Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
witam,
odnosnie filtrow polowkowych prostokatnych to za ile mozna dostac mocowanie?
szukalem tego na allegro, ale jakos sa same filtry.
W sumie najlatwiejszym rozwiazaniem kupic okragly (58mm), ale 90zl mnie odstrasza. Wiem, ze to jeszcze nic, ze sa filtry i za 500zl, ale ostatnio wydatek w postaci 20D mocno nadszarpnal moj budzet.
Nie bierz tego do siebie, ale jesli ktos juz decyduje sie na zakup 20D to profanacja jest zakladanie tandety. Fotografia to drogie hobby...
Eee, tam. Piszesz tak jakbyś nie był Polakiem! Przecież to takie polskie, spłukać się do ostatniego grosza na jakąś miłą zabawkę. Wiem co mówie, bo sam to robiłem w swoim życiu dziesiątki razy
Przecież to takie polskie, spłukać się do ostatniego grosza na jakąś miłą zabawkę. Wiem co mówie, bo sam to robiłem w swoim życiu dziesiątki razy
To jest to Moze na dluga mete i w nieograniczonej ilosci takie podejscie do zycia moze byc troche niebezpieczne ale raz na jakis czas taka dawka adrenaliny (na zasadzie "f**k, dotrwam do pensji po tym wydatku czy nie?") to mila rzecz
Cos w koncu trzeba miec z tego zycia, a na wiele przyjemnosci rozsadny i zimno kalkulujacy czlowiek kasy by pewnie nie wydal ;-)
Jurek!
A Twoje motto w podpisie to jak nalezy rozumiec?
pozdr.
[ Dodano: 15-02-2005 ]
Poza tym, wydaje mi sie, ze jesli ktos pyta o polowkowe to wie do czego mu to potrzebne... No, chyba, ze to tylko po to aby pokazac kumplom, dziewczynie, ze sie czlek rozumie na tej zabawce co sobie ja kupil
[ Dodano: 15-02-2005 ]
Zreszta z galerii naszego Kolegi wynika, ze wie...
No to teraz bedziesz mial klopot. Ja osobiscie polecam HOYA SHMC. Najlepiej tanio...
Polowanie rozpocznij na allegro choc niezle ceny maja TU
Dla 58 mm bankructwo Ci nie grozi. Zobacz sobie 67mm i wiecej. To moze ostudzic zapal do kupowania kolejnych klockow lub (jak u mnie) wrecz przeciwnie - rozbudza energie w poszukiwaniu zrodel finansowania.
Witamy na pokladzie
ok, w takim razie jakie filtry polecacie.. a najlepiej jeszcze jakis adres sklepu internetowego
Pozdrawiam
Już Ci chyba pisałem na pl.rec.foto - o propozycjach jak powyżej typu okrągła Hoya -zapomnij, bo w przypadku połówek to się do niczego nie nadaje... W rozsądnych cenach zostaje Cokin (w wersji P - 121 zł) lub Hitech (~ 100 zł w www.raysfoto.pl), do tego oczywiście musisz mieć mocowanie w postaci holdera i pierścienia.
Osobiście używam Hitechów i są niezłe... Nic tańszego co by się nadawało do robienia przez nie zdjęć - nie ma. Ewentualnie Cokin A ale będzie ograniczony rozmiarem gwintu obiektywu i jak sobie kupisz kiedyś duży obiektyw to będziesz musiał zmieniać system filtrów...
Chyba nie skapowałeś o co chodzi, chyba że uważasz że jestem posiadaczem wszystkich możliwych rodzajów płytkowych filtrów połówkowych...
Nakręcane połówki są do kitu nie dlatego że akurat ja ich nie mam, tylko dlatego że mają linię podziału po środku i nic z nią nie można zrobić, np. przesunąć...
Aha, i żeby totalnie Ci udowodnić że jesteś w błędzie to powiem że spora część z moich nie-połówkowych filtrów to Hoye właśnie...
Cokin to szmelc. w tej samej cenie mozna dostac polowki Hitecha, ktore pod wzgledem neutralnosci barwnej sa bez porownania lepsze. z Cokina fajne jest tylko to, ze mozna tanio dostac w miare przyzwoite uchwyty.
to tyle jesli chodzi o szare polowki. jesli chodzi o kolorowe, to z powodzeniem obywam sie z PPL-em / ArsColandi (jesli mnie oko nie myli, to to samo pod inna nazwa). przt 45zl za sztuke (a jeszcze taniej na allegro/ebayu) jest to zupelnie przyzwoity zakup. z drugiej strony, Hitech sciagany z Anglii kosztuje okolo 60zl wiec moze warto do tego dolozyc
[ Dodano: 18-02-2005 ] krecio, tak nawiasem mowiac, to nie dosc ze g.. wiesz, to jeszcze glosno krzyczysz. poczytaj sobie z jakiego materialu sa robione filtry polowkowe (podpowiedz: nie jest to szklo) i przemysl jaki sens w tym momencie ma dywagowanie na temat marki i powlekania. bo czy to bedzie Hoya czy PPL, i ile by nie bylo powlok antyodblaskowych - jakosc optyczna i tak bedzie g...na
[ Dodano: 18-02-2005 ]
Zamieszczone przez tomsong
ok, w takim razie jakie filtry polecacie.. a najlepiej jeszcze jakis adres sklepu internetowego
jesli chcesz porzadnie i nie boisz sie troche wydac, to polecam http://www.teamworkphoto.com/hitech.html#6
Hitecha mozna tez kupic w Polsce, w Raysfoto (http://www.raysfoto.pl) ale cena jest nieporownywalnie wyzsza i przy wiekszych zakupach raczej oplaca sie kombinowac ze sciaganiem z Anglii. sklep o ile wiem sprawdzony i nie robi lipy.
atutem Hitecha sa szare polowki o bardzo dobrej neutralnosci barwnej (najpowazniejszy zarzut do Cokina) i znakomicie dopasowanych gradacjach - mozesz wybrac albo Hard albo Soft. Hard jest rzeczywiscie bardzo twardy i znakomicie sprawdza sie na prostych horyzontach, a Soft jest na tyle miekki, by dawac miekkie, plynne przejscie. w przypadku Cokina, gradacje sa takie nijakie - ani to miekkie ani to uczciwie twarde...
sam mam szare polowki Hitecha - ND Grad 0.9 Hard i ND Grad 0.6 Soft i bardzo sobie je chwale. odkad je zanabylem droga kupna na Cokina nawet mi sie nie chce patrzec. rozowe nieba moze i sa fajne, ale nie jak sie robi zdjecia na powaznie :-)
Komentarz