300D + osprzęt - co kupić ?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Mnieteq
    Dopiero zaczyna
    • 2005
    • 30

300D + osprzęt - co kupić ?

Witam serdecznie.
    Od dłuższego czasu czytam Wasze forum. Przymierzam się do zakupu lada dzień EOS'a 300D.
    I tu mam problem Nie wiem co kupić w jakiej konfiguracji. Czu kupić 300d + KIT'a 18-55 EF-S i później jakieś lepsze szkiełko. Czy może kupić body + Tamrona 28-75mm F/2,8 XR DI ?
    Interesuje mnie fotografia sportowa, więc w późniejszym czasie chcę dokupić jakiegoś dobrego zooma. Przy kupnie 300D + 18-55 stać mnie będzie jeszcze na zakup od kolegi Canona 55-200 EF. Co radzicie ? Może kupić na razie ten zestaw z dwoma szkłami, postrykać, nauczyć się a potem kupić jakieś lepsze obiektywy, czy może od razu ??

Jestem kompletnie rozdarty...

Pozdrawiam
    EOS 7D | BG-E7 | 17-40 f4 L | 70-200 f2.8 L | 10-22 f3.5-4.5 | 580EX II | Manfrotto X55 PRO+804RC2 | Hand Strap E1 | Lowepro Vertex 200
  • kavoo
    Zablokowany
    • 2004
    • 1173

Jesli sport, to z pewnoscia bedziesz potrzebowal dosc jasnego (outdoor) lub bardzo jasnego (indoor) zooma >=200mm, wiec ani kit, ani ten Tamron ci na pewno nie wystarcza. No, chyba ze interesuja cie dyscypliny typu szachy, brydz sportowy czy wedkarstwo ;-)

Jesli planujesz sie najpierw poduczyc, to w sumie nie widze wiekszej roznicy jesli chodzi o wybor szkla ;-) Jedynym kryterium tak naprawde moze byc tylko ogniskowa na krotkim koncu, w zaleznosci od tego jaki gatunek fotografii chcesz podczas nauki uprawiac ;-)

Ja bym na twoim miejscu wzial Tamrona, pobiegal z nim jakis czas dopoki sie nie oswoisz ze sprzetem i poduczysz, a w tak zwanym miedzyczasie pozbieral troche makulatury i zlomu na przyzwoita dluga rure do sportu (np. 70-200/4L conajmniej, zalezy jak dlugo i jak efektywnie bedzie ci zbieranie szlo :wink

Komentarz

• Tomasz Golinski
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 8623

To zależy, jaki sport... Np. szachistów można przy pomocy 50/1.8 :wink:
      30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
      Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Mnieteq
        Dopiero zaczyna
        • 2005
        • 30

Jaki sport ? Głównie rajdy samochodowe i kolarstwo górskie. Na pewno będę w przyszłości jakiegoś jasnego zooma (chyba Sigma 75-300 f2.8) bo większość zdjęć robi się w lesie w ciemniejszych warunkach. Naprawdę mam dylemat. Kupić KIT'a i 55-200 trochę popstrykać, sprzedać i kupić jasnego zooma ?
        EOS 7D | BG-E7 | 17-40 f4 L | 70-200 f2.8 L | 10-22 f3.5-4.5 | 580EX II | Manfrotto X55 PRO+804RC2 | Hand Strap E1 | Lowepro Vertex 200

Komentarz

• Vitez
          zło konieczne
          • 2004
          • 19804

Na 55-200 szkoda forsy. Wg mnie przyjemny zestaw poczatkowy to 300D + kit + 50 1.8 (glownie do portretow - nauczyc sie co to jest GO na nim).

Komentarz

• kavoo
            Zablokowany
            • 2004
            • 1173

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
            To zależy, jaki sport... Np. szachistów można przy pomocy 50/1.8 :wink:
            No toz przecie to napisalem Ale fakt, o 50/1.8 zapomnialem... fantastyczne szklo do sportu ;-)

[ Dodano: 15-02-2005 ]
            Zamieszczone przez Mnieteq
            Jaki sport ? Głównie rajdy samochodowe i kolarstwo górskie. Na pewno będę w przyszłości jakiegoś jasnego zooma (chyba Sigma 75-300 f2.8) bo większość zdjęć robi się w lesie w ciemniejszych warunkach. Naprawdę mam dylemat. Kupić KIT'a i 55-200 trochę popstrykać, sprzedać i kupić jasnego zooma ?
            1. Chyba nie slyszalem o takiej Sigmie ;-)
            2. Nie wiem, czy w przypadku MTB nie wystarczylby 70-200/4L + porzadna lampa blyskowa - to nie skoki narciarskie ze sie zawodnika foci z duuzej odleglosci, a w lesie przy takim downhillu doswietlac fleszem i tak pewnie trzebaby bylo, wiec mysle ze i 2.8 na niewiele by sie zdalo. Jesli chodzi o rajdy to nie mam pojecia, ale ten sam zestaw tez moglby sie sprawdzic - zwlaszcza przy dluzszych czasach i synchronizacji na druga kurtyne moglbys ciekawe efekty uzyskac ;-)

Komentarz

• Mnieteq
              Dopiero zaczyna
              • 2005
              • 30

To teraz to już kompletnie zakręcony jestem

Czyli EF 55-200 odpada. To może Sigma 70-300 f/4.0-5.6 APO Macro Super II albo Canon 75-300 USM III - ten sam przedział cenowy i porównywalne szkła.

