Przestroga dla kupujacych z drugiej reki

Zwiń
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • crater
    Początki nałogu
    • 2006
    • 399

    #1

    Przestroga dla kupujacych z drugiej reki

    Dzisiaj rozmawiałem ze znajomym który kupił jakis rok temu lampę błyskowa do swojego Nikona w InterFoto.com. Generalnie po roku użytkowania zespól sie w niej mechanizm fokusa, wiec kolega oddal ja w piątek do serwisu. Dzisiaj do jego domu zapukali mili niebiescy panowie, oświadczająca ze będzie zmuszony pofatygować sie z nimi na komendę.

    Co sie okazało - lampa była kradziona, ale w Niemczech. Servis przyjmując do naprawy sprawdza numery seryjne urządzeń i jeśli dany numer jest w bazie danych uznany jako urządzenie kradzione serwisant daje znać an policje.

    W każdym bądź razie sytuacja skończyła na szczęście dla mojego kolegi nie tak tragicznie jak sie mogla skończyć - miał wszystkie rachunki i tego typu rzeczy.Został spisany protokół i puścili chłopaka do domu. Niestety lampa została zarekwirowana a kumpel zastanawia sie czy stracił kasę.

    Dlatego mam do was prośbę. Czy ktoś znający sie na prawie mógłby napisać jakie mogą być procedury postępowania w odzyskaniu tych pieniążków... dodam ze ma wszelkie paragony. Jakich może z tego tytułu dochodzić praw??
    Ostatnio edytowany przez crater; 6587.
    www.facebook.com/StudioColorbox
  • arturs
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 4196

    #2
    O ile nic się nie zmieniło to jest chyba tak, że jak masz daną rzecz powyzej 3 lat i nabyta zostało w "dobrej wierze" (czyli masz rachunki itp.) to jest już twoja, jak 3 lata nie minęło to niestety raczej przepada..
    Pozdr
    Artur
    5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

    Komentarz

    • MacGyver
      Cenzor
      • 2006
      • 7043

      #3
      Natomiast na pewno może dochodzić zwrotu kasy od tych co mu lampę sprzedali.
      Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

      Komentarz

      • crater
        Początki nałogu
        • 2006
        • 399

        #4
        a co ze sprzedawca?? W koncu jest posrednikiem i to on powinien ponosic odpowiedzialnosc. W sumie czerpie z tego korzysci majatkowE

        EDIT: Sorry MacGyver uprzedizles mnie. A w jaki sposob moze teog dochodizc??
        www.facebook.com/StudioColorbox

        Komentarz

        • MacGyver
          Cenzor
          • 2006
          • 7043

          #5
          Zacząć trzeba od oficjalnego pisma do sprzedawcy, jeśli nie będzie chciał załatwić sprawy polubownie to już robota dla prawnika.
          Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

          Komentarz

          • Zodiakalny Rak
            Początki nałogu
            • 2006
            • 411

            #6
            Na forum sa zarejestrowani uzytkownicy tego sklepu - pisali do mnie na PW jak chcialem cos kupic!
            z pozdrowieniami

            Komentarz

            • slawi_3000
              Uzależniony
              • 2006
              • 568

              #7
              Prosiłbym cię crater o doprowadzenie tego wątku do końca - Interfoto to duży handlarz sprzętem second-hand i informacja, jak zachowali się wobec problemu kolegi nikoniarza (a przede wszystkim ich własnego - są profesjonalnym handlarzem i podejrzenie paserstwa jest dla nich wyjątkowo niekorzystne) jest ważne dla całego CB.

