Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
mam pytanie,
jak już pisałem w innym wątku będę robił foto z wysokości około 30 m grupy około 1000 osób patrzących w moim kierunku.
Zdjęcie lub wydruk tego ujęcia ma mieć +/- około 1m2
Zależy mi na jak najlepszej ostrości zdjęcia.
Koledzy uświadomili mnie że moje 30D, lub w planach 5D nie podoła raczej temu zadaniu, tylko co najmniej średni format może tu dać wymagane efekty.
Mam dostęp do aparatu Mamiya 645 i zastanawiam się jakiego najlepiej filmu użyć (negatywu czy pozytywu).
Nie mam doświadczenia tego "kalibru" więc liczę na pomoc i wskazówki, czy lepiej robić na konkretnym negatywie i zlecić odbitkę max formatu, czy ewentualnie zrobić odwracalny slajd i zestanować na profi skanerze, a potem drukować na drukarce wielkoformatowej ??
Canon 5 / EF 50 F1.4 / EF 85 F1.8 / EF 17-40 F4 / EF 24-105 F4 IS USM /EF 70-200 F4 / 580EX / RS-80N3 / Transmitter ST-E2 / Manfrotto 055 ProB + 329-RC4 / Filry B+W / Lampy Studyjne Marko Flash /
sporo zależy od światla, ale w sumie ziarna dużego nie będzie na jakims slajdzie ISO 100 a jednocześnie towarzystwo nie poruszy sie znacząco.
Skan na bębnie i wydruk na drukarce. 645 ma format 6 cm na 4,5 cm, nie masz 6x6?
aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L
sporo zależy od światla, ale w sumie ziarna dużego nie będzie na jakims slajdzie ISO 100 a jednocześnie towarzystwo nie poruszy sie znacząco.
Skan na bębnie i wydruk na drukarce. 645 ma format 6 cm na 4,5 cm, nie masz 6x6?
... światła będzie dużo - koniec kwietnia +/- 14:00
... z formatu 6x6 to jedynie PENTAX six TL jest w moim zasięgu, mogę pożyczyć od znajomego.
Canon 5 / EF 50 F1.4 / EF 85 F1.8 / EF 17-40 F4 / EF 24-105 F4 IS USM /EF 70-200 F4 / 580EX / RS-80N3 / Transmitter ST-E2 / Manfrotto 055 ProB + 329-RC4 / Filry B+W / Lampy Studyjne Marko Flash /
Nie wdając się w dywagacje nad tym co lepsze - proponuję diapozytyw Fuji Astia - jest to neutralny slajd portretowy o najdrobniejszym ziarnie na rynku (średnia ważona wartość granulacji = 7), doskonale powinien się sprawdzić. Oczywiście M645 nada się znacznie lepiej niż ten ddr-owski wynalazek, jakość po zeskanowaniu na dobrym skanerze powinna być nienajgorsza. Nie jestem jednak pewien, czy format ten wystarczy do tego, by twarze w tak gęstym tłumie były rozpoznawalne - osobiście wolałbym się uzbroić w wielki format, lub Hasia H3D 39M.
Nie wdając się w dywagacje nad tym co lepsze - proponuję diapozytyw Fuji Astia - jest to neutralny slajd portretowy o najdrobniejszym ziarnie na rynku (średnia ważona wartość granulacji = 7), doskonale powinien się sprawdzić. Oczywiście M645 nada się znacznie lepiej niż ten ddr-owski wynalazek, jakość po zeskanowaniu na dobrym skanerze powinna być nienajgorsza. Nie jestem jednak pewien, czy format ten wystarczy do tego, by twarze w tak gęstym tłumie były rozpoznawalne - osobiście wolałbym się uzbroić w wielki format, lub Hasia H3D 39M.
Osobiście skanowałem zdjęcie z negatywu (mała klatka) powiększane do ponad 2 metrów. Na zdjęciu było ładne zgromadzenie ludzi na amfiteatrze. Twarze wszystkich ludzi były rozpoznawalne.
