Czy można kupić starsze wersje Photoshopa niż CS2?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • monikenka
    Dopiero zaczyna
    • 2007
    • 21

Czy można kupić starsze wersje Photoshopa niż CS2?

Witam serdecznie,
    Czy orientujecie się może czy można kupić starszą wersję Photoshopa niż CS2 - chodzi mi o program oryginalny? W czym w praktyce CS2 przewyższa poprzednika? Dodam, że chodzi mi o obróbkę zdjęć ślubnych, do tej pory miałam nielegalną wersję Photoshop 7 (i tą znam od strony praktycznej) ale teraz z racji otwarcia własnej działalności wolałabym program oryginalny tylko CS jest dla mnie w tej chwili dość drogi.
    PS. A wiecie może jak to jest z tymi pirackimi kopiami programów, czy to niebezpieczne bo np. ktoś może to namierzyć przez internet i płaci się karę, tak?
    Wielkie dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam :-)
  • Kolaj
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 3293

Co do PS-a to poszukaj na Allegro. W normalnym obiegu raczej ciężko będzie.
    A jeśli chodzi o nielegalne programy to tak samo, jak z nielegalnie posiadanym (czyli kradzionym) samochodem. Tak, za kradzież karę się ponosi. A jaka jest wykrywalność, to już inna kwestia.

Komentarz

• gwozdzt
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 5780

Zamieszczone przez monikenka
      Dodam, że chodzi mi o obróbkę zdjęć ślubnych, do tej pory miałam nielegalną wersję Photoshop 7
      Ja bym się publicznie nie przyznawał.

ale teraz z racji otwarcia własnej działalności wolałabym program oryginalny tylko CS jest dla mnie w tej chwili dość drogi.
      Moze nie jest za drogi, tylko ty za tanio robisz zdjęcia?

PS. A wiecie może jak to jest z tymi pirackimi kopiami programów, czy to niebezpieczne bo np. ktoś może to namierzyć przez internet i płaci się karę, tak?
      W firmie raczej juz nikt się nie odważy dziś mieć piratów.
      Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Rpoto
        Bywalec
        • 2005
        • 159

...
        Wielkie dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam :-)
        Klient może poprosić o licencje programu, jeśli zdjęcia były obrabiane.
        Nie zapłacić za zdjęcia jak jej nie ma.

Znam taki przykład.
        Projekt zrobiony w AutoCad. Klient po otrzymaniu projektu poprosił o licencję, której nie było. Projekt zatrzymał. Oznajmił, że zapłaci jak otrzyma do wglądu licencję.
        Dodam, że projekt był więcej wart niż sam program.
        Czytam. Czytam.
        Robert
        Kalibrajce na Wyspach

Komentarz

• LemonR
          Bywalec
          • 2005
          • 234

Zamieszczone przez Rpoto
          Klient może poprosić o licencje programu, jeśli zdjęcia były obrabiane.
          Nie zapłacić za zdjęcia jak jej nie ma.

Znam taki przykład.
          Projekt zrobiony w AutoCad. Klient po otrzymaniu projektu poprosił o licencję, której nie było. Projekt zatrzymał. Oznajmił, że zapłaci jak otrzyma do wglądu licencję.
          Dodam, że projekt był więcej wart niż sam program.
          To tak samo jak by prosić murarza o dowód zakupu kielni po wykonaniu roboty. Myślę , że klient szukał haka by nie zapłacić i takiego znalazł. Bo czy wykonawca będzie dochodził swoich praw (zapłaty) w sądzie wiedząc, że na kradzionym pracował. A jak się skończyło?

Komentarz

• strus_pedziwiatr
            Bywalec
            • 2006
            • 191

Do takiej obróbki spokojnie wystarczy PhotoShop Elements 5 - chyba nawet szybciej i wygodniej, a jest 10-krotnie tańszy.

Komentarz

• MacGyver
              Cenzor
              • 2006
              • 7043

http://allegro.pl/item185385538_adob...komercyj_.html
              Swego czasu pojawiał się jeszcze Photoshop 6.0, sprzedawany jako OEM z jakimiś badziewnymi skanerami (w cenie programu) ale teraz coś nie widać.
              Ostatnio edytowany przez MacGyver; 5293.
              Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• PrzemeS
                Początki nałogu
                • 2006
                • 310

W czym w praktyce CS2 przewyższa poprzednika?
                O niebo lepsza obróbka rawów.

Przez internet? Jak masz własną działalność to w każdej chwili mogą ci zrobić kontrolę, chociażby z urzędu.
                Ślubna
                No i niestety N.

