Canon 300V, Minolta Dynax 5?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • puciak

Canon 300V, Minolta Dynax 5?

Mam problem z wyborem aparatu. Dotąd miałem PowershotaA80, jednak chcę kupić sobie lustrzankę dla lepszej jakości zdjęć i nie tylko. Jakieś tam doświadczenie niby mam, ale wielkiego po cyfraku nie można mieć.
    Ostatnio przeglądałem opinie, fora, testy nt. 300v i sam nie wiem czy byłby to dobry wybór. Niektórzy polecają Minoltę bo jest tańsza i lepsza. Tak rzeczywiście jest?
    Aparat mam zamiar kupić na Allegro (z obiektywem 28-80 albo 28-90) w cenie do 500zł. Znam już dobrze parametry techniczne. To by była pierwsza moja lustrzanka. Poradzicie coś?
  • ryhu
    Coś już napisał
    • 2004
    • 86

ja bym chyba wzial minolte o ile ja dobrze kojarze to moj brat ja ma i jest na moje oko lepszymn porzytkiem. ma sterowanie okiem.

Komentarz

• Silent Planet
      Uzależniony
      • 2004
      • 832

W cenie do 500 PLN z kitowym szkłem na Allegro 300v'ki nie kupisz choćbyś nie wiem jak bardzo, bardzo, ale to bardzo pragnął.

Możesz wybrać Minoltę, nie wiem czy w tym modelu cokolwiek steruje się okiem ( jeśli patrzysz na kółka nastaw podczas pracy - to wtedy tak ), poza tym w tych aparatach wszystko jest "odwrotnie". Brrr....
      is SILENCE
      "Enjoy the silence."
      ---
      Wróciłem...!
      analog & digital / black & white / calm & easy...

Komentarz

• darek-td
        Dopiero zaczyna
        • 2004
        • 35

A dlaczego upierasz się na model akurat 300v ? Jesli to ma być twoja pierwsza lustrzanka - popatrz łaskawym okiem na eosy 3000n . Można je kupić już za 400 zł i to w wyśmienitym stanie. Nie ma on takich "bajerków" jak podgląd głębi ostrości, flesz nie wyskakuje automatycznie ( ale to raczej jest na plus ). Szkło jest takie jak w eosach 300, a to jest chyba ....najważniejsze. Baterie starczają na dłużej ( są większej pojemności).
        Pozdrawiam

Komentarz

• puciak

Z tego co słyszałem minolta jest bardzo plastikowa. A co do 3000n to nie ma go w niskiej cenie na allegro. Eos300 który jest podobno droższy (?) od 3000n jest o wiele tańszy na allegro. Coś tak mi się wydaje.

Komentarz

• Paweł Grabowski
            Początki nałogu
            • 2004
            • 343

Z wlasnego doswiadczenia moge poecic 300V, ma wszystko co amatorowi potrzebne, a cena w miare atrakcyjna, obowiazkowy tylko przynajmniej jak dla mnie jest do niego GRIP. Poniewaz rozmiary sa bardzo kompaktowe. Jednak z Gripem wszystko nabiera wlasciwych proporcji.

Pozdrawiam Paweł
            EOS 5 | EOS 30+BP-300 | 17-40/4.0 | 24-105IS/4.0 | 50/1.8 | 85/1.8 | 90-300/4.5-5.6 | 420EX

Komentarz

• ukasz
              Uzależniony
              • 2004
              • 595

A dlaczego nie EOS 50? Używany na allegro ok 500 zł. Aparat o klasę lepszy. od 300. Co do Minolty - chore sterowanie IMHO. Zwłaszcza w trybie M.

Komentarz

• FOTOGRAF
                Uzależniony
                • 2005
                • 762

Zamieszczone przez Silent Planet
                W cenie do 500 PLN z kitowym szkłem na Allegro 300v'ki nie kupisz choćbyś nie wiem jak bardzo, bardzo, ale to bardzo pragnął.

