Pytanie o macro...

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • LinKuei

Pytanie o macro...

Witam Serdecznie,

Mam obiektyw Canon 100mm f2.8 Macro, chciałbym uzyskać nim większe powiększenie. Mam DCR 250 ale jakość dość poważnie spada dlatego zastanawiałem się nad czymś takim...

http://www.allegro.pl/item178617525_...on_f_vat_.html

I teraz czy ktoś używa tego zestawu? Jeśli się taki ktoś znajdzie to bardzo bym prosił o słowo na ten temat i może jakieś sample... byłbym wdzięczny.

Teraz fotografuje macro Canonem 5D + tc sigmy 1.5 + ten Canon 100mm – da się te pierścienie podłączyć nie wywalając tego tc ?

Pozdrawiam.
  • jotes25
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 3609

Da się. Zależy jednak co chcesz osiągnąć. Bo nawet przy zastosowaniu kompletu pierścieni (co będzie mało poręczne) uzyskany w ten sposób wyciąg będzie stanowił około połowy ogniskowej zestawu z TC (140mm), wobec czego oprócz skrócenia minimalnej odległości ostrzenia uzyskasz wzrost skali powiększenia o jakieś 50%. Może lepiej spróbować np. z TC 2x zamiast TC 1.4x?

Komentarz

• dominix
      Bywalec
      • 2006
      • 103

Witam,

Mam dokladnie ten sam zestaw 100 f/2.8 macro, raynoxa 250, i pierscienie posrednie Kenko. O ile z calym przekonaniem moge powiedziec ze ta 100 f/2.8 to moje ulubione szklo, to cala reszta dodatkow to juz niekoniecznie. Szklo po prostu miodzio - szybkie, ostre i jestem zadowolony zde 100% zrobionych nim zdjec. Tutaj i tutaj wiekszosc zblizen, makro i powiekszen to wlasnie 100 f/2.8, wydaje mi sie ze w nielicznych wyjatkach duze zblizenia robakow to mogly byc pierscienie Kenko, ale niestety nie pamietam ktore. Z fotek pstryknietych z raynoxem nie odwazylem sie pokazac zadnej, moze musze wiecej nad tym popracowac, ale z pewnoscia jest to trudny w obsludze tandem. Pierscienie sa dosc przyjemne w obsludze, montowalem je razem z przjsciowka m42 i roznymi antycznymi manualami. Nie mam jeszcze zadnych TC w mojej kolekcji, ale wydaje mi sie z mechanicznego punktu widzenia nie ma problemu zeby to spiac w dzialajaca calosc. Pierscienie Kenko pozwola ci sie zblizyc do obiektu, a tym samym zwiekszyc skale odwzorowania. IMHO sa warte grzechu. No niestety moj 350d ciezko pracuje z tym zestawem - w wizjerze malo widac a MF czesto konieczny.

Pozdrawaim
      Dominik
      EOS 3, EOS 40D, EOS 7D, 17-40 f/4L, 28-135 f/3.5-5.6 IS USM, 75-300 f/4-5.6, 50 f/1.4,
      100 f/2.8 Macro USM, 580ex, kilka hoya hmc pro1, Lowepro SR 100 AW, CT AW Fotki tutaj

Komentarz

• serbio
        Bywalec
        • 2005
        • 243

Co jest nie teges z tym raynoxem , dlaczego lepsze Kenko ?.Pytam ponieważ ani z jednym i drugim nie mialem do czynienia

Komentarz

• Krzychu
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 3611

Zamieszczone przez serbio
          Co jest nie teges z tym raynoxem , dlaczego lepsze Kenko ?.Pytam ponieważ ani z jednym i drugim nie mialem do czynienia
          Bo Raynox to soczewka nasadkowa która zawsze ujemnie wpływa na jakość (aczkolwiek - moim zdaniem - z tych rozsądnych cenowo zdecydowanie najlepsza), natomiast pierścień to tylko pierścień - odsuwa obiektyw od aparatu (przenosząc AF i sterowanie przysłoną w przypadku Kenko) tak więc jego wpływ na jakość jest zdecydowanie mniejszy...
          Pozdrowienia,
          KZ
          KZ Aviation Photography

Komentarz

• serbio
            Bywalec
            • 2005
            • 243

A więc na czym będą lepiej potworki wyglądaly ? Na czy będzie najlepsza jakość w odwzorowaniu kolorów oraz ostrości ?
            Pozdrawiam

Komentarz

• JaBlam
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 1304

Ja mam 100 2.8 Macro Canona i mam zestaw Kenko. Generalnie bedzie Ci to trudno utrzymac, sam osobiscie robie powiekszenia samym obiektywem bo przy 8 MP to i tak dostaje tyle ze moge spokojnie wybrac co mi jest potrzebne. Zamocowanie Kenko nie da ci az takiej wielkiej roznicy w powiekszeniu.Jak chcesz to w wolnej chwili zrobie CI foto z pierscieniami i bez

