"uniwersalny" travel zoom na początek

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ziuteczny
    • 2007
    • 13

"uniwersalny" travel zoom na początek

witam, jeśli mój post powinien trafić do działu obiektywy to proszę o przeniesienie ale jako, że jestem nowy nie wiem za bardzo gdzie powinien trafić

wybrałem jako pierwszą lustrzankę 400D (body) a teraz rozmyślam nad obiektywem
    I tak prawie już byłem nastawiony na Tamrona 28-75 od Cichego z tym, że po dłuższym zastanowieniu stwierdziłem, że może jednak nie potrzebuję jakości na początek tylko zoomu (i jakości) takiego podróżniczego
    ten Tamron i tak pójdzie i tak ale potrzebowałbym na początek czegoś w miarę przyzwoitego rzędu 18(ewentualnie 24/28 ale to już wąsko)-(minimum70)135, 18/24/28-200 (ścierpię mały kąt przed wzgląd na ładniejsze tele)
    Acha ten obiektyw ma być raczej budżetowy na początek coś do 1500/2000zł
    I tak patrzę, patrzę na Sigmy i Tamrony i nie mogę wysmyczyć co by tu na początek
    Widzę takie cuda Sigmy:
    17-70mm F2.8-4.5 DC MACRO
    18-125mm F3.5-5.6 DC
    18-200mm F3.5-6.3 DC
    i Tamrona:
    Di jest > AF28-200mm F/3.8-5.6 XR Di Aspherical (IF) Macro
    Di II jest > AF18-200mm F/3.5-6.3 XR Di II LD Aspherical (IF)
    > AF18-250mm F/3.5-6.3 Di II LD Aspherical (IF) NEW

Czy coś z tego jest w miarę przyzwoite ? jako obiektyw podróżniczy gdzie może nie bardzo chodzi o mistrzostwo świata tylko, żeby sobie "nie psuć" wycieczkowego dnia ciągłą przekładką obiektywów
  • Robson01
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1574

Nie piszesz czy do 400D masz obiektyw kitowy czy nie. Jeżeli nie masz to kup - kosztuje "grosze" (ok. 100-150zł), a jego jakość będzie podobna do tych tele typu 18/24/28-200. Natomiast tele to 70-200 f4 (używany 1800-2000zł.) - a to już zupełnie inna bajka. Ten ze stałym światłem zostanie z Tobą na dłużej, a kita za jakiś czas praktycznie bez strat wymienisz na coś lepszego.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Komentarz

• 777
      Uzależniony
      • 2006
      • 536

wszystkie takie wynalazki typu sigma 18-125 czy 18-200 to nic nie warte sa
      ogolnie pewnych rzeczy nie da sie przeskoczyc i lensy z zoomem nie wiadomo ile razy to zawsze sa slabe(jedyny podobno obiektywem ktory oferuje jakosc wmiare i duzy zakres ogniskowej to nikkor 18-200vr ale to inny system)
      lepiej kupic sobie wlasnie kita ktory za swoje pieniadze jakas jakos oferuje (szczegolnie jak sie przymknie przeslone) a uzupelnic to o dobry tele a canon 70-200 f4 L to najlpesza propozycja w cenach kolo 1500-2000(mowi o uzywanym)
      druga opcja to kupno dobrego dolu i slabszego tele
      tu np mozna kupic tamron 17-50 2,8(nowy) i do tego np sigma 70-300(uzywany) i tu tez wyjdziemy kolo 2000 no moze troszke wiecej
      ale ja osobiscie polecam zestaw nr 1 (sam tez chce sie w cos takiego wyposazyc)
      6D 30D 35 85 70-200 430EX

Pozdrawiam

Komentarz

• ziuteczny
        • 2007
        • 13

a nie uogólniłeś przypadkiem trochę za bardzo
        mnie kit do leżenia na półce niepotrzebny a jego 18-55 jest i tak za małe. Do D80 miałbym przyzwoite 18-70
        ale to jest ponoć chwalone
        Sigma 17-70mm f/2.8-4.5 DC MACRO - Canon
        a to dostało niby nagrodę EISA 2005/6
        Sigma 18-200mm f/3.5-6.3 DC - Canon

Komentarz

• 777
          Uzależniony
          • 2006
          • 536

Zamieszczone przez ziuteczny
          a nie uogólniłeś przypadkiem trochę za bardzo
          mnie kit do leżenia na półce niepotrzebny a jego 18-55 jest i tak za małe. Do D80 miałbym przyzwoite 18-70
          ale to jest ponoć chwalone
          Sigma 17-70mm f/2.8-4.5 DC MACRO - Canon
          a to dostało niby nagrodę EISA 2005/6
          Sigma 18-200mm f/3.5-6.3 DC - Canon
          troszke cie w tym momencie nie rozumiem
          sigma 17-70 to nie jest obeiktyw z wielkiem zoomem
          to jest typowy spacer zoom ktory oferuje niezla jakosc ale jest chyba troszke gorszy od tamrona 17-50
          o takich mega zoomach juz bylo troche na forum i raczej w podobnych opiniach

Pozdrawiam

Komentarz

• ziuteczny
            • 2007
            • 13

widzę w taki razie, że jednak dla mnie optymalny byłby d40x + Nikkor 18-200VR w trakcie podróży

a te nagrody EISA to tak bez sensu przyznają ??