Możesz wybrać Minoltę, nie wiem czy w tym modelu cokolwiek steruje się okiem ( jeśli patrzysz na kółka nastaw podczas pracy - to wtedy tak ), poza tym w tych aparatach wszystko jest "odwrotnie". Brrr....
                jak to nei kupisz????? ostatnio widzialem za 480zl poszla
                Canon? moze niedlugo!

Komentarz

• akustyk
                  gajowy
                  • 2004
                  • 12226

Dynax. bez dwoch zdan
                  www albo tez flickr

Komentarz

• akustyk
                    gajowy
                    • 2004
                    • 12226

http://www.photozone.de/2Equipment/canoncamera.htm
                    http://www.photozone.de/2Equipment/minoltacamera.htm
                    www albo tez flickr

Komentarz

• Silent Planet
                      Uzależniony
                      • 2004
                      • 832

Zamieszczone przez FOTOGRAF
                      jak to nei kupisz????? ostatnio widzialem za 480zl poszla
                      Jeśli chodzi Ci o tą z uszkodzonym wyświetlaczem lcd to tak.
                      Innej niestety "nei" kupisz.
                      is SILENCE
                      "Enjoy the silence."
                      ---
                      Wróciłem...!

Komentarz

• chyrek
                        Bywalec
                        • 2005
                        • 209

Zamieszczone przez puciak
                        Aparat mam zamiar kupić na Allegro (z obiektywem 28-80 albo 28-90) w cenie do 500zł. Znam już dobrze parametry techniczne. To by była pierwsza moja lustrzanka. Poradzicie coś?

Jesli juz masz wybierac pomiedzy tymi dwoma aparatami to bierz minolte.

Mozesz tez dozbierac troche kasiorki i kupic EOS 50/50E (tu masz ciekawa aukcje ale niestety co do sprzedajacego to nic nie wiadomo http://allegro.pl/show_item.php?item=51471016 )

Pozdrawiam,
                        Łukasz Chyrek
                        canonowe puszki cyfrowe, szkła normalne, L'ki , stałki, filtry... i statyw też, wielka torba, plecak, speedlite'y, jakies zmiękczacze światła... no i jeszcze ściereczkę, pędzelek i wielką gruchę z apteki mam...

Mój fotoblog www.chyrek.com.pl

Komentarz

• Pszczola
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 1760

Wybor analogowego body to jedna sprawa, a wybor systemu druga. To niestety tez trzeba rozwazyc.
                          EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Komentarz

• gwizdek

Sterowanie

Zamieszczone przez ryhu
                            ja bym chyba wzial minolte o ile ja dobrze kojarze to moj brat ja ma i jest na moje oko lepszymn porzytkiem. ma sterowanie okiem.
                            Co do tego sterowania okiem to raczej zbedna opcja, EOS 300V -automatycznie wyskakuje lampa błyskowa -- tylko przy trybach automatycznych, które zresztą sa dedykowane dla całkowitych amatorów, którym są własnie potrzebne takie podpowiedzi a w trybach ręcznych samemu w każdej chwili można otworzyc lampę. Co do 300V via 3000N to zdecydowanie ten pierwszy - posiadam obydwa i 300 -setka zdecydowanie bardziej przypadła mi do gustu mimo iz ma tylko kilka więcej zalet od 3000N a sa nimi:
                            - 7 a nie 3 punkty pomiaru ostrości
                            - podgląd głebi ostrości
                            - duży wyświetlacz na tylniej sciance
                            - j.w. automatyczna lampa błyskowa(przezemnie niegdy funkcja nie użytkowana)
                            -metalowy bagnet mocowania obiektywów
                            -barerje CR2 z większą wytrzymałościa niż 123
                            - pokrętło zmiany ostrości na wewnętrznym wyświetlaczu...
                            i jeszcze kilka mniejszych zalet.
                            W gre wchodzi jeszcze 50 - ka ale to już osobny temat

Komentarz

• Silent Planet
                              Uzależniony
                              • 2004
                              • 832

Zamieszczone przez gwizdek
                              pokrętło zmiany ostrości na wewnętrznym wyświetlaczu
                              A co to takiego?
                              is SILENCE
                              "Enjoy the silence."
                              ---
                              Wróciłem...!

Komentarz

Pracuję...