Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Tak naprawdę to sprawdzić to możesz bardzo szybko - zgrywając zdjęcia do laptopa i oglądając je w powiększeniu na 100%. Sęk w tym, że w sklepie będziesz miał pewne kiepskie światło, więc testy też mogą wyjść średnio.
| Canon 16-35 2.8 | Canon 24-70 2.8 | Canon 70-200 4 | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 L
Tak naprawdę to sprawdzić to możesz bardzo szybko - zgrywając zdjęcia do laptopa i oglądając je w powiększeniu na 100%. Sęk w tym, że w sklepie będziesz miał pewne kiepskie światło, więc testy też mogą wyjść średnio.
no kurcze... masz flesza w stopce wpisanego, wiec to urzadzenie widac nie jest Ci obce ... a tu takie herezje wypisujesz
no kurcze... masz flesza w stopce wpisanego, wiec to urzadzenie widac nie jest Ci obce ... a tu takie herezje wypisujesz
Niezupełnie herezje. Kiedy zaczniesz testować obiektyw z lampą, to AF będzie pięknie wspomagany przez zewnętrzną lampę. Ale co jeśli będziesz chciał robić fotki w trudnym świetle, ale jednak bez lampy?
| Canon 16-35 2.8 | Canon 24-70 2.8 | Canon 70-200 4 | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 L
No tego akurat nie ma co sprawdzac, bo niezaleznie z jakim obiektywem, aparat bedzie mial problemy z ustawieniem ostrosci przy slabym swietle. Jednak jak juz testowac FF/BF, to tylko w dobrych warunkach oswietleniowych zeby wlasnie zminimalizowac mozliwosc wystapienie przeklaman.
Kilka tygodni temu, widzialem jak gość sprawdzał nowy obiektyw. Wyjął tablice do pomiaru FF/BF i... nie wiedział za bardzo co z nią zrobić :-) ubaw był niezły, bo wszyscy patrzyliśmy na niego z jawnym zaciekawieniem i skrytym rozbawieniem.
Moim zdaniem, tak naprawdę, szkła sprawdzisz dopiero w uzytkowaniu...
Ale są sklepy, ktore za kaucją pozwolą wyjść na zewnatrz z obiektywem.
Nie wiem jak u Ciebie ale np u mnie w Fotopanoramie w Kraku jest pracownik o imieniu Wojtek ktory chetnie pomaga w tescie obiektywu. Jak ja kupowalem moje to podpinalismy kilka egzemplarzy, w swietle mini studyjnym ktore maja , z dobrym statywem i naprawde chwala mu za to co robi . Potem kazde foto otiweralismy w kompie i sprawdzalismy. MOze warto poszukac jakiegos sklepu ktory rowniez Cie tak milo potraktuje zamiast wydawac na wysylki i czekanie? Skad klikasz?
----------------------------------------
Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje
Nie wiem jak u Ciebie ale np u mnie w Fotopanoramie w Kraku jest pracownik o imieniu Wojtek ktory chetnie pomaga w tescie obiektywu. Jak ja kupowalem moje to podpinalismy kilka egzemplarzy, w swietle mini studyjnym ktore maja , z dobrym statywem i naprawde chwala mu za to co robi . Potem kazde foto otiweralismy w kompie i sprawdzalismy. MOze warto poszukac jakiegos sklepu ktory rowniez Cie tak milo potraktuje zamiast wydawac na wysylki i czekanie? Skad klikasz?
Klikam z Bytomia. Masz jakies namiery na ten sklep w Krakowie ?
Oczywiscie Fotopanorama na Slawkowskiej 12 (Odnoga z Rynku glownego)
Maja Tamrony na stanie 2 lub 3 egzemplarze. Jakbys chcial osoboscie sie wybrac to moge sie z toba przejsc. Napewno bedziesz mial zrobiony test zanim kupisz.
Acha. DOdatkowo wlascicielka Agnieszka dobrze zyje z Fototechnika w Gdansku i wszystkie tamrony ma wlasnie z ich gwarancja. (A trzeba Ci wiedziec ze w Polsce jest tylko serwis w trojmiescie i wlasnie akceptuje gwarancje Fototechniki. Euro chyba nie)
Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje
Oczywiscie Fotopanorama na Slawkowskiej 12 (Odnoga z Rynku glownego)
Jakbys chcial osoboscie sie wybrac to moge sie z toba przejsc.
Może w sobotę bym się tam pojawił... miałbyś ewentualnie czas ?
Zamieszczone przez JaBlam
Acha. DOdatkowo wlascicielka Agnieszka dobrze zyje z Fototechnika w Gdansku i wszystkie tamrony ma wlasnie z ich gwarancja. (A trzeba Ci wiedziec ze w Polsce jest tylko serwis w trojmiescie i wlasnie akceptuje gwarancje Fototechniki. Euro chyba nie)
Znalazłem gdzieś tu na forum informacje, że sporo sklepów ma jakieś odrzuty a dobre obiektywy to idą głównie do USA. Masz jakieś informacje jak z ich rzetelnością wygląda? Skąd ten sprzęt sprowadzają?
Ceny maję znacznie wyższe niż na allegro dlatego mam nadzieje, że za tą różnicą w cenie coś się kryje...
w sobote tak. CZy maja wyzsze? Nie sadze. Prznajmniej jak mowie, masz mozliwosc testowania no i gwarancje FOTOTechnika. Mysle ze warto! Zreszta do obnizek cenowych tez sklonni. Trzeba tylko pogadac!
Witam
Na jesień mam zamiar kupić 70-200/4L w Fotopanoramie .
Czy można również liczyć na Twoją pomoc JaBlam co do sprawdzenia obiektywu ,przetestowania i wybrania najlepszego ?
Pozdrawiam
W tej chwili w sklepie u nich (co prawda komisowe) ale sa chyba 2 sztuki w swietnym stanie. Szkoda ze nie napisales 2 dni wczesniej bo wlasnie moj sprzedalem 6cio miesieczny kupiony wlasnie w Fotopanoramie. (zamienilem na 4 IS) . Jesli tylko nie wypadnie mi koncert to moge Ci pomoc.
ja tez kupowalem 70-200 w fotopanoramie
i dokladnie tak samo jak JaBlam ...
wiec IMHO poszukaj jakiegos porzadnego sklepu i wtedy na pewno nie bedziesz zalowal
Komentarz