problem z s1 is

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • arche

problem z s1 is

witam

jestem (nie)szczęsliwym posiadaczem canona s1 is

potrzebuję szybkiej porady, bo za nic nie wiem, co sie stalo

włączyłem aparat, obiektyw się wysunął i... wszystko padło...
    obiektyw cały czas jest wysunięty, baterie na pewno są naładowane, a sprzęt nie reaguje na nic, tak jakby nie miał zasilania

help!!!
  • DoMiNiQuE
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 3548

mozliwe, ze cos nie laczy na stykach akumulator/aparat - sprobuj to przeczyscic ...jak nie pomoze to bedzie trzeba udac sie do serwisu (aparat na gwarancji?)

Edit:
    a sprawdziales na innym kompecie aku/baterii ? moze padl Ci jakis akumulator

Komentarz

• mgregor
      Coś już napisał
      • 2004
      • 66

DoMiNiQuE moze miec racje.
      Tez mialem chwile zalamania z podobnego powodu. Tzn akumlatorki swiezo naladowane w aparacie. Wlaczam sprzet, obiektyw sie wysuwa i od razu chowa.
      Zimny pot mnie oblal, ale po sprawdzeniu akumlatorkow okazalo sie, ze jeden byl walniety. Byly to hamy2000mAh, niecale pol roku mialy i jeden z nich sie zepsul i caly komplet do niczego.

Arche, czy przed wylaczeniem sie aparatu na LCD pojawia sie napis "change battery"? Bo z tego co pamietam to ten komunikat mi sie pojawial.

Komentarz

• arche

dzięki

sprawdzałem na innym komplecie baterii - to samo niestety.
        w poniedzialek jedzie złomek do serwisu, na szczęście jest na gwarancji

pozdr

Komentarz

• mgregor
          Coś już napisał
          • 2004
          • 66

hmm, to nie dobrze niestety...
          Moge miec tylko nadzieje, ze moj S1 nie zrobi mi takiego numeru

Jak wroci z serwisu, to napisz w czym byl problem

Pozdrawiam.

Komentarz

• Han

Witam. Od kilku dni jestem posiadaczem S1 IS. Wgryzam się na razie w możliwości tego sprzętu i studjuję instrukcję.
            Natrafiłem jednak na pewien problem z lampą błyskową.
            W instrukcji napisane jest, że lampa sama się podnosi, gdy w Menu->Rec->opcja Flash Pop-up będzie włączona (str. 34 i 64). Ja chyba nie dowidzę, bo nijak nie mogę znaleźć tejże opcji lub nie kumam instrukcji. Na razie ręcznie siłuję się z lampą.
            Będę wdzięczny, gdy wskażecie rozwiązanie mojego problemu.
            Pozdrawiam.

Komentarz

• mgregor
              Coś już napisał
              • 2004
              • 66

Czesc,
              wlaczasz aparat w trybie robienia zdjec--->naciskasz Menu(i jestes na pierwszwszej zakladce Rec.Menu)--->schodzisz strzalkami o 4 pozycje w dol i juz jestes w Flash Pop-up (On-Off).
              I jeszcze, zeby lampa smoczynnie sie owtwierala przed zrobieniem zdjecia to musisz naciskajac przycisk (po lewj stronie lampy, blizej obiektywu, z zaznaczonym "piorunem") zmieniac na LCD obrazek przekreslonego pioruna w koleczku na NIE przekreslony.
              To wszystko.
              Napisz mi, bo wyobrazic sobie tego nie moge jak "recznie silujesz sie z ta lampa"?

Pozdrawiam.

