Przesiadka z analoga na cyfrę

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • redevil75

Jestem użytkownikiem Canona analogowego serii EOS. Przymierzam się jednak do przesiadki z analoga na cyfrę. Czy ktoś mógłby poradzić, który model Canona wybrać, tak by współdziałał z obiektywami do lustrzanek analogowych EOS. Z tego co słyszałem dobrym rozwiązaniem jest zakup body Canon d60, ale może ktoś ma inne sugestie i rady?
    Dzięki z góry za odpowiedź.
  • Tomasz1972
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 3042

D60 to staroć więc moim zdaniem nie ma sensu kupować .

Wszystkie cyfrowe lustrzanki CANONA poprawnie pracują z canonowskimi szkłami z analogów ( pomijając fakt , że niektóre mają słabą jakosć optyczną przy współpracy z cyfrą )

Komentarz

• schabu
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1352

a na którym analogu pracowałeś i ile masz kasy?
      Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Komentarz

• gwozdzt
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 5780

Zamieszczone przez redevil75
        Jestem użytkownikiem Canona analogowego serii EOS. Przymierzam się jednak do przesiadki z analoga na cyfrę. Czy ktoś mógłby poradzić, który model Canona wybrać, tak by współdziałał z obiektywami do lustrzanek analogowych EOS.
        O ile nie bierzesz pod uwagę profesjonalnych aparatów z serii 1D/Ds to na przesiadkę z analoga najlepiej nadaje sie 5D.
        Całą reszta aparatów wypaczy Ci kąt widzenia posiadanych obiektywów. (notabene, jakie to obiektywy?)
        Jeden obrazek, co mówi wszystko:

http://www.dpreview.com/reviews/canoneos5d/page12.asp

Jeśli do tego dodać, ze w podobnych proporcjach zmniejszy się obraz widziany w wizjerze, to dla mnie wybór jest oczywisty - 5D. Jeżeli uważasz, że jest za drogi, to na razie sie nie przesiadaj i rób na kliszach aż będziesz sobie mógł pozwolić na pełnoklatkowy aparat cyfrowy.
        Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• redevil75

Zamieszczone przez schabu
          a na którym analogu pracowałeś i ile masz kasy?
          Pracuję na Canon EOS 3000 i Canon EOS 33. Używam obiektywów Canon EF 38-76mm 1:4.5-5.6, CANON 28-90mm 1:4-5.6, SIGMA 70-300mm F4-5.6 DG APO MACRO.
          Na zakup mogę przeznaczyć 3000 zł.
          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
          Pracuję na Canon EOS 3000 i Canon EOS 33. Używam obiektywów Canon EF 38-76mm 1:4.5-5.6, CANON 28-90mm 1:4-5.6, SIGMA 70-300mm F4-5.6 DG APO MACRO.
          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
          Ostatnio edytowany przez Gość; 10499. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• gwozdzt
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 5780

Zamieszczone przez redevil75
            Na zakup mogę przeznaczyć 3000 zł.
            W takim razie proponuję EOS 3000/38-76 wystawić do odstrzału --> Allegro :-),
            zostawić EOS33/28-90 oraz Sigmę 70-300
            i kupić 20D/EF-S18-55.
            Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• schabu
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 1352

na upartego może i 30D kupić. po cachbacku powinno wyjsc trochę ponad 3000zł.
              Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Komentarz

• MacGyver
                Cenzor
                • 2006
                • 7043

Zamieszczone przez gwozdzt
                ...i kupić 20D/EF-S18-55.
                Koledzy dobrze radzą. Jeśli teraz używasz 33 to ergonomia 350/400D może Cię mocno denerwować.
                Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• Elmarqo
                  Bywalec
                  • 2007
                  • 245

Niedawno stanąłem przed podobnym dylematem i wybór padł na 30D. Brałem pod uwagę kasę jaką mogłem na to przeznaczyć (dlatego 5D odpadło):-( , jednocześnie chciałem czerpać przyjemność z fotografowania i ze względu na ergonomię wyeliminowałem 350/400D. Jestem bardzo zadowolony z wyboru puszki a teraz zbieram na fajną stałkę do portretów;-)
                  mareksliwinski.pl

Komentarz

• Gizzmo
                    Początki nałogu
                    • 2004
                    • 266

Ja jestem obecnie w trakcie przesiadki. Mam EOS 30V i 600 a zdecydowalem sie na EOS 30D. Nie chcac tracic mozliwosci robienia zdjec szerokim katem zamowilem zestaw z 18-55. Mam nadzieje ze jakosc zdjec z tego kita nie bedzie az tak tragiczna jak wszyscy o tym pisza.
                    EOS 30D | EOS 30V + grip | G3

Komentarz

• Picia
                      Początki nałogu
                      • 2006
                      • 337

postawiłbym już krok do przodu i właśnie wybrałbym 30d, a nie 20d.

zazwyczaj na allegro większość 20d to wyjechane dSLRy po kilkunastu ślubach, z przebiegiem ok 50 000 klatek

Komentarz

• Gizzmo
                        Początki nałogu
                        • 2004
                        • 266

Wlasnie dojechal do mnie EOS 30D Pierwsze wrazenie troche dziwne. Pokretlo nastaw jakies bardzo plastikowe, tak przynajmniej wypada w porownaniu z moimi poprzednimi aparatami. Ale tak to nie mam co marudzic. Ide robic zdjecia.
                        EOS 30D | EOS 30V + grip | G3

Komentarz

• kanciak

też się przesiadłem z analoga i zanim dam radę wszystko przetestować to tak zapytam czy warto wogóe zakładać obiektyw 28-90 (kit z eosa300) do 400 D? Czy lepiej sobie darować?
                          Pytam tylko dlatego że mam ten obiektyw. W tej chwili składam 400D do kupy

Komentarz

• Viracocha
                            Uzależniony
                            • 2004
                            • 853

Zamieszczone przez kanciak
                            też się przesiadłem z analoga i zanim dam radę wszystko przetestować to tak zapytam czy warto wogóe zakładać obiektyw 28-90 (kit z eosa300) do 400 D? Czy lepiej sobie darować?
                            Nie warto, jak masz inny obiektyw.

Komentarz

• MacGyver
                              Cenzor
                              • 2006
                              • 7043

Zamieszczone przez kanciak
                              ...czy warto wogóe zakładać obiektyw 28-90 (kit z eosa300) do 400 D? Czy lepiej sobie darować?
                              Nie warto, jest to jeden z najpodlejszych kitów do kliszaków i uzyskiwane na matrycy obrazy będą nieostre, i bez kontrastu. A w gratisie dostaniesz jeszcze aberracje.
                              Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

Pracuję...