TANI obiektwy do przyjęcia ...

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kml
    Coś już napisał
    • 2005
    • 74

TANI obiektwy do przyjęcia ...

Witam
    Mam problem z wyborem obiektywu do mojego d60 ...

chodzi oto że:

musi być tani do 1000zł
    musi mieć jako taki zakres ogniskowych poniewarz potrzebny mi jest do reportarzy ślubnych, w kościele, domu np u panny młodej itd ...
    Musi robić jako takie zdjecia wiadomo że nie będzie zachwycał ale w tej cenie pewnie nic nie zachwyca a ten obiektyw mógłby na siebie zarobić ..
    co proponujecie w tej cenie ?? w ogóle da sie coś kupić do takich zastosować o których pisze i w tej cenie ??
    prosze o podpowiedz bo ze szkieł jestem "lewar"
  • p13ka
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1013

Re: TANI obiektwy do przyjęcia ...

Zamieszczone przez kml
    musi być tani do 1000zł
    musi mieć jako taki zakres ogniskowych poniewarz potrzebny mi jest do reportarzy ślubnych, w kościele, domu np u panny młodej itd ...
    Musi robić jako takie zdjecia wiadomo że nie będzie zachwycał ale w tej cenie pewnie nic nie zachwyca a ten obiektyw mógłby na siebie zarobić ..
    co proponujecie w tej cenie ?? w ogóle da sie coś kupić do takich zastosować o których pisze i w tej cenie ??
    Biorąc pod uwagę ograniczony budżet, zdjęcia we wnętrzach (i to dość ciemnych - kościół) i użyteczny zakres ogniskowych, to wydaje mi się, że godną zainteresowania jest Tokina 28-70 f/2.8. A w domu to chociaż kit by się przydał bo Tokina może być za wąska.
    A dysponujesz zewn. lampą?

Komentarz

• Cychol
      Początki nałogu
      • 2005
      • 398

Ja bym Ci zaproponował Canona EF 28-105mm f/3.5-4.5 ll USM, na Allegro do dostania za 600-800 zł. To szybki i ostry obiektyw. Używałem też przez jakiś czas 28-80 USM i też byłem zadowolony ten chodzi za 250-300 zł. Fakt że w pomieszczeniach mogłyby być ciut jaśniejsze, ale za te pieniądze
      pozdrawiam

Komentarz

• DoMiNiQuE
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 3548

a ja bym sie wysilil, dolozyl 400PLN i kupil Tamrona 28-75 2.8

Komentarz

• gonzo44
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1304

zgadzam sie! Tez zbieram na Tamronka
          Moje zdjęcia na CB

Komentarz

• kml
            Coś już napisał
            • 2005
            • 74

p13ka, dysponije zewnętrzną lampą 550ex
            co do dokładania to naprawde nie mam z czego
            propozycja Cychol,- a co do canona 28-10mm jest ciekawa musze poszperać na allegro.
            Ale cały czas czekam na dalsze propozycje

Komentarz

• Vitez
              zło konieczne
              • 2004
              • 19804

Rowniez sugerowalbym dozbierac do Tamrona - mi on sie przeswietnie sprawdza wlasnie do reportazy, slubnych, w kosciele itp. Tokina jest oceniana nieco gorzej, moze sie gorzej sprawowac wlasnie w pomieszczanich czy w plenerze...
              Co do tego Canona 28-105 - zbyt ciemny do kosciola... a Tamron przy 2.8 lekko podostrzony w pozniejszej obrobce jest "nie-do-wyjęcia" 8) , tym bardziej z lampa zewnetrzna...

Komentarz

• p13ka
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 1013

No cóż, jak widać po powyższych postach koledzy najwyraźniej nie biorą pod uwagę uwarunkowań jakie podałeś.
                Poradziłem Tokinę 28-70 f/2.8 (lub jeszcze lepiej f/2.6-2.8 ) bo w końcu jasny obiektyw, co ważne dla warunków w jakich zamierzasz robić zdjęcia, a przede wszystkim powinien się on zmieścić w Twoim budżecie. Z tą jakością nie jest wcale aż tak źle ale...oczywiście są szkła lepsze.
                Jeżeli stać Cię to faktycznie zwróć uwagę na Tamrona, o którym koledzy wyżej wspominają.

Komentarz

• kml
                  Coś już napisał
                  • 2005
                  • 74

p13ka, właśnie oto chodzi !!
                  Ludziska ja naprawde nie bede mial wiecej na szklo a gdybym mial to bym wam napisal i moglibyscie mi proponowac tego tamronka ...
                  puki co szukam czegos do 1000 i innych nie biore pod uwage ...

pozdrawiam

[ Dodano: 25-02-2005 ]
                  A do tego jeszcze dodam ze za 1400 to pewnie mialbym sigme 28-70mm f2.8 od kumpla ...

Komentarz

• Vitez
                    zło konieczne
                    • 2004
                    • 19804

Zamieszczone przez kml
                    A do tego jeszcze dodam ze za 1400 to pewnie mialbym sigme 28-70mm f2.8 od kumpla ...
                    Ktora rowniez, jak i wspomniana Tokina, jest gorsza od Tamrona . Jesli 1 tys to absolutne maksimum to rozgladaj sie za ta Tokina ... tylko zebys pozniej nie marudzil "czemuz, ah czemuz nie dalem sobie na wstrzymanie i nie dozbieralem"

Komentarz

• Jurek Plieth
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 2087

Zamieszczone przez Vitez
                      Ktora rowniez, jak i wspomniana Tokina, jest gorsza od Tamrona
                      Pod względem optycznym dodaj. I to niewiele. Za to:
                      - jest tak plasticzana, że aż strach iż się człowiekowi w palcach rozleci (zresztą były takie przypadki),
                      - nie ma wewn. ogniskowania i ja osobiście nie przyzwyczaję się do tego, że obraca mi się w palcach ta część obiektywu, którą standardowo trzyma się palcami. I to mocno!,
                      - mówienie o jakiejkolwiek szczelności tego obiektywu jest kpiną z ludzi.
                      Poza tym masz rację :wink:
                      http://plieth.com

Komentarz

• kml
                        Coś już napisał
                        • 2005
                        • 74

Jurek Plieth, czy piszesz o canonie 28-70 ??
                        co do rozlatywania sie to nie zauważyłem odpadających kawałków ale co do ogniskowania masz racje równierz wole wewnętrzne ogniskowanie
                        no i ma FF.
                        ale jeżeli manualnie strzele i sie "wstrzele" to wtedy jest ostra jak brzytwa

Komentarz

• Jurek Plieth
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 2087

Zamieszczone przez kml
                          Nie, o Tamronie 28-75 f/2.8
                          http://plieth.com

Komentarz

• kml
                            Coś już napisał
                            • 2005
                            • 74

Zamieszczone przez Jurek Plieth
                            Zamieszczone przez kml
                            Nie, o Tamronie 28-75 f/2.8
                            no myśle

Komentarz

• Arkan
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 1401

Musi robić jako takie zdjecia
                              Jeśli musi robić "jako takie" to kup cokolwiek, jeśli natomiast chcesz dobre zdjęcia to kup używany Canon 28/2.8 i nowy 50/1.8. Powinienes się zmieścić w 1000 - 1100 PLN. Wszystkie polecane wcześniej zoomy nie moga konkurować z jakością optyczną tych szkieł, szczególnie przy pełnej dziurze. 28mm x 1,6 daje bardzo przyzwoity jasny standart, a 50mm po cropie to b.dobra portretówka.

Arkan
                              Pentax K-5 II, Leica M9

Komentarz

Pracuję...