Canon EF 70-200/4L IS ze Stanów

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Pirx
    Początki nałogu
    • 2006
    • 485

Canon EF 70-200/4L IS ze Stanów

Mam cholerną obsesję na punkcie tego szkła.
    W tym zakresie z zadowoleniem używam 70-210/3.5-4.5 USM, ale parę razy przypiąłem 70-200/4L i spodobało mi się to szkło. Jako kompletny amator, nie uznałem jednak za życiową konieczność zamianę z dopłatą 1000-1300 zł.
    Ale pojawił się na horyzoncie 70-200/4L IS i to jest chyba spełnienie marzeń niejednego fotoamatora (w tym mnie).
    Niestety, cena dwukrotnie przekraczająca cenę wersji bez IS trochę odstrasza. Zacząłem szukać tu i tam i znalazłem coś takiego na amazonie.
    Cena z wysyłką na adres w U.S. w granicach 3000 zł, to raptem 500-600 zł więcej niż za wersję bez IS w Polsce. A ten IS - 4 f-stopy dłużej z ręki - bajka!
    Zakładając, że macie możliwość "bezpiecznej" dostawy do Polski, wzięlibyście to szkło za 3 kpln w ciemno z utratą gwarancji, czy wolelibyscie wywalić 4-4,5 kpln na miejscu z gwarancją i możliwością przetestowania ?
    Pozdrawiam,
    Pirx
  • Quadrifoglio
    Początki nałogu
    • 2006
    • 364

Zamieszczone przez Pirx
    Zakładając, że macie możliwość "bezpiecznej" dostawy do Polski, wzięlibyście to szkło za 3 kpln w ciemno z utratą gwarancji, czy wolelibyscie wywalić 4-4,5 kpln na miejscu z gwarancją i możliwością przetestowania ?
    Używane kupuję tylko po zajrzeniu w zęby.
    http://praca-magisterska.info
    http://alfetta.pl

Komentarz

• Pirx
      Początki nałogu
      • 2006
      • 485

Mowa o nówce ze sklepu.
      Pozdrawiam,
      Pirx

Komentarz

• Krzychu
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 3611

Zamieszczone przez Pirx
        Zakładając, że macie możliwość "bezpiecznej" dostawy do Polski, wzięlibyście to szkło za 3 kpln w ciemno z utratą gwarancji,
        Oczywiście że tak.
        Pozdrowienia,
        KZ
        KZ Aviation Photography

Komentarz

• Bahrd
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 3053

Zamieszczone przez Pirx
          Trzymam kciuki za powodzenie operacji! Sam od pewnego czasu myślę o ściągnięciu tego modelu. Pochwal się po wszystkim.
          Ostatecznie, jeśli masz kogoś, kto Ci je przywiezie, to - w razie awarii - może będziesz mógł również je odesłać i tam naprawić w ramach gwarancji?
          EOS - conditio sine Kwanon...

Komentarz

• Anvers
            Bywalec
            • 2005
            • 160

Też mnie nęci, żeby wymienić swoje 70-210 na f4 z IS.....obawiam się, że wkrótce złapię się na ten haczyk

Komentarz

• Pirx
              Początki nałogu
              • 2006
              • 485

Anvers - słuszne obawy. Mnie brało powoli, ale skutecznie.

Bahrd - dzięki, daję sobie jeszcze trochę czasu na tę operację. Szlak przecierany kilkukrotnie - jeden korpus i ze cztery szkła kupione na ebay'u. Ale najpierw muszę sprzedać parę rzeczy - jutro wystawiam na allegro C. 20-35/3.5-4.5 USM - dam linka w "Sprzedam".
              Pozdrawiam,
              Pirx

Komentarz

• Routlaw
                Uzależniony
                • 2005
                • 983

Zamieszczone przez Pirx
                Nawet jakby coś było nie tak ze szkłem a szczerze wątpie to masz 1,5kpln w kieszeni - naprawa na pewno byłaby tańsza
                Sam w tym miesiącu mam zamiar sprowadzić podobne szkło
                14, 24, 50, 85, 135, 70-200

