Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Od pewnego czasu zastanawiam się nad kupnem nowego aparatu (aktualnie używam KM Z5) i moją uwagę przykuły trzy aparaty: Pentax K100, Nikon D40x i Canon 400D. Po wnikliwym czytaniu testów porównywaniu zdjęć i przeglądaniu wątków na różnych forach mój wybór skierował się na Nikona i Canona. Osobiście wolałbym mieć aparat drugiej firmy, ale jak wyglądają możliwości 'rozwoju' i późniejszej obsługi tych dwu aparatów? Np. zoom ze stabilizacją 55-200 do nikona kosztuje nieco ponad 1100 zł, a do Canona około 2000. Jak wyglądają ceny innych obiektywów (np. jakaś stałka o dobrym świetle).
Problemem dla mnie są koszty i jak narazie będzie mnie stać jedynie na zakup body z kitowym obiektywem, a późniejszy rozwój zestawu (który na pewno nie nastąpi wcześniej niż za rok) też nie będzie prosty finansowo, dlatego zwracam uwagę na ceny akcesoriów.
PS. Sorry za otwarcie kolejnego tematu z serii Nikon kontra Canon, ale 2600zl to dla mnie kupa pieniedzy i wolalbym je zainwestowac jak najlepiej
Koszty sprzętu mogą być praktycznie nieograniczone, wszystko zależy od tego do czego ilu i jakich obiektywów będziesz potrzebował.
Proponuję przejrzeć katalog obiektywów z testami na optyczne.pl a ceny wybranych modeli na dowolnej porównywarce cen np. skapiec.pl czy ceneo.pl
To ty wiesz ile i do czego będą ci potrzebne te słoiki oraz jakiej jakości. Po zorientowaniu się na w/w wnioski wyciągniesz sam.
Ten post jest u mnie wynikiem dlugiego zastanawiania sie:P Duzo bardziej wolalbym Canona (np. ze względu na matrycę) ale wątpię czy będzie mnie stać na wydanie 2000zl na nowy obiektyw, jak dobry by nie byl. Jak wspomnialem w najbliżyszym czasie na pewno nic bym nie dokupywal zadnych 'dodatkow'.
Z wielu porownan wyciagnalem taki wniosek, ze Canon robi lepsze zdjecia (przy dobrym szkle) ale Nikon ma lepszy obiektyw w zestawie. Chcialbym takze miec body ktore szumi jak najmniej (po przygodach z Konica, ktora szumi od ISO50 zwracam na to duza uwage).
A co do obiektywow to jako pierwszy zakupilbym zapewne zoom 55-200. Czy roznica miedzy tym canona(Canon EF 55-200mm f/4.5-5.6 II USM) a nikona (Nikon AF-S DX Zoom-Nikkor 55-200mm f/4-5.6G ED) jest jakas niesamowita, czy tez te szkla mozna postawic na jednej polce pod wzgledem jakosci fotek?
Wiem, że stabilizacja to przydatny (nawet bardzo) dodatek, ale nie jestem pewien czy niezbędny...
a musi byc lustrzanka? jest kilka przyzwoiutych super zoomów czy lub kompaktów: Canon G7 to bardzo przyzwoity sprzęt. bo kupowanie lustrzanki jak sie nie ma kasy na obiektywy jest srednio dobrym pomysłem...
KIT Nikona jest zdecydowanie lepszy jak Canona a zdjec z tej nowej 10 milionowej matrycy D40 nie widziałem wiec ciezko sie wypowiedziec co do ich jakosci.
inna wazna rzecz to format zdjec w jakim bedziesz robił bo jesli to nie bedzie RAW to nikon, jesli nie robi lepszych to napewno nie robi gorszych JPGów jak Canon. Canon dalej pewną lepsza kompatybilnosc obiektywów bo praktycznie dowolny obiektyw wyprodukowany w ostatnich 15 latach mozesz podłączyc a w przypadku D40 ktory nie ma "srubokreta" wiele obiektywów ci odpadnie z uzytku...
cieżko tu jednoznacznie cos doradzic dlatego moze najpierw sobie odpowiedz czy aby na bank potrzebujesz lustrzanki bo jak pisałem zaawansowany kompakt czy superzoom moga w Twoim wypadku okazac sie lepszym rozwiazaniem
EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; ; IS; Speedlite 580EX + Apple
Patrzyłem na ceny kompaktów i zaawansowane modele nie są dużo tańsze od lustrzanek typu D40, 350D (a od tych modeli krótka droga do d40x i 400d:-) ), a różnica w jakości jest znaczna. Wolę poczekać z kupnem pol roku dluzej, bo po wymianie body (za wiele lat;-) ) zostanie mi przynajmniej słoik, a w miedzyczasie pewnie bym jakis jeszcze dokupil (jak wspomnialem bylo by to gdzies po roku od nabycia aparatu).
Co do raw'ow to byly by one uzyteczne, podobnie jak bracketing (HDR).
Tak czy inaczej u Canona masz mniej niz u konkurencji za ta samą cenę. ( Tak mówią )
Ja zabawę z cyfrą zaczałem od canona... "przeleciałem" sporo marek zaczynając od kompaktów po hybrydy i lustrzanki.
Canon - Fuji - Panasonic - Nikon - Sony - Pentax... i Canon koło się zamkneło.
Też wcześniej używałem KM Z5, wkurzał mnie strasznie jej szum...
