Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Zdecydowałem się na zakup nowego sprzętu i tak zestaw bedzie składał się z Canon 30D + Canon10-22mm + Canon 24-105 L IS + 580 EX.
Potrzebuję jeszcze do tego teleobiektyw do fotografowania samolotów i tu mam mętlik po przeczytaniu wielu postów i przejżeniu zdjęć. Doradzcie co wybrać moje typy to:
Zestaw 1:
Canon 100-400 L IS
Zestaw 2:
Canon 70-200 f/2,8 L IS + TC2
Zestaw 3:
Canon 70-200 f/4,0 L IS + Canon 300mm f/4,0 L IS + TC1,4
Zalezy mi na dobrej jakości zdjęć.
Doradzcie co wybrać.
Pozdrawiam Paweł
Canon EOS 7D MK II + EF 100-400f/4,5-5,6 L IS + EF70-200f/2,8 L IS II + EF 24-105 L IS f/4 + EF-S 10-22f/3,5-4,5 i cały potrzebny zakres pokryty + EF 50 f/1,8 II + EX 580 II + EX 420
Paweł, o ile się orientuję to samoloty fociłeś Sigmą 80-400, nie spełniła Twoich oczekiwań? Pytam bo też chcę kupić tele o podobnym zakresie i zastanawiam się S 80-400 czy C 100-400 ???
Moja ulubiona działka czyli samoloty
Zdecydowanie 100-400L. Jak Ciebie wciągnie na poważnie (pokazy itd.) to bardzo wtedy się przydaje drugie body. Można wtedy kupić 70-200 choć jeszcze bardziej przydatny będzie taki 24-105. W każdym bądź razie na początek zdecydowanie polecam 100-400.
Zabawa w fotografowanie samolotów wciągnęła już mnie parę ładnych lat temu i parę pokazów już zaliczyłem i fakt jest taki że na pokazach to 400mm to takie minimum, na Le Bourget to nawet 500mm było momentami za mało, w Berlinie 400mm w zupełności wystarczało, w Radomiu podobnie. Wczoraj siedziałem i przeglądałem swoje fotki i wniosek taki nawet na Okęciu 400mm wykorzystuję równie często jak 100mm, choć fakt taki że najwięcej fot jest z przedziału 100-300mm. Jak do tej pory fociłem 10D + Sigma 80-400 EX OS, prawdę powiedziaszy to chciałem kupić 1D Mk III, ale w tej chwili jest po za moim zasięgiem cenowym, myslałem tez o 1D Mk IIN ale cena po wprowadzeniu III nie spadła więc stwierdziłem że narazie zajmę sie zmianą szkieł, a potem zobaczymy. Sigma 80-400 jest jak najbardziej ok i zdjęcia mi pasują, to co ostatnio zaczęło mi doskwierać to jej waga, no i po nawet krótkiej zabawie C100-400 stwierdziłem że jednak af w c jest wyraźnie szybszy.
Najbardziej to pasowało by mi coś takiego C100-400 L IS f/4,0 ale narazie chyba nie ma na co liczyć.
Zastanawiam się mocno też nad zestawem II czyli kombinacja 70-200 2,8 L IS z TC, choć opinie sa różne co do takiego zestawienia i jakości przy 400mm. Niektórzy twierdzą że jest lepiej niż w C100-400 inni że gorzej.
Czas mam do jutra więc muszę się wkońcu na coś zdecydować.
Canon EOS 7D MK II + EF 100-400f/4,5-5,6 L IS + EF70-200f/2,8 L IS II + EF 24-105 L IS f/4 + EF-S 10-22f/3,5-4,5 i cały potrzebny zakres pokryty + EF 50 f/1,8 II + EX 580 II + EX 420
W życiu nie fotografowałem samolotów, ale zakładając że latają one na otwartej powierzchni i że potrzebujesz 400mm , ale także zooma - wychodzui jak nic 100-400.
Miłego dnia
adam jastrzębowski
cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod tutu
Ja kombinację 70-200/2.8 z TC 2 odradzam. Na forum były linki do testów, gdzie 70-200 plus TC2 dorównywał 100-400 dopiero po przymknięciu do f/11. Jeżdzę troszkę po lotniskach, robię tam tysiące zdjęć i jako spotter mogę Ciebie zapewnić, że 100-400L to szkło podstawowe a dopiero potem jest miejsce na 70-200. Sam mam zamiar takie kupić, ale będzie chodzić tylko pod 5D. 100-400L mam praktycznie "przyspawane" do 20D i to body z cropem pracuje u mnie tylko z tym szkiełkiem. W takim przypadku mam objęty zakres 70-200 na 5D i 160-640 na 20D. Niczego lepszego mi naprawdę nie potrzeba. Oprócz Marka oczywiście
Witam po długim weekendzie, więc wybrałem zestaw I czyli C100-400, za tydzień do mnie przylatuje i zobaczymy jak będzie się sprawować.
Zamierzam zrobić testy i porównać moja obecną Sigmę 80-400 z Canonem 100-400 zarówno podpięte do 10D jak i 30D.
Jak potestuję to skrobę parę słów i może jakieś fotki porónawcze wrzucę.
Pozdrawiam Paweł
Zamierzam zrobić testy i porównać moja obecną Sigmę 80-400 z Canonem 100-400 zarówno podpięte do 10D jak i 30D.
Jak potestuję to skrobę parę słów i może jakieś fotki porónawcze wrzucę.
Komentarz