Skaner

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dkocur
    Dopiero zaczyna
    • 2006
    • 25

Skaner

Do wydania na skaner mam 500-600 zl. Prosze o jakies porady dotyczace tego czym powinienem sie kierowac podczas zakupu, ewentualnie jakies konkretne modele. Dla mnie istotna jest jeszcze mozliwosc skanowania klatek 6x6. Z gory dzieki
  • Bagnet007
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1344

Jeśli docelowo ma to skanować mały obrazek to w zasadzie za tę cenę nie ma nic sensownego. Ew. można spróbować Plustek OpticFilm 7200 (~600zł). Ale ja jednak wolę zostawić te pieniądze w kieszeni i wydawać je na skanowanie w odpowiednich zakładach. 1.95zł za klatkę w 2000dpi (tyle mnie zaspokaja ) to chyba nie tak wiele, a nic za 600zł nie da Ci gęstości 4.8D.

Komentarz

• MacGyver
      Cenzor
      • 2006
      • 7043

Zamieszczone przez Bagnet007
      ...Ew. można spróbować Plustek OpticFilm 7200 (~600zł).
      Nie kupuje się skanerów, których nazwa kończy się na -tek
      Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• Bagnet007
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1344

Zamieszczone przez MacGyver
        Nie kupuje się skanerów, których nazwa kończy się na -tek
        Niech Ci będzie: Plus OpticFilm 7200 :grin:

Komentarz

• moregun
          Początki nałogu
          • 2006
          • 351

jesli plaski to epson
          4800 x 9600 dpi
          3.2 Dmax
          lub canon
          4800x9600dpi

a jeśli do filmów to polecm tylko nikony coolscan ale za taką kase to można opakowanie kupić, lub juz rozjechanego.
          kup plaski z przystawką do kliszy i zrobisz sobie fototapetę w pokoju na ścianę (przyjmując że ploter drukuje 72-150 dpi)
          ... i nie kupuj nic co sie kończy na - tek

Komentarz

• michalab
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1580

Zamieszczone przez dkocur
            Do wydania na skaner mam 500-600 zl. Prosze o jakies porady dotyczace tego czym powinienem sie kierowac podczas zakupu, ewentualnie jakies konkretne modele. Dla mnie istotna jest jeszcze mozliwosc skanowania klatek 6x6. Z gory dzieki
            Mam dwa skanery, Ls30 - do małego obrazka i Arcusa II do 6x6 i wyzej.
            Oba kupilem uzywane za ls30 dalem 600, za Arcusa 220. Z obu jestem bardzo zadowolony. Ten drugi ma te wade, ze nie ma ice, ale jesli skanujesz glownie czarnobiale filmy to i tak ICE nie dziala. Do skanowania malego obrazka Arcus nadaj sie kiepsko, ale do wgladowek bardzo dobrze bo obszar skanowania slajdow i negatywow jest A4. Wiec film 120 skanuje sie caly na raz, a maly obrazek na dwa razy.
            !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
            Zapomnialem dodac, ze skanowane filmy w obu przypadkach musza byc bardziej plaskie, niz przychodza z labu, dlatego prasuje je pod encyklopedia pare dni przed skanowaniem.
            Ostatnio edytowany przez michalab; 8064. Powód: Automerged Doublepost
            Zapraszam

Komentarz

• dkocur
              Dopiero zaczyna
              • 2006
              • 25

dzieki, wiec jednak warto rozejrzec sie za tym canonem i epsonem. ale co ze srednim formatemw tym przypadku?

Komentarz

• moregun
                Początki nałogu
                • 2006
                • 351

jest do nich przystawka taka tacka gdzie sie włada pasek kliszy - 5 klatek . albo slajdy w ramkach albo 6x6. i smiało skanujesz. przed zakupem zorientuj sie jak wyglada przystawka do wkładania slajdów lub jak jest automatyczna to czy wciaga średni trzeba poczytac w opisach na roznych stonach

Komentarz

Pracuję...