prosba o ostry RAW z 20D!

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • iczek
    Uzależniony
    • 2004
    • 711

prosba o ostry RAW z 20D!

Uprzejmie proze aby ktos z forum dysponujacy 20D i szklem serii L podeslal mi na priv jedna fotke w RAW, ktora uwaza za ostre zdjecie!

Sciagnalem juz z sieci prawie 6 fotek od roznych ludzi i jak dotad zadna fotka nie jest ostra!

Na Boga chcialbym zobaczyc czy ten aparat jest w stanie zrobic ostre zdjecie!

Przed wyslaniem prosze o kontakt - podam mail.

Dzieki
    FotoPropaganda - blog tylko o dobrej fotografii
    Ptaki
    Portrety
    Pejzaż
  • Kubaman
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 4709

iczek,
    po pierwsze co rozumiesz pod pojęciem ostre zdjęcie ? Jeśli spojrzeć na testy obiektywów, to nie ma idealnego, czym więc wyróżnia się ta ostrość?

Po drugie, czy musi być z L'ki?

Mogę przesłać ci zdjęcia w RAW. które osobiście uważam za ostre. Wcale jednak nie oznacza to, że nie mogą być bardziej ostre.
    www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Jurek Plieth
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 2087

Re: prosba o ostry RAW z 20D!

Zamieszczone przez iczek
      Uprzejmie proze aby ktos z forum dysponujacy 20D i szklem serii L podeslal mi na priv jedna fotke w RAW, ktora uwaza za ostre zdjecie!
      Sciagnalem juz z sieci prawie 6 fotek od roznych ludzi i jak dotad zadna fotka nie jest ostra!
      Na Boga chcialbym zobaczyc czy ten aparat jest w stanie zrobic ostre zdjecie!
      Trudno nie odgadnąć, że to ma być prowokacja. Z czysto technicznego punktu widzenia jednakże zupełnie bezsensowna.
      a) albo to chcesz udowodnić, że AF w tym aparacie jest do pupy; wówczas powinieneś dodać, że zdjęcie ma być robione przy AF!,
      b) albo to chcesz udowodnić, że obiektywy L z jakichś tajemniczych względów, z tym korpusem nie potrafią ogniskować na matrycy , niezależnie od trybu (AF, MF),
      c) albo to chcesz udowodnić, że zrzut matrycy (RAW) w tym korpusie, z tym zaszytym oprogramowaniem (proszę, nie przekonujcie mnie tylko, że zapis RAW nie wymaga żadnego softu!), 'zmiękcza' obraz.
      No więc, co naprawdę masz na myśli? :wink:
      http://plieth.com

Komentarz

• Arkan
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 1401

No więc, co naprawdę masz na myśli?
        Jurek, iczek napisał czego chce - ostrego RAW'a - kropka. Nie widzę tu żadnej prowokacji - jakbym miał 20D i ostrego RAW'a to bym wysłał i już.
        Pentax K-5 II, Leica M9

Komentarz

• Jurek Plieth
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 2087

Zamieszczone przez Arkan
          ...jakbym miał 20D i ostrego RAW'a to bym wysłał i już.
          a przede wszystkim, gdybyś miał 20D :wink:
          (po pierwsze nie mamy armat )
          http://plieth.com

Komentarz

• maku
            Uzależniony
            • 2004
            • 563

IMHO: zdjęcia z cyfry zawsze wymagają jakiejś obróbki. Nieważne jest przy tym gdzie ona następuje w aparacie czyli robione od razu w JPEG z jakimiś tam parametrami czy później w komputerze. Generalnie o jakości body moim zdaniem świadczy RAW. Wszystko pozostałe zostało przecież poddane jakiejś tam obróbce. Mniej lub bardziej doskonałej manualnej lub automatycznej.

Inna ciekawa rzecz coraz częściej spotykam się z informacjami że profesjonaliści pracują na JPEG z góry traktując RAW. Sam już nie wiem czy jest ot efekt ich większej świadomości tego co robią wciskając spust migawki nabytego w czasie pracy na negatywach czy też coś innego.

