EOS 20D i E-TTL

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mcdenko
    Bywalec
    • 2005
    • 144

EOS 20D i E-TTL

Witam pieknie,

Mam pytanie, czy EOS 20D z obiektywem, ktory nie wysyla informacji o odleglosci do body (np EF 50/1,8 II) przechodzi automatycznie w tryb E-TTL przy wspolpracy z lampa?
    Czy cos innego robi?

Pozdrawiam

mcdenko
  • KuchateK
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 4895

E-ttl II bedzie nadal dzialal, nie beda brane jedynie informacje o odleglosci z obiektywu. Pomiar wielosegmentowy nadal dziala.
    Zreszta informacje o odleglosci i tak sa olewane przy blyskaniu lampa w inna strone niz "na wprost".

...

Komentarz

• kavoo
      Zablokowany
      • 2004
      • 1173

Zamieszczone przez KuchateK
      E-ttl II bedzie nadal dzialal, nie beda brane jedynie informacje o odleglosci z obiektywu. Pomiar wielosegmentowy nadal dziala.
      Zreszta informacje o odleglosci i tak sa olewane przy blyskaniu lampa w inna strone niz "na wprost".

http://photonotes.org/articles/eos-flash/#ettlii
      Fajnie, ze przeczytales o co mcdenko pyta ;-)

Komentarz

• KuchateK
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 4895

Fajnie ze przeczytales moja odpowiedz...

Nie... aparat nie przechodzi do E-ttl'a... Nadal bedzie pracowal w E-ttl II i korzystal z jego najwiekszej zalety, czyli pomiaru wielosegmentowego zamiast punktowego stosowanego w E-ttl'u... Obiektyw tutaj nie ma znaczenia.
        ...

Komentarz

• kavoo
          Zablokowany
          • 2004
          • 1173

Odpowiedz przeczytalem, ale zamotal mnie tytul topicu jednoznacznie wskazujacy ze autorowi chodzi tylko o E-TTL a nie o przelaczanie sie miedzy E-TTL II a E-TTL ;-)

Zas wracajac to tematu to zgadza sie - dziala wszystko tak samo z wyjatkiem kontroli sily blysku w zaleznosci od odleglosci ostrzenia :-)

Komentarz

• KuchateK
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 4895

Fakt... tytuly watkow zwykle sa do ****
            ...

Komentarz

• muflon
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 6763

Mcdenko: O widzisz, to jest nawet lepiej niż Ci mówiłem na GG :-) To jeszcze się zapytaj dokładnie jak to z tym twoim Metzem ;-)
              zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Krzychu
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 3611

Nie... aparat nie przechodzi do E-ttl'a... Nadal bedzie pracowal w E-ttl II i korzystal z jego najwiekszej zalety, czyli pomiaru wielosegmentowego zamiast punktowego stosowanego w E-ttl'u... Obiektyw tutaj nie ma znaczenia.
                W E-TTL'u nie było żadnego pomiaru punktowego, był cały czas matrycowy z największą wagą przyłożoną do pól pomiarowych w pobliżu aktywnego punktu ostrości (nie wspominając już o tym że większość korpusów E-TTL'owych w ogóle nie posiada czegokolwiek co można by nazwać pomiarem punktowym).
                E-TTL II ma zmieniony algorytm i tyle...
                Pozdrowienia,
                KZ
                KZ Aviation Photography

Komentarz

• mcdenko
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 144

Zamieszczone przez muflon
                  Mcdenko: O widzisz, to jest nawet lepiej niż Ci mówiłem na GG :-) To jeszcze się zapytaj dokładnie jak to z tym twoim Metzem ;-)
                  Dzieki za wszystkie odpowiedzi... Troche mi sie "przetarło" Metz 44AF-4C powinien pracowac bez problemu.

/mcdenko

Komentarz

Pracuję...