ostre zdjęcie przy canon 350d i sigma 70-300mm (przy 300mm)

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • stefan-istan_com_pl
    Dopiero zaczyna
    • 2007
    • 34

ostre zdjęcie przy canon 350d i sigma 70-300mm (przy 300mm)

Witam,

Mam problemik z uzyskaniem idelnej ostrości ze sprzętem canon 350d i sigma 70-300 (dla 300mm)

Zobaczcie na zdjęcie:

Zdjęcie zrobione z jakiś 30m przy ogniskowej 300mm. niestety więcej parametrów nie mogę podać gdyż próbuje właśnie odzyskać exify. Czas naświetlania to 1/100s lub 1/400s iso 100. prtzesłony nie pamiętam ale mam nadzieje że wkrótce odzyskam tą informację..

proszę o poradę czy tak już te obiektywy mają czy ciężko zrobić z monopoda ostre zdjęcie przy 300mm z takim sprzętem. A może wymaga specjalnego ustawienia aparatu.
    50d, 580exII, Tamron 28-200
    tmp page :stefan.istan.com.pl
  • Kubak82
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 2348

zwieksz iso, uzyj krotszych czasow (dla pewnosci tak 1/500s i mniej), domknij troche przeslone bo ta sigma na pelnej dziurze nie jest szczytem marzeń, ostrz centralnym punktem af..

tym szklem spokojnie mozesz robic zdjecia z reki - pamietaj tylko o mozliwie krotkich czasach..
    Ostatnio edytowany przez Kubak82; 4962.

Komentarz

• jotes25
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 3609

Zamieszczone przez stefan-istan_com_pl
      Witam,

Mam problemik z uzyskaniem idelnej ostrości ze sprzętem canon 350d i sigma 70-300 (dla 300mm)

Zobaczcie na zdjęcie:

Zdjęcie zrobione z jakiś 30m przy ogniskowej 300mm. niestety więcej parametrów nie mogę podać gdyż próbuje właśnie odzyskać exify. Czas naświetlania to 1/100s lub 1/400s iso 100. prtzesłony nie pamiętam ale mam nadzieje że wkrótce odzyskam tą informację..
      Już na pierwszy rzut oka widać, że ciemno było. Kapturka to ruchliwy ptak, więc jeśli nawet ręka Ci nie drgnęła, to 1/100 będzie znacznie za mało, żeby mieć ostre zdjęcie. Dodatkowo AF mógł złapać ostrość na badylach.
      Ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć

Komentarz

• stdanielo
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1081

Przy tej ogniskowej bez statywu to czas musisz mieć minimum 1/500, no chyba że jesteś joginem
        www.kondereszko.pl
        https://www.flickr.com/photos/stdanielo/

Komentarz

• Zigi
          Uzależniony
          • 2005
          • 532

Dysponuje takim samym zestawem i
          a) 350tką bardzo łatwo nie trafić z punktem zaczepienia ostrości
          b) sigmę należy przymknąć do 9 aby było względnie ostro (zapomnij o ostrości znanej z obiektywów klasy L-ek bo takiej nie uzyskasz na żadnych parametrach)
          c) statyw mocno rekomendowany nie tylko ze względu na poruszenie wynikające ze zbyt długiego czasu ale i punkt a) - łapa się trzęsie i aparat ustawia ostrość gdzie indziej niż byśmy sobie tego życzyli.
          d) z tymi 30-toma metrami to chyba deczko przesadziłeś - ewentualnie zdjęcie jest cropem co nieco wyjaśnia sprawę.
          Ostatnio edytowany przez Zigi; 2545.
          40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
          Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

Komentarz

• stefan-istan_com_pl
            Dopiero zaczyna
            • 2007
            • 34

Zigi, a masz jakieś przykładowe zdjęcie zrobione tym zestawem w podobnych warunkach ??

masz racje było troszkę mniej niż 30m.

Komentarz

• Zigi
              Uzależniony
              • 2005
              • 532

Zerknij w moich zdjęciach - link w podpisie. Wszystkie ujęcia tele z sigmy apo. Większość z nich robione od 200 do 300mm.
              Warunki deczko inne ale np to:
              zrobione z ręki przy parametrach 300mm f8 t1/4000 RAW + poprawki PS.
              Odrobinę przesadziłem z ISO (800) bo słoneczko bawiło sie w chowanego i akurat wyjrzało zza chmurki.
              Ostatnio edytowany przez Zigi; 2545.
              40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...

Komentarz

• Premislaus
                Coś już napisał
                • 2006
                • 94

Zamieszczone przez Zigi
                Dysponuje takim samym zestawem i
                a) 350tką bardzo łatwo nie trafić z punktem zaczepienia ostrości
                b) sigmę należy przymknąć do 9 aby było względnie ostro (zapomnij o ostrości znanej z obiektywów klasy L-ek bo takiej nie uzyskasz na żadnych parametrach)
                c) statyw mocno rekomendowany nie tylko ze względu na poruszenie wynikające ze zbyt długiego czasu ale i punkt a) - łapa się trzęsie i aparat ustawia ostrość gdzie indziej niż byśmy sobie tego życzyli.
                d) z tymi 30-toma metrami to chyba deczko przesadziłeś - ewentualnie zdjęcie jest cropem co nieco wyjaśnia sprawę.
                Masz rację. Ja ostatnio próbowałem uchwycić motyla, ustawiłem sigmę na 5,6 i wyszło, co wyszło.
                Być albo nie być, o jest pytanie :-D

