135L vs. Sonnar 135

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Mariusz_C
    Uzależniony
    • 2007
    • 577

135L vs. Sonnar 135

Jeśli można to zapytam, jak wypadnie Sonnar z przed kilkudziesięciu lat w porównaniu z L-ka Canona. Chodzi mi o jakość optyczna. Kiedyś podobno były inne szkła, zawierały metale ciężkie i takie tam. Czy to poprawiało jakość? Ludzie zachwycają się 135-tką Zeissa.
    5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58
  • Magus
    Bywalec
    • 2007
    • 110

Zamieszczone przez Mariusz_C
    Jeśli można to zapytam, jak wypadnie Sonnar z przed kilkudziesięciu lat w porównaniu z L-ka Canona. Chodzi mi o jakość optyczna. Kiedyś podobno były inne szkła, zawierały metale ciężkie i takie tam. Czy to poprawiało jakość? Ludzie zachwycają się 135-tką Zeissa.
    Którą? f 2,8 ? f 3,5 ? f 1,8 ?
    Canon 5D + BG-E4 + Ee-S + 580 EX mkII + Gossen + Manfrotto + Elinchrom
    Canon 24-70 f/2.8 + 85 f/1.2 mkII + Sigma 150 f/2.8

Komentarz

• theremin

[QUOTE=Mariusz_C;297396]
      (...) Kiedyś podobno były inne szkła, zawierały metale ciężkie i takie tam. Czy to poprawiało jakość? (...)QUOTE]

W!

Stosowano szkło lantanowe - niskodyspersyjne, poprawiające CA. Niektóre rodzaje szkła optycznego zawierały pierwiastki ziem rzadkich np.: toru, używane w Takumarach (na skutek rozkładu izotopu jednego z tych pierwastków szkła tylnej grupy soczewek żółkną) i niektórych Industarach.

Pzdr!

Komentarz

• Magus
        Bywalec
        • 2007
        • 110

Jest seria szkieł "radioaktywnych" za które kolekcjonerzy płacą majątek
        Canon 5D + BG-E4 + Ee-S + 580 EX mkII + Gossen + Manfrotto + Elinchrom
        Canon 24-70 f/2.8 + 85 f/1.2 mkII + Sigma 150 f/2.8

Komentarz

• Mariusz_C
          Uzależniony
          • 2007
          • 577

Zamieszczone przez Magus
          Którą? f 2,8 ? f 3,5 ? f 1,8 ?
          Mi chodzi najbardziej o porównanie z Sonnarem 135/3,5, ale z 2,8 też, a o Sonarze 135/1,8 to nawet nie słyszałem, ale też może być.

Interesuje mnie właśnie jak sobie radzi to stare "ciężkie" szkło z dzisiejszymi ekologicznymi szkiełkami ( a może plasticzakami ;-) ).

Komentarz

• gietrzy
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 5727

Interesuje mnie właśnie jak sobie radzi to stare "ciężkie" szkło z dzisiejszymi ekologicznymi szkiełkami ( a może plasticzakami ;-) ).
            Wielu forumowiczów wrzucało sample ze 135. Poszukaj
            the silence is deafening

Komentarz

• esteper
              Uzależniony
              • 2006
              • 635

Ja mogę powiedzieć że Sonnar jak na swoje lata jest rewelacyjnym szkłem. Ostrość testowałem na wersji bez powłok MC. Poniżej sampelek, crop bez wyostrzania.

5DmkII + C50/1.4 + C85/1.8 + 2,5kg jabłek w wersji PRO

"ADMINISTRACJO ! ZAPOBIEGAJ I LECZ SIĘ RUTYNOWO. DOBRO ADMINISTRACJI, GWARANTEM DOBRA OGÓŁU"

Komentarz

• Mariusz_C
                Uzależniony
                • 2007
                • 577

Ja wiem jak ostrzy Sonnar 135/3,5MC, bo go mam, ale chciałbym, jeśli to możliwe, zobaczyć coś lepszego niż to, co mi się udaje uzyskać ze szkiełka za 250zł. Czy L-ka da mi dużo lepszy obraz? Chce porównania.
                Mój Sonnar ostrzy jakoś tak przy f/5,6:

Komentarz

• esteper
                  Uzależniony
                  • 2006
                  • 635

Jeśli foto poniżej uznać za coś lepszego to da się F/3,5 z Sonnara 135/3,5 z powłokami MC.

"ADMINISTRACJO ! ZAPOBIEGAJ I LECZ SIĘ RUTYNOWO. DOBRO ADMINISTRACJI, GWARANTEM DOBRA OGÓŁU"

Komentarz

• Mariusz_C
                    Uzależniony
                    • 2007
                    • 577

esteper: spoko, ta fota jest niezła, pokazuje jakość Sonnara przy pełnej dziurze, tylko jeszcze zrób mi takie coś L-ką i będę happy. Myślę, że L-ka nie będzie lepsza, ale chciałbym być pewny.

Komentarz

• esteper
                      Uzależniony
                      • 2006
                      • 635

Wiesz... Jeśli tylko miałbym tą eLeczke o którą sie rochodzi to już byś miał zdjęcie z niej Niestety nie posiadam, więc jakieś foto ze 135L musi ktoś inny wstawić.

Komentarz

• gietrzy
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 5727

Zamieszczone przez esteper
                        Wiesz... Jeśli tylko miałbym tą eLeczke o którą sie rochodzi to już byś miał zdjęcie z niej Niestety nie posiadam, więc jakieś foto ze 135L musi ktoś inny wstawić.
                        Chłopaki, zapytam o zgodę, narazie powiem tyle, że zazdroszczę umiejętności wyostrzania fotek.
                        Niewiem czy eLa jest ostrzejsza, lepsza. Dla mnie jest jedynym szkłem before-digital, którego nie sprzedam dopóty dopóki nie wyjdzie nowa ubrana w powłoki, itd., itp.
                        the silence is deafening

Komentarz

• popmart
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 1721

eee moja prawie cała galeria jest z manuali ..

jest tam sporo fotek z sonnara 135 MC

Komentarz

• Kolekcjoner
                            Obertroll
                            • 2006
                            • 18793

(...)Kiedyś podobno były inne szkła, zawierały metale ciężkie i takie tam. Czy to poprawiało jakość? Ludzie zachwycają się 135-tką Zeissa.
                            Były też obiektywy, które zawierały szkło ołowiowe (Flint) - dające znacznie większy współczynnik załamania światła dochodzący nawet do 1.8 (w zależnożci od ilości PbO). Obecnie nie wolno stosować w UE szkła o dużej zawartości ołowiu. To jedna z przyczyn dlaczego Canon wycofał chyba swój najlepszy obiektyw w historii - 200/1.8 L. Póki co nie znaleziono substytutu szkła ołowiowego, który dawałby porównywalny efekt.
                            Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969.
                            "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                            Kapitan Wagner

Komentarz

• theremin

Jeśli się już zaczęło...

Dodam, uzupełniając Kolekcjonera, że z dwóch soczewek ze szkła: flintowego (-) i kronowego (+, czyli z domieszką tlenku potasu - K20) budowane były achromaty, pozwalające na skrygownie CA dla dwóch długości fal. Później stosowano trójsoczewkowy APOchromat (stąd skrót w nazwach niektórych szkieł).
                              ... a w kicie 18-55 jest zastosowana soczewka asferyczna, wykonana metodą wtrysku (do formy), z tworzywa (molded plastic). Sklejona natępnie razem z tylnym (ostatnim) elementem.

Pzdr!

Komentarz

Pracuję...