Problemy z nowym 400D [BF, testy, cegiełki, itp]

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dzekoo

Problemy z nowym 400D [BF, testy, cegiełki, itp]

Witajcie!

W dwa dni temu przyszedł mój 400D (fotobasia) i 430EX (fotojoker). Rywalem był Nikon D40, ale zdecydował brak śrubokręta i cashback. Aparat mi się podoba, ale jestem smutny, bo:

1. po zrobieniu kilku zdjęć zauważyłem, że prawa strona jest wyraźnie mniej ostra od lewej, nawet środek nie jest taki ostry jak lewa strona zdjęcia. Z tego co czytałem, kit po przymknięciu powinien być nawet niezły. Może jakaś soczewka jest źle zamocowana? Oby to nie matryca. Co o tym sądzicie? (zdjecia nieostro1 i nieostro2). Te zdjecia sa tylko przykładowe, widziałem ten efekt na innych, nawet na dywanie w pokoju. To nie jest problem z DOF.

2. Mój Kit + 400D ma straszny BF na krótkim końcu, około 8cm przy zdjeciu robionym z 50cm. Ostry jest dopiero ostatni słoiczek!
    bf_18mm_1.jpg
    bf_18mm_2.jpg
    bf_18mm_3.jpg
    Z lampa, bez lampy nie ma znaczenia. Wszystkie zdjecia ostrzone centralnym punktem, przy bf_55mm_1.jpg i bf_18mm_1.jpg, na "PFEFFER" - dokładnie na literki FF. Na 55mm jest dużo lepiej, może 0,6cm nieprzeszkadzającego BF.

Nie wiem czy to problem body czy kita, za dwa dni potestuję na 18-55 kolegi. Chciałbym kupić Tamrona, a w przyszłości może 50 1.8, 70-200/4L, 85 1.8, ale jeśli to body ma BF, to mogą być cuda i nawet Zytnia nie wyreguluje (z Tamronem).

3. Typowa przypadłość - niedoświetlenie, zdjęcia niedoswietlenie1 i niedoswietlenie2. To dokladnie 3 i 4 zdjecie zrobione na dworze drugie jest "nieostro2", wiec nie wiem jak czesto to bedzie wystepowac. Zrobilem "niedoswietlenie1", przekadrowalem - po 4 sekundach drugie. Dopiero w domu zobaczylem co wyszlo :-) Wiem, ze pod swiatlo, wiem, ze jest odblask na karoserii, ale IXUSem zrobilem 10tys zdjec i takiego nie mialem. Tak wiem, ze to kompakt i ma dawac ladne cukierkowe zdjecia, a lustrzanka pilnuje żeby nie prześwietlić, tylko, czy musi być nadgorliwa? ;-)

Wiec na razie zamiast bawic sie aparatem, schowalem go do pudelka, bo moze bede musial go oddac. :-(

Co radzicie? Oddać do sklepu (przesyłka i zakup w innym to około 200zł więcej). Oddać do serwisu (po tym co czytałem o Żytniej?). Może oddać sam obiektyw, kupowałem osobno obiektyw za 200, osobno aparat za 2299, chociaż przyszedł razem w pudle jako kit i z rachunkiem na 2499.

Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt!
    Jacek.
  • stdanielo
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1081

co by nie gadać to ad.1 i 2 sprawdź jak możesz na innym obiektywie, a ad.3 to pobaw się jeszcze ustawieniami pomiaru światła.
    www.kondereszko.pl
    https://www.flickr.com/photos/stdanielo/

Komentarz

• mattnick
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1735

ja tu mydło widzę a nie nieostrość...
      30D, C 17-40 f4 , 50 f1.8, 70-200 f4 , 430 ex, oraz -=iii=<)
      CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Komentarz

• McKane
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 2015

A ja tu widze skopane testy. Test na BF/FF w domu np Czemu nie w piwnicy ? Wtedy mialbys BF 1 m - latwiej byloby ocenic.

Prawa strona ostrzejsza od lewej czy inne takie ... no coz a jestes pewien ze to co fotografowales bylo dokladnie pod katem 90 stopni ?

Test z puszkami moze MarkIII by przeszedl ... czemu sa tak blisko siebie ? Ide o zaklad ze na zdjeciu w ktorym sa daleko to srodkowy punkt AF objal ze 2-3 naraz i sobie zalosowal.

