Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam. Jestem bardzo początkujący w fotografii i chciałbym się zwrócić do Was o pomoc w wyborze analogowego body canona. Chciałbym się na nim pouczyć się podstaw fotografii a docelowo pofotografować pejzarz jakimś szerszym szkłem plus to tego statyw.
Do tego szkła manualne:
- coś z szerszego kąta 28mm
- i dodatkowo coś dłuższego - 80 lub 135mm
Poradźcie proszę w sprawie body. Na canona 30/33 niestety nie mogę sobie pozwolić tym bardziej, że dojdzie to tego koszt szkieł i statywu a jako amator pewnie nie wykorzystałbym jego możliwości. Koszt w jakim chciałbym się zamknąć to 200-250zł. Czy jest możliwość montowania filtrów połówkowych na szkłach FD/M42? Dzięki za pomoc i pozdrawiam.
Witam. Jestem bardzo początkujący w fotografii i chciałbym się zwrócić do Was o pomoc w wyborze analogowego body canona. Chciałbym się na nim pouczyć się podstaw fotografii a docelowo pofotografować pejzarz jakimś szerszym szkłem plus to tego statyw.
Do tego szkła manualne:
- coś z szerszego kąta 28mm
- i dodatkowo coś dłuższego - 80 lub 135mm
Poradźcie proszę w sprawie body. Na canona 30/33 niestety nie mogę sobie pozwolić tym bardziej, że dojdzie to tego koszt szkieł i statywu a jako amator pewnie nie wykorzystałbym jego możliwości. Koszt w jakim chciałbym się zamknąć to 200-250zł.
Z zaproponowanych przez ciebie najbardziej poleciłbym T70. Optyka FD to po prostu rewelacja, a T70 to stosunkowo nowy model. AE-1 jest OK, ale trochę stary i może po zakupie potrzebować przeglądu. Mnie osobiście najbardziej z serii A pasował AE-1 Program. Przy zakupie czegoś z serii A, zwróć uwagę na pracę migawki (jeśli słychać świst, to aparat do smarowania) oraz czy jest szczelny (musisz przestrzelić film, żeby się dowiedzieć). Obie usterki nie są specjalnie groźne dla sprzętu, ale wymagają serwisu i tym samym dodatkowych kosztów.
Czy jest możliwość montowania filtrów połówkowych na szkłach FD/M42? Dzięki za pomoc i pozdrawiam.
Jeżeli jesteś na 100% pewien że chcesz mieć całkowicie manualny sprzęt to polecałbym T70 - wyjdzie najtaniej: W komisie we Wrocławiu stoi taki za 120 zł, razem ze standardem 50/1.7. Szkła FD są śmieszne tanie, znacznie tańsze od porządnych M42.
Co do filtrów oczywiście nie ma żadnych ograniczeń (stałki FD są zazwyczaj dość małe, średnice filtrów też, więc i filtry wychodzą taniej - zarówno nakręcane jak i Cokin, bo można stosować system A)
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
Jeżeli jesteś na 100% pewien że chcesz mieć całkowicie manualny sprzęt to polecałbym T70 - wyjdzie najtaniej: W komisie we Wrocławiu stoi taki za 120 zł, razem ze standardem 50/1.7 . Szkła FD są śmieszne tanie, znacznie tańsze od porządnych M42.
Przy zakupie czegoś z serii A, zwróć uwagę na pracę migawki (jeśli słychać świst, to aparat do smarowania) oraz czy jest szczelny (musisz przestrzelić film, żeby się dowiedzieć). Obie usterki nie są specjalnie groźne dla sprzętu, ale wymagają serwisu i tym samym dodatkowych kosztów.
Chciałbym kupić w miarę sprawne body, bez konieczności robienia mu przeglądu i ewentualnej reanimacji, dlatego skłaniałbym się w kierunku nieco nowszych modeli, jeśli faktycznie jest spora szansa, że się trafi na "zajechany" egzemplarz. Nawet jeśli to na być trochę drożej to niech to będzie sprawny sprzęt. Raczej nie byłbym w stanie ocenić co jest efektem zużycia konstrukcji.
