Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Mam dylemat ponieważ mam szkiełko EF 28-105 f/3.5-4.5 i zastanawiam się nad jego zmianą. A mianowicie mam na mysli 17-85 IS USM. Koszt to 1500pln - 580 zwrot od Canona. Zastanawiam się bo słyszałem dobre opinie ale nikt nie mógł mi ich porównać.
I moje pytanie czy jest on rzeczywiście lepszy od tego co mam? A chciałbym foty troszke lepszej jakości a niestety na L-ke mnie nie stać
Jestem amatorem, robię fotki "spacerowe", widoczki, itp Chciałbym szkło o dole podobnym do kita a 85mm by mi w zupelnosci wystarczylo.
Oczywiscie przeczytałem duuuzo artykułów na ten temat ale nie rozwiały moich wątpliwośći. Czy jest to lepszy obiektyw i wart zmiany??
Przede wszystkim to inny zakres. Jeśli potrzebujesz szerszego szkła to dla cropa 17-85 jest bardziej przydatny. Opinie o tym szkle są bardzo rozbieżne ale obecnie jest przewaga tych pozytywnych ze względu na polepszony stosunek jakości do ceny .
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
Pomijając już zakres ogniskowych z którego z nich "wychodzą" lepsze foty...
Pytam w ten sposób bo kiedyś będę chciał kupić 70-200 (ale to daleka przyszłość :P) i teraz chce całkowicie zastąpić kitowego.. Kiedyś go kupując
(28-105) miałem ten dolny zakres właśnie kitowym uzupełnić ale nie zdaje to egzaminu.
Zresztą jak ktoś powiedział to nie obiektyw (kit) to "słoik" :P
Po prostu czy może ktoś porównać jakość zdjęcia z tych dwóch szkiełek.. (zależy mi na ogólnej jakości nie tylko np na świetle) Czy czy jest sens wymieniać...
Bo na forum wyczytałem ze 17-85 beznadzieja inni znów piszą że bardzo dobry :/
Jak chcesz jakieś sample, to dawaj namiary i określ przesłonę, odległość od obiektu, ogniskową, która Cię interesuje, czy może kilka różnych. Na 14 idę do pracy, więc się sprężaj. Mają być Rawy czy Jpegi?
Witam.
jestem laikiem jeszcze w fotografii, mam 350-tke D, zastanawiam sie nad zmiana obiektywu mam standartowy 18-55mm chciałbym dodać 70-300mm, dużo robir fotek krajobrazowych itp, coś znalazłem o o róznicach obiektywów przy tych samych wielkościach. Jakie są oznaczenia obiektywów, na co zwracać uwagę?jak dobrać dobry obiektyw?
Pomijając już zakres ogniskowych z którego z nich "wychodzą" lepsze foty...
Pytam w ten sposób bo kiedyś będę chciał kupić 70-200 (ale to daleka przyszłość :P) i teraz chce całkowicie zastąpić kitowego.. Kiedyś go kupując
(28-105) miałem ten dolny zakres właśnie kitowym uzupełnić ale nie zdaje to egzaminu.
Zresztą jak ktoś powiedział to nie obiektyw (kit) to "słoik" :P
Po prostu czy może ktoś porównać jakość zdjęcia z tych dwóch szkiełek.. (zależy mi na ogólnej jakości nie tylko np na świetle) Czy czy jest sens wymieniać...
Bo na forum wyczytałem ze 17-85 beznadzieja inni znów piszą że bardzo dobry :/
Opinia o "kicie" jest co najmniej pochopna.Mam niezłe obiektywy i miewałem różne.Z 20d trafił do mnie EFS 18-55.Gdy przechodziłem na 5d razem z 20d poszedł focic do kogos innego.W zakresie 18-30 jest to dobry obiektyw a cena nie jest kryterium oceny.Z całą życzliwoscia sugeruję uważnie sie nim zainteresować a kasę wydać na cos innego.pozdrawiam
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zamieszczone przez helmett
Witam.
jestem laikiem jeszcze w fotografii, mam 350-tke D, zastanawiam sie nad zmiana obiektywu mam standartowy 18-55mm chciałbym dodać 70-300mm, dużo robir fotek krajobrazowych itp, coś znalazłem o o róznicach obiektywów przy tych samych wielkościach. Jakie są oznaczenia obiektywów, na co zwracać uwagę?jak dobrać dobry obiektyw?
Dużo zależy od budżetu.Ceny obiektywów o podobnych ogniskowych zawarte sa w przedziale od 100 pln do kosmicznych sum.Na razie myslę najlepiej po prostu focic jak najwiecej tym co jest i czytac ogladac zbierac kasę.Myslę że gdy podasz jakąś orientacyjną sumę to ktos cos zasugeruje.:-)
Ostatnio edytowany przez janmar; 7379.
Powód: Automerged Doublepost
a poza tym Canon daje 580 zwrotu więc to tak jakbym dawał 1000 pln a w tej cenie raczej nic nie kupie lepszego.. Poza tym dostałem kilka sampli i bardzo dobrze wyszły (a napewno lepiej niż kitem :P).
mam na mysli 17-85 IS USM. Koszt to 1500pln - 580 zwrot od Canona.
Pewny jesteś, zę 1500? z fakturą i pudełkiem (potrzebnym do numeru z niego)???
Ja miałem podobny dylemat, i im więcej czytałem tym byłem głupszy
Każdy obiektyw na swoich zwolenników i przeciwników.
Oprócz Tamrona którego niemal wszyscy chwalą pod niebiosa (a umówmy się też ma swoje i to nie małe wady!).
Ja poszedłem na całość i kupiłem 17-85. Zdjęcia z niego póki co mnie są ok i oby tak dalej.
Czego i Tobie życzę
Pozdrawiam,
Jurek.
niestety nikt się nie pokusił o porównanie obu obiektywów... a to dobre pytanie. Bo są to obiektywy uniwersalne i ze średniej półki. Różnica między nimi to parę dobrych lat i IS. Pomijalna jest różnica zoomu bo to widzi każdy i komentowanie tego jest co najmniej niepoważne. Z chęcią bym usłyszał wrażenia kogoś kto obu szkieł "dotknął". bo parametry swoje a jakość zdjęć swoje.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
aha i oczywiście chodzi i o obiektywy jak na początku wątku 28-105 vs 17-85 bo furumowicze szanowni zboczyli z tematu
Ostatnio edytowany przez Don Kacper; 9263.
Powód: Automerged Doublepost
400D + 28-105mm 3,5-4,5 USM II + 18-55mm + sporo M42 i dużo chęci
Porownanie mozna znalesc na wszystkich forach ktore sie tym zajmuja i ktore tutaj byly wielokrotnie cytowane. C 17-85 IS to stosunkowo nowy obiektyw ma swoich wiele zalet i jedna wade CA. Przy dzisiejszej cenie napewno do kupowania.
Komentarz