Czyżby zmierzch fotografów weselnych bez papierów?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • obserwator
    Bywalec
    • 2006
    • 137

Czyżby zmierzch fotografów weselnych bez papierów?

Taka tam ciekawostka, może kogoś zainteresuje, kto w tym "siedzi"....

13 kwietnia Sejm (wiekszością 309 glosów, przy 117 głosach przeciwnych i 10 wstrzymujących się) uchwalił ustawę o zmianie ustawy o rzemiośle z uwaględnieniem wniosku mniejszości (z druku 1498) oraz poprawki PiS do Art. 3 ustawy (z druku 1498-A).
    Sprawozdanie z prac sejmu nad ustawą znajduje się na stronie: http://orka.sejm.gov.pl/proc5.nsf/opisy/911.htm

Przypomnę, źe dotyczy to także Stowarzyszenia Fotografów, Przedsiębiorców Branży Fotograficznej

I jeszcze jeden pomocny link

Pozdrawiam

http://www.kadr.org.pl - ... zapraszam...
  • Cichy
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 7450

Ha, jasne Jakoś nie widzę tego w praktyce..
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• mtata
      Bywalec
      • 2006
      • 115

To jest ustawa o rzemiośle. Więc jeśli ktoś będzie się chciał dobrać do tyłka fotografowi weselnemu, to może się tenże zapisać do ZPAF i stać ahtystą a nie rzemieślnikiem 8)
      Igor

www.siemien.com

Komentarz

• JerzyC
        Bywalec
        • 2006
        • 103

Zamieszczone przez mtata
        To jest ustawa o rzemiośle. Więc jeśli ktoś będzie się chciał dobrać do tyłka fotografowi weselnemu, to może się tenże zapisać do ZPAF i stać ahtystą a nie rzemieślnikiem 8)

Próbowałeś "zapisać" się do ZPAF ?
        Aby zostać "artystą" trzeba znać rzemiosło fotograficzne.

Komentarz

• Myszoor
          Bywalec
          • 2006
          • 149

Zamieszczone przez obserwator
          Taka tam ciekawostka, może kogoś zainteresuje, kto w tym "siedzi"....
          Temat wałkowany tutaj: http://foto.forumslubne.pl/ od piątku.
          (korpus + kit-zoom + krótki tele-zoom + flesz) + (korpus + szeroki-zoom + kit-zoom) + (statyw + monopod) + (błyskograty 2x0.5KW + pudełka + antenki) + (plecak + torby: duża i mała) + 28Gb CF + laptok
          => www.MysiaPercTeam.tk | www.Kanu.pl | Fotografia ślubna | Zdjęcia ślubne | Blog (niekoniecznie) ślubny

Komentarz

• minek
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1386

Zamieszczone przez Myszoor
            Temat wałkowany tutaj: http://foto.forumslubne.pl/ od piątku.
            Podaj link do wątku.

Komentarz

• Myszoor
              Bywalec
              • 2006
              • 149

Zamieszczone przez minek
              Podaj link do wątku.
              http://foto.forumslubne.pl/viewtopic.php?p=12336 - tyle, że to strefa niepubliczna
              (korpus + kit-zoom + krótki tele-zoom + flesz) + (korpus + szeroki-zoom + kit-zoom) + (statyw + monopod) + (błyskograty 2x0.5KW + pudełka + antenki) + (plecak + torby: duża i mała) + 28Gb CF + laptok
              => www.MysiaPercTeam.tk | www.Kanu.pl | Fotografia ślubna | Zdjęcia ślubne | Blog (niekoniecznie) ślubny

Komentarz

• minek
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1386

http://foto.forumslubne.pl/viewtopic.php?p=12336 - tyle, że to strefa niepubliczna
                Heh.
                A ja mam w domu złoty sedes.

Komentarz

• Myszoor
                  Bywalec
                  • 2006
                  • 149

Zamieszczone przez minek
                  Heh.
                  A ja mam w domu złoty sedes.
                  A ja mam Cię zmusić do zarejestrowania się? Po prostu temat znany i przerobiony I mało problematyczny.

Komentarz

• schabu
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1352

nie trzeba być zapisanym do ZPAF-u żeby być artystą. zresztą nie wiem skąd taka powszechnie panująca opinia się wzięła.
                    nie czytałem pierwszego linku, tylko ten drugi. trochę to wszystko śmieszne. zwłaszcza, to że skończenie kursu "fotografa" w ciągu dwóch tygodni jest ważniejsze niż staż zawodowy wynoszący 8 lat.
                    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Komentarz

• muflon
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 6763

Zamieszczone przez schabu
                      nie trzeba być zapisanym do ZPAF-u żeby być artystą. zresztą nie wiem skąd taka powszechnie panująca opinia się wzięła.
                      A znasz Kazika, "Z archiwum polskiego jazzu"? ;-) Ko-mis-ja-za-de-cy-du-je kto-dziś-o-trzy-ma we-ry-fi-kac-ję ;-) Jedna z pozostałości po starym systemie, trochę tak jak adwokaci. Organizacja jako taka, zrzeszająca według własnych, dowolnie dobranych kryteriów (np. zrobienie szpagatu, albo stanięcie na jednej ręce) - OK. Jeśli idzie za tym reputacja, wiadomo że "byle kto" się nie dostanie - jeszcze lepiej. Ale bazowanie jakichkolwiek przepisów na byciu/nie-byciu jej członkiem... no tu mi się scyzoryk w kieszeni otwiera Przerabiałem tą dyskusję przy okazji PTI - tam też mieli zapędy na "certyfikat informatyka"...
                      zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• schabu
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1352

no znam dosyć dobrze Kazika kiedyś rzeczywiście tak było, że jeżeli chciało się pójść np na praktyki do fotografa to on musiał mieć uprawnienia rzemieślnicze. teraz w czasach weryfikacji rynkowej to trochę bez sensu:/
                        Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Komentarz

• minek
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 1386

A ja mam Cię zmusić do zarejestrowania się? Po prostu temat znany i przerobiony I mało problematyczny.
                          Jestem zarejestrowany, ale do tego działu to nie wystarczy, bo nie jestem zawodowcem z uprawnieniami (-:

Skoro temat błachy, to po co wspominałeś? Może i przerobiony, ale przez parę osób tylko, w zamkniętym gronie.
                          I uważaj - nie wolno stamtąd wynosić informacji, był już wątek, co może się przez to stać...

Komentarz

• muflon
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 6763

Aha, żeby nie było, zanim się jakiś ahtysta przyczepi : to co napisałem powyżej nie dotyczy: lekarzy, strażaków, policjantów, kontrolerów lotu, operatorów-wyrzutni-pocisków-dalekiego-zasięgu itp. Tak, w takich przypadkach nie mam nic przeciwko certyfikacji, uprawnieniom itp. ;-)
                            zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Vitez
                              zło konieczne
                              • 2004
                              • 19804

Wybacz ale... w takim wypadku troche bez sensu jest informacja gdzie temat jest omawiany. Forum Canona trafia do naprawde szerokiego grona uzytkownikow z ktorych naprawde niewielu ma szanse zakwalifikowac sie do dostepu do podforum niepublicznego na forum slubnym.

Komentarz

Pracuję...