Witam jest to mój pierwszy post
wiec prosze o wyrozumiałość - a chodzi mi o najkrutszy wlasnie czas synchronizacji lampy blyskowej z aparatem. zauważylem że robiac zdjecia zywkłą analogówką, wraz z zewnętrzną lampą dedykowaną jest on ograniczony do powiedzmy wartosci (w moim przypadku 1/250s) no a w zenitach, chyba wiekszości do 1/30. rozumiem z czego się to bierze, ale skoro w lustrzankach cyfrowych (mam na mysli canona d 20 lub nikona d70) jest zastosowany ten sam mechnizm migawki szczelinowej metalowej, to czemu mozna wyżyłować czas np 1/500 i wiecej. Ponadto jeżeli dobrze pamietam to w takim zenicie po przekroczeniu czasu synchronizacji efektem bylo 2/3 czarnego zdjęcia, a jak to wygląda w przypadku lustrzanek cyfrowych. hm no to tyle sie rozpisalem
Czas synchronizacji z lampą błyskową
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
lustrzanki cyfrowe zazwyczaj nie pozwalają przekroczyć czasu synchronizacji. Ja to mogę, bo moja lampa jest ukryta przed aparatem kawałkiem papieru. Wtedy rzeczywiście naświetla się tylko część kadru.30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy
-
Re: Czas synchronizacji z lampą błyskową
Tylko Nikon tak ma, Canony nie. A robi to poprzez kilkukrotny blysk w tym czasie... co sporo oslabia sile i zasieg blysku ale pozwala wlasnie na tak krotka synchronizacje.Zamieszczone przez Zyklonto czemu mozna wyżyłować czas np 1/500 i wiecej.
Canony stosuja "normalna" synchronizacje z migawka szczelinowa... 1/200 albo 1/250 .Komentarz
-
Co Ty znowu opowiadasz... Nikon ma krótki czas bo ma elektroniczną migawkę....Zamieszczone przez VitezTylko Nikon tak ma, Canony nie. A robi to poprzez kilkukrotny blysk w tym czasie... co sporo oslabia sile i zasieg blysku ale pozwala wlasnie na tak krotka synchronizacje.Zamieszczone przez Zyklonto czemu mozna wyżyłować czas np 1/500 i wiecej.
Z wielokrotnym błyskiem Canon też ma synchro z krótkimi czasami ale tylko z dedykowanymi lampami...
W Nikonach ta synchronizacja też raczej nienormalna nie jest...Zamieszczone przez VitezCanony stosuja "normalna" synchronizacje z migawka szczelinowa... 1/200 albo 1/250 .Komentarz
-
A słyszałeś o czymś takim jak HSS w dedykowanych lampa błyskowych obojętnie czy to lampa Canon, Sigma czy Metz. I wtedy synchronizację mamy z dowolnym czasem. Synchronizacja do 1/250 jest ograniczona tylko do lamp studyjnych lub lamp bez hssZamieszczone przez Vitez
Tylko Nikon tak ma, Canony nie. A robi to poprzez kilkukrotny blysk w tym czasie... co sporo oslabia sile i zasieg blysku ale pozwala wlasnie na tak krotka synchronizacje.
Canony stosuja "normalna" synchronizacje z migawka szczelinowa... 1/200 albo 1/250 .Komentarz
-
Racja moja 550EX tak ma, chyba nawet do 1/2000 synchronizuje przy trybie High Speed Synchro. Natomiast przy wbudowanej lampie automatycznie odcina czasy powyżej 1/200.A słyszałeś o czymś takim jak HSSEOS 40D+Grip,EOS 300D+Grip, EFS 17-55IS F/2.8, EF 100-300 USM, EFS 18-55 USM, EF 50 II, TAMRON 28-75 F/2.8, 550 EX, DigiMateII plus 10GB. Dwie lampy studyjne + dwa softboxy.
PLFOTOKomentarz
-
Moja 420EX też się synchronizuje z lustrzanką i kompaktem, poniżej czasu synchronizacji, ale tylko gdy przełączę na niej przełącznik w trym HSS. W przeciwnym razie aparat odcina wyższe czasy.
Taka synchronizacja przydaje się w rzeczywistości, ale raczej w dobrym oświetleniu - gdy potrzebujemy krótkich czasów ze względu na mocne światło zastane (słońce), zaś lampa służy do doświetlenia.
