To są 2 różne rodzaje matryc? Bo się nie umiem doszukać
Aps-c/dx
Zwiń
X
-
Aps-c/dx
m.in: Ekspozycja w fotografii, także obróbka i Retusz zdjęć, Wyostrzanie dwupoziomowe, Kadrowanie - zdjęć. Porady jak: Wybór aparatu oraz Obiektywy fotogrficzne. Techniki: Fotografia makro i Fotografia portret
Wyższa Szkoła Zarządzania i Administracji w Tarnowskich GórachTagi: Brak -
-
APS to tak naprawdę klisza :-) Mamy trzy rodzaje APS: C, H, P
DX to rozmiar matrycy Nikona: 23.7 x 15.6 mm
U Canona natomiast funkcjonuja dwa rodzaje mniejszych matryc:
22.5 x 15mm (crop 1,6) - nazywane potocznie APS-C,
(chociaż wikipedia podaje też, że APS-C to wszystko pomiędzy 4/3 a FullFrame)
28.7 x 19.1 mm (crop 1,3) - u nas na forum czasami zwane APS-H
Dla porządku, przy lustrzankowych formatach trzeba jeszcze wspomnieć o Four Thirds System (czyli 4/3) z rozmiarem matrycy 18 x 13.5mm
Micro Four Thirds is a versatile and highly mobile system that meets all kinds of photographers' needs and chases an optimal balance of high image quality, compactness and lightweight in cameras with interchangeable lenses. This open standard gives you the freedom to combine camera bodies and interchangeable lenses beyond manufacturers' boundaries.
i mamy jasny obraz sprawy :-)Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209.Pozdrowienia, Tomek
Komentarz
-
Dzięki za wyczerpującą wypowiedź
Bo właśnie chciałem zapytać o wymiary
Czyli APS-C powinien mieć 25.1x16.7mm ale sięprzyjęło potocznie, że te wszytkie Canonowe to APS-C?
Olympus ma chyba jeszcze inną, bo mają chyba cropa x2??Ostatnio edytowany przez AdamAGP; 8996.m.in: Ekspozycja w fotografii, także obróbka i Retusz zdjęć, Wyostrzanie dwupoziomowe, Kadrowanie - zdjęć. Porady jak: Wybór aparatu oraz Obiektywy fotogrficzne. Techniki: Fotografia makro i Fotografia portret
Wyższa Szkoła Zarządzania i Administracji w Tarnowskich GórachKomentarz
-
W Oly jest właśnie 4/3 i tam jest crop x2.5DmkII + C50/1.4 + C85/1.8 + 2,5kg jabłek w wersji PRO
"ADMINISTRACJO ! ZAPOBIEGAJ I LECZ SIĘ RUTYNOWO. DOBRO ADMINISTRACJI, GWARANTEM DOBRA OGÓŁU"
Komentarz
-
Ostatnio edytowany przez AdamAGP; 8996.m.in: Ekspozycja w fotografii, także obróbka i Retusz zdjęć, Wyostrzanie dwupoziomowe, Kadrowanie - zdjęć. Porady jak: Wybór aparatu oraz Obiektywy fotogrficzne. Techniki: Fotografia makro i Fotografia portret
-
Zapomniałeś dodać kilku wymiarów matryc średnio i wielkoformatowych 6x6, 6x9 itp...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
p.s.
nigdzie nie widze tej zaleznosci modelu lub producentaKomentarz
-
bo mało kogo na to stać
, a tak na prawdę to nie znalazłem w miarę wiarygodnego źródła.
Napisałem tak bo w sieci jest masę danych na temat wymiarów matryc i co chwilę są inne. Podobne, ale inne. Nawet w sklepach internetowych się różnią.
APS-C są chyba różnych rozmiarów??m.in: Ekspozycja w fotografii, także obróbka i Retusz zdjęć, Wyostrzanie dwupoziomowe, Kadrowanie - zdjęć. Porady jak: Wybór aparatu oraz Obiektywy fotogrficzne. Techniki: Fotografia makro i Fotografia portret
-
Dawne, analogowe APS-C to tylko i wyłącznie 25.1 x 16.7 mm
Dzisiejsze, cyfrowe APS-C to wszystko pomiędzy 4/3 a FullFrame czyli sensory od 20.7×13.8 mm do 28.7×19.1 mm.
Pozdrowienia, Tomek
Komentarz
-
No niby tak, dlatego napisałem "ok." i podałem rozmiar matrycy najczęściej pojawiający się przy aps-c. Z tym, że mogę wejść na stronę wiki i całkowicie pozmieniać rozmiary i każdy może
Dopisałem, że to wszystkie matryce miedzy 4/3 a FF
Największa matryca jaką znalazłem to z Mamiya ZD 48.1 x 36.1mmOstatnio edytowany przez AdamAGP; 8996.m.in: Ekspozycja w fotografii, także obróbka i Retusz zdjęć, Wyostrzanie dwupoziomowe, Kadrowanie - zdjęć. Porady jak: Wybór aparatu oraz Obiektywy fotogrficzne. Techniki: Fotografia makro i Fotografia portret
Komentarz