Komentarz

• DoMiNiQuE
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 3548

Zamieszczone przez mgregor
                wyobrazic sobie tego nie moge jak "recznie silujesz sie z ta lampa"?
                moze ja czyms podwaza

Komentarz

• domcia

recznie to ja nie radze sie silowac..

juz jest tu jeden co tak zepsul lampe ( a raczej ktos z jego znajomych)

Komentarz

• Pszczola
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 1760

Taaa... na jakims zjezdzie rodzinnym mojego eosa 300v koniecznie chcial obmacac jeden z ziomkow. No i maca, maca, nagle zainteresowala go wbudowana lapma blyskowa, ktora oblapil i na sile podniosl do gory. Myslalem, ze zawalu dostane jak uslyszalem dziwne dzwieki w czasie tych rozwiazan silowych. Na szczescie nic sie nie stalo, ale nerwy byly i zabijajace spojrzenia ;-)
                    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Komentarz

• yasin
                      Początki nałogu
                      • 2004
                      • 420

nie wiem co powiedziec, a moze recznie obiektyw beda "wyjmowac" bo sie schowal, skad sie tacy biora(?), a potem jada po canonie, czy innej firmie, ze g*wno robia

Komentarz

• Han

Jak widzę reakcje na mój problem są różne, więc napiszę co i jak.
                        Rozumiem, że wszechwiedzący Koledzy myślą o mnie różne rzeczy, jednak ja kierując się zdrowym rozsądkiem, przed napisaniem tego posta, sprawdziłem dokładnie co z tą lampą. Nie zadaję też sobie trudu pisząc głupie komentarze - szkoda fatygi.
                        A teraz przedstawię wam jak wygląda w moim aparacie Rec. menu:
                        -Red-eye
                        -Self-timer
                        -Wireless Delay
                        -AF Mode
                        -Digital Zoom
                        -Reviev
                        -Reverse Disp.
                        -Set Shottcut button.
                        Teraz proszę mi powiedzieć, gdzie tu jest opcja Flash Pop-up?
                        Dodam jeszcze, że na stronie 35 instrukcji jest napisane, ze wyłączenie opcji Flash Pop-up powoduje konieczność podnoszenia lampy ręcznie.
                        Co do tego pioruna to owszem, wiem że tylko gdy jest on "włączony" następuje błysk.

Komentarz

• sebgab

Zamieszczone przez Han
                          -Red-eye
                          -Self-timer
                          -Wireless Delay
                          -AF Mode
                          -Digital Zoom
                          -Reviev
                          -Reverse Disp.
                          -Set Shottcut button.
                          Teraz proszę mi powiedzieć, gdzie tu jest opcja Flash Pop-up?
                          .
                          Witam wszystkich - jestem nowy. Twój problem może wynikać z tego, że rzeczywiście nie ma funkcji Flash Pop-up w menu kiedy masz nastawiony aparat na funkcję fotografowania AUTO. Wystarczy że przełączysz na funkję P i już w menu pojawi ci się opcja Flash Pop-up - mam nadzieję, że pomogłem

Komentarz

• mgregor
                            Coś już napisał
                            • 2004
                            • 66

Sebgab slusznie mowi. W Auto i innych predefiniowanych ustawieniach nie ma omawianej tu pozycji w Menu. Tylko w P,Tv,Av,M i C. ( i nie konieczine na 4 pozycji od gory :wink: )

Co do str. 35 instrukcji to ona nie mowi, ze rekami na sile podnosi sie lampe. Tylko gdy w innej opcji niz Auto w Menu mamy wylaczony Flash Pop-up, to aby i tak uzyc lampy nalezy nacisnac przycisk (z piorunem) przy lampie. To spowoduje otwarcie sie lampy.
                            I rozumiem, ze w taki "reczny" sposob otwierales lampe?

pozdrawiam

Komentarz

• domcia

lampa w mojej s1 nie zawsze reaguje otwrciem sie na pozycji auto prtzy pierwszym zdjeciu..

wtedy przed kolejnym z gory ja dotykam... szybki, delikatny nacisk i sie otwiera...

ale nei wiem, czy to dobry pomysl na jej pobudzanie, wiec nie biore odpowiedzialnosc...

no i robie tak po pierwszym zdjeciu, na ktore zle zareagowala.

Komentarz

Pracuję...