Zamieszczone przez MacGyver
Jeżeli jesteś na 100% pewien że chcesz mieć całkowicie manualny sprzęt to polecałbym T70 - wyjdzie najtaniej
Czy jakieś inne modele miałeś na myśli?
Jak T70 instaluje się na sprzedawanych teraz statywach?
Dzięki bardzo za porady.
Dla podanych kryteriów cenowych polecałbym właśnie T70, bawiłem się tą puszka i generalnie jest ok a kosztuje niedużo.
Ciekawym rozwiązaniem (do M42) jest też Canon EF-M, niemal idealna matówka tylko czasów trochę brakuje.
Jak T70 instaluje się na sprzedawanych teraz statywach?
Dzięki bardzo za porady.
Tak jak każda inna lustrzanka, na standardowym współczesnym gwincie (wciąż nie mogę zapamiętać tych rozmiarów :-()
Wziąłem suwmiarkę i pomierzyłem gwinty we wszystkich moich statywach: wychodzi jak nic ~6,3 mm czyli 1/4". ~9,5 mm czyli 3/8" to chyb a stare mocowanie?
Wziąłem suwmiarkę i pomierzyłem gwinty we wszystkich moich statywach: wychodzi jak nic ~6,3 mm czyli 1/4". ~9,5 mm czyli 3/8" to chyb a stare mocowanie?
Mierzyłeś gwint statywu, do którego przykręca się głowicę (bo tu chyba powinno być 3/8) czy gwint głowicy/szybkozłączki, do którego przykręca się aparat? W tym drugim przypadku na ogół będzie 1/4 choć nie zawsze bo 3/8 ma np. mój Kiev 6C.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zamieszczone przez w3kij
- EOS 300 + przejściówka M42
Używałem takiego zestawu dość długo, dość męczące. Wizjer w 300 jest mały i ciemny. Odradzam.
Ostatnio edytowany przez michalab; 8064.
Powód: Automerged Doublepost
Poprzeglądaj też Pentaxy na Allegro. Plus przy nich taki, że po zmianie body obiektywy będą w pełni wspólpracować z nową puszką. Ceny też są przyjemne.
Jeśli jednak możesz to IMO lepiej dozbierać do cyfry, nawet zaawansowanego kompaktu. Do nauki kompozycji lustrzanki nie potrzeba, a znacznie zmniejszy Ci to koszt nauki bo filmy i obróbka szybko zjedzą oszczędności na sprzęcie.
Mierzyłeś gwint statywu, do którego przykręca się głowicę (bo tu chyba powinno być 3/8) czy gwint głowicy/szybkozłączki, do którego przykręca się aparat? W tym drugim przypadku na ogół będzie 1/4 choć nie zawsze bo 3/8 ma np. mój Kiev 6C.
Oczywiście gwint szybkozłączki (chociaż statyw Pentacon takiej właściwie nie posiada... ale wiadomo o co chodzi). Gwint głowicy jest oczywiście większy, czyli 3/8" :-)
Zamieszczone przez lempl
Poprzeglądaj też Pentaxy na Allegro. Plus przy nich taki, że po zmianie body obiektywy będą w pełni wspólpracować z nową puszką. Ceny też są przyjemne.
Fakt, Pentax to przyjemny system i bardziej rozwojowy od Canona FD ale tez znacząco droższy. No chyba ze trafi się okazja
Zamieszczone przez lempl
Jeśli jednak możesz to IMO lepiej dozbierać do cyfry, nawet zaawansowanego kompaktu. Do nauki kompozycji lustrzanki nie potrzeba, a znacznie zmniejszy Ci to koszt nauki bo filmy i obróbka szybko zjedzą oszczędności na sprzęcie.
Zaczynanie nauki fotografowania od kompaktu nie jest najlepszym pomysłem a i wygląd uzyskiwanych obrazów, pomiędzy cyfrową małpką a manualną analogową lustrzanką z porządną, stałoogniskową optyką, będzie znacząco inny.
Pewnie, że kompakt nie jest idałem i lepiej kupić lustrzankę. Tylko czy początkujący amator będzie w stanie skorzystać z przewagi w jakości?
