Billboard? prosze o rady praktyczne - skanowanie

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • beachcomber
    Początki nałogu
    • 2005
    • 271

Billboard? prosze o rady praktyczne - skanowanie

czesc
    licze na pomoc braci forumowej, szcegolnie bieglej w kwestiach skanowania i robienia materialu na duze powiekszenia. otoz prawdopodobnie bede robil zdjecia dla pewnej firmy na billboardy. musze zrobic oferte cenowa, ale mam problemy z obliczeniem wlasnych kosztow, a mianowicie skanowania.
    po konsultacjach w roznych drukarniach (mimo, ze kazdej mowiono w sumie co innego ;( ) zdecydowalem, ze moj poczciwy 5d sobie z tym zadaniem nie poradzi i trzeba to bedzie zrobic na srednim formacie. mam mozliwosc wypozyczenia analogowego sredniego formatu 6x4.5 i mam nadzieje ze slajd z tego wystarczy. powiedzmy, ze mam juz w rece gotowe slajdy czas skanowac - ale nie wiem na jakim powiekszeniu, a koszty roznych roznych opcji bardzo rozne. skaner bebnowy Crosfield Celsis 6200, rozdzielczosc 9000 dpi, gestosc optyczna 4,3 Dmax.
    nie znam (i firma tez jeszcze nie wie) jakie beda rozmiary wyjciowe (ponoc maksymalnie ma to byc panorama o dlugosci 13 metrow), technika to druk solwentowy, skala 1:10.

no i wreszcie pytania:
    1. w jakiej rozdzielczosci warto zeskanowac taki slajd 6x4,5cm? wydaje mi sie, ze jest jakas wartosc progowa i zwiekszajac jeszcze dpi skanuje sie tylko ziarno. jakies propozycje? tak zeby moc z tegoo uzyskac pozniej jak najlepsza jakosc, ale nie zaplacic majatku za skanowanie
    2. czy ktos moze mi polecic jakis dobry slajd - zalezy mi na ultradrobnym ziarnie i zywej kolorstyce

oka bede wdzieczny za wszeleki rady - w kwestii skanowania slajdow jestem zupelnym laikiem
  • chuckyy
    Początki nałogu
    • 2005
    • 482

I tak istnieje pewne ograniczenie powiększania slajdu - otóż PS może pracować na dokumencie, który ma max 30 000 pixeli, co daje przy 100 dpi "tylko" 7,6 metra. Przy proporcjach banerowych daje Ci to plik ok 700 MB - czyli jakieś 700 zł za skanowanie.

Mała poprawka - CS2 obsługuje już większe pliki niż 30 tys. px
    Ostatnio edytowany przez chuckyy; 3891.
    | Canon 16-35 2.8 | Canon 24-70 2.8 | Canon 70-200 4 | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 L

Komentarz

• bartosz108
      Bywalec
      • 2006
      • 197

Billboard jest drukowany w rozdzielczości 72 DPI i 5D powinien wystarczyć.
      Poza tym slajd na skanowaniu traci jakość, a cyfra w druku wychodzi całkiem fajnie.
      Jak masz super wymagającego klienta to zaszpanuj średnim formatem, lecz jeśli tego nie musisz robić to zostań przy 5D i wszyscy będą zadowoleni.
      Powodzenia.
      BARTOSZ

www.photoillustrator.eu

Komentarz

• chuckyy
        Początki nałogu
        • 2005
        • 482

Zamieszczone przez bartosz108
        Poza tym slajd na skanowaniu traci jakość, a cyfra w druku wychodzi całkiem fajnie.
        Chyba się troszkę rozpędziłeś... Slajd traci na jakości, ale cyfra w magiczny sposób nie traci? Uwierz mi, że 5d w porównaniu do średniego formatu jest jeszcze daleko w tyle.
        | Canon 16-35 2.8 | Canon 24-70 2.8 | Canon 70-200 4 | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 L

Komentarz

• beachcomber
          Początki nałogu
          • 2005
          • 271

no w jedenej drukrani mi mowia, ze 5d starczy spokojnie w innej, ze nie da rady - ale klient podkresla, ze zaklezy mu na jakosci, wiec sredni format wchodzi tylko w rachube

Komentarz

• Jester
            Początki nałogu
            • 2005
            • 337

Billboard jest drukowany w rozdzielczości 72 DPI i 5D powinien wystarczyć.
            Możesz to jakoś rozwinąć? Ten fragment o skanowaniu? Nauczylibyśmy się czegoś.

Jak masz super wymagającego klienta to zaszpanuj średnim formatem, lecz jeśli tego nie musisz robić to zostań przy 5D i wszyscy będą zadowoleni.
            Slajd 6x4.5 zeskanowany na 9000 dpi to prawie gigabajtowy plik, bez interpolacji (o ile ten crossfield ma faktycznie optycznie 9000).
            Widziałeś kiedyś pliki tej wielkości z dobrego bębna? 5D to można sobie wglądówki porobić, żeby nie marnować slajdów...