Komentarz

• 777
              Uzależniony
              • 2006
              • 536

widzę w taki razie, że jednak dla mnie optymalny byłby d40x + Nikkor 18-200VR w trakcie podróży

wiesz d40x jest lekki a z tym obiektywem b uniwerslany
              ja ci uswiadamiam tylko ze canon nie mam takiego taniego i uniwersalnego zoomu:-(
              lepiej miec 2 obiektyw ale jakos bedzie o wiele lepsza ......
              taki zestaw kit plus ta elka naprawde bedzie dawal ci duzo frajdy a jak kiedys zamienisz kit na cos lepszego to naprawde bedziesz strasznie zadowolny a kupno takiej np sigmy 18-125 to wybor bardzo kompromisowy ; za mala cene otrzymujemy duzy zoom i jakos bardzo srednia
              nagordy EISA nie przyznaja bez sensu8)

Pozdrawiam

Komentarz

• Robson01
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1574

No to odpowiedziałeś sobie na pytanie.
                Canon
                Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Komentarz

• M@riusz
                  Początki nałogu
                  • 2006
                  • 348

I tak prawie już byłem nastawiony na Tamrona 28-75 od Cichego z tym, że po dłuższym zastanowieniu stwierdziłem, że może jednak nie potrzebuję jakości na początek tylko zoomu (i jakości) takiego podróżniczego
                  A co to jest "podróżniczy" zoom ?
                  Tamron, o którym piszesz, spełnia wymogi (i jakość) pdstawowego obiektywu.
                  Jakie wymagania stawiasz przed zoomem "podróżniczym" (cokolwiek miałoby to znaczyć) ?
                  ten Tamron i tak pójdzie i tak
                  Dokąd "pójdzie" ?
                  Acha ten obiektyw ma być raczej budżetowy na początek coś do 1500/2000zł
                  Każdy obiektyw jest "budżetowy". Wszystko zależy od tego, jakim budżetem dysponujesz.
                  I tak patrzę, patrzę na Sigmy i Tamrony i nie mogę wysmyczyć co by tu na początek
                  Proponuję zastanowić się, wybrać i zdecydować, a nie "wysmyczyć"
                  Widzę takie cuda Sigmy:
                  17-70mm F2.8-4.5 DC MACRO
                  18-125mm F3.5-5.6 DC
                  18-200mm F3.5-6.3 DC
                  i Tamrona:
                  Di jest > AF28-200mm F/3.8-5.6 XR Di Aspherical (IF) Macro
                  Di II jest > AF18-200mm F/3.5-6.3 XR Di II LD Aspherical (IF)
                  > AF18-250mm F/3.5-6.3 Di II LD Aspherical (IF) NEW
                  To nie cuda, a obiektywy.
                  Dodatkowo wrzuciłeś do jednego worka różne szkła o różnym przeznaczeniu.
                  Czy coś z tego jest w miarę przyzwoite ?
                  Każde na swój sposób.
                  Tyle, że nadal nie wiemy, czego tak naprawdę chcesz. Na pytania, które pomogłyby nam pomóc Ci w wyborze, odpowiadasz zagadkami i próbujesz rozważać jak przyznawane są EISA. Powiedz konkretnie do czego chcesz używać obektywów i ile pieniędzy chcesz na to wydać. (choć to domyślnie wiemy).
                  jako obiektyw podróżniczy gdzie może nie bardzo chodzi o mistrzostwo świata tylko, żeby sobie "nie psuć" wycieczkowego dnia ciągłą przekładką obiektywów
                  Jak nie chcesz przekładać obiektywów, to było nie kupować lustrzanki tylko kompakt.
                  Nie ma obiektywu uniwersalnego, który mógłbyś zastosować do "wszystkiego". Bez informacji do czego ma Ci służyć, nie bęziemy w stanie nic konkretnego doradzić. Proponuję zacząć od uważnej lektury forum, a potem od zastanowienia się nad pytaniami, które padły pod Twoim aresem wyżej. Potem pogadamy merytorycznie.

