Nie zawalić w sklepie...

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Freddy

Nie zawalić w sklepie...

Witam,

Prawdopodobnie kupię dwa szkła: Canon 70-200/4 L oraz Tamron 17-50.

Chcę kupić dobre egzemplarze dlatego proszę o poradę jak testować szkła w sklepie, na co zwracać szczególną uwagę.

Dostałem ofertę od gościa z Allegro, że wysyła mi szkła a jak mi nie pasują to odsyłam i on wysyła mi kolejne egzemplarze. Co myślicie na ten temat.

Słyszałem, że Tamrony mają często FF - jak szybko i precyzyjnie sprawdzić czy dany egzemplarz ma taką wadę?

Pozdrowionka...
  • chuckyy
    Początki nałogu
    • 2005
    • 482

Tak naprawdę to sprawdzić to możesz bardzo szybko - zgrywając zdjęcia do laptopa i oglądając je w powiększeniu na 100%. Sęk w tym, że w sklepie będziesz miał pewne kiepskie światło, więc testy też mogą wyjść średnio.
    | Canon 16-35 2.8 | Canon 24-70 2.8 | Canon 70-200 4 | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 L

Komentarz

• pazurek
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1294

Zamieszczone przez Freddy
      Dostałem ofertę od gościa z Allegro, że wysyła mi szkła a jak mi nie pasują to odsyłam i on wysyła mi kolejne egzemplarze. Co myślicie na ten temat.
      Mysle ze stracisz sporo na kurierow
      http://plfoto.com/4986/autor.html

Komentarz

• akustyk
        gajowy
        • 2004
        • 12226

Zamieszczone przez chuckyy
        Tak naprawdę to sprawdzić to możesz bardzo szybko - zgrywając zdjęcia do laptopa i oglądając je w powiększeniu na 100%. Sęk w tym, że w sklepie będziesz miał pewne kiepskie światło, więc testy też mogą wyjść średnio.
        no kurcze... masz flesza w stopce wpisanego, wiec to urzadzenie widac nie jest Ci obce ... a tu takie herezje wypisujesz
        www albo tez flickr

Komentarz

• chuckyy
          Początki nałogu
          • 2005
          • 482

Zamieszczone przez akustyk
          no kurcze... masz flesza w stopce wpisanego, wiec to urzadzenie widac nie jest Ci obce ... a tu takie herezje wypisujesz
          Niezupełnie herezje. Kiedy zaczniesz testować obiektyw z lampą, to AF będzie pięknie wspomagany przez zewnętrzną lampę. Ale co jeśli będziesz chciał robić fotki w trudnym świetle, ale jednak bez lampy?
          | Canon 16-35 2.8 | Canon 24-70 2.8 | Canon 70-200 4 | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 L

Komentarz

• pazurek
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1294

No tego akurat nie ma co sprawdzac, bo niezaleznie z jakim obiektywem, aparat bedzie mial problemy z ustawieniem ostrosci przy slabym swietle. Jednak jak juz testowac FF/BF, to tylko w dobrych warunkach oswietleniowych zeby wlasnie zminimalizowac mozliwosc wystapienie przeklaman.
            http://plfoto.com/4986/autor.html

Komentarz

• Krisspy
              Bywalec
              • 2006
              • 131

Kilka tygodni temu, widzialem jak gość sprawdzał nowy obiektyw. Wyjął tablice do pomiaru FF/BF i... nie wiedział za bardzo co z nią zrobić :-) ubaw był niezły, bo wszyscy patrzyliśmy na niego z jawnym zaciekawieniem i skrytym rozbawieniem.
              Moim zdaniem, tak naprawdę, szkła sprawdzisz dopiero w uzytkowaniu...
              Ale są sklepy, ktore za kaucją pozwolą wyjść na zewnatrz z obiektywem.

Komentarz

• JaBlam
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1304

Nie wiem jak u Ciebie ale np u mnie w Fotopanoramie w Kraku jest pracownik o imieniu Wojtek ktory chetnie pomaga w tescie obiektywu. Jak ja kupowalem moje to podpinalismy kilka egzemplarzy, w swietle mini studyjnym ktore maja , z dobrym statywem i naprawde chwala mu za to co robi . Potem kazde foto otiweralismy w kompie i sprawdzalismy. MOze warto poszukac jakiegos sklepu ktory rowniez Cie tak milo potraktuje zamiast wydawac na wysylki i czekanie? Skad klikasz?

