Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Mam obiektyw Canon 100mm f2.8 Macro, chciałbym uzyskać nim większe powiększenie. Mam DCR 250 ale jakość dość poważnie spada dlatego zastanawiałem się nad czymś takim...
Da się. Zależy jednak co chcesz osiągnąć. Bo nawet przy zastosowaniu kompletu pierścieni (co będzie mało poręczne) uzyskany w ten sposób wyciąg będzie stanowił około połowy ogniskowej zestawu z TC (140mm), wobec czego oprócz skrócenia minimalnej odległości ostrzenia uzyskasz wzrost skali powiększenia o jakieś 50%. Może lepiej spróbować np. z TC 2x zamiast TC 1.4x?
Mam dokladnie ten sam zestaw 100 f/2.8 macro, raynoxa 250, i pierscienie posrednie Kenko. O ile z calym przekonaniem moge powiedziec ze ta 100 f/2.8 to moje ulubione szklo, to cala reszta dodatkow to juz niekoniecznie. Szklo po prostu miodzio - szybkie, ostre i jestem zadowolony zde 100% zrobionych nim zdjec. Tutaj i tutaj wiekszosc zblizen, makro i powiekszen to wlasnie 100 f/2.8, wydaje mi sie ze w nielicznych wyjatkach duze zblizenia robakow to mogly byc pierscienie Kenko, ale niestety nie pamietam ktore. Z fotek pstryknietych z raynoxem nie odwazylem sie pokazac zadnej, moze musze wiecej nad tym popracowac, ale z pewnoscia jest to trudny w obsludze tandem. Pierscienie sa dosc przyjemne w obsludze, montowalem je razem z przjsciowka m42 i roznymi antycznymi manualami. Nie mam jeszcze zadnych TC w mojej kolekcji, ale wydaje mi sie z mechanicznego punktu widzenia nie ma problemu zeby to spiac w dzialajaca calosc. Pierscienie Kenko pozwola ci sie zblizyc do obiektu, a tym samym zwiekszyc skale odwzorowania. IMHO sa warte grzechu. No niestety moj 350d ciezko pracuje z tym zestawem - w wizjerze malo widac a MF czesto konieczny.
Pozdrawaim
Dominik
EOS 3, EOS 40D, EOS 7D, 17-40 f/4L, 28-135 f/3.5-5.6 IS USM, 75-300 f/4-5.6, 50 f/1.4,
100 f/2.8 Macro USM, 580ex, kilka hoya hmc pro1, Lowepro SR 100 AW, CT AW Fotki tutaj
Co jest nie teges z tym raynoxem , dlaczego lepsze Kenko ?.Pytam ponieważ ani z jednym i drugim nie mialem do czynienia
Bo Raynox to soczewka nasadkowa która zawsze ujemnie wpływa na jakość (aczkolwiek - moim zdaniem - z tych rozsądnych cenowo zdecydowanie najlepsza), natomiast pierścień to tylko pierścień - odsuwa obiektyw od aparatu (przenosząc AF i sterowanie przysłoną w przypadku Kenko) tak więc jego wpływ na jakość jest zdecydowanie mniejszy...
Ja mam 100 2.8 Macro Canona i mam zestaw Kenko. Generalnie bedzie Ci to trudno utrzymac, sam osobiscie robie powiekszenia samym obiektywem bo przy 8 MP to i tak dostaje tyle ze moge spokojnie wybrac co mi jest potrzebne. Zamocowanie Kenko nie da ci az takiej wielkiej roznicy w powiekszeniu.Jak chcesz to w wolnej chwili zrobie CI foto z pierscieniami i bez
----------------------------------------
Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje
Ja mam 100 2.8 Macro Canona i mam zestaw Kenko. Generalnie bedzie Ci to trudno utrzymac,
STATYW! Przy maksymalnym zblizeniu jest drastycznie ograniczona GO, a czy zalozysz Raynoxa, czy pierscienie, to spadnie ona jeszcze bardziej niemalze do milimetrow lub ich ulamkow (zaleznie od odleglosci do obiektu). Kazde drgniecie zestawu to wyjazd poza fokus, a domknieta przyslona i zabrane swiatlo przez dodatki to dluzszy czas, wiec jeszcze raz statyw.
Pozdrawiam
Dominik
EOS 3, EOS 40D, EOS 7D, 17-40 f/4L, 28-135 f/3.5-5.6 IS USM, 75-300 f/4-5.6, 50 f/1.4,
100 f/2.8 Macro USM, 580ex, kilka hoya hmc pro1, Lowepro SR 100 AW, CT AW Fotki tutaj
Ja mam 100 2.8 Macro Canona i mam zestaw Kenko. Generalnie bedzie Ci to trudno utrzymac, sam osobiscie robie powiekszenia samym obiektywem bo przy 8 MP to i tak dostaje tyle ze moge spokojnie wybrac co mi jest potrzebne. Zamocowanie Kenko nie da ci az takiej wielkiej roznicy w powiekszeniu.Jak chcesz to w wolnej chwili zrobie CI foto z pierscieniami i bez
Ja chętnie bym zobaczył różnicę tego zbliżenia.
Właśnie na dniach chcę kupić te pierścienie i nie wiem czy warto.
Czytając wszystko powyżej zdałem sobie sprawę, że nie wiem co się dzieje w układzie optycznym aparatu np. G7 kiedy włączam tryb makro albo w obiektywie np. Sigma 70-300??? Coś sie przesuwa? Przestawia?
Może ktoś wie?
W G7 zapewne nic nie dzieje się w optyce, a jeśli w tej Sigmie jest jakiś specjalny przełącznik do makro to pewnie służy tylko do odblokowania tego zakresu ostrzenia.
Saurus
Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"
"Sztuczna inteligencja jest niczym przy prawdziwej głupocie" - Elbert Hubbart
Moim zdaniem Kenko - oba skrócą odległość ostrzenia i zmniejszą głębię ostrości, ale za to Kenko nie popsuje jakości optycznej obiektywu bo nie zawiera soczewek.
Saurus
Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"
W G7 zapewne nic nie dzieje się w optyce, a jeśli w tej Sigmie jest jakiś specjalny przełącznik do makro to pewnie służy tylko do odblokowania tego zakresu ostrzenia.
W tym sedno mojego pytania. W G7 coś się dziać musi bo po przejściu w tryb makro można robić zdjęcia z okolo 1 cm., a w Sigmie - na czym to odblokowanie polega? Do tej pory przymowałem to podobnie jak ty, teraz postanowiłem sprawę wyjasnić.
To w G7 pewnie polega to na tym samym żeby nie było że nic nie zmienia. Ostrzenie polega na przesuwaniu wszystkich lub tylko niektórych (w zależności od konstrukcji) grup soczewek w obiektywie - im dalej od płaszczyzny matrycy tym bliżej obiektu wyostrzone - więc pewnie odblokowuje to ruch grupy soczewek w pewnym zakresie umożliwiającym ostrzenie z bliższej odległości.
Saurus
Komentarz