czy moze mi ktos odpowiedziec na to pytanie?dlaczego mial bym sobie kupic dSLR a nie zwykla cyfrowke?jakie sa zasadnicze roznice w tych dwoch rodzajach aparatow ja sam jestem laikiem i chcialbym zeby mi ktos pomogl poniewaz zastanawiam sie nad kupnem nowego aparatu.z gory dziekuje za odpowiedzi.
Dlaczego dSLR a nie zwykla cyfra?
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
Hmmm. Jakby to powiedzieć. Lustro pozwala bardziej artystycznie kreować rzeczywistość. Obraz też jest jakiś taki bardziej plastyczny. Nie będę tu rozpisywał się o szybkości działania AF i innych parametrach bo możesz sobie to porównać w necie. Albo taka np głębia ostrości. Miałem kompakty cyfrowe i właśnie to mnie w nich bolało. Tam wszystko wychodzi ostre. Można zapomnieć o pięknym rozmyciu tła. Ich ogromna GO paradoksalnie na dłuższą metę staje się wadą. Lustrzanki wymagają od fotografa więcej myślenia i trochę doświadczenia. Chodź i tu producenci wychodzą na przeciw niedzielnym pstrykaczą wprowadzając "tryb zielony" - czyli wyceluj naciśnij i zapomnij
-
TomekMa, napisz do czego zamierzasz uzywac aparat (jaki rodzaj fotografii), jakie masz na to fundusze i jakie sa Twoje umiejetnosci techniczne w tej dziedzinie. moze sie okazac, ze lepszy dla Ciebie bedzie digicam (tzn. taki cyfrowy nie-DSLR z podgladem klatki na ekranie LSD), ale moze lepsza bedzie lustrzanka.
jesli czytujesz angielski, to polecam ten artykul: http://www.luminous-landscape.com/co...03-08-31.shtml
gdzie dosc ciekawie wyjasnione jest jakie wady i jakie zalety maja poszczegolne typy cyfr. nigdzie nie jest powiedziane, ze ktorys jest bezwzglednie lepszy
rowniez pod tym adresem: http://www.outbackphoto.com/reviews/reviews.html znajdziesz opinie uzytkowe na temat roznych cyfr. polecam poczytac o Minolcie A1 i Sony 828 - dosc dobrze podsumowane jest dlaczego takie aparaty moga dla wielu uzytkownikow byc lepsze niz 300D/D70 czy cos bardziej zaawansowanegoKomentarz
-
Każdy SLR jest po prostu trudny w obsłudze. Radziłbym pobawić się najpierw jakimiś analogowymi lusterkami, żeby potem świadomie wydać te kilka tysięcy.30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy
Komentarz
-
Podejrzewam, ze tego typu aparat musi wyjatkowo kolorowe zdjecia robicZamieszczone przez akustyk...cyfrowy nie-DSLR z podgladem klatki na ekranie LSD
Komentarz
-
sprawa jest taka ze mam cyfre i zdjecia robie raczej w roznych kierunkach,co mi przyjdzie do glowy albo co zobacze staram sie zrobic najlepiej jak umiem.od jakiegos czasu zastanawiam sie terz wlasnie nad zmiana aparatu jak juz wczesniej pisalem.dzisiaj tez zalalem swoja cyfre herbata i jak gwarancja tego nie wezmie to bede musial kupic cos nowego.Komentarz
-
no to raczej polecam aparat typu Minolta A1/A2 czy Olympus C8080. ogolnie rzecz biorac, latwiej sie nimi robi zdjecia niz lustrami, a szybkosc dzialania i jakosc (w granicach ISO 100~200) sa zupelnie przyzwoiteZamieszczone przez TomekMasprawa jest taka ze mam cyfre i zdjecia robie raczej w roznych kierunkach,co mi przyjdzie do glowy albo co zobacze staram sie zrobic najlepiej jak umiem.od jakiegos czasu zastanawiam sie terz wlasnie nad zmiana aparatu jak juz wczesniej pisalem.dzisiaj tez zalalem swoja cyfre herbata i jak gwarancja tego nie wezmie to bede musial kupic cos nowego.Komentarz
-
-
-
ja chce miec takiego ...gdzie to mozna kupic ?Zamieszczone przez kavooPodejrzewam, ze tego typu aparat musi wyjatkowo kolorowe zdjecia robicZamieszczone przez akustyk...cyfrowy nie-DSLR z podgladem klatki na ekranie LSD
Komentarz
-
ale jaki jest sens uczenia sie obslugi dSLR-owego aparatu skoro normalna cyfra morzna robic tez bardzo dobre zdjecia jak mowicie.co mi to da,jakie bede mial wieksze mozliwosci uczac sie obslugi dSLR.Komentarz
-
Mysle, że dobrą analogią są tu komputery. Możesz kupić gotowego kompa w mediamarkt nawet za bardzo nie zastanawiajac sie co jest w srodku. Wazne zeby bylo duzo GHz (Mpikseli). A jak sie zestarzeje to kupić nastepny.