Zamieszczone przez sniper88
Chcialbym takze miec body ktore szumi jak najmniej (po przygodach z Konica, ktora szumi od ISO50 zwracam na to duza uwage).
400D przy iso 100 i dobrze naświetlonym zdjęciu, szumy są praktycznie niezauważalne, przynajmniej ja na większości swoich zdjęć (iso 100, 200) ich nie widze
A co do obiektywow to jako pierwszy zakupilbym zapewne zoom 55-200.
Przejrzyj swoje zdjęcia i zobacz w ilu wykorzystałeś zoom ponad 100mm ?
Może być to ciężkie bo KM Z5 ma mniejsza matrycę a z ogniskowych należało by wyciągnąć ekwiwalenty.
Ja kiedy jeszcze nie miałem w swoim posiadaniu 400D też myślałem o tym żeby jak najszybciej dokupić jakiś długi zoom, teraz kiedy zrobiłem już kilkaset zdjęć wiem że dobry obiektyw który będzie kończył się przed 100 wystarczy.
Czyli taki Tamron 28-75mm będzie odpowiedni a zapłacisz za niego około 1300 zł.
28mm na dole będzie porównywalne z tym co miałeś w KM Z5 a szerokie ogniskowe których nie miałeś zastąpi Ci kit, w zakresie 18-35 jak przymkniesz go do f8 naprawdę będzie lepszy pod każdym względem od tego szkiełka w KM Z5.
Wiem, że stabilizacja to przydatny (nawet bardzo) dodatek, ale nie jestem pewien czy niezbędny...
Jeśli porównujesz stabilizacje z KM Z5 to, to w Canonie działa trochę inaczej.
Stabilizacja optyczna gdzie jedno szkło kręci się w obiektywie na żyroskopach to co innego niż stabilizacja matrycy.
Co do normalnych zdjęć to mi 400D robi się je lepiej niż KM Z5, Z5 dobiera niskie czasy a zdjęcie i tak wychodzi ciemne, w Canonie będziesz miał inaczej.
Stabilizacja z mojego punktu widzenia w lustrzankach nie jest konieczna, aparat jest większy, trzyma się go przy oku i przy dłuższych czasach można zrobić ostre zdjęcia
Nikon ma dobrą ofertę niedrogich szkieł amatorskich. Canona jest sens kupować, jeśli stać cię na eLki. Możesz też podarować sobie 10MP matrycę - 6MP to i tak aż nadto, różnicy w jakości nie zauważysz, karty nie zapychają się tak szybko, a parę stów zaoszczędzisz - lepiej za to kupić np. lampę błyskową.
Nikon ma dobrą ofertę niedrogich szkieł amatorskich. Canona jest sens kupować, jeśli stać cię na eLki. Możesz też podarować sobie 10MP matrycę - 6MP to i tak aż nadto, różnicy w jakości nie zauważysz, .
Ale kolega poleciał. Może Tamrony 17-50, 28-75, canon 50 , 85, 70-300 to takie złe obiektywy są ? ;-) Bez żartów, założyciel tematu nie kupuje 5D i fotki robi amatorsko. Co do D40 i D40x to polecam poczytać porównanie ... ogólnie D40 to takie coś w czym można wymienić obiektyw, do 400D mu bardzo daleko...
Ale kolega poleciał. Może Tamrony 17-50, 28-75, canon 50 , 85, 70-300 to takie złe obiektywy są ? ;-) Bez żartów, założyciel tematu nie kupuje 5D i fotki robi amatorsko. Co do D40 i D40x to polecam poczytać porównanie ... ogólnie D40 to takie coś w czym można wymienić obiektyw, do 400D mu bardzo daleko...
Tamron jest dobry, albo i niedobry, zależy jak się trafi. Nie polecałbym zakupu Tamrona komuś, kto jest laikiem i nie potrafi go sobie sprawdzić. A o stałkach wogóle nie było mowy.
To, co miałem na myśli to niedrogie obiektywy amatorskie - 55-200VR, 18-70 - nie mające swoich odpowiedników w systemie Canona. 400D to też jest idiotenkamera, od D40 różni się jedynie nieco lepszym układem AF i nieco lepszą jakością zdjęć (w zastosowaniach amatorskich - bez znaczenia).
Gdyby tak pojawiło się body Prakticy lub zenita z gwintem na m42...To byłoby coś...
A czemu nie chcesz zostać przy minolcie? D7 lub poczekać na nowego soniacza z wyższej półki? Odpadnie Ci problem sprzedaży za bezcen tego, co już kupiłeś.
stary zamin komus dogadasz to pomysl co piszesz... od kiedy to tamron jest produkcji canona a czornyj porównywał nikona z canonem? a prawda jest taka ze w segmencie tanich skieł dla amatora nikon lepej canona na głowe... nie wiem czy kiedys miałes mozliwosc pouzywac KITa nikona albo 50 1.8 np o ktorej piszesz... tanie szkłą Nikona sa lepiej wykonane i lepszy obraz daja i to jest fakt a to ze cos jest lepsze nie oznacza równiez ze cos innego jest kompletnym złomem bo to nie sytuacja zero jedynkowa a rozwazanie ktory z tych dwóch 400D czu D40x nie ma kompletnie sensu... oba sa do bani i ja bym zadnego nie kupił tym bardziej nie mając kasy na dobre obiektywy naprawde wiecej sensu ma wpakowanie kasy w dobrego kompakta... Howgh
EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; ; IS; Speedlite 580EX + Apple
Komentarz