----------------------------------------
                Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Komentarz

• Freddy

Zamieszczone przez JaBlam
                  Nie wiem jak u Ciebie ale np u mnie w Fotopanoramie w Kraku jest pracownik o imieniu Wojtek ktory chetnie pomaga w tescie obiektywu. Jak ja kupowalem moje to podpinalismy kilka egzemplarzy, w swietle mini studyjnym ktore maja , z dobrym statywem i naprawde chwala mu za to co robi . Potem kazde foto otiweralismy w kompie i sprawdzalismy. MOze warto poszukac jakiegos sklepu ktory rowniez Cie tak milo potraktuje zamiast wydawac na wysylki i czekanie? Skad klikasz?
                  Klikam z Bytomia. Masz jakies namiery na ten sklep w Krakowie ?

Komentarz

• JaBlam
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1304

Oczywiscie Fotopanorama na Slawkowskiej 12 (Odnoga z Rynku glownego)

Maja Tamrony na stanie 2 lub 3 egzemplarze. Jakbys chcial osoboscie sie wybrac to moge sie z toba przejsc. Napewno bedziesz mial zrobiony test zanim kupisz.

Acha. DOdatkowo wlascicielka Agnieszka dobrze zyje z Fototechnika w Gdansku i wszystkie tamrony ma wlasnie z ich gwarancja. (A trzeba Ci wiedziec ze w Polsce jest tylko serwis w trojmiescie i wlasnie akceptuje gwarancje Fototechniki. Euro chyba nie)

Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Komentarz

• Freddy

Oczywiscie Fotopanorama na Slawkowskiej 12 (Odnoga z Rynku glownego)

Jakbys chcial osoboscie sie wybrac to moge sie z toba przejsc.
                      Może w sobotę bym się tam pojawił... miałbyś ewentualnie czas ?

Acha. DOdatkowo wlascicielka Agnieszka dobrze zyje z Fototechnika w Gdansku i wszystkie tamrony ma wlasnie z ich gwarancja. (A trzeba Ci wiedziec ze w Polsce jest tylko serwis w trojmiescie i wlasnie akceptuje gwarancje Fototechniki. Euro chyba nie)
                      Znalazłem gdzieś tu na forum informacje, że sporo sklepów ma jakieś odrzuty a dobre obiektywy to idą głównie do USA. Masz jakieś informacje jak z ich rzetelnością wygląda? Skąd ten sprzęt sprowadzają?

Ceny maję znacznie wyższe niż na allegro dlatego mam nadzieje, że za tą różnicą w cenie coś się kryje...

Komentarz

• JaBlam
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1304

w sobote tak. CZy maja wyzsze? Nie sadze. Prznajmniej jak mowie, masz mozliwosc testowania no i gwarancje FOTOTechnika. Mysle ze warto! Zreszta do obnizek cenowych tez sklonni. Trzeba tylko pogadac!

Komentarz

• serbio
                          Bywalec
                          • 2005
                          • 243

Witam
                          Na jesień mam zamiar kupić 70-200/4L w Fotopanoramie .
                          Czy można również liczyć na Twoją pomoc JaBlam co do sprawdzenia obiektywu ,przetestowania i wybrania najlepszego ?
                          Pozdrawiam

Komentarz

• JaBlam
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 1304

W tej chwili w sklepie u nich (co prawda komisowe) ale sa chyba 2 sztuki w swietnym stanie. Szkoda ze nie napisales 2 dni wczesniej bo wlasnie moj sprzedalem 6cio miesieczny kupiony wlasnie w Fotopanoramie. (zamienilem na 4 IS) . Jesli tylko nie wypadnie mi koncert to moge Ci pomoc.

Komentarz

• 777
                              Uzależniony
                              • 2006
                              • 536

ja tez kupowalem 70-200 w fotopanoramie
                              i dokladnie tak samo jak JaBlam ...
                              wiec IMHO poszukaj jakiegos porzadnego sklepu i wtedy na pewno nie bedziesz zalowal
                              6D 30D 35 85 70-200 430EX

Pozdrawiam

Komentarz

Pracuję...