Nie wiemy czy w3kij chce tanim kosztem pobawić się slr czy w ogóle zaczyna przygodę z fotografią. Jeśli zaczyna to ze względu na koszty i możliwość szybkiego sprawdzenia i poprawienia tego co się zarejestrowało cyfra będzie znacznie lepsza. Taki Canon serii G jest IMHO bdb na początek. Po za tym, z własnego doświadczenia, jeśli ktoś jest dobry to i kompaktem zrobi świetne zdjęcie, a jeśli jest beztalenciem to i lustrzanka niestety nie pomoże.
Pewnie, że kompakt nie jest idałem i lepiej kupić lustrzankę. Tylko czy początkujący amator będzie w stanie skorzystać z przewagi w jakości?
Ja fotografujesz jakąś architekturkę to fajnie jesli wychodzi ona prosta, co zdecydowanie łatwiej osiągnąć solidną stałką, niż tanim zoomem kompakta
Nie wiemy czy w3kij chce tanim kosztem pobawić się slr czy w ogóle zaczyna przygodę z fotografią. Jeśli zaczyna to ze względu na koszty i możliwość szybkiego sprawdzenia i poprawienia tego co się zarejestrowało cyfra będzie znacznie lepsza. Taki Canon serii G jest IMHO bdb na początek
Canon G jak najbardziej, tyle że jego cena do ceny manualnej lustrzanki ma się nijak. A typową małpą to poza kadrowaniem ciężko się nauczyć czegokolwiek.
Po za tym, z własnego doświadczenia, jeśli ktoś jest dobry to i kompaktem zrobi świetne zdjęcie, a jeśli jest beztalenciem to i lustrzanka niestety nie pomoże.
Z drugą częścią stwierdzenia zgadzam się w 100%, z pierwszą już nie - kompakt to cała masa ograniczeń i bardzo dobre zdjęcie to nim można zrobić wyłącznie w sprzyjających okolicznościach.
Zamieszczone przez Viracocha
??? Chyba 50/1,8 ???
Racja, pomyliłem ze szkłem Pentaxa
Ostatnio edytowany przez MacGyver; 5293.
Powód: Automerged Doublepost
Canon G jak najbardziej, tyle że jego cena do ceny manualnej lustrzanki ma się nijak. A typową małpą to poza kadrowaniem ciężko się nauczyć czegokolwiek.
Z drugą częścią stwierdzenia zgadzam się w 100%, z pierwszą już nie - kompakt to cała masa ograniczeń i bardzo dobre zdjęcie to nim można zrobić wyłącznie w sprzyjających okolicznościach.
Dopóki autor wątku się nie określi o co dokładnie chodzi to możemy sobie gdybać co lepsze.
Ja w każdym razie jestem zdecydowanie za np G3 jeśli ma służyć jako przysłowiowy pierwszy aparat.
Miałem ten aparat i pomijając jego szybkość bdb go wspominam. Od dslr dzieli go co prawda przepaść, ale podobna jest między nim a małpką. Ok 500zł na allegro to więcej niż analog tylko że koszt materiałów i obróbki bardzo szybko zje tą różnicę, a i nauka będzie przebiegać znacznie szybciej i wygodniej na cyfrze. Już nawet nie będę wspominał łatwości obróbki raw i nakładów na obróbkę w analogu
Tak sobie piszę i dochodzę do wniosku, że analog 35mm już umarł.
Poza wąską grupą entuzjastów i osobami które zostały ze sprzętem i które chcą siedzieć w ciemni ew skanować klisze w wysokiej rozdzielczości nikt już sie w to nie bawi. Przy małym obrazku jakość jest porównywalna z popularnymi dslr'ami a nakład pracy i odstęp od nacisnięcia migawki do zobaczenia efektu znacznie większy.
Więc jeśli już się bawić z kliszami to lepiej robić to w średnim formacie. Jak ktoś chce cyzelować każde zdjęcie to satysfakcję i efekty powinien mieć zdecydowanie lepsze z Pentaconem, Kievem czy innymi Mamiyami.
Cholera zaczynam offtopikować a może trollować nawet ;-)
Komentarz