Mam dylemat. Poza oczywista w pewnym wieku zwykla i banalna checia posiadania nowej zabawki chodzi mi od dawna po glowie pomysl zakupu FF'a. Z niejaka niecierpliwoscia czekalem na PMA, a wlasciwie na oczywisty upgrade 5D. No i zawiodlem sie. Jak pewnie wielu innych
Zawod zawodem ale chec na zabawke jakos nie mija. Gdzies tylko, w tle majaczy pytanie - jak szybko to sie zestarzeje? Bo to, ze dzis nie ma nigdzie indziej odpowiednika ergo "C" nie musi sie kierowac kalendarzem nie oznacza, ze np. w sierpniu nie pojawi sie cos co zepchnie 5D do nizin. Celowo nie poruszam szczegolow technicznym bo jak o nich mowic nic o tym nie wiedzac? Ot, mam po prostu taki dylemat onanisty
i za cholere nie umiem sobie z nim w racjonalny dla siebie sposob poradzic.
5D - czy i jak szybko sie starzeje?
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
chyba bardziej jednak powinienes zadac sobie pytanie jak szybko on Ci sie znudzi i przyjdzie ochota na nowa zabawke. mysle ze jak na Twoje(moja zreszta tez
) potrzeby, ktore wnioskuje po przejerzeniu stronki, to 5d wystarczy Ci na dluuugo.
-
Komentarz
-
-
Mowiac powaznie
to pewnie masz racje. Mam absolutna swiadomosc wplywu marketingu na wybor i decyzje
Nie zmienia to jednak faktu, ze swiat idzie do przodu. Pytanie tylko jak szybko w odniesieniu do takiego 5D?
pozdr.
krecio
5D + 5D Mk III
Komentarz
-
Komentarz
-
strzelasz seriami albo focisz w ulewie podczas wypadow pod zamki? chyba nie, wiec mysle ze ta puszka naprawde wystarczy Ci az do jej zjechania. mi by teraz wystarczyla, ale w najblizszym czasie do Iraku zamierzam jechac wiec pewnie chcialbym miec cos uszczelnionego(ale nie bede mial
). jednak nie planujac zadnych wyjazdow czy zmiany pracy na "szybkostrzelca" to 5D wystarczyloby mi na kilka dlugich lat.
Komentarz
-
Pamiętaj że jako onanista sprzętowy, po premierze następcy 5D, napewno stwierdzisz że "tym złomem / tzn. 5D / nie da się robić porządnych zdjęć".
Komentarz
-
NIE - to jest pytanie - jak bardzo chcesz byc trendy, jak bardzo nowe funkcje w nastepcach sa ci niezbedne w fotografii... ale ta druga czesc to z lekkim przymruzeniem oka ;-), bo kiedys nie bylo AF, pomiaru swiatla i zdjecia jakos sie udawalo robic...
mozesz 30 letnim LandRoverem przejechac przez syberie... a mozesz sobie kupic nowke ;-) wazne zebys przejechal i mial z tego FUN !
jesli po roku aparat ci sie nudzi i masz kase na zmiana - to zmieniaj - na forum jest pelno ludzi ktorzy w ciagu roku/dwoch zmieniali body kilkukrotnie... to normalne.... chyba ;-)Komentarz
-
O, o, o... Nareszcie ktos mnie rozumie

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jam juz zaczynam byc lekko wiekowy to i czas na zabawki powraca
Sprzetu mam caly plecak i dwie torby - wiem jak te konfitury "smakuja".
Ja po prostu nie wiem jaka odpowiedz znalezc na ten problem. Merytorycznie to wyglada tak - jako, ze czas jest deficytowy, a pobyty w moich "terenach lowieckich" nie sa znowu az tak czeste i mozliwe jak bym chcial, to sila rzeczy szukam czegos co mi pomoze zminimalizowac problem tzw. warunkow zastanych. O ile chmury i szarowka moga byc potraktowane jakimis polowkami to cholerne kontrastowe sloneczko daje juz zupelnie odmienne efekty. Patrzac na fotki z 5D mam wrazenie, ze jednak on duzo lepiej sobie z tym radzi niz moja zgripowana trzy-piec-zero. A moze tkwie w nieswiadomosci?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
To prawda. Moj MISTRZ - Robert Weber - pstrykal 90 lat temu te same miejsca. I pewnie jego sprzet technologicznie byl na poziomie Ami lub Druha, no moze Zorki.
Trendy? Mam to w .... (ale zabawki lubie
)
Funkcje? Nawet w 350 prawie z nich nie korzystam.pozdr.
krecio
5D + 5D Mk III
Komentarz
-
O ile chmury i szarowka moga byc potraktowane jakimis polowkami to cholerne kontrastowe sloneczko daje juz zupelnie odmienne efekty. Patrzac na fotki z 5D mam wrazenie, ze jednak on duzo lepiej sobie z tym radzi niz moja zgripowana trzy-piec-zero. A moze tkwie w nieswiadomosci?
Pewnie nowe drogie szkło wyeliminowałoby w części ten problem
Chyba, że szklarnię masz już pełną 
Ja też spoglądam łaskawie w kierunku 5d, ceny spadają i coraz bardziej jest w moim zasięgu. Ale z drugiej strony - moim 20d można robić takie fotki, których jeszcze nigdy nie zrobiłem - więc chyba poczekam, aż będę w stanie w pełni wykorzystać możliwości mojego sprzętu - później zmienię go na lepszy
Bo... nowe zabawki to jest to
| Canon 16-35 2.8 | Canon 24-70 2.8 | Canon 70-200 4 | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 LKomentarz
-
-
Sprawa jest oczywista. 5D sie nie zestarzeje bo nawet za 3 lata bedzie robil tak samo dobre fotki. Pytanie tylko czy Tobie bedzie to wystarczac?
Ja swoje 10D wymienilem po 2 latach bo:
- byl za wolny (chodzi o interfejs a nie fps)
- mial cropa 1.6x
- mial za wysokie szumy przy ISO800-1600
A 5D... kurcze, praktycznie nie ma wad.Komentarz
-
| Canon 16-35 2.8 | Canon 24-70 2.8 | Canon 70-200 4 | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 LKomentarz
-
Ja bardzo praktycznie podchodzę do sprzętu, którego używam. Wiele razy już o tym pisałem i pewnie znajdziesz to bez problemu. Co do 5D, to jeszcze przed premierą nowego marka kupiłem drugi egzemplarz 5D. Od sprzętu oczekuję maksymalnie dobrej jakości obrazu, a nic poza 5D nie spełnia moich oczekiwań w tym względzie.JarekKomentarz
Komentarz