J

Komentarz

• beachcomber
              Początki nałogu
              • 2005
              • 271

ok, ale czy jest jakikolwiek sens skanowac slajd 6x4,5 w rozdzielczosci 9000dpi? szukam pewego optimum, ktore wyciagnie dobrze detale ze slajdu, ale z drugiej strony ni da mi pliku o ogromnych rozmiarach (olewka na rozmiar, koszt tego jest ogromny - tam gdzie to bede robil biora 2,2zł +VAT za 1 MB)

Komentarz

• bonk
                Uzależniony
                • 2005
                • 636

Zamieszczone przez beachcomber
                no w jedenej drukrani mi mowia, ze 5d starczy spokojnie w innej, ze nie da rady - ale klient podkresla, ze zaklezy mu na jakosci, wiec sredni format wchodzi tylko w rachube
                fotografia i druk wielkoformatowy rzadza sie wlasnymi prawami
                dotychczas zrobilem (przygotowalem do druku) grubo powyzej stu roznych banerow, bilbordow i wydrukow wielkoformatowych. od malych rollupow 1x2m po płachty o powierzchni powyzej 100m2. juz przy banerach 1x10m spokojnie mozna uzyc rozdzielczosci 35dpi.

wiekszosc z was pewnie kojarzy czerwone bilbordy britishschool sprzed dwoch lat z dwoma dziewczynami. fotka co prawda byla skanem o rodzielczosci okolo 5000px x 3500px, na normalnym bilbordzie miala rodzielczosc ponizej 40dpi, ale na niektorych szczegolnie duzych wydrukach np w warszawie pojawiala sie w rodzielczosci okolo 15-10 dpi. (czy ktos widzial pixele??)

z kolei kilka lat temu przygotowywalem bilbordy do ktorych foty robilem aparatem z 6mpx a nawet minolta 7d (5mpx) i wyszystko bylo w najlpeszym porzadku.

5d a nawet 20d spokojnie wystarczy do kazdego bilbordu. moge cie zapewnic ze nikt nie zauwarzy różnicy pomiedzy najlepszym skanem a fotka z 20d.
                lepiej zainwestuj w dobra stalke zamiast zawracac sobie glowe slajdami i skanowaniem.

wazne aby fotka byla ostra i text na bilbordzie nie byl zrastrowany.
                Ostatnio edytowany przez bonk; 3313.

Komentarz

• stdanielo
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1081

Moim zdaniem 5D spokojnie starczy, trzeba pamiętać, że baner będzie oglądany z co najmniej kilku- kilkunastu metrów. Nikt z takiej odległości nie zobaczy ewentualnego ziarna, jakie ono by nie było analogowe czy cyfrowe.
                  www.kondereszko.pl
                  https://www.flickr.com/photos/stdanielo/

Komentarz

• beachcomber
                    Początki nałogu
                    • 2005
                    • 271

hmmmmm, czyli jednak 5d? teraz to juz naprawde malo wiem ;/

Komentarz

• chuckyy
                      Początki nałogu
                      • 2005
                      • 482

Zamieszczone przez bonk
                      5d a nawet 20d spokojnie wystarczy do kazdego bilbordu. moge cie zapewnic ze nikt nie zauwarzy różnicy pomiedzy najlepszym skanem a fotka z 20d.
                      lepiej zainwestuj w dobra stalke zamiast zawracac sobie glowe slajdami i skanowaniem.

wazne aby fotka byla ostra i text na bilbordzie nie byl zrastrowany.
                      Zauważy klient. Skoro wymaga bardzo dobrej jakości, to będzie ten baner sprawdzał, zanim go powieszą. I tutaj już będzie problem.

A co do ceny 2,20 + vat. Strasznie drogo. U mnie na bębnie jest 2 zł + vat, ale przy plikach powyżej 200 MB spokojniem można z tej ceny zejść o połowę, a to dlatego, że czas potrzebny na zeskanowanie tak ogromnego pliku wcale nie jest dużo wiekszy niż na zeskanowanie go 1:1.

Komentarz

• bonk
                        Uzależniony
                        • 2005
                        • 636

Zamieszczone przez chuckyy
                        Zauważy klient. Skoro wymaga bardzo dobrej jakości, to będzie ten baner sprawdzał, zanim go powieszą. I tutaj już będzie problem.
                        nie baner chuckyy, a billboard. mozesz sobie mowic co chcesz ale drukarnie i tak zazwyczaj nie chca przyjac pików w duzych rozdzielczosciach.
                        plik na typowy billboard (500x240cm) powinien byc przgotowany w rozdzilczosci 300dpi przy skali 1:10 - czyli 50x24cm w rozdzielcosci 300dpi. co daje pixeloze o wymiarach okolo 5900x2800px.
                        to jest druk wielkoforamtowy a nie fotografia w albumie babci

beachcomber jak zrobisz rozdziczosc 100dpi szczegolnie przy wiekszych formatch nie bedzie widocznej roznicy.
                        wazne aby fotografia byla dobra.

