580EX - odchylanie palnika o 7` w dół

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Macio
    Bywalec
    • 2005
    • 183

580EX - odchylanie palnika o 7` w dół

W instrukcji przeczytałem, żeby odchylać palnik o 7 stopni w dół przy robieniu zdjęć z bliska (do 2.5 metra zdaje się). Bawicie się w coś takiego, czy nie ma jakiś dużych różnic ? Zrobiłem z ciekawości fotkę ściany z ok 2 metrów przy obniżonym i bez i różnica nie jest wielka, dlatego zastanawia mnie jak w normalnych warunkach to się zachowuje (czy po prostu nie widać tego minimalnie ciemniejszego pasa na dole kadru. Uprzedzając pytania - lampę mam od wczoraj i cały czas porównuję do 420EX - różnica jest spora :-D Pozdr
  • Zielony
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 2928

A tej swojej panny nie mogłeś sfocić tylko ścianę?? Wstydziłbyś się Macio, żeby ściany fotografować

PS. Ja tam w 550EX nic na dół nie odchylam. I jest dobrze.
    sigpic

Komentarz

• Macio
      Bywalec
      • 2005
      • 183

Zamieszczone przez Zielony
      A tej swojej panny nie mogłeś sfocić tylko ścianę?? Wstydziłbyś się Macio, żeby ściany fotografować

PS. Ja tam w 550EX nic na dół nie odchylam. I jest dobrze.
      M A T U R A - zdycham powoli,stąd tylko na szybko sprawdziłem sobie na równomiernej powierzchni (po 14 maja kończę ten sprint:grin: wtedy pisze matematykę rozszerzoną i jakieś 5 miesięcy wakacji a w sumie pracy z aparatem ). Już poczytałem w instrukcji i faktycznie poniżej 2 metrów zalecają obniżyć palnik minimalnie o te 7 stopni.

Komentarz

• Nawrot
        Bywalec
        • 2006
        • 115

ja tam nie zauważyłem praktycznie żadnej różnicy przy normalnym użytkowaniu A ściane też fociłem

Komentarz

• Vitez
          zło konieczne
          • 2004
          • 19804

Odchylanie w dol przydaten gdybys fotografowal makro chyba... a do makro to sa o wiele lepsze sposoby oswietlania niz gola 580 EX wiec tez nie wiem po co toto.

Komentarz

• maciekw
            Coś już napisał
            • 2005
            • 76

Czasami odchylam w dół o 7 stopni przy fotografowaniu obrączek w kościele....

Komentarz

Pracuję...