Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Mam 3000 zl do wydania i zastanawiam sie nad w/w (jako kit). Przeczytałem dokładnie testy i wiele opini na jego temat - większość zachwala...ale niepokoi mnie to że pare razy czytalem ze aparat źle ostrzy i robi mdłe zdjęcia. Nie wiem czy to wina usera, może wadliwy aparat czy taka uroda tego modelu...chyba na tym forum ktos mial problemy z tymi mdłymi zdjeciami, ktos nawet powiedzial ze to taka znana wada tego aparatu. Z tego co wiem ostrosc (glębia) zależy od obiektywu i aktualnej przeslony - moze te "problemy" wynikaja tylko z braku doswiadczenia usera...jesli jest to taka uroda tego modelu przy ostrzeniu to jak nalezy robic to poprawnie. Np robie zdjecie wakacyjne grupki osób z jakims widoczkiem w tle i chcialbym miec osoby i widoczek wyraźnie...a czasami nie ma czasu na eksperymenty po prostu chcę zrobić zwykłą fotkę znajomym. Wiem że idioten aparaty ostrzą w automacie wszystko (lub prawie) - czy coś takiego jest mozliwe w 300D. Jestem zupelnie zielony z praktyki, dotąd uzywałem właśnie analogowego idioten aparatu a chciałbym miec w przyszlosci większy wplyw na wygląd swoich fotek i wiem ze wiele przede mną, a póki co przynajmniej w automacie chciałbym zrobić od czasu do czsu jakąś przyzwoitą fotkę. Zaznaczam że na pewno nie chcę prostego cyfraka (kompakt) a właśnie lustrzankę ze względu na wielkość matrycy (szumy), wymienną optykę (mam zamiar się rozwijać...) i lepsze oddanie kolorów - moje spostrzeżenia wynikają z porównania całej masy zdjęć zrobionych przez różnej maści fachowców w internecie różnymi cyfrakami: http://www.imaging-resource.com, http://www.dpreview.com, http://www.steves-digicams.com itp.
Boję się wydać taką kasę na sprzęt który miałby mieć jakąś ułomność...mam na myśli to ostrzenie...
Dobry egzemplarz 300d (taki, jak mój ) ostrzy poprawnie i daje również ostre zdjęcia. Słusznie zauważasz, że dużo zależy od obiektywu i różnych ustawień.
Również jestem posiadaczem 300D i nie narzekam na ostrzenie. Uważam że z kitowym szkłem wychodzą fotki również niczego sobie, zdecydowałem się również na skrackowanie firmware aparatu "by wasia" i nie żałuję (szczególnie kompensacja błysku no i krótki czas dla AV).
Pozdr
Leo
"..robie zdjecie wakacyjne grupki osób z jakims widoczkiem w tle i chcialbym miec osoby i widoczek wyraźnie.." - kup sobie kompakcik
"Zaznaczam że na pewno nie chcę prostego cyfraka (kompakt)" eeeeetam, kompakt wcale nie musi być prosty
"..mam zamiar się rozwijać..." no to pięknie, ale musisz pamiętać o cenie tego rozwoju, szkiełka, lampki, torebki, bateryjki, pamięci itd, to wszystko kosztuje duuuuuuuuuuużo więcej niż body.
Jak potrzebujesz aparatu 300D do zdjęć robionych od czasu do czasu dla znajomych to odradzam. Ale jesli bardziej profesjonalnie podchodzisz do tematu fotografii to jak najbardziej polecam ten model.
Odnośnie ostrzenia to nie ma żadnych problemów, należy tylko nauczyć się go obsługiwać
jak taki laik jak ja ma sprawdzic czy aparat dobrze ostrzy?
Akurat na cyfrze można to w miarę szybko ustalić. Kładziesz aparat, przed nim stawiasz coś kontrastowego i używasz samowyzwalacza. W ten sposób eliminujesz ew. błędy własne typu "latająca łapka". A potem na monitorku aparatu powiększasz obraz na maksa. Nie jest to metoda "profesjonalna" ale pozwala wyeliminować ew. niesprawny egzemplarz. Ale znacznie prościej jest skorzystać z gwarancji :wink:
Aparaty robią ludzie i mogą coś nachrzanić, ale jakoś nie słyszałem o problemie ostrzenia w trzysetkach...
Owszem, jest problem, ale dotyczy on czego innego. Autofokus aparatu (przynajmniej mojego) niezbyt lubi ostrzyć w słabym oświetleniu (np. impreza przy ognisku). Wspomaganie wbudowanym fleszem nic mu nie pomaga. Ale na tym forum Vitez opisywał jak sobie z tym radzić korzystająć z emitera dodatkowej lampy. Poszukaj - to działa.
EOS 300D, EOS 300, 580EX, gripy, parę szkieł ale bez "L", + nostalgia: Zorkij, Zenit i parę szkieł M42
Panowie, może by tak przejść na bardziej precyzyjną terminologię... :wink:
Co rozumiecie przez "ostrzenie"? Bo chyba każdy mówi (pisze) o czym innym...
-- Ostre zdjęcia daje obiektyw - albo nie, bo może być kiepski lub uszkodzony.
-- Jeżeli jest dobry, to może być niedobrany do body (jest parę wątków na temat BF na tym forum) - i mamy dwa dobre gadżety dające "produkt zdjęciopodobny".
-- Z dobrym i dobranym obiektywem może nie ostrzyć AF aparatu - bo uszkodzony lub marny. Wtedy to nie zależy od szkła.
EOS 300D, EOS 300, 580EX, gripy, parę szkieł ale bez "L", + nostalgia: Zorkij, Zenit i parę szkieł M42
Komentarz