Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
no bez jaj, aparat ma być w sprzedaży za dwa miesiące. Jeśli nawet ktoś już coś pomacał, to nie były to egzemplaże produkcyjne, tylko wersje beta.
cierpliwości
To jest bez jaj ... za 2 miesiace to on moze bedzie w sprzedazy w Polsce.
Sa tacy co go oferuja do sprzedazy od krotkiego czasu (np. niemieckie serwisy) wiec sa tacy co juz sie nim bawia
jest w ofercie to nie znaczy, że jest dostępny - możesz się zapisać i mieć pewność, że dostaniesz ko jeden z pierwszych .
Kiedy wchodził 20D zapisy można było robić od 20 sierpnia, a pierwsze egzemplaże sprzedano pod koniec września. Jeśli nie było się zapisanym, przez następny miesiąc zdobycie aparatu to była wielka sztuka. W Polsce pojawił się dwa tygodnie później ( a na Allegro niecały tydzień później niż w USA)
A ja mam takie pytanie: czy przypatkiem 350 D nie jest lepszy od 20D? Juz slysze smiechy niektorych ktorym w glowach nie moze sie pomiescic jak aparat prawie dwa razy drozszy moze byc gorszy? Oczywiscie nie ma co zaprzeczac 20D jest znacznie szybszy oraz bycmoze radzi sobie lepiej z ostroscia w trudnych warunkach, ale czy ma jeszcze jakas znaczna przewage? Natomiast dla mnie 350 D ma zasadnicza przewage, mozliwosc wyboru pomiaru swiatla i autofokusa. O ile szubkosc potrzebna jest tylko waskiemu gornu fotografujacemu sport, a autofokus pewnie wiele w 20 D nie jes znacznie lepszy, zreszta od czego reczne ustawianie ostrosci? W koncu to lustrzanka, o tyle nie moge podarowac sobie braku spota w 20 D!!! Dla mnie to jedna z podstawowych funkcji aparatu! DLatego zamiast 20D kupilem kompakta Panasonica. Ale dzis prawdopodobnie bym 350 D kupil. W sumie czy ktos moze mi powiedziec czego wlasciwie w nim brakuje (poza burzujstwem, i innymi podobnymi)? Tak sobie rozwazam tylko swobodnie... bo cos dla mnie ten 350 D za dobry i za tani w porownaniu do np 20D czy aparatow konkurencji... ciekaw jestem waszych opini.
Pozdrawiam
jaja sobie robisz wejdz na dpreview.com i wez sobie dwa apartay side-by-side do porownania i bedziesz wiedzial, a jak nie widzisz roznicy to po co przeplacac
no może już wystarczy tych JAJ, lepszy - gorszy, czarny, srebrny, sraczkowaty
ludzie, co wy tymi aparatami będziecie robić?
Phi, spota wam potrzeba? to d70 (tam masz 5% a nie 9, myślę że dla tych 4% to można system zmienić (i powiedzieć kolegom "mam spota")
tak jest robic zdjecia a nie narzekac.. dzis w TVP widzialem jak jeden z reporterow w sejmie zasowal na 300d z 550ex lensa nie widzialem bo aparat byl tylem.
A ja mam takie pytanie: czy przypatkiem 350 D nie jest lepszy od 20D?
czy to jest poważne pytanie, czy raczej zwrot w stylu "a podobno kapusta to lepsza jest z Kleparza, a ta z Ryneczku to straszna kicha" :wink:
Porównaj wszystkie parametry i zastanów się, dlaczego Canon ciągle potrafi sprzedawać 20D... Jeśli naprawdę kupiłeś P&S dla "spota", to podaruj sobie obydwa, bez urazy. To kwestia filozoficzna niemalże, dlatego nie będę tego tutaj tłumaczył
"...widzialem jak jeden z reporterow w sejmie zasowal na 300d..." - i co w tym złego?
