30 d - nagła zawiecha

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • himi
    Zablokowany
    • 2006
    • 2638

30 d - nagła zawiecha

Dzisiaj siedzę sobie na tarasie i widzę... 50 metrów ode mnie balon (taki na gorące powietrze) walczy między domami i nie może się wznieść. Biegiem po sprzęt. 17-50 out i podpinam 70-200. Strzelam jedno na AV. Za jasno, próba korekcji ekspozycji o dwie działki i....nic. Zawiecha. Szybko na M, stoi. Balon coraz bliżej. Przepinam na wide i ...to samo. Wisi. Żeby nie stracić ujęcia włączam P, robię ze 2 w nie zadowalających ustawieniach (auto). Po kilku minutach podpinam ponownie oba szkła i wszystko działa. Whats up?
  • schabu
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1352

może w stresie szkło źle podpiąłeś - nie do końca. ale to mało prawdopodobne
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Komentarz

• himi
      Zablokowany
      • 2006
      • 2638

Dwa szkła...chyba nie

Komentarz

• JaBlam
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1304

Moze Cie aparat "w balona" zrobil

----------------------------------------
        Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Komentarz

• 777
          Uzależniony
          • 2006
          • 536

na moje oko zlosliwosc cial martywch ale....u mnie nigdy cos takiego sie nie zdarzylo
          na pocieszenie dodam ze w maju w krosnie sa zawody(watek na CB http://canon-board.info/showthread.php?t=21338) jak chcesz zrobic podobne ujecia to na tych zawodowach bedzie okazji mnostwo
          6D 30D 35 85 70-200 430EX

Pozdrawiam

Komentarz

• mkwiek
            Uzależniony
            • 2006
            • 862

po prostu wciskałeś spust i nic? wyświetlacz LCD jest ok i wizjer też pokazuje wszystko ale nie da się zrobić fotki? czy jakoś inaczej to się objawiło?

mi się kilka razy zawiesił więc poszedł na żytnią - wymienili spust bo nie kontaktował raz na kilkadziesiąt zdjęć. ale ja wiem czy to można nazwać zawieszką?
            I am FX

Komentarz

• kjoanna
              Początki nałogu
              • 2006
              • 494

Zamieszczone przez mkwiek
              po prostu wciskałeś spust i nic? wyświetlacz LCD jest ok i wizjer też pokazuje wszystko ale nie da się zrobić fotki?
              no wlasnie tak to u mnie bylo plus jeszcze AF nie dzialal.
              Pierwsze takie zachowanie to bylo chyba drugiego dnia po odebraniu canona (pomyslalam wtedy "#$%$^ zamienil stryjek siekierke na kijek" )
              Drugie stosunkowo niedawno.
              Obydwa z przypietym 85/1.8.

pzdr

CB

Komentarz

• Vitez
                zło konieczne
                • 2004
                • 19804

Zamieszczone przez himi
                Whats up?
                Jak sie czlowiek spieszy to sie diabel cieszy. Ja kiedys wybieglem w deszcz tecze sfocic bo sie slonce przebijalo. 20 zdjec do kosza, zero udanych... a kombinowalem z parametrami jak moglem.
                Nauczka - widzisz cos ciekawego, daj sobie pol minuty na spokojne przygotowanie sprzetu lub miej zawsze sprzet gotowy (np teraz u mnie lezy w domu pod reka 20D+50 1.4 zawsze gotowy do strzalu ... a to kot spi w fajnej pozie, a to dziewczyna wyjdzie z lazienki w fajnym stroju ).

Komentarz

• TOPOL
                  Początki nałogu
                  • 2004
                  • 321

Zamieszczone przez Vitez
                  ... a to dziewczyna wyjdzie z lazienki w fajnym stroju ).
                  Możesz wysłać parę fotek na PW. Tak tylko sprawdzę czy nie ma FF/BF. Oczywiście dziewczyna, bo z aparatem myślę, że wszystko oki
                  http://www.topol.pl

Komentarz

• Teo
                    Początki nałogu
                    • 2004
                    • 474

moje dwie dwudziechy też czasami łapią zawiechę - objawy właśnie takie: wszystko gotowe do strzału, aparat sygnalizuje, że ustawił ostrość - wciskam spust....i nic... Chwilę odczekam, tak z 10 sek. albo wyłączę i włączę i szafa znów gra. Nie zdarza się to często....powiedzmy raz na 400 - 500 ujęć, ale zdarza się i to w obydwu....

Komentarz

• Peri Noid
                      Uzależniony
                      • 2006
                      • 604

Ja mam jakąś taką dziwną kartę Preteca (Cheetah, 0.5GB), która ogólnie pracuje poprawnie, ale czasami po włączeniu aparat twierdzi, że jest "CF Error". Nie pomaga włączenie/wyłączenie aparatu, trzeba wyjąć i włożyć kartę, potem zwykle jest OK. Nie występuje to z bonusowymi SanDiskami. Niby nic groźnego i w sumie działa, ale czasami, jak trzeba złapać aparat i szybko coś pstryknąć, to może być upierdliwe.
                      Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Komentarz

• Cychol
                        Początki nałogu
                        • 2005
                        • 398

Najprawdopodobniej któryś ze styków w karcie się utlenia, albo jest wygięty, rzecz nienaprawialna :-)
                        pozdrawiam

Komentarz

• himi
                          Zablokowany
                          • 2006
                          • 2638

było tak, wszystko pozornie działa, ale pokrętło ustawiania przysłony i Ex (kółko nastawów) jakby zaklęte. Przepiąłem szkła. To samo. Po 2 krotnym uruchomieniu problem zniknął.

Komentarz

• Peri Noid
                            Uzależniony
                            • 2006
                            • 604

Zamieszczone przez himi
                            Po 2 krotnym uruchomieniu problem zniknął.
                            Windows(tm) inside ;-)
                            Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Komentarz

• Vitez
                              zło konieczne
                              • 2004
                              • 19804

Zamieszczone przez himi
                              było tak, wszystko pozornie działa, ale pokrętło ustawiania przysłony i Ex (kółko nastawów) jakby zaklęte. Przepiąłem szkła. To samo. Po 2 krotnym uruchomieniu problem zniknął.
                              Moze go nie do konca wlaczyles? Jak wlacznik przesuniesz tylko na ON to duze kolko nie dziala.

Komentarz

Pracuję...