Brakujące mm - wasze doświadczenia

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Freddy

Brakujące mm - wasze doświadczenia

Witam,

Mam 350D oraz 18-200 z sigmy i jestem lekko zmęczony marnością tych fotek pomimo faktu, ze czysty ze mnie amator.

Chce kupić dwa szkła:
    Canon 70-200 L f/4 - głównie do portretów jakie robie moim dzieciuchom ale nie tylko ... oraz myślałem nad Tamronem 17-50 jako coś drugiego.

Martwi mnie jednak fakt, że może mi brakować tych ogniskowych pomiędzy 50 a 70mm... Jakie są wasze doświadczenia? czy przy moim wyborze Wam by tego brakowało?

Może powinienem się zdecydować na Tamrona 28-75 ?

A może jeszcze coś innego zaproponujecie?

W sumie nie chcę przekroczyć 4000 zł
  • mattnick
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1735

Raczej nie będzie Ci brakować. Ja mam kita i sigmę 70-300...dziury nie widzę a szkła podałeś całkiem sensowne...myślę, że tamron 28-75 to za wąski jest...
    30D, C 17-40 f4 , 50 f1.8, 70-200 f4 , 430 ex, oraz -=iii=<)
    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Komentarz

• Viracocha
      Uzależniony
      • 2004
      • 853

Zamieszczone przez Freddy
      Witam,

Mam 350D oraz 18-200 z sigmy i jestem lekko zmęczony marnością tych fotek pomimo faktu, ze czysty ze mnie amator.

Chce kupić dwa szkła:
      Canon 70-200 L f/4 - głównie do portretów jakie robie moim dzieciuchom ale nie tylko ... oraz myślałem nad Tamronem 17-50 jako coś drugiego.

Martwi mnie jednak fakt, że może mi brakować tych ogniskowych pomiędzy 50 a 70mm... Jakie są wasze doświadczenia? czy przy moim wyborze Wam by tego brakowało?

A może jeszcze coś innego zaproponujecie?

W sumie nie chcę przekroczyć 4000 zł
      Mam oba obiektywy i jako tandem mogę tylko polecić. 20mm w tym zakresie nie musisz się IMO martwić.

Komentarz

• Pirx
        Początki nałogu
        • 2006
        • 485

Jeśli kupisz T.28-75, bądź pewien, że dużo, dużo bardziej będzie Ci brakowało tych 17-27 niż 51-69 - w tym zakresie, ta druga różnica jest w praktyce niezauważalna. Tyle mam do powiedzenia.
        Zestaw bardzo dobry, chociaż jestem stronnikiem tezy, że do cropa dwa zoomy nie wystarczą - 17 mm to dopiero ekw. 27mm, a "prawdziwy" szeroki kąt, to od ekw. 24 mm w dół się zaczyna .
        Pozdrawiam,
        Pirx

Komentarz

• Nawrot
          Bywalec
          • 2006
          • 115

nawet nie poczujesz szpary

Komentarz

• kaawka
            Coś już napisał
            • 2006
            • 59

Chce kupić dwa szkła:

Bardzo dobry zestaw. Na dzieciuchy wystarczy. Braku tych ogniskowych nawet nie poczujesz. W przyszłości dokupisz inne szkła, jak już będziesz wiedział które ogniskowe najbardziej Ci pasują.

pozdrawiam

Komentarz

• esteper
              Uzależniony
              • 2006
              • 635

Ja aktualnie w ogniskowym mam sporą dziurę bo mam 18-55, 50, a dalej tylko 135, ale jakoś specjalnie mi to nie przeszkadza, raczej brakuje mi czegoś szerszego
              5DmkII + C50/1.4 + C85/1.8 + 2,5kg jabłek w wersji PRO

"ADMINISTRACJO ! ZAPOBIEGAJ I LECZ SIĘ RUTYNOWO. DOBRO ADMINISTRACJI, GWARANTEM DOBRA OGÓŁU"