Proponuje pofotografowac cos innego niz dywan i tablice testowe i zobaczyc jak to wychodzi. Ogladanie na max powiekszeniu tez bym omijal chyba ze kupiles aparat po to zeby wycinac cropy i onanizowac sie poszczegolnymi ostrymi pikselami.
        http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• konradl
          Uzależniony
          • 2004
          • 980

Co do kita przeprowac na "dalszej nieskonczonosci" ten test ale podejrzewam ze bedzie to samo, bo i ja tak mam na kicie... Wyslalem to na zytnia ale odkrecili i przykrecili przednia soczewke i dalej to samo, mam tamrona i za bardzo sie tym nie martwie ale jak masz mozliwosc to zwroc caly zestaw. Co do BF i FF jak ci zaczna kalibrowac to sie calkeim rozkalibruje i przy kazdym nowym obiektywie bedziesz mial jazdy...

Ja bym to cale zamienil...

Komentarz

• Vitez
            zło konieczne
            • 2004
            • 19804

http://canon-board.info/showthread.php?t=18987

Komentarz

• Biperek
              Uzależniony
              • 2007
              • 593

Z pomiarem światła to niestety trzeba poznać sprzęt, a jak prawidłowo naświetlisz to i ostrość będzie Tak przynajmniej było ze mną. Pierwsze wrażenia były podobne. Poza tym nie płacz nad tym co widzisz na monitorze. Mnie się poprawiło samopoczucie jak zrobiłem kilka odbitek.
              Pozdrawiam
              Marek/Biperek

Komentarz

• Kolekcjoner
                Obertroll
                • 2006
                • 18793

Ostatnio mi czegoś brakowało na forum . Teraz już wiem - takich wątków .
                "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                Kapitan Wagner

Komentarz

• konradl
                  Uzależniony
                  • 2004
                  • 980

mozna sie smiac i wmawiac ze jest ok, ale jezeli chodzi o kita to jest uszkodzony i tyle...

Komentarz

• CeErIOiKs
                    Coś już napisał
                    • 2006
                    • 76

Fabrycznie wszystkie są uszkodzone :P
                    A mydło dodaje tajwańczyk, obtłuszczonym palcem, przed pakowaniem

Criodesign.pl - Crio Art Design

Komentarz

• dzekoo

Jestem po krótkich testach z 300D kolegi + jego kit + parę stałek na M42.

Ad 1. Nieostrość prawostronna zniknęła po przykręceniu 135/3.5 (Carl Zeiss). Czyli winny jest moj kit. Na kicie kolegi również nie zaobserwowałem tego zjawiska, ale jego obiektyw jest jeszcze mniej ostry niż mój (wersja I jeśli to ma znaczenie, moj mkII).

Ad2. Dodałem dwa zdjęcia. 300D + moj kit i 400D + kit kolegi. Oba 18mm, f3,5. Moje body ma skopane ustawianie ostrości.

Widzę, że kilka osób z mogłoby pracować w serwisie Canona. Tam możnaby wciskać ludziom, że poniżej MarkIII to badziewie :-), a BF, czy nieostrości jednostronne normalne i prawdziwy fotograf się nimi nie przejmuje. Czy po zakupie nie mogę sprawdzić aparatu?, przecież nie będę tego sprawdzał co tydzień. Wątek wyraźnie oznaczony, kto ma alergię niech nie wchodzi.

McKane - robię testy w domu, bo będę fotografował w domu, podobno 400D ma AF z 30D? Kilkuletni 300D przeszedł test, chociaż ma środkowy czujnik chyba z 10x większy od 400d, a było jeszcze ciemniej (300d przyprawy.jpg)

Vitez - czytałem to zanim napisałem pierwszego posta. Jak coś nie działa jak powinno, to jest źle i tyle. To że AF będzie trafiał w punkt, nie uczyni ze mnie mistrza fotografii to jasne, ale chyba lepiej jak trafia. Podobnie z pomiarem światła, czy rozłożeniem ostrości. Wiem, że z odbitek najprawdopodobniej się bardzo ucieszę, już to co wychodzi z IXUSa jest dla mnie niezłe. Na papierze nie wygląda to tak źle jak na monitorze w 100% (zwłaszcza małe odbitki).

Dziękuję też za rady, spróbuję sprzęt oddać, zobaczymy jak się to uda, napiszę.
                      Rozczarowały mnie stałki na M42, może poza tym 135/3.5. Kolega miał jeszcze jupiter-9 85/2, a ja heliosa 58/2 wersja 4. Straszne mleko, czy Wy też tak macie? Już kit jest lepszy niestety. Nie wiem co jest powodem.

Pozdrawiam
                      Jacek.