A tak a propos tytułu wątku to takiego całkiem ostrego rawa samego z siebie to ja niestety nie posiadam.
            No może te robione z 70-200L IS mają jakieś znamiona ostrości ale takie całkiem ostre to one jednak nie są.

Komentarz

• Cychol
              Początki nałogu
              • 2005
              • 398

Czytam o "sporach ostrościowych" i nie wiem czy uświadamiacie sobie co oglądacie na monitorach przy powiększeniu 100%? Obraz z 20D ma 3504x2336 pixeli przy rozdzielczości monitora 72 dpi to ten obraz ma 123,61x82,41cm. Pokażcie mi odbitkę z filmu, wycinek z klatki 15x22,5mm powiększony do rozmiarów 123x82cm - ostrą odbitkę
              A potem możecie narzekać na kijowy AF na BF/FF - uświadomcie sobie skalę powiększenia to jest 550 krotne powiększenie.

Dalej - gdyby faktycznie zrobić takie powiększenie kto oglądał by je z odległości 0,5 m???
              pozdrawiam

Komentarz

• DoMiNiQuE
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 3548

no ale kto robi odbitki w 72dpi?

Komentarz

• Cychol
                  Początki nałogu
                  • 2005
                  • 398

a odbitki robi się na drukarce????
                  pozdrawiam

Komentarz

• McKane
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 2015

Zamieszczone przez [DoMiNiQuE
                    ]no ale kto robi odbitki w 72dpi?
                    A Ty musisz koniecznie rozpetac druga wojne na dpi Cychol ma racje jak cholera ... ludzie ogladaja wielke zdjecie monitorze i placza ze maja nieostrosci - to jest paranoja po prostu. Chcialbym zobaczyc u jednej z tych narzekajacych osob chociaz jedno wywolane zdjecie wielkosci monitora i na nim te straszace wszedzie nieostrosci.
                    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• Cychol
                      Początki nałogu
                      • 2005
                      • 398

Zamieszczone przez [DoMiNiQuE
                      ]no ale kto robi odbitki w 72dpi?
                      Mi nie chodzi o rodzielczość odbitki, chodzi o porównanie. Powiedz ile razy robiłeś z małego obrazka odbitkę o długim brzegu równym prawie 2 m?? podchodziłeś do niej na odległość 0,5 m i sprawdzałeś ostrość???
                      pozdrawiam

Komentarz

• DoMiNiQuE
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 3548

dobra dobra juz nie bede ...najwidoczniej zle zrozumialem wypowiedz Cychola

Komentarz

• kavoo
                          Zablokowany
                          • 2004
                          • 1173

Zamieszczone przez McKane
                          Cychol ma racje jak cholera ... ludzie ogladaja wielke zdjecie monitorze i placza ze maja nieostrosci - to jest paranoja po prostu.
                          Ja powiem wiecej - czasami nawet sugeruja zmniejszenie podgladu zdjecia na monitorze i dopiero ocenianie ostrosci... zupelnie tak, jakby plamki monitora skalowaly sie wraz ze zdjeciem ;-)

Z robieniem odbitek tez nie do konca trafiony argument - rozne formaty odbitek powinno sie ogladac z roznej odleglosci. Jak ktos probuje ogladac odbitke rzedu B1 z 20cm to nie dziwne, ze samo mydlo widzi ;-)

Komentarz

• McKane
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 2015

Zamieszczone przez kavoo
                            Z robieniem odbitek tez nie do konca trafiony argument - rozne formaty odbitek powinno sie ogladac z roznej odleglosci. Jak ktos probuje ogladac odbitke rzedu B1 z 20cm to nie dziwne, ze samo mydlo widzi ;-)
                            Tez wlasnie o to chodzilo. Max zoom na 19" monitorze i do tego slepienie z 30-40 cm powiedzmy ... ciekawe skad sie biora te nieostrosci
                            http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• gonzo44
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 1304

Skad wiadomo ze monitor ma akurat 72dpi?
                              Moje zdjęcia na CB

Komentarz

Pracuję...