POMOŻECIE ??? Canon 300D

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Speede_Gonzales

POMOŻECIE ??? Canon 300D

Witam,

Niedawno stałem się posiadaczem Canona 300D, Kiedyś bawiłem się już analogiem canona, ale stwierdziłem że przesiądę się na cyfrówkę.

Mam jednak mały problem, od jakiegoś czasu mam wrażenie że mój aparat w ogóle nie reaguje na lampę.
    Tzn na automacie i na ręcznych nastawieniach robi zdjęcia tak jakby lampy w ogóle nie było. Lampa błyska ale nie ma to żadnego wpływu
    na zdjęcie. Na autoamcie i na programach tematycznych zdjęcia wychodzą bardzo bardzo niedoświetlone. Przy zastosowaniu opcji FEL
    zdjęcia wychodzą jeszcze w miarę dobrze, no ale nie będę przecież cały czas tak robiuł zdjęć.

Czy miał ktoś podobny problem ? Jeśli tak to bardzo proszę o szybką poradę bo nie wiem czy nie będę musiał wysyłać sprzętu do serwisu,
    a chciałbym tego uniknąć.
    Aparat nie ma już gwarancji, zrobione ma jakieś 8.000 zdjęć.

Pozdrawiam.
  • tpop
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1465

a wrzucisz fotke z exifem?
    photography is like feeding heroin, its highly addictive

Komentarz

• Janusz Body
      Moderator
      • 2004
      • 5757

Zamieszczone przez Speede_Gonzales
      ... Przy zastosowaniu opcji FEL
      zdjęcia wychodzą jeszcze w miarę dobrze, ....
      Jak wychodza zdjecia z FEL to lampa dziala. Nie napisales czy chodzi o lampe wbudowana czy o zewnetrzna.

No i manual Ty czytał???

http://www.canon-board.info/showthread.php?t=2421

Janusz,
      Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• Speede_Gonzales

Oczywiście chodzi o lampę wbudowaną, podnosi się na programach tematycznych, ustawia wszystkie parametry, czas naswietlania i przysłonę a jak co do czego, robię zdjęcie to mam wrażenie że migawka spóźnia się do lampy.

Komentarz

• tpop
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 1465

Pokaz zdjecie

Komentarz

• Speede_Gonzales

Nie mam zdjęcia dzisiaj w pracy, ale na pewno jak wrócę do domu to wrzucę zdjęcie wraz z histogramem. Awaria nastąpiła z dnia na dzień. I po prostu się załamałem. bo w pomieszczeniach nie dam rady robić zdjęć bez lampy. a może lampa zewnętrzna będzie jakims rozwiązaniem ?

Komentarz

• Janusz Body
              Moderator
              • 2004
              • 5757

Zamieszczone przez Speede_Gonzales
              Oczywiście chodzi o lampę wbudowaną, podnosi się na programach tematycznych, ustawia wszystkie parametry, czas naswietlania i przysłonę a jak co do czego, robię zdjęcie to mam wrażenie że migawka spóźnia się do lampy.
              Skąd takie wrażenie. Lampa błyska conajmniej dwa razy. Przedbłysk jest widoczny w lustrze a błysk własciwy już nie bo lustro podniesione. Przeczytaj ten manual please.

Janusz,

Komentarz

• Tomsarz
                Coś już napisał
                • 2006
                • 91

Masz orygialny firmware czy wasie.
                Jak masz wasię to może przestawiłeś sobie kompensację ekspozycji dla błysku.

Komentarz

• Speede_Gonzales

Przedbłysk widoczny w lustrze ? tzn że widzę przedbłysk w "okienku" przez które patrzę ? (przepraszam za amatorszczyznę językową) Bo faktycznie jak robię to zdjęcie to aż mnie oko czasami boli i zamykam zeby mi nie błyskało po oczach. Przeycztałem artykuł który mi podałeś kilka linijek wyżej o E-TTL. i powiem szczerze ze jak mi tego ktoś na chłopski rozum nie wyjaśni to nie pojmę. Głupi nie jestem, ale czarna magia to wszystko co tam było napisane.

