[piotrek530] Witam Moje pierwsze zdjecie

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • piotrek530

[piotrek530] Witam Moje pierwsze zdjecie

mam aparat a530 od 4 dni zrobilem takie zdjecie mi sie podoba alle chce wiedziec czy tylko mi zdjecie po obrubce.Prosze o szczere opinie dziekuje

link do zdjecia:http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...f337e869b.html

a tu drugie:http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...e3b258209.html
  • mattnick
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1735

Jaki masz cel w przepalaniu nieba ??
    30D, C 17-40 f4 , 50 f1.8, 70-200 f4 , 430 ex, oraz -=iii=<)
    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Komentarz

• piotrek530

Sczerze nie znam sie za bardzo na fotografii.Celem to moim nie było.Dzieki za odpowiedz a co inni sadza o tych zdjeciach czy sa totalna porazka.Zdjecia zrobione z a530
      Ostatnio edytowany przez Gość; 10080.

Komentarz

• fotosc
        Coś już napisał
        • 2006
        • 72

hmm az brak slow do napisania czegos
        Sylwester

www.sylwestercwalinski.com

Komentarz

• Viracocha
          Uzależniony
          • 2004
          • 853

Zamieszczone przez piotrek530
          mam aparat a530 od 4 dni zrobilem takie zdjecie mi sie podoba alle chce wiedziec czy tylko mi zdjecie po obrubce.Prosze o szczere opinie dziekuje
          Radzę zakup jakiejś książki o fotografii i powtórzenie sesji.

Komentarz

• rolaj
            Uzależniony
            • 2006
            • 584

Zamieszczone przez Viracocha
            Radzę zakup jakiejś książki o fotografii i powtórzenie sesji.
            Dokładnie. Się nie zrażaj, tylko dowiedz czegoś więcej o fotografii. Dawniej adepci fotografii cieszyli się po przebrnięciu przez zawiłości fotochemii i ciemni, że coś widac na papierze. Teraz to wszystko w zasadzie robi aparat a fotografujący z barku tych problemów chcąc nie chcąc "musi" myśleć o ty, po co w ogóle fotografuje to a nie coś innego, jak naświetla, komponuje zdjęcie i takie tam. A ta wiedza jeszce przed Tobą i się bardzo może przydać.

Komentarz

• aptur
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 3837

Przede wszystkim nie zniechęcaj się. Mało kto od razu robił świetne zdjęcia.
              Kup sobie jakąś książkę o fotografi - polecam np. tą:

W tych miejscach które pokazałeś można zrobić fajne zdjęcia. Przemyśl kadry i postaraj się powtórzyć zdjęcia.

Komentarz

• aroncz

dobra ksiazeczka zawsze sie przyda - rowniez polecam

Komentarz

• januszP.
                  Uzależniony
                  • 2006
                  • 634

Zamieszczone przez mattnick
                  Jaki masz cel w przepalaniu nieba ??
                  nie wiem jaki masz cel w sekowaniu młodych ludzi, którzy czegoś w życiu chcą?
                  Zaczynają robic coś sensownego.Tak jak Ty kiedyś zaczynałeś.
                  Mógłbyś cos poradzić, rzeczowo wyjasnić. Nie rozumiem Twojej "wypowiedzi"!?
                  Piotrek
                  Nie zrażaj sie. Czytaj ksiażki o fotografii, kompozycji, technice. I DUZO OGLĄDAJ jak robią zdjecia inni, znani/ nieznani dobrzy! Np. ogladaj zdjęcia w National Geographic, na portalach internetowych , których bez liku. Na CB znajdziesz "kupę" materiałów, linków tylko cierpliwie szukaj. Cyfra jest o tyle dobra,(w stosunku do analoga) że możesz pstrykac bezkarni- tzn. przy minimalnych kosztach. Ale staraj sie robić zdjecia myśląc o tym co chcesz uzyskać, co chcesz przekazać.
                  Nie zniechecaj się. I pytaj. Rozsadni ludzie, których tutaj cała masa, napewno dobrze Tobie podpowiedzą, doradzą czesto skrytykują ale konstruktywnie.
                  powodzenia!