BLOG

Komentarz

• Mac
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 2063

Obsesje są nie zdrowe To tak żartem. Sam przytargałem z USA kiedyś dwa szkła. Tamrona 28-75, kiedy w Polsce było trudno go kupić a ostatnio MP-65E, który kosztował mnie 2300 zamiast 3800 PLN w Polsce. Generalnie szkła kupowane w USA można sprawdzić, jeśli coś nie pracuje poprawnie można wymienić i zabrać ze sobą sprawne szkło.
                  Jeśli chodzi o eLki to raczej trudno założyć, że obiektyw ulegnie uszkodzeniu chociaż pewne prawdopodobieństwo istnieje. W przypadku uszkodzenia mechanicznego i tak gwarancja nas nie chroni. W przypadku uszkodzenia powstałego z winy producenta, przy kupnie szkła w USA nie należy nam się swiadczenie gwarancyjne w Europie. Posiadam kilka eLek i póki co nie miałem problemów. W przypadku szkieł z ISem prawdopodobieństwo wystąpienia usterki jest większe w stosunu do szkieł non-IS ale bez przesady.
                  W sumie dla kogoś, kto kupuje szkła za swoje pieniądze kupno w USA jest sensownym rozwiązaniem.
                  EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• Vitez
                    zło konieczne
                    • 2004
                    • 19804

Zamieszczone przez Routlaw
                    Nawet jakby coś było nie tak ze szkłem a szczerze wątpie to masz 1,5kpln w kieszeni - naprawa na pewno byłaby tańsza
                    Naprawa IS to ok 1200-1500 zl. A to jeden z najdelikatniejszych elementow. Jesli w transporcie sie uszkodzi to cale 1.5kpln w kieszeni idzie na naprawe.

Komentarz

• Meo

Obsesja

Powoli też się wkręcam w 70-200 IS, chciałbym sprowadzic go z USA, ale nie mam żadnych kontaktów za oceanem :sad:
                      Napisz Pirx czy udało się Tobie bezpiecznie sprowadzic ten obiektyw. Ja niestety chyba będę musiał zadowolic się wersją bez IS, do kupienia na tej aukcji:
                      http://allegro.pl/item189848014_bea_...m_od_reki.html

Swoją drogą przydałby się na canon-boardzie jakiś taki Cichy z USA, który by zaopatrywał nas w tani i sprawdzony sprzęt.:cool:
                      Pozdro!

Komentarz

• fotosc
                        Coś już napisał
                        • 2006
                        • 72

Meo ta cena za te szklo to jest super chyba okazja , bo te szklo w usa jest drozsze

http://www.bhphotovideo.com/c/produc...4L_IS_USM.html
                        Sylwester

www.sylwestercwalinski.com

Komentarz

• Pirx
                          Początki nałogu
                          • 2006
                          • 485

fotosc,
                          Meo pokazuje aukcję ze szkłem BEZ IS, a ty pokazujesz szkło Z IS.
                          Szkło bez IS za oceanem kosztuje około 550-580$ - patrz tutaj
                          Pozdrawiam,
                          Pirx

Komentarz

• Bananas
                            Coś już napisał
                            • 2006
                            • 86

Cichy jest dobrym dystrybutorem na Polskę. A ja robię tylko zakupy w B&H i nie bawię się w sklepy internetowe. Zabawki, które kosztują kilka-dziesiąt seteczek $ wymagają "dotknięcia i popieszczenia" zanim wydam w/w $. Wysyłałem do Polski swoim znajomy parę zabawek i było ok. ale to byli znajomi, a ostatnio 5D siostra przy okazji zawiozła dla foto-zakładu.
                            !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                            Zamieszczone przez Meo
                            Powoli też się wkręcam w 70-200 IS, chciałbym sprowadzic go z USA, ale nie mam żadnych kontaktów za oceanem :sad:
                            Napisz Pirx czy udało się Tobie bezpiecznie sprowadzic ten obiektyw. Ja niestety chyba będę musiał zadowolic się wersją bez IS, do kupienia na tej aukcji:
                            http://allegro.pl/item189848014_bea_...m_od_reki.html

Swoją drogą przydałby się na canon-boardzie jakiś taki Cichy z USA, który by zaopatrywał nas w tani i sprawdzony sprzęt.:cool:
                            Pozdro!
                            Zamieszczone przez Pirx
                            fotosc,
                            Meo pokazuje aukcję ze szkłem BEZ IS, a ty pokazujesz szkło Z IS.
                            Szkło bez IS za oceanem kosztuje około 550-580$ - patrz tutaj
                            Pamiętajcie, że TAX w N.Y. to ok. 8,34% (jak pamiętam) bo ceny na B&H są podawane bez taxu
                            Ostatnio edytowany przez Bananas; 4996. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Meo

Tax

Zamieszczone przez Bananas
                              Pamiętajcie, że TAX w N.Y. to ok. 8,34% (jak pamiętam) bo ceny na B&H są podawane bez taxu
                              Nawet cena z TAXem jest zachęcająca, problem polega z przesyłką do Polski i w jakiej ostatecznej kwocie zakup 70-200 IS by się zamknął.
                              W Polsce ten obiektyw najtaniej znalazłem w tym sklepie:

Cena:4280zł-460zł(zwrot Canona)=3820PLN

Komentarz

Pracuję...