Witam. Przeskoczyłem z 10D na 20D. Używam ciągle tego samego szkła, a mimo to zdjęcia z 20D są mniej ostre! czy to możliwe? słyszeliście może o czymś takim?
ostrość w 20D
Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X
-
Tagi: Brak
-
-
monitor, 100%, EF 28-105 robione na 105 mm F/11, ale prześledziłem też inne możliwe kombinacje i ciągle ostrość jest gorsza niż z 10D!!!Komentarz
-
Bo ogladasz w 100% 8 megapikseli zamiast 6. Przestan to robic (ogladac w 100%)... w koncu jak czesto robisz odbitki 40x60 cm ?Komentarz
-
Dobra rada, Vitez
Rozumiem, ze dla uzytkownikow kompakcikow z mala matryca polecisz ogladanie miniaturek
Czlowiek zglosil problem i ma prawo do odpowiedzi. Pokaz, ktory pkt. regulaminu narusza, ze na "dzien dobry" go kontrujesz?
pozdr.pozdr.
krecio
5D + 5D Mk III
Komentarz
-
Krecio przeczytaj jeszcze raz swoja wypowiedz, potem moja... i powaznie sie zastanow nad tym co napisales
.
Komentarz
-
-
spostrzerzenie jest naturalne, tak jak napisał Witez. Masz większą rozdzielczość więc lepiej widać niedoskonałość matrycy. Gdybyś wyświetlał zdjęcia na ekranie nie w 100% ale w jakimś ustalonym rozmiarze obrazka, to efekt by znikł. Podobnie nie powinno go być na odbitkach, jeśli z obu aparatów zrobisz ten sam rozmiar.30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy
Komentarz
-
ja mam ten sam problem i wcale nie jest to kwestia tego w jakiej sie robi rozdzielczosci. 20d ma problemy z ostroscia i juz. na dniach postaram sie jeszcze potestowac moj ze szkielkami kolegow z redakcji i jak bedzie do niczego to oddaje aparat i mam canona w dupie. tyle!Komentarz
-
Pod wzgledem ostrosci Canony wypadaja lipnie... i z tym trzeba sie pogodzic...
Jesli chcesz miec ostre foty z 8mln matrycy by CANON, jedynie 1D MKII...
Canon|5DmkII+BG|5D+BG-E4|30D+BG-E2|20D|50E|24-70L|24-105L|70-200 2.8L|580EX|550EX|430EX|Manfrotto 074B/329RC4, 682B/#222|SanDisk UltraII/ExtremeIII|Brain's Hottub by Crumpler|Lowepro|Komentarz
-
Przy DOBRYM szkle nie ma żadnych kłopotów z ostrością. Je przynajmniej nie narzekam. Miałem wcześniej 300D - nie widzę żadnych różnic... Większa matryca ma po prostu większe wymagania...Komentarz
-
-
Ale... masz jakies wsparcie?Zamieszczone przez plech20d ma problemy z ostroscia i juz.
Tzn masz jakies dowody by stawiac tak radykalna i ogolna teze o WSZYSTKICH egzemplarzach 20D?
Komentarz
-
Nie widze zwiazku miedzy ogladaniem fotek w 100% na monitorze z aparatów matrycy 6mln i 8mln (poza obszarem na ekranie
). To jakas kolejna wspaniala teoria Zarzadu Forum 
Z calym szacunkiem. Mialem 10D i 1dMkII i oba aparaty wymagaly dalekich zabiegow w PS i sofcie Canona aby cos ostrego z nich wyciagnac.
Kolega podeslal mi RAW z 1D i 1Ds - te aparatry robia ostre foty. Prawie tak ostre jak D2H
Do tematu - nie rozumiem logiki ani sensu aby ogladac foty 8mln w 75% bo wowczas bedzie ostro
To jakas czarna magia
Prosze o logiczne wyjasnienie.
I nie ma tutaj nic do rzeczy niedoskonalosc matrycy, ktora rzekomo lepiej widac w aparatach o 8mln matrycy - skad biora sie takie opinie...?
Skoro Vitez żąda dowodow to moze sam przedstawisz jakies na poparcie swoich tez..
Komentarz
-
iczek, przez 100% rozumiem: "jeden punkt obrazka odpowiada jednemu punktowi na ekranie". W takiej sytuacji punkt odpowiada mniejszemu (liniowo lub kątowo) obszarowi matrycy, więc wady obiektywu są większe. Chyba to jest oczywiste! Przy matrycy 1mpx prawie każdy obiektyw będzie rysował jak żyleta.30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy
Komentarz
Komentarz