Obiektywy Carl Zeiss T*do Canona30D

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • azyrk

Obiektywy Carl Zeiss T*do Canona30D

Mam takie od kilkunastu lat przy Contaxie- są rewelacyjne i chciałbym je założyć do kupionego niedawno Canona 30D. Czy ktoś z kolegów ma jakieś doświadczenia z adapterem C/Y - Canon30D,lub inny aparat, jak to współgra,podobno ręcznie ostrząc jest sygnał właściwego ustawienia ostrości.
  • Peri Noid
    Uzależniony
    • 2006
    • 604

Do Canonów są przejściówki. Ale po pierwsze, przy zwykłej przejściówce nie będziesz miał potwierdzenia ostrości (potrzebna taka z dandelionem, czyli odpowiednim układem elektronicznym). A po drugie - zdaje się, że obiektywy nie ostrzą wtedy na nieskończoność (tego nie jestem pewien, zapytaj lepiej tutaj).
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Komentarz

• popmart
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1721

oczywiiście że ostrzą na nieskończoność ... jakie masz szkła Zeiss czy Yashica....
      ja mam planara 50 1,4 i jestem b.zadowolony

Komentarz

• azyrk

Mam obiektywy Zeissa.czyli warto je wykorzystać.Jaki masz pierścień?i czy łatwo się go demontuje,bo nie będę do każdego szkła dokupywał,są drogie.

Komentarz

• Scream
          Początki nałogu
          • 2005
          • 295

Zamieszczone przez azyrk
          Mam obiektywy Zeissa.czyli warto je wykorzystać.Jaki masz pierścień?i czy łatwo się go demontuje,bo nie będę do każdego szkła dokupywał,są drogie.
          Mam co prawda heliosa , dlatego tym bardziej uwazam, ze szkła Zeissa trzeba wykorzystać ;] . Adapter demontuje się bardzo łatwo. Po prostu go odkręcasz albo nakręcasz na obiektyw. Nie musisz kupować do każdego obiektywu po adapterze. Jeżeli wszystkie twoje szkła Zeissa maja jedno mocowanie m42/ pSIX/ czy inne to wystarczy ,ze bedziesz mial jeden adapter i nakrecal go na konkretne szkła, które bedziesz chciał użyć.

Komentarz

• popmart
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1721

Zamieszczone przez azyrk
            niestety przejsciówka jest dośc skomplikowana i szybka zmiana to problem, pochwal sie co to za obiektywy może mi ślinka poleci ...

dużo zdięć w mojej galerii jest z Planara 50 1,4

pozdro

Komentarz

• mor_feusz
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 1370

Mam 2 obiektywy Yashica 50 i Bell&Howel 100-200 oraz Extender 2x Bell&Howell. Mam tylko 1 adapter C/Y - dziala Super, Ostrzenie w nieskonczonosc i te inne. Kiedys gdzis podalem likni do zdjec robionych 100-200. Jeli to Ziess to wal smilo ja za wsojego zaplacilem 0.99 + 2.99 (czyli 3.98) funciaka na ebayu.

Komentarz

• jarq.
                Coś już napisał
                • 2006
                • 62

mam planara 50/1.7 - i powiem szczerze z 30D swietnie się spisuje
                przyklad:

(To akurat ostrzyłem ręcznie - później zmieniłem przejściówkę na tą z potwierdzeniem ostrości)

Nie ma żadnego problemu ze zmienianiem obiektywów - przejściówka demontuje sie idealnie - wlasciwie tak jakbym odkrecal canonowski obiektyw - mialem wczesniej przejsciowke starszego typu - bez dandeliona i faktycznie aby odkrecic ją od obiektywu musialem poluzować jedną ze śróbek ... ale teraz mam nowszy typ - i jest super. Ostrzy jak należy w pełnym zakresie, zdjęcia mają przyjemną plastykę ... za nieduże pieniądze jakosc zbliżoną do L-ek.

Dziś odbiorę drugiego zeissa - distagona 28/2.8 t* - to kolejny po planarze 50mm wypasik z tej stajni !
                Ostatnio edytowany przez jarq.; 6810.
                "Fotografuję, żeby zobaczyć, jak to będzie wyglądać na zdjęciach" – Garry Winogrand
                flickr

Komentarz

Pracuję...