Komentarz

• ghost00
                    Dopiero zaczyna
                    • 2007
                    • 26

fakt faktem..."kupa gruzu na polu"

...kazdy zaczyna i kazdy ma prawo do omylek,prób ...
                    najwazniejsze to wiara w siebie i chęc do robienia tego co sie lubi a w twoim wypadku..robienia zdjec
                    miej pokore i sluchaj tych co "cos" juz wiedza i cos tam napstrykali,ale przede wsluchaj sie w siebie

aaaa..nos aparat "wszedzie", to czasami pomaga zrobic ciekawe zdjecie
                    niemamaparata

Komentarz

• mattnick
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1735

Zamieszczone przez januszP.
                      nie wiem jaki masz cel w sekowaniu młodych ludzi, którzy czegoś w życiu chcą?
                      Zaczynają robic coś sensownego.Tak jak Ty kiedyś zaczynałeś.
                      Mógłbyś cos poradzić, rzeczowo wyjasnić. Nie rozumiem Twojej "wypowiedzi"!?
                      Uważasz to za dokuczanie ?? Chyba sobie żartujesz...jeśli nie rozumiesz mojej wypowiedzi...54 lata...no to współczuję....może powinienem zapytać dlaczego prześwietliłeś niebo ? Albo dlaczego niebo na tych zdjęciach jest białe ? Poza tym była prośba o opinie a nie o porady i wyjaśnienia...czytaj ze zrozumieniem proszę...
                      30D, C 17-40 f4 , 50 f1.8, 70-200 f4 , 430 ex, oraz -=iii=<)
                      CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Komentarz

• piotrek530

Witam dziekuje wszystkim za odpowiedz te zdjecia były po mojej obróbce (nieudanej)tak wyszły orginalnie

1 http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...338ce655c.html

2 http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...4db04065f.html

Mam pytanie czy warto iwestowac w lustezanke czy a 530 na poczatek wystarczy.
                        Mam prosbe jak dla mnie te zdjecia sa zbyt ciemne moze by ktos przerobił troche te zdjecia ( mniej lub bardziej )Dlaczego niebo czesto wychodzi białe??
                        Dziekuje z góry za odpowiedz

Komentarz

• chuckyy
                          Początki nałogu
                          • 2005
                          • 482

Zamieszczone przez piotrek530
                          Witam dziekuje wszystkim za odpowiedz te zdjecia były po mojej obróbce (nieudanej)tak wyszły orginalnie

1 http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...338ce655c.html

2 http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...4db04065f.html

Mam pytanie czy warto iwestowac w lustezanke czy a 530 na poczatek wystarczy.
                          Mam prosbe jak dla mnie te zdjecia sa zbyt ciemne moze by ktos przerobił troche te zdjecia ( mniej lub bardziej )Dlaczego niebo czesto wychodzi białe??
                          Dziekuje z góry za odpowiedz
                          Na początek zdecydowanie wystarczy Ci aparat, który masz. Kiedy dowiesz się wiecej o fotografii i poznasz ograniczenia swojego aparatu, a także uznasz, że te ograniczenia bardzo Ci przeszkadzają - pomyślisz o lustrzance.

Niebo wychodzi białe, bo zakres tonalny, który może zarejestrować aparat jest ograniczony. W uzyskaniu pieknego błętkinego nieba pomoże Ci na początek filtr polaryzacyjny (można go połączyć z filtrem połowkowym szarym).

Tak jak mówili poprzednicy wszystko to znajdziesz w książkach, albo na portalach internetowych poświeconych fotografii.
                          | Canon 16-35 2.8 | Canon 24-70 2.8 | Canon 70-200 4 | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 L

Komentarz

• januszP.
                            Uzależniony
                            • 2006
                            • 634

Zamieszczone przez mattnick
                            Uważasz to za dokuczanie ?? Chyba sobie żartujesz...jeśli nie rozumiesz mojej wypowiedzi...54 lata...no to współczuję....może powinienem zapytać dlaczego prześwietliłeś niebo ? Albo dlaczego niebo na tych zdjęciach jest białe ? Poza tym była prośba o opinie a nie o porady i wyjaśnienia...czytaj ze zrozumieniem proszę...
                            No wiesz latka lecą . Moda na jedyną słuszność i cynizm wypowiedzi również. Może faktycznie nie rozumiem Twoich "wyczerpujących pełnych treści" i tak pozytywnie nastawionych do adresata wypowiedzi.
                            Miłego dnia życzę!
                            Janusz

Komentarz

• zibite
                              • 2007
                              • 14

Jesli można dorzucić moje uwagi po obejrzeniu oryginałów, to wydaję mi się że jedną z przyczyn wad o których pisze w swoim poście Piotrek530, jest fakt że robił zdjecia częściowo "pod słońce". Świadczy o tym choćby układ cieni bruzd na zaoranym polu (fot 1) oraz cienie kominów na dachu budynku z prawej strony (fot. 2).
                              Ale zaznaczam, że to są jedynie pobieżne i subiektywne spostrzeżenia zwykłego fotoamatora, które wcale nie muszą byc słuszne.
                              Pozdrawiam
                              ZibiTe.
                              Ostatnio edytowany przez zibite; 9716.
                              Canon 350 D, Canon EF-S 18-55 Kit, SIGMA 70-300 APO DG, Helios-44M-4 2/58

Komentarz

Pracuję...