M@riusz
                  Canon EOS 30D | Canon EOS 7D | Tokina 11-16 AT-X 116 Pro DX f/2.8 | Tamron 17-35 SP AF Di LD IF f/2.8-4 | Tamron 28-75 SP AF XR Di LD IF f/2.8 | Tamron 70-200 f/2.8 Di LD Macro | Canon EF 50 f/1.8 | Speedlite 430 EX | Velbon Sherpa 600R | Velbon RUP 4 | Naneu Pro C300

Komentarz

• muflon
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 6763

Nic nie napisałeś o najważniejszym - jakie zdjęcia robisz, jakie ogniskowe preferujesz, jakich Ci brakuje w kicie. Ale zakładając, że tzw. "wszystko po trochu" to przede wszystkim zapomnij o 28mm na krótkim końcu z cropem 1.6x. Idealne byłoby 24-105IS albo 17-85IS, a jeśli nie, to zostają tylko megazoomy, a w najlepszym przypadku Sigma 17-70 (choć trochę krótko).
                    zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• dj_zibi
                      Uzależniony
                      • 2007
                      • 541

panowie a moze zamiast 28-75 tamiego 28-135 USM IS Canona?

Sam stoje przed podobnym wyborem mam 1,5tyś na obiektyw i chce cos uniwersalnego. Jednak chyba wezme tamiego 28-75 wg mnie baaardzo dobre szkło, dokupie kita na szeroki kat i zbieram na 70-200 wg mnie to jest chyba logiczne
                      Moja strona

Komentarz

• ziuteczny
                        • 2007
                        • 13

Zamieszczone przez M@riusz
                        A co to jest "podróżniczy" zoom ?
                        Tamron, o którym piszesz, spełnia wymogi (i jakość) pdstawowego obiektywu.
                        Jakie wymagania stawiasz przed zoomem "podróżniczym" (cokolwiek miałoby to znaczyć) ?
                        M@riusz
                        podróżniczy zoom w moim rozumieniu ma szeroki zakres choć tak 24-125 tak aby w trakcie wyprawy nie nastawionej na fotografię primo można bylo popstrykać co nie co w przyzwoitej jakości z różnych odległości
                        pozostałe obiektywy będą leżeć w domku i czekać na lepsze czasy )

Dokąd "pójdzie" ?
                        M@riusz
                        zostanie nabyty ) skąd się kolega urwał ?

Każdy obiektyw jest "budżetowy". Wszystko zależy od tego, jakim budżetem dysponujesz.
                        M@riusz
                        Kolega prawi mądrości niczym na spowiedzi )

Proponuję zastanowić się, wybrać i zdecydować, a nie "wysmyczyć"
                        M@riusz
                        i w dodatku sformułowania przerastające kolegi horyzont myślowy oraz wyuzdanie sytuacyjne widzę, że wprawiają go w konfuzję )

To nie cuda, a obiektywy.
                        Dodatkowo wrzuciłeś do jednego worka różne szkła o różnym przeznaczeniu.
                        M@riusz
                        jak to się mówi takie cuda )) kolega strasznie czepialski
                        szukam obiektywu "podróżniczego" 1-nego o jak najszerszym zakresie lecz jednocześnie przyzwoitej jakości tak by przy sobie mieć tylko ten jeden obiektyw

Na pytania, które pomogłyby nam pomóc Ci w wyborze, odpowiadasz zagadkami i próbujesz rozważać jak przyznawane są EISA.
                        M@riusz
                        jestem bardzo ciekawski )

Jak nie chcesz przekładać obiektywów, to było nie kupować lustrzanki tylko kompakt.
                        M@riusz
                        tym razem napiszę wprost - kolega sobie podaruje swoje mądrości
                        a kompaktów gdzieś tu kilka się znajdzie ))

z tego co widzę na razie co do systemów nic nie zastąpi w mojej potrzebie nikkonowskiego 18-200VR
                        stąd będę myślał o d40x

ps. Muflon dzięki za podpowiedź, zresztą widzę, że temat się przewija od czasu do czasu
                        jakie istnieją przyzwoite obiektywy 24-min.100 ?? w jakiejś umiarkowanej cenie ?
                        Ostatnio edytowany przez ziuteczny; 10316.

Komentarz

• muflon
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 6763

jakie istnieją przyzwoite obiektywy 24-min.100 ?? w jakiejś umiarkowanej cenie ?
                          Nie istnieją. Z rzeczy: "przyzwoity" "24-100+" i "w umiarkowanej cenie" możesz mieć na raz co najwyżej dwie.
                          zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• arturs
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 4196

Zamieszczone przez muflon
                            Nie istnieją. Z rzeczy: "przyzwoity" "24-100+" i "w umiarkowanej cenie" możesz mieć na raz co najwyżej dwie.
                            eee.. 24-105 spadł już poniżej 3000 (bodajże JaBlam ostatnio pisał że za około tyle kupił) więc zależy od pojęcia "umiarkowanej ceny"..

Pozdr
                            Artur
                            5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• ziuteczny
                              • 2007
                              • 13

no dobra to zejdźmy trochę z piedestału

może już niekoniecznie przyzwoity ale taki, który ujdzie
                              nic nie ujdzie 24-100+ ? dla fotoamatora, który jest zmuszony na daną wyprawę zabrać tylko jeden obiektyw ?
                              no trzy koła trochę dużo sad^sad
                              Ostatnio edytowany przez ziuteczny; 10316.

Komentarz

Pracuję...