Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam !
Posiadam aparat canon a700 i mam do niego karte 2gb i jutro jade na wycieczke i chcicial bym w czasie drogi obejzec sobie jakis film jest to mozliwe ?
Pytanie czy bardziej uniwersalny nie będzie laptop 12-13"?
Też tak pomyślałem, ale taki mały laptop o parametrach potrzebnych do oglądania DVD chyba będzie też odpowiednio drozszy?
Zastanawiam się w sumie nad małym laptopem, który służyłby do oglądania zdjęć przy stole (powiedzmy zamiast tradacyjnego albumu i tak, aby nie gonić całego towarzystwa do kompa w drugim pokoju).
Canon zaprazentował swego czasu taką oglądarkę: http://www.dpreview.com/news/0609/06...anonm30m80.asp
ale IMHO mały lapek byłby lepszy. Co byście polecili do tego celu?
wycieczka jest jutro wiec by mnie zadowolilo ogladanie na aparacie ;]
No to krotko - nie da sie. Chyba ze beda to filmiki nagrane aparatem. Sprobuj puscic film na kompie i nagrac aparatem - cos tam bedzie ale watpie by sie caly smiescil
Pytanie kiedy te małpki przestaną marnować miejsce na kartach i ich producenci wreszcie przejdą na kompresję MPEG-4???
Słyszałem już dawno o takich chyba Samsungach i wtedy myślałem, że wreszcie się posypie pełno takich kompaktów na rynek, ale nic z tego. Dalej wiekszość jedzie na klatkowanych jpegach. Bardziej sie opłaca sprzedawać większe karty i osobno wyspecjalizowany sprzęt wyłącznie do filmów, niż dać ludziom za małe pieniądze urządzenie wszystko-w-jednym z wydajną kompresją filmów w komplecie.
Pewnie kompakt ze sprzętowym kodekiem mpeg-4 bardzo by się przydał podczas tej wycieczki... Biorąc pod uwagę małą rozdzielczość wyświetlacza spokojnie upchnęłoby się na 2GB kilkanaście pełnometrażowych. Inna rzecz, że takie oglądanie to bardziej szpan niż faktyczna uczta kinomana... ;-)
No to krotko - nie da sie. Chyba ze beda to filmiki nagrane aparatem. Sprobuj puscic film na kompie i nagrac aparatem - cos tam bedzie ale watpie by sie caly smiescil
Ale teoretycznie się zastanawiam. Aparat produkuje filmik w jakimstam rozszezeniu. I potrafi go odtworzyć potem.
Jeśli przygotować na komputerze film dokładnie w tym samym formacie to w teorii powinno to zadziałać? No chyba że jest blokada np. na wielkość pliku ..
Ale teoretycznie się zastanawiam. Aparat produkuje filmik w jakimstam rozszezeniu. I potrafi go odtworzyć potem.
Jeśli przygotować na komputerze film dokładnie w tym samym formacie to w teorii powinno to zadziałać? No chyba że jest blokada np. na wielkość pliku ..
Blokady w wiekszosci nowych kompaktow nie ma na wielkosc pliku. Ale jest jeden blad w zalozeniu - to ze ma jakies tam rozszerzenie nie znaczy automatycznie ze jest w tym samym formacie. Np .avi moze kryc quicktime czy divx. Canon nagrywa niby w jakiejs tam formie quicktime avi ale nie wszystkie odtwarzarki to lykaja.
Moglaby sie powiesc taka operacja:
- nagrac filmik w kompakcie
- zrzucic na kompa
- przeskanowac nie wiem jakim softem by wykryc dokladna forme kodeka (znam tylko tellme ale to do divxow/mpg)
- przekonwertowac docelowy film do formy kodeka wykrytej powyzej nie wiem jakim softem(virtualdub?)
I ostatni punkt moze byc najtrudniejszy - bo kodeki sa czesto osobne - encoding i decoding. I Canon moze byc taki sprytny ze w swoich sterownikach dostarcza tylko decoding a encoding masz tylko w aparacie, wiec w druga strone - wrzucic w odpowiednim kodeku filmik na karte by odtworzyc w aparacie - moze sie nie dac.
Ja osobiście robiłem taki myk z moją komórką, która nie miała dzwonków mp3, ale za to mogła nagrywać wav'y i ustawiać je jako dzwonki. Wystarczyło sprawdzić jakie parametry wav'a nagrywa koma, a później zrobić takie same w tym pliku co chce się go wrzucić.
Myślę jednak, że z canonami będzie trudniej. Świadczy o tym trud we wrzucaniu zdjęć i oglądaniu ich na aparacie. Mi to się powiodło, dzięki temu można sobie np. wrzucić JPG ze ściągą .
Wyjaśniam metodę :
zgrywamy jakiekolwiek zdjęcie z karty(zrobione tym aparatem którego używamy)
ściągamy program Exifer
otwieramy zgrane zdjęcie
zapisujemy dane Exif do pliku
otwieramy JPG które chcemy wgrać
wczytujemy dane Exif z pliku który zapisaliśmy 2 kroki wcześniej
zapisujemy JPG z dodanym Exifem
wgrywamy zdjęcie na kartę
Komentarz