canon eos 350D i obiektyw do zdjęć sportowych

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • malaa7

canon eos 350D i obiektyw do zdjęć sportowych

witam,
    chciałabym się poradzić - jaki wybrać obiektyw do robienia zdjęć sportowych i reporterki w przedziale cenowym do 1500 zł. Czytałam doś dużo na ten temat i ilu wypowiadających się to tyle przeróznych opinii dlatego załozyłam ten wątęk z nadzieją, z emi się coś więcej rozjaśni.
  • esteper
    Uzależniony
    • 2006
    • 635

Warto dozbierac parę złotych i wziąśc Canon 70-200/4L. Używany mozna znaleśc w cenie około 1800-2100zł A o tym obiektywie było wiele razy pisane na forum
    5DmkII + C50/1.4 + C85/1.8 + 2,5kg jabłek w wersji PRO

"ADMINISTRACJO ! ZAPOBIEGAJ I LECZ SIĘ RUTYNOWO. DOBRO ADMINISTRACJI, GWARANTEM DOBRA OGÓŁU"

Komentarz

• piszczal
      Początki nałogu
      • 2006
      • 459

do szachów i brydża wystarczy coś standardowego
      aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Komentarz

• malaa7

dzięki bardzo - czytałam wlasnie na ten temat - niemniej 2000 to sporo jak dla mnie, a obiektyw bardzo potrzebny. Czytałam o tych canonowskich "elkach" - świetna sprawa, ale to chyba będzie ejszcze musialo poczekac. Warto jakiegos Tamrona w tym przedziale cenowym zakupić? A tak poza tym, czy my się nie znamy z DA?
        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
        ewentualnie na raty wzielabym, tylko od kogo?!
        Ostatnio edytowany przez Gość; 7300. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Robson01
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1574

A jaki rodzaj sportów masz na myśli i gdzie. Do pomieszczeń zamkniętych i szybkich dyscyplin to niestety tylko jasne szkła.
          Canon
          Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Komentarz

• esteper
            Uzależniony
            • 2006
            • 635

Tak my się znamy z DA
            W sumie nie określiłaś dokładnie do jakiego sportu to ma byc Wiadomo 2000zł to nie jest mało, ale to szkło już na lata W ogóle określ jaki zakres ogniskowych potrzebujsz to będzie łatwiej coś podpowiedziec

"ADMINISTRACJO ! ZAPOBIEGAJ I LECZ SIĘ RUTYNOWO. DOBRO ADMINISTRACJI, GWARANTEM DOBRA OGÓŁU"

Komentarz

• gwozdzt
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 5780

Zamieszczone przez malaa7
              obiektyw bardzo potrzebny
              Czytałam o tych canonowskich "elkach" - świetna sprawa, ale to chyba będzie ejszcze musialo poczekac. Warto jakiegos Tamrona w tym przedziale cenowym zakupić?
              To w takim razie warto zakupić Tamrona 55-200 za grosze, a zbierac na porządny.
              Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• malaa7

głownie chodzi mi o biegi, taniec no i reporterka (koncerty).

Komentarz

• esteper
                  Uzależniony
                  • 2006
                  • 635

Zamieszczone przez malaa7
                  głownie chodzi mi o biegi, taniec no i reporterka (koncerty).
                  Biegi to raczej dobre warunki oświetleniowe, taniec i reporterka to raczej małe ilości swiatła, więc przyda się coś jasnego.

Komentarz

• malaa7

czyli nic przyzwoitego w tym przedziale cenowym sie nie kupi?

Komentarz

• esteper
                      Uzależniony
                      • 2006
                      • 635

Ja osobiście nie znam jasnego taniego szkła z tego zakresu ogniskowych. A może manualne szkiełka M42 ??

Komentarz

• MacGyver
                        Cenzor
                        • 2006
                        • 7043

Do sportu to raczej szybkie tele ale reporterka wymaga też szerszych kątów. Wynalazki typu 18-200, 28-300 itp są fatalne optycznie, chyba że to canonowska eLka, która kosztuje majątek.
                        Moja propozycja: kup używanego Canona 75-300 USM (koniecznie wersja z USM) i zbieraj na lepsze szkło.
                        Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• Pirx
                          Początki nałogu
                          • 2006
                          • 485

Zamieszczone przez MacGyver
                          Moja propozycja: kup używanego Canona 75-300 USM (koniecznie wersja z USM) i zbieraj na lepsze szkło.
                          Z tym "koniecznie z USM" to bym się nie zgodził. USM w tym akurat obiektywie ma niewiele wspólnego z "prawdziwym", pierścieniowym USM.
                          Obiektyw z prawdziwym USM-em, to nie tylko napęd, ale i odpowiednia budowa, pozwalająca na FTM (full time manual) i IF (internal focusing).
                          W tym akurat obiektywie nie ma nic z tych rzeczy. Poczciwy silniczek DC zastąpiono mikro-USM i wstawiono (raczej mylący) napis "Ultrasonic". Jedyna zaleta, to trochę cichsza praca - hałasuje tylko przekładnia, której w porządnym USM nie ma prawa być.

Zamiast więc dopłacać do tego "niby-USM" lepiej kupić zwykły, a najlepiej, to dołożyć parę złotych i kupić coś z USM-ring 100-300/4.5-5.6 USM lub 70-210/3.5-4.5 USM.
                          Pozdrawiam,
                          Pirx

Komentarz

• franker
                            Początki nałogu
                            • 2007
                            • 305

Ja jednak polecam zbierać na 70-200 L ...
                            Nowy kosztuje od 2200, a używki 200-400zł taniej, więc nie traci dużo na wartości...
                            Też zaczynam na niego zbierać:P

Komentarz

• arturs
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 4196

Zamieszczone przez MacGyver
                              IMHO to szklo to wyrzucanie kasy w błoto..
                              Wolny, ciemny i mydlany..Już lepiej 100-300 Canona a najlepiej dozbierać na 70-200

Pozdr
                              Artur
                              5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

Pracuję...