Komentarz

• Niedzwiedz
                Uzależniony
                • 2004
                • 578

nijak nie rozumiem stwierdzenia dziury miedzy 50 a 70 ?
                ja zamiast tych elek kupil bym stala 85 1,8

P.S. ja mam dziure miedzy 35 a 50 miedzy 50 a 85 i miedzy 85 do 600mm ale jakos
                to coc chce zawsze sfotografuje
                www.mariuszspruch.pl - fotografie ślubne
                www.mariuszspruch.blogspot.com - fotoblog

Komentarz

• ecki74
                  Początki nałogu
                  • 2006
                  • 289

Mam te szkiełka (17-50 oraz 70-200) i powiem ,że narazie do szczescia nie potrzeba mi nic więcej. Tej dziury pomiędzy 50 a 70 nie odczuwam. Może jak bym się imał fotografią ślubną lub czymś zawodowym to pewno bym chciał (potrzebował) 24-105 L IS. Ale to co mam wystarcza na amatorską fotografię.
                  -owe zabawki + parę zoom-ów ; coś stałego i błysk

uczę się robić ... zdjęcia i stronkę ... www.ecki74.za.pl

Komentarz

• chuckyy
                    Początki nałogu
                    • 2005
                    • 482

Zamieszczone przez ecki74
                    Mam te szkiełka (17-50 oraz 70-200) i powiem ,że narazie do szczescia nie potrzeba mi nic więcej. Tej dziury pomiędzy 50 a 70 nie odczuwam. Może jak bym się imał fotografią ślubną lub czymś zawodowym to pewno bym chciał (potrzebował) 24-105 L IS. Ale to co mam wystarcza na amatorską fotografię.
                    W takim razie masz chyba nieaktualną stopkę, bo w niej wisi obiektyw, ktory pokrywa Ci zakres 50-70 :]
                    | Canon 16-35 2.8 | Canon 24-70 2.8 | Canon 70-200 4 | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 L

Komentarz

• ecki74
                      Początki nałogu
                      • 2006
                      • 289

Stopka jest aktualna, lecz jest to obiektyw, który pozostał mi z analoga i powiem szczerze, że go (28-90) teraz nie używam.
                      -owe zabawki + parę zoom-ów ; coś stałego i błysk

uczę się robić ... zdjęcia i stronkę ... www.ecki74.za.pl

Komentarz

• muflon
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 6763

Ja swego czasu pozbyłem się 28-135IS, żeby zakupić 70-200 - licząc właśnie, że "zapcham dziurę 50-tką" (miałem do tego 17-40). No i hmm... nie zapchałem :-( i skończyło się na zakupie 24-70, a sprzedaży 28-135 do dziś żałuję, bo to fajny obiektyw był ;-)

Jednak dobry zoom w środku zakresu to fajna rzecz...
                        zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Freddy

A może canon 17-40/4 L USM

A może canon 17-40/4 L USM wybrać zamiast Tamrona 17-50 ?

Ma ktoś oba ? i może się wypowiedzieć ?

Komentarz

• suchyHc
                            Uzależniony
                            • 2007
                            • 504

A może canon 17-40/4 L USM wybrać zamiast Tamrona 17-50 ?

Ma ktoś oba ? i może się wypowiedzieć ?
                            Canon jak potrzebujesz powtarzalności, pewności i ewentualnie śnisz o 5D - Tamron jak lubisz światło 2,8 (ciemniejsze miejsca, gładszy bokeh) i nie stać Cię w najbliższym roku na 5D.
                            Skasowali mi ;(

Komentarz

• piszczal
                              Początki nałogu
                              • 2006
                              • 459

17-40 i 70-200 nie czuję wogóle braku 30mm
                              a jak juz koniecznie chcę ja zminimalizowac to 17-40 pakuje na 350D a 70-200 na 500N i mam tylko 6 mm dziury
                              aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Komentarz

Pracuję...