Co wybrać. Istnieje jakiś sensowny kompromis ?
              Jeszcze trochę, nerwy mi puszczą i kupię Nikona :P

Komentarz

• kavoo
                Zablokowany
                • 2004
                • 1173

Jeszcze trochę, nerwy mi puszczą i kupię Nikona :P
                I co zyskasz? ;-) Bo chyba nie masz na mysli tego 75-300 za grosze w promocji, czytalem na grupie ze - delikatnie mowiac - na kolana nie powala ;-)

Obawiam sie ze ta Sigma APO moze byc troche za wolna, ale pewnosc bede mial za jakies 2 tygodnie... jak sie klienci ze mna porozliczaja i ja kupie

Komentarz

• Vitez
                  zło konieczne
                  • 2004
                  • 19804

To teraz to już kompletnie zakręcony jestem

Czyli EF 55-200 odpada. To może Sigma 70-300 f/4.0-5.6 APO Macro Super II albo Canon 75-300 USM III - ten sam przedział cenowy i porównywalne szkła.

Co wybrać. Istnieje jakiś sensowny kompromis ?
                  A czy koniecznie musisz sie upierac na tele na poczatku?
                  Najpierw pisales ze sam Tamron by wystarczyl i "w późniejszym czasie chcę dokupić jakiegoś dobrego zooma"... a teraz koniecznie pytasz o tele...
                  Wg mnie powinienes trzymac sie swoich pierwotnych zaklozen - najpierw poucz sie na zestawie poczatkowym - kit + 50tka, a w miedzyczasie dozbieraj do 70-200 4L - taka moja sugestia.

Komentarz

• tpop
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 1465

mialem ten sam dylemat. Sigma 70-300 APO II czy canon 100-300 USM. Kupilem canona bo zalezy mi na szybkim AF.
                    photography is like feeding heroin, its highly addictive

Komentarz

• Mnieteq
                      Dopiero zaczyna
                      • 2005
                      • 30

No więc po gorączkowych rozmyślaniach i Waszych radach, moja opcja jest chyba taka

KIT'owy EF-S 18-55 i zoom. Koniecznie zoom, robie dużo zdjęć rajdów i potrzebuję bardzo często oddalić się a nie stać przy samej drodze

Pozostaje sprawa jakiego zooma. Na pewno na początku cos tańszego (co ?). A później zdecydowanie Sigma 70-200 f/2.8 EX APO lub Canon 70-200 f/4 L, ale to jeszcze odległy bardzo temat

I co dalej ?

Komentarz

• filip71
                        Początki nałogu
                        • 2004
                        • 250

Dalej to ci już chyba doradzili - Tamron 28-75 f/2,8 ale pamiętaj o cropie czyli te wartości musisz pomnożyć x1,6 gdyż po przeliczeniach może ci wyjść "za wąsko" i poczujesz potrzebę na szerokokątny obiektyw lepszy od kitowego.
                        Z doświadczenia wiem, że Tamronowi czasami brakuje szerokiego kąta w pomieszczeniach - no ale to ze sportem nie ma nic wspólnego.

Dalej jeżeli zoom za krótki to możesz pomyśleć ew. o extenderze jednakże on zaciemnia światło w zalezności od tego jaki jest mnożnik. I tyle
                        Canon 5D mkII + Battery Grip BG-E6; Canon 24-70 f/2.8; Canon 70-200 f/2.8L IS; Canon 100-400 f/4,5-5,6L IS; Sigma 180 f/3.5 APO EX Macro; Speedlite 580EX + Sto-Fen; Epson P-2000; Lowepro CompuTrekker AW; Lowepro NOVA 4; Manfrotto 055PROB+322RC2; TC-80N3

Komentarz

• Vitez
                          zło konieczne
                          • 2004
                          • 19804

Zamieszczone przez filip71
                          Dalej to ci już chyba doradzili - Tamron 28-75 f/2,8
                          Oj nie... nie na rajdy i nie do extendera.
                          Zestaw 300D + kit + Canon 100-300 4.5-5.6 USM wystarczy ci... dziury miedzy 55 a 100 raczej nie odczujesz, a jesli odczujesz to zamienisz kitowca na Sigme 18-125 . W miedzyczasie nadal radze dokupic kiedys 50 1.8 do cwiczenia GO .

Komentarz

• darpla
                            Bywalec
                            • 2004
                            • 184

Vitez napisał:
                            W miedzyczasie nadal radze dokupic kiedys 50 1.8 do cwiczenia GO

Vitez co rozumiesz pod pojęciem GO.Uzywasz tego stwierdzenia a nie bardzo wiem o co biega? Znaczy po prostu wykonywac zdjecai ??????

To jakeis zangielszczanie polskości
                            http://darcreation.w.interia.pl

EOS 300D, EFS 18-55mm, EF 75-300 mm

Komentarz

• Vitez
                              zło konieczne
                              • 2004
                              • 19804

Zamieszczone przez darpla
                              Vitez napisał:
                              W miedzyczasie nadal radze dokupic kiedys 50 1.8 do cwiczenia GO

Vitez co rozumiesz pod pojęciem GO.Uzywasz tego stwierdzenia a nie bardzo wiem o co biega? Znaczy po prostu wykonywac zdjecai ??????

To jakeis zangielszczanie polskości
                              GO = Głębia Ostrości .
                              Zadnego zangielszczania tu nie widze - stare i znane okreslenie fotograficzne, jak najbardziej polskie .

Btw - wpisz w google.pl "co to jest GO" i masz odpowiedz, zamiast sie mnie niepotrzebnie czepiac 8)

Komentarz

Pracuję...