Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Mam cholerną obsesję na punkcie tego szkła.
W tym zakresie z zadowoleniem używam 70-210/3.5-4.5 USM, ale parę razy przypiąłem 70-200/4L i spodobało mi się to szkło. Jako kompletny amator, nie uznałem jednak za życiową konieczność zamianę z dopłatą 1000-1300 zł.
Ale pojawił się na horyzoncie 70-200/4L IS i to jest chyba spełnienie marzeń niejednego fotoamatora (w tym mnie).
Niestety, cena dwukrotnie przekraczająca cenę wersji bez IS trochę odstrasza. Zacząłem szukać tu i tam i znalazłem coś takiego na amazonie.
Cena z wysyłką na adres w U.S. w granicach 3000 zł, to raptem 500-600 zł więcej niż za wersję bez IS w Polsce. A ten IS - 4 f-stopy dłużej z ręki - bajka!
Zakładając, że macie możliwość "bezpiecznej" dostawy do Polski, wzięlibyście to szkło za 3 kpln w ciemno z utratą gwarancji, czy wolelibyscie wywalić 4-4,5 kpln na miejscu z gwarancją i możliwością przetestowania ?
Zakładając, że macie możliwość "bezpiecznej" dostawy do Polski, wzięlibyście to szkło za 3 kpln w ciemno z utratą gwarancji, czy wolelibyscie wywalić 4-4,5 kpln na miejscu z gwarancją i możliwością przetestowania ?
Trzymam kciuki za powodzenie operacji! Sam od pewnego czasu myślę o ściągnięciu tego modelu. Pochwal się po wszystkim.
Ostatecznie, jeśli masz kogoś, kto Ci je przywiezie, to - w razie awarii - może będziesz mógł również je odesłać i tam naprawić w ramach gwarancji?
Anvers - słuszne obawy. Mnie brało powoli, ale skutecznie.
Bahrd - dzięki, daję sobie jeszcze trochę czasu na tę operację. Szlak przecierany kilkukrotnie - jeden korpus i ze cztery szkła kupione na ebay'u. Ale najpierw muszę sprzedać parę rzeczy - jutro wystawiam na allegro C. 20-35/3.5-4.5 USM - dam linka w "Sprzedam".
Nawet jakby coś było nie tak ze szkłem a szczerze wątpie to masz 1,5kpln w kieszeni - naprawa na pewno byłaby tańsza
Sam w tym miesiącu mam zamiar sprowadzić podobne szkło
Obsesje są nie zdrowe To tak żartem. Sam przytargałem z USA kiedyś dwa szkła. Tamrona 28-75, kiedy w Polsce było trudno go kupić a ostatnio MP-65E, który kosztował mnie 2300 zamiast 3800 PLN w Polsce. Generalnie szkła kupowane w USA można sprawdzić, jeśli coś nie pracuje poprawnie można wymienić i zabrać ze sobą sprawne szkło.
Jeśli chodzi o eLki to raczej trudno założyć, że obiektyw ulegnie uszkodzeniu chociaż pewne prawdopodobieństwo istnieje. W przypadku uszkodzenia mechanicznego i tak gwarancja nas nie chroni. W przypadku uszkodzenia powstałego z winy producenta, przy kupnie szkła w USA nie należy nam się swiadczenie gwarancyjne w Europie. Posiadam kilka eLek i póki co nie miałem problemów. W przypadku szkieł z ISem prawdopodobieństwo wystąpienia usterki jest większe w stosunu do szkieł non-IS ale bez przesady.
W sumie dla kogoś, kto kupuje szkła za swoje pieniądze kupno w USA jest sensownym rozwiązaniem.
EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
Nawet jakby coś było nie tak ze szkłem a szczerze wątpie to masz 1,5kpln w kieszeni - naprawa na pewno byłaby tańsza
Naprawa IS to ok 1200-1500 zl. A to jeden z najdelikatniejszych elementow. Jesli w transporcie sie uszkodzi to cale 1.5kpln w kieszeni idzie na naprawe.
Powoli też się wkręcam w 70-200 IS, chciałbym sprowadzic go z USA, ale nie mam żadnych kontaktów za oceanem :sad:
Napisz Pirx czy udało się Tobie bezpiecznie sprowadzic ten obiektyw. Ja niestety chyba będę musiał zadowolic się wersją bez IS, do kupienia na tej aukcji: http://allegro.pl/item189848014_bea_...m_od_reki.html
Swoją drogą przydałby się na canon-boardzie jakiś taki Cichy z USA, który by zaopatrywał nas w tani i sprawdzony sprzęt.:cool:
Pozdro!
Cichy jest dobrym dystrybutorem na Polskę. A ja robię tylko zakupy w B&H i nie bawię się w sklepy internetowe. Zabawki, które kosztują kilka-dziesiąt seteczek $ wymagają "dotknięcia i popieszczenia" zanim wydam w/w $. Wysyłałem do Polski swoim znajomy parę zabawek i było ok. ale to byli znajomi, a ostatnio 5D siostra przy okazji zawiozła dla foto-zakładu.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zamieszczone przez Meo
Powoli też się wkręcam w 70-200 IS, chciałbym sprowadzic go z USA, ale nie mam żadnych kontaktów za oceanem :sad:
Napisz Pirx czy udało się Tobie bezpiecznie sprowadzic ten obiektyw. Ja niestety chyba będę musiał zadowolic się wersją bez IS, do kupienia na tej aukcji: http://allegro.pl/item189848014_bea_...m_od_reki.html
Swoją drogą przydałby się na canon-boardzie jakiś taki Cichy z USA, który by zaopatrywał nas w tani i sprawdzony sprzęt.:cool:
Pozdro!
Zamieszczone przez Pirx
fotosc,
Meo pokazuje aukcję ze szkłem BEZ IS, a ty pokazujesz szkło Z IS.
Szkło bez IS za oceanem kosztuje około 550-580$ - patrz tutaj
Pamiętajcie, że TAX w N.Y. to ok. 8,34% (jak pamiętam) bo ceny na B&H są podawane bez taxu
Ostatnio edytowany przez Bananas; 4996.
Powód: Automerged Doublepost
Pamiętajcie, że TAX w N.Y. to ok. 8,34% (jak pamiętam) bo ceny na B&H są podawane bez taxu
Nawet cena z TAXem jest zachęcająca, problem polega z przesyłką do Polski i w jakiej ostatecznej kwocie zakup 70-200 IS by się zamknął.
W Polsce ten obiektyw najtaniej znalazłem w tym sklepie:
Komentarz