Komentarz

• tpop
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 1465

Zamieszczone przez Premislaus
                  Masz rację. Ja ostatnio próbowałem uchwycić motyla, ustawiłem sigmę na 5,6 i wyszło, co wyszło.
                  no na 300mm przy pelnej dziurze i 1/250s to sie nie ma co dziwic ze gnioty wychodzą. Jeszcze ISO100.
                  A tak poza tym to takie zdjecia motyla to chyba lepiej wykonywac w trybie makro w ktory ta sigma jest wyposazona.
                  Ostatnio edytowany przez tpop; 553.
                  photography is like feeding heroin, its highly addictive

Komentarz

• Zbig
                    Bywalec
                    • 2007
                    • 101

Miałem okazję chwilę obcować z Sigmą. Poniżej fotka i crop - może coś Ci pomoże. Zdjęcia na f/8, wyostrzane, aparat 30D, ciągnięte agresywnie z RAWa . Wg mnie jakość jest daleka od rewelacyjnej, ale akceptowalna jak na cenę i uniwersalność tego szkła. Gorzej od ostrości jest w nim chyba z AFem (miałem akurat egzemplarz, w którym silnik dogorywał) - mam wrażenie, że tutaj też nie do końca trafił.

Pozdrowienia, Zbyszek
                    Ostatnio edytowany przez Zbig; 9770.

Komentarz

• MrDeadhead
                      Coś już napisał
                      • 2007
                      • 93

Motyle z Sigmy wbrew pozorom moga wysc ostro przy robieniu z reki http://www.deviantart.com/deviation/53135973/
                      exif kolo zdjecia.

Co do zdjec ptakow to tragedii nie ma (http://www.deviantart.com/deviation/53308305/) ale trzeba sie troche pewnie nagimnastykowac i nacwiczyc zeby wyszlo cos lepszego Przejsc z calkowitego amatora na amatora troche wyzszej klasy
                      Im wiecej zdjec robie, tym bardziej jestem z nich niezadowolony...

Komentarz

• Zigi
                        Uzależniony
                        • 2005
                        • 532

Zamieszczone przez MrDeadhead
                        Motyle z Sigmy wbrew pozorom moga wysc ostro przy robieniu z reki http://www.deviantart.com/deviation/53135973/
                        exif kolo zdjecia.

Co do zdjec ptakow to tragedii nie ma (http://www.deviantart.com/deviation/53308305/) ale trzeba sie troche pewnie nagimnastykowac i nacwiczyc zeby wyszlo cos lepszego Przejsc z calkowitego amatora na amatora troche wyzszej klasy
                        Przy ogniskowej poniżej 250mm i przy zachowaniu odpowiednio dużej przysłony efekty mogą być całkiem dobre. Ale do tego trzeba bardzo dobrego światła to po pierwsze a po drugie, przy czasie 1/200 i 236mm to z ręki jak napisałeś "wyszło" Ci tyle że dzikim fuksem (co się czasem zdarza).
                        Ptaszek do rewelacyjnie ostrych to raczej nie należy (przy 300mm i 1/200 to nic dziwnego).
                        Problem w tym że nie zawsze trafisz na tak dobre warunki (na nie trafisz raczej rzadko). I wtedy okazuje się że musisz zejść z przysłoną a i chcąc otrzymać jakie takie wyniki zejść z czasem do 1/500.
                        W dodatku 300mm to czasem odrobina za mało szczególnie gdy trzeba zrobić zdjęcia z większej odległości niż 2-3m. Wtedy pozostaje wycinanie fragmentu zdjęcia i okazuje się iż, o tyle o ile przy pełnym kadrze i niewielkich wymiarach samego zdjęcia jakoś to wygląda to już po wycięciu fragmentu ostrość nam gwałtownie "ucieka".

Komentarz

• stefan-istan_com_pl
                          Dopiero zaczyna
                          • 2007
                          • 34

Dzisiaj wybrałem się i wziąłem sobie do serca wasze rady.
                          Fotografowałem z czasem od1/500 do nawet 1/2000 z przesłoną f/9 f/11
                          Niestety myślałem że iso mam 200 lub 400 ale jak wróciłęm do domu to zobaczyłem że mam 1600, o i tutaj zdziwienie .... szkoda bo moment moim zdaniem fajny.

Zerknijcie na zdjęcie:

-----------
                          niektóre zdjęcia macie naprawdę ślicznę. Zachęcam do umieszczenia na moim forum http://www.istan.com.pl - ciekawy jestem opini istniejących userów.

Komentarz

• Kubak82
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 2348

Niestety myślałem że iso mam 200 lub 400 ale jak wróciłęm do domu to zobaczyłem że mam 1600.
                            iso 200 to za malo - ustaw 400 lub 800..

szkoda bo moment moim zdaniem fajny.
                            problem w tym, ze zdjecie dalej nie jest ostre.. w co dokladnie celowałes i którym punktem af ?? af miales ustawiony w trybie one shot czy innym ??

Komentarz

• stefan-istan_com_pl
                              Dopiero zaczyna
                              • 2007
                              • 34

ok wybrałem sie raz jeszcze.
                              zmniejszone ISO 100.

Zablokowane lustro w górze, statyw 1/640s. F5.6

Komentarz

Pracuję...