyli oznaczenie Di II) podłączałem do kliszaka, nie było żadnych problemów (oprócz widocznego już w wizjerze ograniczenia pola widzenia )
    3. O ile dobrze pamiętam/kojarzę, 10D nie ma większego lustra niż 300D
    Fotograf platoniczny

Komentarz

• MacGyver
      Cenzor
      • 2006
      • 7043

Poza oryginalną optyką Canona, z mocowaniem EF-S, wszystkie inne obiektywy, niezależnych producentów, posiadają zwykłe mocowanie EF. Te dedykowane do cyfranek APS-C po prostu nie kryją pełnej klatki, w części lub całości zakresu ogniskowych.
      Osobiście, z powodzeniem, używam Tokiny 12-24 za analogowym eosem 33, powyżej 20 mm pięknie kryje całą klatkę negatywu.
      Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• gwozdzt
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 5780

Zamieszczone przez Kraszan
        Wg instrukcji nie współpracuje on z obiektywami z mocowaniem EF-S.
        to prawda, EF-S nie da się bez przeróbki zamocować.
        Natomiast DC (Sigma), DiII (Tamron), DX (Tokina) mocuje się bez problemów.
        EF-S też się da, ale trzeba przerobić:

Czy ten brak współpracy wynika z "konstrukcji toru optycznego" czy tylko mocowania?
        tylko mocowania.

Chodzi mi o ewentualną współpracę 10D z Sigmą w wersji DC (nie DG). Będzie to to współpracować, nie będzie, czy wogóle się nawet nie da zamocować?
        Bedzie współpracować poprawnie bez zadnych problemów.
        Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Kolekcjoner
          Obertroll
          • 2006
          • 18793

Zamieszczone przez gwozdzt
          (...)
          Bedzie współpracować poprawnie bez zadnych problemów.
          Dokładnie. Do 10D możesz podpiąć bez obawy każdą Sigmę z mocowaniem "do Canona". Co do współpracy to problemy mogą wystąpić tylko w przypadku starszych modeli ale z DC nie powinno być żadnych kłopotów .
          "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
          Kapitan Wagner

Komentarz

• Kraszan
            Bywalec
            • 2006
            • 150

Dziękuję serdecznie za odpowiedzi.
            EOS 90D (w sumie)

Komentarz

Pracuję...