              Komentarz

              • muflon
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 6763

                #8
                Zamieszczone przez slawi_3000
                Prosiłbym cię crater o doprowadzenie tego wątku do końca - Interfoto to duży handlarz sprzętem second-hand i informacja, jak zachowali się wobec problemu kolegi nikoniarza (a przede wszystkim ich własnego - są profesjonalnym handlarzem i podejrzenie paserstwa jest dla nich wyjątkowo niekorzystne) jest ważne dla całego CB.
                A to jest na pewno to samo Interfoto? Bo mowa o interfoto.com, a zgaduję, że przez "dużego handlarza sprzętem second hand" masz na myśli raczej interfoto.com.pl. O którym swoją droga już na forum bywało ;-) Tak się tylko upewniam.. bo skoro już wytacza się argumenty o paserstwie...
                zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

                Komentarz

                • Poohutch
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 156

                  #9
                  chyba chodzi o interfoto.pl (taki niebieski sklep) albo interfoto.com.pl (taki zielony sklep, również interfoto.eu). O sklepie interfoto.com nie słyszałem
                  Canon 400D | Canon 10-22 USM | Sigma 30/1.4 EX |Speedlite 380 EX | fajny statyw, polary marumi DHG, a do tego
                  Pentax MX x2 | SMC 24/2,8 | SMC-M 50/1.7 | SMC-M 35/2 | Printzflex 80-200

                  Komentarz

                  • slawi_3000
                    Uzależniony
                    • 2006
                    • 568

                    #10
                    Zamieszczone przez muflon
                    A to jest na pewno to samo Interfoto?
                    ??? piszę o tym Interfoto, o którym pisze autor wątku. Jakie takie samo, czy też to samo???

                    Komentarz

                    • muflon
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 6763

                      #11
                      Zamieszczone przez slawi_3000
                      ??? piszę o tym Interfoto, o którym pisze autor wątku. Jakie takie samo, czy też to samo???
                      Zamieszczone przez crater
                      Dzisiaj rozmawiałem ze znajomym który kupił jakis rok temu lampę błyskowa do swojego Nikona w InterFoto.com.
                      Zamieszczone przez muflon
                      Tak się tylko upewniam..
                      ... bo na przykład http://www.interfoto.de/ ;-)
                      zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

                      Komentarz

                      • MacGyver
                        Cenzor
                        • 2006
                        • 7043

                        #12
                        http://www.interfoto.com : Not Found The requested URL / was not found on this server.
                        Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

                        Komentarz

                        • ripek
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 1486

                          #13
                          Nie chodzi czasami o : http://www.interfoto.com.pl/ ?

                          Czy tez interfoto.com to coś zupełnie innego niz *.com.pl ?
                          Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

                          Komentarz

                          • crater
                            Początki nałogu
                            • 2006
                            • 399

                            #14
                            Przepraszam za zamieszanie które wprowadziłem. Chwilowo probuje sie skontaktowac ze znajomym,zeby potwierdzic informacje do co sklepu dokladnie (chodzi o dokladny adres). Moim celem nie bylo obarczenie sprzedawcy odpowiedzialnoscia w zadne sposob. Wiec bardzo prosze o chwile wytrwalosci. Jak tylko sie do mnie odezwie to bede wiedzila dokladny namiar. To co napisalem mailo na celu tylko pytanie w kwestii formalnej jakie sa mozliwosci odzyskania pieniazkow i czy wogole sa one do odzyskania.

                            Co do sklepu w rozmowie powiedzial interfoto reklamujace sie na allegro. Przeszukalem ale znalzem takiego linka. To tylko domysly ze chodzi o taki adres!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

                            Powtarzam jeszcze raz - cala sprawe wyjasnie gdy jzu bede znal same szczegoly. Temat zalozylem tylko i wylacznie po to by sie dowiedziec jakie sa mzoliwosci prawne "sciagniecia" pieniedzy od osoby sprzedajacej taka rzecz. Niechce oskarzac nikogo.


                            EDIT: Potwierdzam informacje. Sprzet zostal zakupiony w sklepie pod adresem www.interfoto.com.pl bezposrednio u nich, a nie przez ogloszenie allegro.pl jak wczesniej myslalem.
                            Ostatnio edytowany przez crater; 6587.
                            www.facebook.com/StudioColorbox

                            Komentarz

                            Pracuję...