Raw problem karta sandisk

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • maxbmx
    Początki nałogu
    • 2006
    • 364

Raw problem karta sandisk

Witam
    Mam aparat canon 20d.
    Robie zdjęcia L+RAW.
    *Karta CF 2GB Kingstone Taka sama tylko 2GB na niej wszystko gra - gdy podłączam do czytnika (pocketdrive 6in1 hama) mogę zczytywać jpg i raw bez problemu.

*Karta CF 1GB Kingstone Moge robic na niej zdjecia ale nie moge zczytac jej zawartosci przez czytnik CF (hama) tylko przez kabel podłączony do aparatu. Jednak tu już pojawia się problem, mogę zczytać tylko jpg - rawów w ogole nie widać. jak bym robił same jpg.

Myslałem ze to problem z kartą więc kupiłem nowiutką karte sandisk 4gb extreme III. Jednak problem jest tak sam ja z karta kingstone 1024MB...

rozkładam ręce... jutro mam wazny wyjazd na zdjęcia a tu taka lipa... co jest zgrane?!
    Moje zdjęcia
    RIP: Canon 40d, Tokina 10-17 Fisheye, Canon 70-200L f4, Canon 17-40L f4, Canon 50 f1.4, 6x Sunpak 555+2x Quantum Battery Pack, 3x PocketWizard MultiMAX (sprzęt skradziono w Krakowie, numer seryjny Body: 0930516228)
  • Tomasz Golinski
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 8623

Przeformatuj kartę, może w kompie, może w aparacie.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• maxbmx
      Początki nałogu
      • 2006
      • 364

Nie wykrywa jej w ogole w kompie (w czytniku - mruga tylko lampka access w nieskonczonosc) a w aparacie formatowałem juz ze 100x...
      Moje zdjęcia
      RIP: Canon 40d, Tokina 10-17 Fisheye, Canon 70-200L f4, Canon 17-40L f4, Canon 50 f1.4, 6x Sunpak 555+2x Quantum Battery Pack, 3x PocketWizard MultiMAX (sprzęt skradziono w Krakowie, numer seryjny Body: 0930516228)

Komentarz

• Tomasz Golinski
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 8623

W takim razie wygląda to na problem z czytnikiem. Zgaduję teraz, ale może nowsze CF-y wymagają troszkę więcej od czytnika? Warto sprawdzić na innym.

Dla pewności - by wyeliminować wszystkie możliwości - można sprawdzić też w innym komputerze.
        30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
        Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• RomanS
          Uzależniony
          • 2007
          • 830

Raczej stawial bym diagnoze ze czytnik popsuty i to pewnie jakis prosty powod z brakiem nalezytych kontaktow na zlaczach.

Komentarz

• maxbmx
            Początki nałogu
            • 2006
            • 364

Sformatowałem, zrobiłem zdjęcie, podłączyłem kabel od aparatu do kompa i RAW'a dalej nie widać. :/
            Moje zdjęcia

Komentarz

• tymin3
              Bywalec
              • 2005
              • 102

w canonach przez kabel nie da sie sciagac raw za pomoca samego windowsa
              E1, E3

http://www.fotostudio.zambrow.org

Komentarz

• tomaj_2
                Bywalec
                • 2006
                • 247

Zamieszczone przez tymin3
                w canonach przez kabel nie da sie sciagac raw za pomoca samego windowsa
                Ciekawe...bardzo ciekawe...nawet więcej...BZDURA
                Podłącz aparat w trybie PTP i zobacz Bez problemu działa
                Ja tak robiłem do czasu, jak nie kupiłem czytnika
                Siódemka była...odjąłem jedną cyfrę od niego +Canon24-105 f/4L+Canon70-200 f/4L+Sigma17-35HSM+550EX+ ... hehe Zenit 12XP
                Moje wypociny

Komentarz

• Vitez
                  zło konieczne
                  • 2004
                  • 19804

Zamieszczone przez tomaj_2
                  Ciekawe...bardzo ciekawe...nawet więcej...BZDURA
                  Podłącz aparat w trybie PTP i zobacz Bez problemu działa
                  Ja tak robiłem do czasu, jak nie kupiłem czytnika
                  Ale robiles w samym raw czy w raw+jpg? Bo tu mowa o tym drugim i o ile dobrze pamietam to wtedy nawet w PTP Windowsy sie wymadrzaja i pozwalaja sciagnac tylko JPG a RAWa ignoruja 'bo to siakis dziwny, nieznany mi format, podrzuce userowi tylko znany i lubiany jpg' .

Komentarz

• tomaj_2
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 247

Zamieszczone przez Vitez
                    Ale robiles w samym raw czy w raw+jpg? Bo tu mowa o tym drugim i o ile dobrze pamietam to wtedy nawet w PTP Windowsy sie wymadrzaja i pozwalaja sciagnac tylko JPG a RAWa ignoruja 'bo to siakis dziwny, nieznany mi format, podrzuce userowi tylko znany i lubiany jpg' .
                    Mam 300D...tam nie można (przynajmniej tak myślę) robić samych RAW...Mam Wasię i ustawione Raw + Mały JPG. Sprawdziłem przed chwilką...RAW+MediumJPG (czyli standard w 300D) to samo.
                    Więcej...w trybie normal też mogę zgrać pliki RAW
                    Vitez teraz mi się przypomniało..kiedyś dyskutowaliśmy na ten temat (gdzieś w dziale Software). Fakt jest, że sporo ludków ma problem z odczytem poprawnym plików przy użyciu standardowych narzędzi Windy. U mnie to po prostu działa i koniec
                    Ja nie używam programów typu "kreator skanera i aparatu fotograficznego"...po prostu otwieram w Eksploratorze i kopiuję.
                    Może to kwestia posiadala legala
                    Ostatnio edytowany przez tomaj_2; 5191.
                    Siódemka była...odjąłem jedną cyfrę od niego +Canon24-105 f/4L+Canon70-200 f/4L+Sigma17-35HSM+550EX+ ... hehe Zenit 12XP
                    Moje wypociny

Komentarz

• scooter
                      Uzależniony
                      • 2005
                      • 857

Może to kwestia posiadala legala
                      Chyba Cię pogięło

Komentarz

• tomaj_2
                        Bywalec
                        • 2006
                        • 247

Zamieszczone przez scooter
                        Chyba Cię pogięło
                        Tzn ?? Tam ten znaczek był chyba po coś prawda ??
                        Moje wypociny

Komentarz

• scooter
                          Uzależniony
                          • 2005
                          • 857

Tzn ?? Tam ten znaczek był chyba po coś prawda ??
                          A ten znaczek to jak sądzisz po co :-D

Komentarz

• Zigi
                            Uzależniony
                            • 2005
                            • 532

A kolega ustawił sobie pokaż rozszerzenia i pliki ukryte w windzie? wentualnie sprawdził z czym powiązane są obecnie pliki .cr2?
                            40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
                            Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

Komentarz

• maxbmx
                              Początki nałogu
                              • 2006
                              • 364

ale poszliscie w off... hehe
                              Moje zdjęcia

Komentarz

Pracuję...