Gdy lampa jest głównym źródłem światła krótsze czasy nie mają zbytnio sensu, tym bardziej, że lampa podczas błysku stroboskopowego pochłania znacznie więcej mocy i ma mniejszy zasięg.Komentarz
-
Hm uzywam lampy metza 54mz-3 i niestety nie moge uzyc trybu hss byc moze jest to wina lampy, która takowego trybu nie posiada ewentualnie aparatu, (eos 1) który takowego trybu nie potrafi wykorzystać (jak i e-ttl'a). Rozumiem ze mozna to spróbowac "obejsc" uzywając trybu stroboskopowego plus empiryczne ustawinie aparatu. Ale nie to jest istotą spawy :wink: . chodzi mi o czysto teoretyczne wyjasnienie różnic czasu synchronizacji w aparatch analogowych i cyfrowych.
ps. Panie Tomaszu nie bardzo moge sobie wyobrazic sposób mocowania lampy w Pana przypadkuczy uzywa pan lampy do makrofotografii czy tez jakiegos rodzaju softboxu,proszę o sprecyzowanie. w przypadku zenita chodziło mi o częśćowy, (z lewej strony) naświetlony pasek wynikający z poziomego przebiegu szeliny migawki wykonanej z materiału a nie jak podejrzewam cimniej naswietlony fragment kdaru. przynajmniej tak mi się wydajeJa to mogę, bo moja lampa jest ukryta przed aparatem kawałkiem papieru. Wtedy rzeczywiście naświetla się tylko część kadru.Firma ma znaczenie
Komentarz
-
Heh, wiedzialem ze dzwoni ale nie wiedzialem w ktorym koscieleZamieszczone przez KrzychuCo Ty znowu opowiadasz... Nikon ma krótki czas bo ma elektroniczną migawkę....Zamieszczone przez VitezTylko Nikon tak ma, Canony nie. A robi to poprzez kilkukrotny blysk w tym czasie... co sporo oslabia sile i zasieg blysku ale pozwala wlasnie na tak krotka synchronizacje.Zamieszczone przez Zyklonto czemu mozna wyżyłować czas np 1/500 i wiecej.
Z wielokrotnym błyskiem Canon też ma synchro z krótkimi czasami ale tylko z dedykowanymi lampami...
.
Pomieszalem elektroniczna migwake z trybem pracy HSS (niezaleznym od tego czy Canon czy Nikon)
.
Komentarz
-
:P Część stopki mam odizolowaną i aparat nie wie, że ma lampę. Został aktywny tylko główny pin.Zamieszczone przez Zyklonps. Panie Tomaszu nie bardzo moge sobie wyobrazic sposób mocowania lampy w Pana przypadkuczy uzywa pan lampy do makrofotografii czy tez jakiegos rodzaju softboxu,proszę o sprecyzowanie. w przypadku zenita chodziło mi o częśćowy, (z lewej strony) naświetlony pasek wynikający z poziomego przebiegu szeliny migawki wykonanej z materiału a nie jak podejrzewam cimniej naswietlony fragment kdaru. przynajmniej tak mi się wydajeJa to mogę, bo moja lampa jest ukryta przed aparatem kawałkiem papieru. Wtedy rzeczywiście naświetla się tylko część kadru.30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
Komentarz
-
dzekuje za odpowiedz Panie Tomaszu, rozumiem o co chodzi, niezła kombinacja
jestem jeszcze tylko ciekawy do czego to służy i jak to sie sprawdza :wink:
[ Dodano: 24-02-2005 ]
dzekuje za odpowiedz Panie Tomaszu, rozumiem o co chodzi, niezła kombinacja
jestem jeszcze tylko ciekawy do czego to służy i jak to sie sprawdza :wink:
ps. mam jeszcze jedno pytanie do pana "off topic" związane jest ono z efektem moiry występującym w nikonie, zdaje sie ze gdzieś pan pisał o nim na czym to polega ( co uadło mi się znaleść i domyślić się to znikształcenie lini biegnących blisko koło siebie przykładowa firanka - ale czym ono sie objawia dokładniej
Firma ma znaczenie
Komentarz
-
Moja lampa, 300EZ nie działa z 300d, bo wymaga trybu A-TTL, ktorego body nie posiada. W tej sytuacji aparat głupieje. Gdy ją wyizoluje to jest ok, tylko że full manual
Ad. moiry. Nie pisałem chyba o tym, ale na ile to rozumiem, to jest to jakiś wzór interferencyjny, który pojawia się, gdy mamy do czynienia z obiektem prążkowanym (typu firanka). Wygląda to jakoś tak
(dwa pierwsze linki z googla
)
30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
Komentarz
-
-
nie wiem o co chodzi, ale wkręt nieprzeciętny, miło popatrzeć
Komentarz
-
niewiem czy czegos nie poknoce ale jakis czastemu (kilka DOOBRYCH lat) bylo cos takiego ze to blysk lampy byl na tyle dlugi ze pokrywal swym blyskiem krotkie czasy otwarcia migawki - jeden dluzszy blysk i czas np 1/1000, (jak wiem lampy pelna moca swieco ok 1/300-1/500 sek)350 D z gripem, sigma 18-125, kit, 580 ex, 2x1GB ELITE PRO I 512 ZWYKLA OBIE KINGSTON + 256 od canonaKomentarz
Komentarz