Komentarz

• frikmen
                          Bywalec
                          • 2006
                          • 158

#Bonk ma wiedze i go słuchaj
                          #5D ma nadmiar możliwości do tego zadania (ISO 50 praktycznie nie ma szumów)
                          # średni format odpuść sobie jeżeli na nim nie pracowałeś..(różnica była by zauważalna gdybyś użył coś od formatu 4x5 cala i nie myślę tu o rozdzielczości czy ziarnie ...
                          # jeżeli to będzie wydruk solwentowy to zapewne będzie drukowany(120-150dpi)
                          to i tak "gesto" przy tak dużych powierzchniach ale jak Ci wpadnie do głowy pokazać klientowi makietę (fote z typografią) np. w formacie A3 /właśnie z solwentu/ to na 100% będzie to "słabo wyglądało" bo ta technika druku nie służy do małych wydruków.

Komentarz

• chuckyy
                            Początki nałogu
                            • 2005
                            • 482

Zamieszczone przez bonk
                            nie baner chuckyy, a billboard. mozesz sobie mowic co chcesz ale drukarnie i tak zazwyczaj nie chca przyjac pików w duzych rozdzielczosciach.
                            plik na typowy billboard (500x240cm) powinien byc przgotowany w rozdzilczosci 300dpi przy skali 1:10 - czyli 50x24cm w rozdzielcosci 300dpi. co daje pixeloze o wymiarach okolo 5900x2800px.
                            to jest druk wielkoforamtowy a nie fotografia w albumie babci

beachcomber jak zrobisz rozdziczosc 100dpi szczegolnie przy wiekszych formatch nie bedzie widocznej roznicy.
                            wazne aby fotografia byla dobra.
                            Z tym banerem to była typowa pomyłka słowna. nigdzie nie pisalem, że powinno się go drukować przy 300 dpi, tylko, że skan ze średniego formatu i powiększeniu da lepsze efekty niż 5d, bo o tym była mowa. Oczywiście skan na odpowiednim skanerze bębnowym, a nie jakimś domowym za 300 zł z media markt

Komentarz

• Jester
                              Początki nałogu
                              • 2005
                              • 337

Zamieszczone przez beachcomber
                              ok, ale czy jest jakikolwiek sens skanowac slajd 6x4,5 w rozdzielczosci 9000dpi? szukam pewego optimum, ktore wyciagnie dobrze detale ze slajdu, ale z drugiej strony ni da mi pliku o ogromnych rozmiarach (olewka na rozmiar, koszt tego jest ogromny - tam gdzie to bede robil biora 2,2zł +VAT za 1 MB)
                              To ich zmień. Na kogoś, kto zacznie rozmowę od 1,50 i pomoże Ci w sprawie rozdzielczości tego skanu. Bo skanerzysta ma zakichany obowiązek się na tym trochę znać, a nie tylko doić klienta za sam fakt posiadania skanera.
                              Nie sądzisz chyba, że na tym forum ktoś potwierdzi, że skan ze średniego formatu będzie lepszy od pliku z 5D? Jest lepszy, a im większy docelowy wymiar pliku tym różnica jest większa, ale takie skany mało kto widział. Teraz 5D to dla wszystkich szczyt jakości (osiągalny, cyfrowych dupek nie biorę pod uwagę), sęk w tym, że ten szczyt w rzeczywistości jest dość niziutki...
                              Jakie rozmiary ma w końcu mieć to zdjęcie? Bo nie mogę znaleźć...

J
                              !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                              Zamieszczone przez bonk
                              I to tłumaczy czemu w środowisku detepowców panuje zgoda, że jakość wydruków wielkoformatowych spadła w ciągu ostatnich dwóch lat na pysk. I to nie tych wiszących na połowie kamienicy a tych półtorametrowych, które dziesiątkami wiszą w różnych Galeriach, Tarasach itp. Półtora metra wysokości a mydło widać z 8 metrów (liczyłem), włosy połamane w schodki, niebo jak wypuszczone z Corela (obwódka wokół krawędzi a w środku jeden wielki, rozciągnięty piksel). Usiąść i płakać. A można lepiej.

To ja mam lepszy pomysł. Zrób to samo zdjęcie cyfrą i na slajdzie. I daj znać - pierwszy skan masz za darmo (na bębnie. Z taką rozdzielczością, jak będzie potrzebna, bez rozciągania paru megapikseli na pół ściany. Skanuję od 15 lat - dam radę). Sam ocenisz co jest lepsze.

J
                              Ostatnio edytowany przez Jester; 3337. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

Pracuję...