Komentarz

• McKane
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 2015

Zamieszczone przez dzekoo
                        Jestem po krótkich testach z 300D kolegi + jego kit + parę stałek na M42.

Ad 1. Nieostrość prawostronna zniknęła po przykręceniu 135/3.5 (Carl Zeiss). Czyli winny jest moj kit. Na kicie kolegi również nie zaobserwowałem tego zjawiska, ale jego obiektyw jest jeszcze mniej ostry niż mój (wersja I jeśli to ma znaczenie, moj mkII).

Ad2. Dodałem dwa zdjęcia. 300D + moj kit i 400D + kit kolegi. Oba 18mm, f3,5. Moje body ma skopane ustawianie ostrości.

Widzę, że kilka osób z mogłoby pracować w serwisie Canona. Tam możnaby wciskać ludziom, że poniżej MarkIII to badziewie :-), a BF, czy nieostrości jednostronne normalne i prawdziwy fotograf się nimi nie przejmuje. Czy po zakupie nie mogę sprawdzić aparatu?, przecież nie będę tego sprawdzał co tydzień. Wątek wyraźnie oznaczony, kto ma alergię niech nie wchodzi.

McKane - robię testy w domu, bo będę fotografował w domu, podobno 400D ma AF z 30D? Kilkuletni 300D przeszedł test, chociaż ma środkowy czujnik chyba z 10x większy od 400d, a było jeszcze ciemniej (300d przyprawy.jpg)

Vitez - czytałem to zanim napisałem pierwszego posta. Jak coś nie działa jak powinno, to jest źle i tyle. To że AF będzie trafiał w punkt, nie uczyni ze mnie mistrza fotografii to jasne, ale chyba lepiej jak trafia. Podobnie z pomiarem światła, czy rozłożeniem ostrości. Wiem, że z odbitek najprawdopodobniej się bardzo ucieszę, już to co wychodzi z IXUSa jest dla mnie niezłe. Na papierze nie wygląda to tak źle jak na monitorze w 100% (zwłaszcza małe odbitki).

Dziękuję też za rady, spróbuję sprzęt oddać, zobaczymy jak się to uda, napiszę.
                        Rozczarowały mnie stałki na M42, może poza tym 135/3.5. Kolega miał jeszcze jupiter-9 85/2, a ja heliosa 58/2 wersja 4. Straszne mleko, czy Wy też tak macie? Już kit jest lepszy niestety. Nie wiem co jest powodem.

Pozdrawiam
                        Jacek.
                        Ja powiem tylko tyle ... skoro wszystko wiesz i masz gotowa odpowiedz to po co zadajesz pytanie ? Nie lepiej byloby sie zajac czyms ciekawszym niz odpierac "ataki" tych ktorzy poswiecili swoj czas na napisanie kilku uwag (ktore wielokrotnie juz okazaly sie sluszne -> patrz archiwum).
                        A to ze nie trafilismy ... no wybacz Mistrzu ze nie posiadamy jeszcze umiejetnosci analizowania kazdego problemu przez internet, do tego za darmo i ze 100% pewnoscia. Ja osobiscie postaram sie poprawic.
                        http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• dzekoo

Po testach z 300D wiem więcej, to prawda. Napisałem, bo może ktoś mieć podobny problem. Rozumiem, że nie wszystkim da się pomóc przez Internet. Dziękuję tym, którzy próbowali. A nastawienie faktycznie warto zmienić na mniej atakujące, to i odpierać nie będzie czego.

Pozdrawiam
                          Jacek.

Komentarz

• Vitez
                            zło konieczne
                            • 2004
                            • 19804

Zamieszczone przez dzekoo
                            Jak coś nie działa jak powinno, to jest źle i tyle.
                            Niekoniecznie "i tyle" . Bo jest jeszcze mozliwosc ze cos dziala tak jak powinno ale niezgodnie z twoimi oczekiwaniami. Albo jest jeszcze mozliwosc ze cos nie dziala jak powinno bo jest nieprawidlowo obslugiwane. Ale ty po prostu nie dopuszczasz do siebie takich mysli, wiec pozostaje tylko zostawic temat.

Komentarz

• tpop
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 1465

Zamieszczone przez Vitez
                              Albo jest jeszcze mozliwosc ze cos nie dziala jak powinno bo jest nieprawidlowo obslugiwane.
                              to tak jak z programami komputerowymi. Jeszcze sie nie urodził taki programista który napisałby program który nie działa . Działa każdy.
                              photography is like feeding heroin, its highly addictive

Komentarz

Pracuję...