Pytanie do wszystkich, którzy robią zdjęcia!

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Gniewkos
    Dopiero zaczyna
    • 2007
    • 44

Pytanie do wszystkich, którzy robią zdjęcia!

A więc moje pytanie jest takie Czy po poprawieniu zdjęć programem graficznym zostawiacie oryginały czy je kasujecie??Mam z tym problem bo jednak oryginał to
    jest coś co zrobiliśmy własnymi siłami i umiejętnościami posługiwania się sprzętem jaki posiadamy, a retusze to wiadomo parę ruchów w PS lub innym i gotowe (aczkolwiek trzeba wiedzieć co się robi). Poza tym męczy mnie bałagan w kompie z wszystkimi tymi fotkami.
    Jakie jest wasze zdanie? Proszę o opinie.
    40D+300D + 18-55 IS + 70-200 mm f/4 L + inne graty
  • slawi_3000
    Uzależniony
    • 2006
    • 568

Robię tylko w RAWach. RAWy zostawiam .

Komentarz

• daniello
      Dopiero zaczyna
      • 2007
      • 27

Zawsze zostawiam. Głównym powodem jest to że kiedyś będę miał większe doświadczenie i umiejętności w obróbce i będę mógł do nich wrócić i zrobić to inaczej (czyt. lepiej).

Komentarz

• swiderski
        Początki nałogu
        • 2006
        • 338

Ja tam zatrzymuje RAWy, ale czy mi się one w przyszłości przydadzą - nie wiem. Zasze staram się obrabiać zdjęcie w taki sposób, żeby nie było potrzeby ponownie go korygować. Jeżeli masz duży dysk (ew chęć do nagrywania zbiorów na dvd), to nie widze sensu kasowania.
        350D z gripem + kit + 28-105 USM + 380EX

Komentarz

• Gniewkos
          Dopiero zaczyna
          • 2007
          • 44

no tak masz racje o tym nie pomyślałem, że umiejętności się zwiększają
          40D+300D + 18-55 IS + 70-200 mm f/4 L + inne graty

Komentarz

• piszczal
            Początki nałogu
            • 2006
            • 459

Rawy zostawiam, 16-bitowy TIFF wygenerowany po konwersji RAW obrabiam w PS, efekt obróbki zapisuję do dużego JPGa dla labu a do małego JPG do netu.
            Następnie duży ciężki TIFF kasuję
            aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Komentarz

• swnw
              Początki nałogu
              • 2005
              • 275

Zostawiam te najlepsze choć nie wszystkie. Nie mam wyboru, zdjęcia są coraz większe np. z kupionego ostatnio G7 i błyskawicznie zapełniają dyski, mam 360 GBc,część przegrywam, niektóre drukuję.
              Ilość to ciemna strona fotografii cyfrowej , a nie należę do grupy robiącej kikaset zdjęć dziennie.

Pozdrowienia swnw.

Komentarz

• Hellfire
                Początki nałogu
                • 2006
                • 414

RAWy zostawiam zawsze na wszelki wypadek, JPG kasuje wszystkie kiepskie ujęcia i zostawiam tylko te coś warte. Dzięki temu nie mam wielkich problemów z 1000 takich samych zdjęć na dysku. Jak mi się nazbiera 4,7 GB zdjęć to wszystko nagrywam na DVD i po problemie.

Komentarz

• Bagnet007
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 1344

Ja tak samo zostawiam "RAW'y". Zawsze może być potrzeba ponownego zeskanowania

Komentarz

• gargamelos
                    Dopiero zaczyna
                    • 2006
                    • 30

Robię tylko w RAW. Po obróbce RAWY i JPEG na płytke DVD, a na dysku zostawiam tylko JPEG do pokazywania
                    30D,grip, C17-40@4, [email protected], [email protected], [email protected], C430EX,

Komentarz

• muflon
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 6763

Ja robię w RAW+JPG. Pierwszą selekcję robię na podstawie JPG. Następnie kasuję te RAWy które nie przeszły selekcji, reszta idzie do archiwum. Z RAW wywołuję około 90% do JPG i je też do archiwum (z tego przebieram sobie do galerii). Oryginalne JPG z aparatu kasuję
                      zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• comatus
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 725

Obecnie zostawiam tylko te RAWy, które uważam za udane, reszta leci do kosza. Wcześniej kasowałem RAWy i zostawiałem jpg, ale teraz żałuję. JAk ktoś wyżej napisał umiejętności obróbki zwiekszają się...

Komentarz

• rolaj
                          Uzależniony
                          • 2006
                          • 584

Zostawiam większość (oczywiście oryginały, nie ma znaczenia czy raw czy jpg). Zdjęcia po obróbce również, ale w innych folderach. Wyrzucam tylko ewidentnie nieudane technicznie. Dokładnie opisuję pod fotostation, nagrywam na płytkę, robię offline'y pod fotostation i kasuję z dysku. Nie warto wyrzucać. Płytki są tanie, a nigdy nie wiadomo czy najbardziej dziwaczne i bzdurne zdjęcie nie stanie się nagle potrzebne.
                          Ostatnio edytowany przez rolaj; 5875.

Komentarz

• SdoubleU
                            Początki nałogu
                            • 2005
                            • 437

Robię tylko RAW-y i te zaraz po spuszczeniu na kompa wypalam na DVD. Następnie obrabiam wywołuje jpg i wywalam Rawy z kompa.
                            SdoubleU
                            ---------------------------
                            Canon :-D

Komentarz

• Arek Piekarz
                              Początki nałogu
                              • 2006
                              • 334

Robię w jpegach, obrabiam w PSie i zapisuję w tym samym pliku z kompresją 10. To prawda, że skille w obrabianiu się zwiększają, ale jest na to sposób - nie obrabiajcie zdjęć, dopóki nie nauczycie się tego dobrze robić :-P Oczywiście żartuję, ale u mnie zalega kilkanaście giga nieobrobionych fot, tyle że własnych pstryków, a nie reporterki, urodzin itp. Jeśli teraz się za nie wezmę, będą dobrze wyglądać i więcej zdjęć pójdzie do kosza - bo kryteria też się wyostrzają z czasem.

Jak dotąd raz zrobiłem backup zdjęć (a właściwie całej zawartości dysku) na drugi dysk - dokładnie 13.03.07. Zapisywanie dat backup'ów się przydaje, dzięki temu wiem, że jak najszybciej powinienem go zrobić jeszcze raz
                              40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
                              Pretec 4 GB x133 + Kingston 1 GB x50 + Manfrotto 728B
                              Lowepro Stealth Reporter D400 AW + Lowepro Nova 2 AW

Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze
                              Mój fotoreportaż z XV Finału WOŚPu i zdjęcie tygodnia na fotopolis.pl

Komentarz

Pracuję...