----------------------------------------
              Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Komentarz

• dominix
                Bywalec
                • 2006
                • 103

Zamieszczone przez JaBlam
                Ja mam 100 2.8 Macro Canona i mam zestaw Kenko. Generalnie bedzie Ci to trudno utrzymac,
                STATYW! Przy maksymalnym zblizeniu jest drastycznie ograniczona GO, a czy zalozysz Raynoxa, czy pierscienie, to spadnie ona jeszcze bardziej niemalze do milimetrow lub ich ulamkow (zaleznie od odleglosci do obiektu). Kazde drgniecie zestawu to wyjazd poza fokus, a domknieta przyslona i zabrane swiatlo przez dodatki to dluzszy czas, wiec jeszcze raz statyw.

Pozdrawiam
                Dominik
                EOS 3, EOS 40D, EOS 7D, 17-40 f/4L, 28-135 f/3.5-5.6 IS USM, 75-300 f/4-5.6, 50 f/1.4,
                100 f/2.8 Macro USM, 580ex, kilka hoya hmc pro1, Lowepro SR 100 AW, CT AW Fotki tutaj

Komentarz

• Focus604
                  Dopiero zaczyna
                  • 2006
                  • 49

Zamieszczone przez JaBlam
                  Ja mam 100 2.8 Macro Canona i mam zestaw Kenko. Generalnie bedzie Ci to trudno utrzymac, sam osobiscie robie powiekszenia samym obiektywem bo przy 8 MP to i tak dostaje tyle ze moge spokojnie wybrac co mi jest potrzebne. Zamocowanie Kenko nie da ci az takiej wielkiej roznicy w powiekszeniu.Jak chcesz to w wolnej chwili zrobie CI foto z pierscieniami i bez
                  Ja chętnie bym zobaczył różnicę tego zbliżenia.
                  Właśnie na dniach chcę kupić te pierścienie i nie wiem czy warto.

Komentarz

• swnw
                    Początki nałogu
                    • 2005
                    • 275

Czytając wszystko powyżej zdałem sobie sprawę, że nie wiem co się dzieje w układzie optycznym aparatu np. G7 kiedy włączam tryb makro albo w obiektywie np. Sigma 70-300??? Coś sie przesuwa? Przestawia?
                    Może ktoś wie?

Pozdrowienia swnw.

Komentarz

• Saurus
                      Początki nałogu
                      • 2006
                      • 269

W G7 zapewne nic nie dzieje się w optyce, a jeśli w tej Sigmie jest jakiś specjalny przełącznik do makro to pewnie służy tylko do odblokowania tego zakresu ostrzenia.
                      Saurus

Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"
                      "Sztuczna inteligencja jest niczym przy prawdziwej głupocie" - Elbert Hubbart

Galeria WWW

Komentarz

• serbio
                        Bywalec
                        • 2005
                        • 243

To co proponujecie na sam początek Kenko czy DCR ?

Komentarz

• Saurus
                          Początki nałogu
                          • 2006
                          • 269

Moim zdaniem Kenko - oba skrócą odległość ostrzenia i zmniejszą głębię ostrości, ale za to Kenko nie popsuje jakości optycznej obiektywu bo nie zawiera soczewek.
                          Saurus

Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"

Galeria WWW

Komentarz

• swnw
                            Początki nałogu
                            • 2005
                            • 275

Zamieszczone przez Saurus
                            W G7 zapewne nic nie dzieje się w optyce, a jeśli w tej Sigmie jest jakiś specjalny przełącznik do makro to pewnie służy tylko do odblokowania tego zakresu ostrzenia.
                            W tym sedno mojego pytania. W G7 coś się dziać musi bo po przejściu w tryb makro można robić zdjęcia z okolo 1 cm., a w Sigmie - na czym to odblokowanie polega? Do tej pory przymowałem to podobnie jak ty, teraz postanowiłem sprawę wyjasnić.

Pozdrowienia swnw

Komentarz

• Saurus
                              Początki nałogu
                              • 2006
                              • 269

To w G7 pewnie polega to na tym samym żeby nie było że nic nie zmienia. Ostrzenie polega na przesuwaniu wszystkich lub tylko niektórych (w zależności od konstrukcji) grup soczewek w obiektywie - im dalej od płaszczyzny matrycy tym bliżej obiektu wyostrzone - więc pewnie odblokowuje to ruch grupy soczewek w pewnym zakresie umożliwiającym ostrzenie z bliższej odległości.
                              Saurus

Galeria WWW

Komentarz

Pracuję...