Czas synchronizacji z lampą błyskową

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Zyklon
    Dopiero zaczyna
    • 2005
    • 41

Czas synchronizacji z lampą błyskową

Witam jest to mój pierwszy post wiec prosze o wyrozumiałość - a chodzi mi o najkrutszy wlasnie czas synchronizacji lampy blyskowej z aparatem. zauważylem że robiac zdjecia zywkłą analogówką, wraz z zewnętrzną lampą dedykowaną jest on ograniczony do powiedzmy wartosci (w moim przypadku 1/250s) no a w zenitach, chyba wiekszości do 1/30. rozumiem z czego się to bierze, ale skoro w lustrzankach cyfrowych (mam na mysli canona d 20 lub nikona d70) jest zastosowany ten sam mechnizm migawki szczelinowej metalowej, to czemu mozna wyżyłować czas np 1/500 i wiecej. Ponadto jeżeli dobrze pamietam to w takim zenicie po przekroczeniu czasu synchronizacji efektem bylo 2/3 czarnego zdjęcia, a jak to wygląda w przypadku lustrzanek cyfrowych. hm no to tyle sie rozpisalem
    Firma ma znaczenie
  • Tomasz Golinski
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 8623

lustrzanki cyfrowe zazwyczaj nie pozwalają przekroczyć czasu synchronizacji. Ja to mogę, bo moja lampa jest ukryta przed aparatem kawałkiem papieru. Wtedy rzeczywiście naświetla się tylko część kadru.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Vitez
      zło konieczne
      • 2004
      • 19804

Re: Czas synchronizacji z lampą błyskową

Zamieszczone przez Zyklon
      to czemu mozna wyżyłować czas np 1/500 i wiecej.
      Tylko Nikon tak ma, Canony nie. A robi to poprzez kilkukrotny blysk w tym czasie... co sporo oslabia sile i zasieg blysku ale pozwala wlasnie na tak krotka synchronizacje.
      Canony stosuja "normalna" synchronizacje z migawka szczelinowa... 1/200 albo 1/250 .

Komentarz

• Krzychu
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 3611

Zamieszczone przez Vitez
        Tylko Nikon tak ma, Canony nie. A robi to poprzez kilkukrotny blysk w tym czasie... co sporo oslabia sile i zasieg blysku ale pozwala wlasnie na tak krotka synchronizacje.
        Co Ty znowu opowiadasz... Nikon ma krótki czas bo ma elektroniczną migawkę....
        Z wielokrotnym błyskiem Canon też ma synchro z krótkimi czasami ale tylko z dedykowanymi lampami...

Zamieszczone przez Vitez
        Canony stosuja "normalna" synchronizacje z migawka szczelinowa... 1/200 albo 1/250 .
        W Nikonach ta synchronizacja też raczej nienormalna nie jest...
        Pozdrowienia,
        KZ
        KZ Aviation Photography

Komentarz

• czeczot
          Początki nałogu
          • 2004
          • 325

Zamieszczone przez Vitez

A słyszałeś o czymś takim jak HSS w dedykowanych lampa błyskowych obojętnie czy to lampa Canon, Sigma czy Metz. I wtedy synchronizację mamy z dowolnym czasem. Synchronizacja do 1/250 jest ograniczona tylko do lamp studyjnych lub lamp bez hss

iMAC
          www.czeczot.pl

Komentarz

• Madroz
            Początki nałogu
            • 2005
            • 254

A słyszałeś o czymś takim jak HSS
            Racja moja 550EX tak ma, chyba nawet do 1/2000 synchronizuje przy trybie High Speed Synchro. Natomiast przy wbudowanej lampie automatycznie odcina czasy powyżej 1/200.
            EOS 40D+Grip,EOS 300D+Grip, EFS 17-55IS F/2.8, EF 100-300 USM, EFS 18-55 USM, EF 50 II, TAMRON 28-75 F/2.8, 550 EX, DigiMateII plus 10GB. Dwie lampy studyjne + dwa softboxy.
            PLFOTO

Komentarz

• minek
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 1386

Moja 420EX też się synchronizuje z lustrzanką i kompaktem, poniżej czasu synchronizacji, ale tylko gdy przełączę na niej przełącznik w trym HSS. W przeciwnym razie aparat odcina wyższe czasy.

Taka synchronizacja przydaje się w rzeczywistości, ale raczej w dobrym oświetleniu - gdy potrzebujemy krótkich czasów ze względu na mocne światło zastane (słońce), zaś lampa służy do doświetlenia.
              Gdy lampa jest głównym źródłem światła krótsze czasy nie mają zbytnio sensu, tym bardziej, że lampa podczas błysku stroboskopowego pochłania znacznie więcej mocy i ma mniejszy zasięg.