Jednego z 300d to może Ty widziałeś (kilku śmiga "po mieście")
Znam faceta który łazi z 10tką, ale jak trzeba to ku uciesze kolegów zawodowców wyciąga G3. Wszyscy mają ubaw po pachy, tylko później minki żedną jak jego zdjęcia publikują a ich nie
"...widzialem jak jeden z reporterow w sejmie zasowal na 300d..." - i co w tym złego?
no wlasnie nic w tym zlego, staram sie podac przyklad z zycia ktory pokazuje ze kazdy ma inne potrzeby, oczekiwania i wymagania co do sprzetu... jeden zeby pojechac w teren potrzebuje GrandCheroke drogi wybierze Defendera a lesnicy z KPN zachwalaja Lade NIVE i co w tym zlego?, nic !
A ja mam takie pytanie: czy przypatkiem 350 D nie jest lepszy od 20D? Juz slysze smiechy niektorych ktorym w glowach nie moze sie pomiescic jak aparat prawie dwa razy drozszy moze byc gorszy(...) cos dla mnie ten 350 D za dobry i za tani w porownaniu do np 20D czy aparatow konkurencji... ciekaw jestem waszych opini.
I wyraznie z niego widac z czego wynika wyzsza cena - glownie z roznic konstrukcyjnych bebechow. Amator nie zauwazy tych roznic, zawodowiec podejmie wlasciwa decyzje.
A co ma zrobic tzw "zaawansowany fotoamator" ? Sluchac glosu kieszeni .
Nie ni, nie przecze, ze Canon 20D jest zeczywiscie lepszy, inaczej Canon takiego aparatu jak 350D wogule by nie wypuscil (gdyby mial ryzykowac braku sprzedazy niedawno wprowadzonej 20D). Jednak nie o to mi tu chodzi. Wszystkie roznice moim zdaniem nie sa wearte dwukrotnie wyzeszej ceny. Licza sie one albo dla profesjonalistow (a tacy moga sobie kupic nie 20D a 1Ds Mk. II) albo dla masturbantow sprzetowych co jednak nie z fotografia a z robieniem sobie samemu przyjemnosci ma jedynie zwiazek. Oczywiscie, kazdy moze zaprzeczyc i powiedziec, ze te roznice sa wlasnie takie, ze chce 20D. Jak jednak tkos wspomnial dobre zdjecia mozna robic nawet modelami z serii G. O co wiec tu chodzi? Ja bym postawil na 350D z lepszym obiektywem (za zaoszczedzone 3000 tys zl) i namiastka spota niz na 20D no chyba, ze mialbym nieograniczony zasob pieniedzy. Ale wtedy tez bym 20D nie kupil tylko topowy model.
Zasadniczo chodzi mi o to, ze o ile 300D mial munstwo zeczy softwareowo zablokowanych (co wkuzalo przez sama ideologie firmy - ograniczmy nabywcow, a co) to jeszcze kilka zasadniczych funkcji mu brakowalo. 350D jednak posiada zasadniczo wszystkie funkcje co 20D (nawet nie wiem czy nie wiecej! Czy ktos moze mi powiedziec, czy 20D tez ma namiastke spota, czy nie? taka jak 350D?) i rozni sie tylko tym, ze jego osiagi nie sa tak strasznie wysrubowane, ale wydaje mi sie tak samo uzytkowy. Co wiecej jest tez sporo tanszy (prawie o polowe) od samego 300D jak on wszedl na rynek. Poprostu uwazam, ze za ta cene mozna robic tym aparatem swietne zdjecia lepszym obiektywem.
No nie wiem czy wyrazilem sie wystarczajaco jasno... torche jak z reklama dosi "po co przeplacac"? Oczywiscie mowie z perspektywy pstrykacza amoatora, jak moj aparat zarobi na siebie to nie bede siegal po polsrodki w stylu 20D tylko siegne o wiele wyzej. A jak mam robic fotki dla przyjemnosci to "wysrubowanie" kazdej cechy aparatu nie jest konieczne, o wiele wazniejsze jest, zeby aparat posiadal komplet potrzebnych funkcji i nie byl sztucznie ograniczany.
Komentarz