Albo mozesz zlorzyc kompa samemu i co jakis czas cos do niego dokupic, a raz na pare lat zmienic procka (body).
Ogolnie to jest tak chyba, że albo się chcesz tym zainteresowac na poważnie i kupisz lustro, albo nie... :-)Komentarz
-
Jesli zamierzasz zaglebiac sie w fotografie i nie bedziesz cierpial glodu z powodu wydatku kilku tysiecy -kupuj dslr. Takie jest moje zdanie. Choc zawsze Ci ktos powie (tak jak mi), ze mam do niczegoa aparat, bo moj nie robi filmikow, a jego kosztowal 20% mojego i robi
EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
"Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)Komentarz
-
Tomek Golinski - w dwoch punktach sie z toba nie zgodze:
- sam przesiadalem sie z kompaktu cyfrowego na dSLR... dSLRem o wiele latwiej robilo mi sie fotki. Nie musialem kombinowac by szybko i skutecznie zlapac ostrosc albo by nie poruszyc, albo nie zaszumic itp.
Mozliwosci techniczne dSLR mocno ulatwiaja robienie nim "z reki" zdjec bez martwienia sie o to ze ciemno lub ze obiekt dosc szybki.
- kupienie kompaktu od razu umozliwia robienie dobrych fotek? A coz to za herezja? To nie aparat robi zdjecia
.
Kompakt bywa wygodniejszy i ma czasem wieksza funkcjonalnosc ze wzgledu na bajery (podglad na zywo, w tym histogramu, efekty kolorystyczne, filtrow, nagrywanie filmow - ale to wszystko bajery)... ale bez nauki podstaw fotografii, samo to ze zdjecie moze wyjsc ostrzejsze i/lub bardziej kolorowe z kompaktu (bo wiekszosc zdjec z dSLR przydaloby sie pozniej obrobce poddac - takiej ktora w kompaktach robi za nas aparat
i ja osobiscie tego nie lubie ze "cos" obrabia mi zdjecia po swojemu) - nie znaczy automatycznie ze sa one "dobre"
.
Dlaczego ja wzialem dSLR? : szybkosc, niskie szumy, brak zmartwien o skutecznosc AF i ekspozycji, przez to szybkosc i wygoda obslugi, kontrola nad GO dajaca wiele mozliwosci (szczegolnie portrety itp), kontrola nad calym procesem powstawania obrazu a nie powierzenie go zamyslom inzynierow i algorytmow danej firmy (czyli glownie RAW).
Do czego najbardziej musialem sie przyzwyczajac po przesiadce z kompaktu cyfrowego:
- brak obracanego LCD - oj czasem mocno sie trzeba napocic albo strzelac prawie w ciemno lub zrezygnowac z precyzyjnego kadrowania i zostawic zdjecie "a pozniej sie przytnie".
- brak podgladu na zywo, ale wizjer optyczny lepszy w wieeeelu warunkachKomentarz
-
Re: Dlaczego dSLR a nie zwykla cyfra?
różnice są odwrotneZamieszczone przez TomekMaczy moze mi ktos odpowiedziec na to pytanie?dlaczego mial bym sobie kupic dSLR a nie zwykla cyfrowke?jakie sa zasadnicze roznice w tych dwoch rodzajach aparatow ja sam jestem laikiem i chcialbym zeby mi ktos pomogl poniewaz zastanawiam sie nad kupnem nowego aparatu.z gory dziekuje za odpowiedzi.
analogowa lustrzanka robi lepsze zdjęcia jak analogowy kompakt,
a cyfrowy kompakt robi filmy których nie robi cyfrowa lustrzanka
dlatego lepiej kupić analogową lustrzankę ale cyfrowy to lepiej kompakt
20Dset
maj łeb...Komentarz
Komentarz