Jeśli można to zapytam, jak wypadnie Sonnar z przed kilkudziesięciu lat w porównaniu z L-ka Canona. Chodzi mi o jakość optyczna. Kiedyś podobno były inne szkła, zawierały metale ciężkie i takie tam. Czy to poprawiało jakość? Ludzie zachwycają się 135-tką Zeissa.
135L vs. Sonnar 135
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
Którą? f 2,8 ? f 3,5 ? f 1,8 ?Canon 5D + BG-E4 + Ee-S + 580 EX mkII + Gossen + Manfrotto + Elinchrom
Canon 24-70 f/2.8 + 85 f/1.2 mkII + Sigma 150 f/2.8 -
[QUOTE=Mariusz_C;297396]
(...) Kiedyś podobno były inne szkła, zawierały metale ciężkie i takie tam. Czy to poprawiało jakość? (...)QUOTE]
W!
Stosowano szkło lantanowe - niskodyspersyjne, poprawiające CA. Niektóre rodzaje szkła optycznego zawierały pierwiastki ziem rzadkich np.: toru, używane w Takumarach (na skutek rozkładu izotopu jednego z tych pierwastków szkła tylnej grupy soczewek żółkną) i niektórych Industarach.
Pzdr!Komentarz
-
Jest seria szkieł "radioaktywnych" za które kolekcjonerzy płacą majątekCanon 5D + BG-E4 + Ee-S + 580 EX mkII + Gossen + Manfrotto + Elinchrom
Canon 24-70 f/2.8 + 85 f/1.2 mkII + Sigma 150 f/2.8Komentarz
-
Mi chodzi najbardziej o porównanie z Sonnarem 135/3,5, ale z 2,8 też, a o Sonarze 135/1,8 to nawet nie słyszałem, ale też może być.
Interesuje mnie właśnie jak sobie radzi to stare "ciężkie" szkło z dzisiejszymi ekologicznymi szkiełkami ( a może plasticzakami ;-) ).5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58Komentarz
-
Komentarz
-
5DmkII + C50/1.4 + C85/1.8 + 2,5kg jabłek w wersji PRO
"ADMINISTRACJO ! ZAPOBIEGAJ I LECZ SIĘ RUTYNOWO. DOBRO ADMINISTRACJI, GWARANTEM DOBRA OGÓŁU"
Komentarz
-
Ja wiem jak ostrzy Sonnar 135/3,5MC, bo go mam, ale chciałbym, jeśli to możliwe, zobaczyć coś lepszego niż to, co mi się udaje uzyskać ze szkiełka za 250zł. Czy L-ka da mi dużo lepszy obraz? Chce porównania.
Mój Sonnar ostrzy jakoś tak przy f/5,6:
5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58Komentarz
-
-
esteper: spoko, ta fota jest niezła, pokazuje jakość Sonnara przy pełnej dziurze, tylko jeszcze zrób mi takie coś L-ką i będę happy. Myślę, że L-ka nie będzie lepsza, ale chciałbym być pewny.5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58Komentarz
-
Wiesz... Jeśli tylko miałbym tą eLeczke o którą sie rochodzi to już byś miał zdjęcie z niej
Niestety nie posiadam, więc jakieś foto ze 135L musi ktoś inny wstawić.
5DmkII + C50/1.4 + C85/1.8 + 2,5kg jabłek w wersji PRO
"ADMINISTRACJO ! ZAPOBIEGAJ I LECZ SIĘ RUTYNOWO. DOBRO ADMINISTRACJI, GWARANTEM DOBRA OGÓŁU"
Komentarz
-
Chłopaki, zapytam o zgodę, narazie powiem tyle, że zazdroszczę umiejętności wyostrzania fotek.
Niewiem czy eLa jest ostrzejsza, lepsza. Dla mnie jest jedynym szkłem before-digital, którego nie sprzedam dopóty dopóki nie wyjdzie nowa ubrana w powłoki, itd., itp.the silence is deafeningKomentarz
-
-
Były też obiektywy, które zawierały szkło ołowiowe (Flint) - dające znacznie większy współczynnik załamania światła dochodzący nawet do 1.8 (w zależnożci od ilości PbO). Obecnie nie wolno stosować w UE szkła o dużej zawartości ołowiu. To jedna z przyczyn dlaczego Canon wycofał chyba swój najlepszy obiektyw w historii - 200/1.8 L. Póki co nie znaleziono substytutu szkła ołowiowego, który dawałby porównywalny efekt.Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969."Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Komentarz
-
Jeśli się już zaczęło...
Dodam, uzupełniając Kolekcjonera, że z dwóch soczewek ze szkła: flintowego (-) i kronowego (+, czyli z domieszką tlenku potasu - K20) budowane były achromaty, pozwalające na skrygownie CA dla dwóch długości fal. Później stosowano trójsoczewkowy APOchromat (stąd skrót w nazwach niektórych szkieł).
... a w kicie 18-55 jest zastosowana soczewka asferyczna, wykonana metodą wtrysku (do formy), z tworzywa (molded plastic). Sklejona natępnie razem z tylnym (ostatnim) elementem.
Pzdr!Komentarz

Komentarz