Komentarz

• Zyklon
                Dopiero zaczyna
                • 2005
                • 41

Hm uzywam lampy metza 54mz-3 i niestety nie moge uzyc trybu hss byc moze jest to wina lampy, która takowego trybu nie posiada ewentualnie aparatu, (eos 1) który takowego trybu nie potrafi wykorzystać (jak i e-ttl'a). Rozumiem ze mozna to spróbowac "obejsc" uzywając trybu stroboskopowego plus empiryczne ustawinie aparatu. Ale nie to jest istotą spawy :wink: . chodzi mi o czysto teoretyczne wyjasnienie różnic czasu synchronizacji w aparatch analogowych i cyfrowych.

ps. Panie Tomaszu nie bardzo moge sobie wyobrazic sposób mocowania lampy w Pana przypadku
                Ja to mogę, bo moja lampa jest ukryta przed aparatem kawałkiem papieru. Wtedy rzeczywiście naświetla się tylko część kadru.
                czy uzywa pan lampy do makrofotografii czy tez jakiegos rodzaju softboxu,proszę o sprecyzowanie. w przypadku zenita chodziło mi o częśćowy, (z lewej strony) naświetlony pasek wynikający z poziomego przebiegu szeliny migawki wykonanej z materiału a nie jak podejrzewam cimniej naswietlony fragment kdaru. przynajmniej tak mi się wydaje
                Firma ma znaczenie

Komentarz

• Vitez
                  zło konieczne
                  • 2004
                  • 19804

Zamieszczone przez Krzychu
                  Zamieszczone przez Vitez
                  Co Ty znowu opowiadasz... Nikon ma krótki czas bo ma elektroniczną migawkę....
                  Z wielokrotnym błyskiem Canon też ma synchro z krótkimi czasami ale tylko z dedykowanymi lampami...
                  Heh, wiedzialem ze dzwoni ale nie wiedzialem w ktorym kosciele .
                  Pomieszalem elektroniczna migwake z trybem pracy HSS (niezaleznym od tego czy Canon czy Nikon) .

Komentarz

• Tomasz Golinski
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 8623

ps. Panie Tomaszu nie bardzo moge sobie wyobrazic sposób mocowania lampy w Pana przypadku
                    Ja to mogę, bo moja lampa jest ukryta przed aparatem kawałkiem papieru. Wtedy rzeczywiście naświetla się tylko część kadru.
                    czy uzywa pan lampy do makrofotografii czy tez jakiegos rodzaju softboxu,proszę o sprecyzowanie. w przypadku zenita chodziło mi o częśćowy, (z lewej strony) naświetlony pasek wynikający z poziomego przebiegu szeliny migawki wykonanej z materiału a nie jak podejrzewam cimniej naswietlony fragment kdaru. przynajmniej tak mi się wydaje
                    :P Część stopki mam odizolowaną i aparat nie wie, że ma lampę. Został aktywny tylko główny pin.
                    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

Komentarz

• Zyklon
                      Dopiero zaczyna
                      • 2005
                      • 41

dzekuje za odpowiedz Panie Tomaszu, rozumiem o co chodzi, niezła kombinacja jestem jeszcze tylko ciekawy do czego to służy i jak to sie sprawdza :wink:

[ Dodano: 24-02-2005 ]
                      dzekuje za odpowiedz Panie Tomaszu, rozumiem o co chodzi, niezła kombinacja jestem jeszcze tylko ciekawy do czego to służy i jak to sie sprawdza :wink:
                      ps. mam jeszcze jedno pytanie do pana "off topic" związane jest ono z efektem moiry występującym w nikonie, zdaje sie ze gdzieś pan pisał o nim na czym to polega ( co uadło mi się znaleść i domyślić się to znikształcenie lini biegnących blisko koło siebie przykładowa firanka - ale czym ono sie objawia dokładniej
                      Firma ma znaczenie

Komentarz

• Tomasz Golinski
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 8623

Moja lampa, 300EZ nie działa z 300d, bo wymaga trybu A-TTL, ktorego body nie posiada. W tej sytuacji aparat głupieje. Gdy ją wyizoluje to jest ok, tylko że full manual

Ad. moiry. Nie pisałem chyba o tym, ale na ile to rozumiem, to jest to jakiś wzór interferencyjny, który pojawia się, gdy mamy do czynienia z obiektem prążkowanym (typu firanka). Wygląda to jakoś tak

(dwa pierwsze linki z googla )

Komentarz

• Zyklon
                          Dopiero zaczyna
                          • 2005
                          • 41

no tak szukamy moire a nie moira
                          Firma ma znaczenie

Komentarz

• Matias
                            Coś już napisał
                            • 2004
                            • 98

nie wiem o co chodzi, ale wkręt nieprzeciętny, miło popatrzeć
                            mój blog
                            mój poradnik fotograficzny na Youtube

Komentarz

• tadek
                              Początki nałogu
                              • 2004
                              • 468

niewiem czy czegos nie poknoce ale jakis czastemu (kilka DOOBRYCH lat) bylo cos takiego ze to blysk lampy byl na tyle dlugi ze pokrywal swym blyskiem krotkie czasy otwarcia migawki - jeden dluzszy blysk i czas np 1/1000, (jak wiem lampy pelna moca swieco ok 1/300-1/500 sek)
                              350 D z gripem, sigma 18-125, kit, 580 ex, 2x1GB ELITE PRO I 512 ZWYKLA OBIE KINGSTON + 256 od canona

Komentarz

Pracuję...