Natomiast skan z negatywu 6x6 przy powiększeniu do 70x100 - rewelacja
Skaner bębnowy
| Canon 16-35 2.8 | Canon 24-70 2.8 | Canon 70-200 4 | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 L
Osobiście skanowałem zdjęcie z negatywu (mała klatka) powiększane do ponad 2 metrów. Na zdjęciu było ładne zgromadzenie ludzi na amfiteatrze. Twarze wszystkich ludzi były rozpoznawalne.
Natomiast skan z negatywu 6x6 przy powiększeniu do 70x100 - rewelacja
podstawowa sprawa - zrob probe, znasz odleglosc, wielkosc powiekszenia. wez kilka osob i zrob im zdjecie w podobnych warunkach, niekoniecznie z gory.
Po drugie - sredni format 6x6 i maly obrazek, to inne proporcje kadru. Pomysl o tym jakim obiektywem, chcesz objac te 1000 osob, ile z nich bedzie stalo w rogach kadru i gdzie bedzie cien z podnosnika(tak zakladam, bo wtedy jest najmniejszy skrot perspektywy), z ktorego bedziesz robil zdjecie. Duzo pytan, ale warto je sobie zadac
z wielkim formatem to masz racje,ale to nie takie proste zrobic fote np sinarem,trzeba troche doswiadczenia i umiejetnosci a co do hasia to masz pozyczyc ,czy kazesz kupowac kolesiowi sprzet za 100 tys.?
z wielkim formatem to masz racje,ale to nie takie proste zrobic fote np sinarem,trzeba troche doswiadczenia i umiejetnosci a co do hasia to masz pozyczyc ,czy kazesz kupowac kolesiowi sprzet za 100 tys.?
Bo ja wiem czy az takiego doswiadczenia ogromnego potrzeba ? Najprostsze modele cambo, to ze dwa ruchy na lawie optycznej, moze ruch przednim standardem, pamietanie o wyciagnieciu szyberka i pstryk Pol godziny szybkiego szkolenia, troche googlania i mysle ze zdjecie kazdy jest tym w stanie zrobic fotke. Gdzies ktos napewno za kase pozyczy wielki format, a Cambo to przeciez nie Sinar ani Linhof.
Hasia można pożyczyć - z szkiełkami, lapkiem i kolesiowcem, który pokaże co i jak. Nie jest to niestety tanie.
... decyzja już zapadła
zdaje się na średni format Mamiya 645 + dobry diapozytyw.
oczywiście aparat będę miał pożyczony od kolegi na jakieś 2 tyg przed imprezą, więc zdążę coś przetestować.
Miejsce to placyk o wymiarach +/- 30/40 m, będę miał do dyspozycji 2 obiektywy (50 i 80 mm), wysokość wysięgnika + kąt pod jakim będę robił zdjęcie da około 40-50 m. od centrum placu (w zasadzie chodzi tylko o foto grupy 1000 osób, bez dodatkowego tła).
Wcześniej przetestuję, to miejsce i ewentualnie wybiorę odpowiedni obiektyw.
.... jak nie wyjdzie to będę miał nową ksywkę ... Mameya z Mamiyą ;-)
całą resztę będę focił 5D + EF17-40
czornyj ... szukałem Fuji Astia dla std. 120 i nie mogę znaleźć, może wiesz gdzie można go kupić ??
ewentualnie może macie jakieś inne propozycje diapozytywów o ultra małym ziarnie ??
... mam jeszcze dylemat dotyczący ustawienia właściwej ekspozycji, niestety Mamiya, którą będę focił ma zwykły pryzmat bez pomiaru.
Tak sobie myślę czy jeśli posłużę się pomiarem za pomocą 5D (100 iso, użyję odpowiednika ogniskowej EF50 dla sekor 55 lub EF85 dla sekor 80 ) czy pomiar będzie odpowiedni ???
Naturalnie zamierzam wyjechać film do końca z korekcją EV, ale czy pomiar z 5D będzie choć trochę zbliżony do właściwego dla średniego formatu ??
Komentarz