Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Mam mały dylemat chciałbym wymienic moja tokine 28-70 f/2.8 na cos duzo lepszego optycznie, jest zbyt mydlana...
I teraz pytanie zastanawiałem sie nad zoomami, zakres ktory mi spokojnie starczy to od 24,28- do 70
I co teraz czy zbierac na 24-70 który jest świetnym szkiełkiem i ma tyle samo zwoleników co przeciwników.
Czy lepiej pójsc w stałki 20 f2.8 50 f1.8 i dopełnic sobie 85 f1.8
Głowne zastosowanie to reporterka, koncerty, choć czasem mam tez jakies sesje badź studniówki, a zaniedługo mam zamiar zabrac sie za studio.
Głownie chodziło by mi o porównanie tych stałek jakosciowo do 24-70. Uzywam czesto 50tki i jakosciowo bije wszystko co mam w torbie a głownie zalezy mi na jakosci...
oj juz nie ma przesady z reporterka zoomem do reporterki wez sobie 17-35 ,lub 12-24 na cropie i dotego 50 i 85 1,8 beda bardzo dobrym wyborem na koncerty, portrety i inne . dodatkowo warto do cropa sigme 20 1,8 i 28 1,8 canona badz 30 1,4 sigmy.
To pytanie mniej wiecej podobne jak "czy warto uzywac filtra UV do ochrony przedniej soczewki" Polowa powie ze warto, polowa ze nie, a zwolennicy jednej i drugiej opcji beda z pogarda patrzec na drugich ;-) Pamietasz wojny Commodore vs Atari?
Zrob tak jak Tobie pasuje. Jesli potrzebujesz f<2.8, jesli robisz powiekszenia do A3+, jesli masz czas na zmienianie obiektywow, jesli potrafisz "kadrowac nogami", jesli jestes ahtysta - bierz stalki. Jesli preferujesz wygode, nie masz czasu na w/w, nie robisz duzych powiekszen, jestes leniwy... bierz zooma. Sam zdecyduj blizej ktorego wariantu sie znajdujesz.
Ja w 99% uzywam czterech zoomow od 17-40 do 100-400 i jestem w 100% zadowolony - a jesli czegos brakuje to co najwyzej zasiegu w tym drugim. Makro wyjmuje tylko do kwiatkow, a 50/1.4... lezy i sie kurzy
Najbardziej to mi zalezy na ostrości i niezawodności jak robie duze odbitki to jest problem z wyostrzaniem tego w PSie wolałbym zeby odrazu były takie jakie maja byc, a nie chce dać za obiektyw 4k i potem sie denerwowac... Do tej pory robiłem tanimi uzywanymi obiektywami i po pomniejszeniu i wyostrzeniu było ok.
Zastanawiam sie czy nie wziasc tamrona 28-75 i uzupełnic go 20 f2.8 i 85 f1.8
Cenowo wyjdzie podobnie jak za 24-70.
Nie ukrywam ze dużo wymagam od szkła i nie chce sie znowu przejechać jak na starej Tokinie SV pro
Zastanawiam sie czy nie wziasc tamrona 28-75 i uzupełnic go 20 f2.8 i 85 f1.8
Cenowo wyjdzie podobnie jak za 24-70.
Jesli tylko do cyfry cropa chcesz to nie warto kupowac EF 20/2.8 gdyz nic wiecej poza gabarytami, wielkoscia filtra, 0,5 EV wiecej, nie dostaniesz w stosunku do Kita 18-55 ustawionego na 20mm f/3.5.
Jest takie japonskie przyslowie dotyczace wyboru stalka, czy zoom. Przyslowie brzmi: " i to i to". A wszystko zostalo juz powiedziane wczesniej. Ja uzywam stalek jak potrzebuje: 1. duzej swiatlosilnosci, 2. bardzo malej GO. Dlatego np. stalka typu Sonnar 135/3.5 jest malo przekonujaca, jesli ma sie zoom 70-200/4L (zalozmy ze wisi mi czy jest AF czy nie)... no moze cenowo jest przekonujaca. Kontrast, aberracje, praca pod swiatlo sa bardzo przyzwoite w dobrej klasie zoom (patrz L) ... no ale jesli bedziesz ogladal wszystko na cropie 100% to moze sie okazac, ze na tej samej dziurze, stalka bedzie troche lepsza w srodku, a wyraznie lepsza na brzegach.
why waste your time looking for proof?
what if the answer is never the truth?
Na spotkaniu w ostatnią niedziele Tomaszewski tak odniósł się do tematu (cytuje z pamięci, jeśli ktoś był i pamieta inaczej to proszę o koretke)
"używając zooma wiele tracimy, gwarantuję że do reportażu, jeśli przykleisz sobie butaprenem obiektyw 35 mm to będziesz miał boskie zdjęcia. Robiąc zdjęcia z daleka izolujemy się od akcji. Mając stałoogniskowy obiektyw czasem musimy podejść bliżej do akcji. A po drodze okaże się, że ktos tam w rogu sika, ktoś inny się całuje, dzieje się tysiąc innych niesamowitych rzeczy wartych sfotografowania, a które byśmy nie dostrzegli, gdybyśmy sobie po prostu zoomowali"
Osobiście nie wyobrażam sobie robienia reportaży czymś dłuższym niż 50 mm.. Osobiście używam sigmy 20 mm 1.8
Ja go używalem z 350D, obecnie 5D... Dopiero na 5D rozwinął skrzydła, co prawda niektórym może przeszkadzać mydło na krawędziach i winieta, no ale głębia ostrości przy 1.8 i szeroki kąt powala...
A ja się przekonuję ostatnio do stałek. 85/1.8 jest niesamowitym obiektywem i moim zdaniem lepszym zauważalnie od 50/1.4. Aż się boję myśleć jakie zdjęcia robi 35L...
Komentarz