Komentarz

• tpop
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 1465

podreczniki podrecznikami, artykuly artykulami ale zdjecie w trybie zielonym z lampą w jakis standardowych warunkach powinno wyjsc poprawnie naswietlone.

Komentarz

• Tomsarz
                      Coś już napisał
                      • 2006
                      • 91

System E-TTL wykorzystuje przedbłysk pomiarowy do określenia ilości potrzebnego światła przy błysku głównym. Przedbłysk ten jest emitowany tuż przed podniesieniem lustra i otwarciem migawki i dlatego widzisz go w wizjerze. Błysk główny jest synchronizowany z migawką, a więc po podniesieniu lustra do góry. Błyski następują jeden za drugim i okiem nie jesteś w stanie ich odróżnić ale na pewn są dwa.
                      Wciśnięcie FEL zastępuje przedbłysk pomiarowy. Wtedy po wciśnieci spustu migawki w wizjerze nie zobaczysz zadnego błysku. Wszystkie pomiary zostały już zrobione przy FEL i ustawienia zapamiętane.
                      Ostatnio edytowany przez Tomsarz; 4776.

Komentarz

• Speede_Gonzales

No dokładnie tpop, zdjęcie powinno wychodzić normalnie, a nie wychodzi. Automat ustawia mi czas na 60 , przysłonę na 5.6 robi zdjęcie a lampy jak by nie było. I nie wiem czy może być tak że idzie przedbłysk a błysk włąściwy nie idzie ? Bo z tego co pisał Janusz to tak bym to odbierał. Firmware mam 1.1.1 i nie wiem, ale to chyba nie jest Wasia.
                        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                        Tomsarz, czyli ten przedbłysk jest wyzwalany w chwili docisnięcia spustu, i rozumiem że to wygląda tak że jest: przedbłysk i błysk właściwy z wyzwoloną migawką, tak ? Jeśli tak to wnioskuję że przedbłysk idzie a nie idzie błysk właściwy.
                        Ostatnio edytowany przez Gość; 10189. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Tomsarz
                          Coś już napisał
                          • 2006
                          • 91

Dokładnie tak. W chwili dociśnięcia spustu do końca zanim podniesie się lustro to emitowany jest błysk pomiarowy i potem dopiero lustro do góry, otwarcie migawki i błysk główny. Między tymi błyskami jest odstęp ułamków sekundy.
                          Czy idzie błysk właściwy to łatwo sprawdzić. Zrób jedno zdjęcie z lampą a następnie bez lampy z takimi samymi ustawieniami czasu przysłony i ISO jak poprzednie. Jeśłi nie będzie róznicy w jasności zdjęcia to znaczy że nie idzie a jeśli będzie to znaczy że lampa za słabo błyska.
                          Wasie jak się nie mykę to też 1.1.1 chodzi o odblokowane dodatkowe funkcje aparatu m.inn. kompensacja błysku, którą możesz ustawić "stopień" niedoświetlenia lub prześwietlenia zdjęcia oczywiście w granicach możliwości lampy.

Z tego co pisałeś wcześniej to body prawidłowo ustawia się do lampy 1/60 f 5,6 więc pos stronie aparatu wszystko OK. Jak masz możliwość to spróbuj z lampą zewnętrzną.
                          Ostatnio edytowany przez Tomsarz; 4776.

Komentarz

• Janusz Body
                            Moderator
                            • 2004
                            • 5757

Zamieszczone przez tpop
                            podreczniki podrecznikami, artykuly artykulami ale zdjecie w trybie zielonym z lampą w jakis standardowych warunkach powinno wyjsc poprawnie naswietlone.
                            No niby tak Masz racje oczywiście, ze powinno... pod warunkiem, ze temat jest w zasięgu lampy - wbudowana raczej słabiutka jest.

Bez exifa i tak sie wiele nie dowiemy bo może faktycznie jakies korekcje blysku poustawiane

Janusz,

Komentarz

• Speede_Gonzales

czy exif to jest cała informacja o parametrach zdjęcia wraz z tym wykresem który się pokazuje ?
                              Zrobię dzisiaj dwa zdjęcia tak jak pisał Tomsarz i jutro , a może jeszcze dzisiaj podeślę, tylko powiedzcie mi jak ten EXIF można zrzucić ?

Komentarz

Pracuję...