Komentarz

• Canclerz
                  Bywalec
                  • 2007
                  • 141

Także polecam zakup elements 5, jak działalność zacznie przynosić wymierne korzyści zawsze możesz go ugradować do CS3. Na dzień dzisiejszy to koszt 550$. W ogólnym rozrachunku nic nie przepłacisz. Najważniejsze że na starcie masz legalny program za niewielkie pieniądze, który tak naprawdę niewiele ustępuje dużemu bratu patrząc z punktu widzenia fotografa.
                  Smiena 8M

Komentarz

• ags
                    Bywalec
                    • 2005
                    • 185

Korzystasz z czyjejś pracy wykonując własną, daj twórcom oprogramowania zarobić, co? Jakbyś się czuł, jakby (...) [jesteś dorosły, dopisz sobie resztę].

Na allegro możesz trafić na 6kę oem do jakichś dziwnych skanerów - taka licencja jest AFAIK ok.
                    puszka, szkieko i błyskotka

Komentarz

• JaBlam
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1304

Kup sobie starego Photoshopa nawet wersje 5 byle by byla pelna i dokup sobie upgrade ktory jest o wiele tanszy i wyjdzie Ci na to samo. Jak jak np kupowalem Corela to zakupilem w Stanach wersje 8 za grosze a za 99$ dokupilem upgrade do 12... teraz co prawda jest X3 ale nie korzystam z tego na tyle profesjonalnie zeby sie w kazda jedna wersje bawic.

Tylko tyle ze w USA oryginalnosc programu stwierdza sie po tym czy masz oryginalny nosnik . W Polsce to trzeba jakies rachunki i inne paragony przedstawiac (nie wiem po jakiego grzyba). Niedlugo to jeszcze trzeba bedzie skarpetki w ktorych sie to akurat kupowalo dolaczac.(

Nie wiem jak jest w przypadku gdybys zakupila program legalnie w USA i uzytkowala w Polsce?

----------------------------------------
                      Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Komentarz

• Hallgerd
                        Coś już napisał
                        • 2005
                        • 67

Mam podobne pytanie, w tej chwili ma photoshopa 5,z jakiegoś aparatu upgratować do cs2 można dopiero od wersji 5.5. Myślałam o kupieniu na razie 7.0 na allegro i pod tym kątem przeglądam je, a potem a rok uprade do cs2/cs3. Czy elements 5 różni się bardzo od photoshopa 7 i czy mając go można potem taniej zakupić cs2?
                        canon

dreamstime, istockphoto, shutterstock, fotolia, bigstockphoto, stockxpert

Komentarz

• Canclerz
                          Bywalec
                          • 2007
                          • 141

Zamieszczone przez Hallgerd
                          Mam podobne pytanie, w tej chwili ma photoshopa 5,z jakiegoś aparatu upgratować do cs2 można dopiero od wersji 5.5. Myślałam o kupieniu na razie 7.0 na allegro i pod tym kątem przeglądam je, a potem a rok uprade do cs2/cs3. Czy elements 5 różni się bardzo od photoshopa 7 i czy mając go można potem taniej zakupić cs2?
                          Z elements (nieważny numer) można upgradować nawet i do CS3 tyle że upgrade kosztuje 550$. Upgrade z photoshopa 7 do CS3 około 200$.
                          Smiena 8M

Komentarz

• Cichy
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 7450

Ja kupiłem PS 6, zarejestrowałemw Adobe, dostałem fakture i jakiś skaner że niby OEM

Upgrade mi nie jest potrzebny wiec za 400 zł mam to co chciałem.
                            O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• JaBlam
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 1304

Kupowac wersje z US albo Kanady. Nie sadze ze warunek oryginalnosci to zakup w Polsce. CO w przypadku keidy potrzebuje wersji anglojezycznej?
                              Jak potrzebowalem Windowsa 98 SE to mieli tylko Polskie wszedzie a ja nie chcialem bo mi wygodniej na angielskim pracowac. I co? Powiedza ze mam nielegalnie bo w Polsce nie jest kupione? Moj ojciec jest US po polsku nie mowi wiec jak? Ma kupowac polskie wersje zeby miec oryginaly? Idiotyzm! Pomijajac to ze wersje US sa o wiele tansze bo tam sie nie narzuca chorych cen. U nas swego czasu upgrade byl tanszy o 200 zl od full wersji!

----------------------------------------
                              Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Komentarz

Pracuję...