Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Problem: 20D tnie mocno w cieniach, efektem sa jednolite czarne plamy tam, gdzie histogram powinien isc delikatnie w dol w shadow, tak by rozpietosc tonalna dawala widoczne okiem zroznicowanie. Porownalem z Nikonem D100, ktory daje w cieniach o wiele lepsze efekty, tyle ze szumy wieksze.
Przy wydrukach A4, A3 i wiekszych problem jest juz dosc znaczacy, cienie kompletnie sciete sa mocno widoczne i wyglada to nie najlepiej. Wydruki probne robie na Epson Stylus pro 4000 (Ultra Chrome etc) na papierze Premium Semi Gloss Photo (250).
nachodzi mnie odruchowe przypuszczenie, ze mocno niedoswietlasz zdjecia. czy piszac o tym cieciu masz na mysli histogram w aparacie, juz w PS, czy wrazenia z wydruku?
nachodzi mnie odruchowe przypuszczenie, ze mocno niedoswietlasz zdjecia. czy piszac o tym cieciu masz na mysli histogram w aparacie, juz w PS, czy wrazenia z wydruku?
Zdjecie naswietlone bez -ev, highlight w okolicach 230-240, czyli idealnie naswietlone, ale shadow uciety juz na histogramie w aparacie. Z tego wzgledu w PS juz z cieniami nic sie nie zrobi, przy duzym cropie widac sciete cienie, ktore na wydruku probnym w duzym formacie daja czarne plamy. Przy duzych wydrukach rzuca sie to mocno w oczy i de facto dyskwalifikuje.
Te same ujecie na Nikonie D100 daje slicznie wykonczony histogram w cieniach.
Canon tak ma i Nikon tak ma. I to nie w modelach 20D czy D100 a we wszystkich prawie - rowniez analogach.
Algorytmy pomiaru swiatla po prostu roznia sie w tych firmach.
Canon mierzy na swiatla, Nikon mierzy na cienie - tak w skrocie (jesli nic nie pomieszalem ).
Canon mierzy na swiatla, Nikon mierzy na cienie - tak w skrocie (jesli nic nie pomieszalem ).
Ale mimo tego, nie mogę sobie wyobrazić zdjęcia w ACR z wartością Shadow =0, które miałoby ucięte cienie.
Mała prośba może autor podzieliłby się .nef jeśli można na @
Z czystej ciekawości chciałbym to zdjęcie zobaczyć. Oczywiście nie opublikuje go nigdzie, nie dam nikomu, bla bla bla.
Być może lektura cameraraw adobe forum pomogłaby w uzyskaniu odpowiedzi na pytanie: jakie krzywe odpowiadają jakim wartościom brightness, contrast.
Na pewno są one (krzywe) pokazane na ilustracji w książce RealWorld CameraRaw Bruca Frasera.
.nef jest rozszerzeniem raw w nikonie, w canonie jest to .cr2, a ja pisze caly czas o ucietych cieniach w 20d - probojesz mnie zazyc z "manki" ? hehehe
Problem: 20D tnie mocno w cieniach, efektem sa jednolite czarne plamy tam, gdzie histogram powinien isc delikatnie w dol w shadow, tak by rozpietosc tonalna dawala widoczne okiem zroznicowanie. Porownalem z Nikonem D100, ktory daje w cieniach o wiele lepsze efekty, tyle ze szumy wieksze.
Przy wydrukach A4, A3 i wiekszych problem jest juz dosc znaczacy, cienie kompletnie sciete sa mocno widoczne i wyglada to nie najlepiej. Wydruki probne robie na Epson Stylus pro 4000 (Ultra Chrome etc) na papierze Premium Semi Gloss Photo (250).
Jakas mozliwosc zaladowania wlasnego profilu?
Olek
powiem to co Vitez, bo to jest tak oczywiste, jak to, że świeci słońce
CANON MA problemy w cieniach, niezależnie od aparatu, po prostu, jak pisze Vitez, ta firma napisała tak a nie inaczej algorytm do pomiaru światła i tyle, **** zbita, nic się na to nie poradzi, miałem to w analogu, mam i w dslr i chyba będzie to po wsze czasy bo od co najmniej 15 lat nic w tym zakresie nie zmieniono
a Nikon, cóż, mam kumpla, który tylko z tego powodu nie weźmie Canona do ręki...i nie dziwię mu się, bo kontrastowe zdjęcia robi cuuudowne...
P.S.
zrobiłem kiedyś super zdjęcie pod słońce jakims ruskim shitem typu Łomo, Canonem nigdy to ujęcie tak mi później nie wyszło...
Jakieś parmezany, proszę Państwa wygadujecie.
Rozumiem, że w cyfrze mogli spaprać, bo tam to się zapisuje pixelowo, dana wartość analogowa (nie wiem w jakich jednostkach to sie podaje, strumień światła na pixel czy co), z konkretnego zakresu, mapowana na pewną wartość sygnału i już. I po prostu w cieniu widocznie canon sobie z tym radzi podobnie jak mój lichy skaner (-:
Ale w analogu???? A co do tego ma pomiar?
Rozpiętość tonalna w analogu zależy od materiału, nie od sposobu mierzenia światła. To nie ma absolutnie nic do rzeczy, biorąc pod uwagę fakt, że 1) wskazania światłomierza aparatu interpretuję sam, korygując je według uznania, zależnie od warunków, 2) co jeśli korzystam ze światłomierza zewnątrznego?
Swoją drogą, trochę się dziwię... nie wiem jak w dslr canona, nigdy mocno nie analizowałem tych obrazków, ale z mojego G5, jak pojadę krzywymi to w cieniach mam na prawdę mnóstwo detali, których oko nie widzi (z jpega!). A światła ... najgorzej jest ze światłami. Co prześwietlę, to koniec, pojawia się wartość max i już.
.nef jest rozszerzeniem raw w nikonie, w canonie jest to .cr2, a ja pisze caly czas o ucietych cieniach w 20d - probojesz mnie zazyc z "manki" ? hehehe
Olek
Nic nie próbuje. Zwykła pomyłka. Możesz mi podesłać i cr2 i nef na @?
Komentarz