Obiektyw do fotografowania starodruków

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • anhelli
    Coś już napisał
    • 2005
    • 51

Obiektyw do fotografowania starodruków

Czy możecie polecić obiektyw do fotografowania książek w pracowni digitalizacyjnej. Zamiarem moim jest stworzenie pracowni zajmujacej się przygotowaniem zdjęć cyfrowych dla bibliotek cyfrowych. Funduszę mam otrzymać ze specjalnego grantu do UE, więc "no limits" jesli chodzi o kasę... Jednak nie wiem jaki umieścic w projekcie sprzet. Myślałem o 400d + stałoogniskowy canon 50 f.1.8 Myślałem tez o kablu, który będzie przesyłał zdjecia bezpośrednio z body do komputera, ale nie wiem jak to się nazywa. Jeśli ktoś z Was ma jakieś doświadczenia w tym temacie, to bardzo prosze o info.
    Dzięki i pozdrawiam
    Canon 60d + 17-40L + 35 f/2.0
  • Vresviik
    Początki nałogu
    • 2005
    • 263

50 makro,100 makro canon, sigma 105 makro tez będzie idealna

Komentarz

• Saurus
      Początki nałogu
      • 2006
      • 269

Moim zdaniem EF 100/2.8 Macro USM i ring flash MR-14 EX. Body mniej ważne.
      Saurus

Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"
      "Sztuczna inteligencja jest niczym przy prawdziwej głupocie" - Elbert Hubbart

Galeria WWW

Komentarz

• michal.s
        Początki nałogu
        • 2007
        • 271

Zamieszczone przez anhelli
        Myślałem tez o kablu, który będzie przesyłał zdjecia bezpośrednio z body do komputera, ale nie wiem jak to się nazywa.
        W 400D odbywa się to przez kable USB, możesz cykać fotki klikając myszką na odpowiednią ikonkę. Canon daje do tego odpowiednie oprogramowanie.
        Pozdrawiam - Michał Słonczyński

Komentarz

• Jac
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 4813

bedziesz musial stworzyc specjalne stanowisko, najlepiej z jednorodnym oswietleniem tutaj masz caly osprzet
          http://www.bhphotovideo.com/bnh/cont...dren&Q=&ci=583

ceny rozne ale $2k to chyba rozsadne minimum, najwazniejsze bedzie oswietlenie - tutaj nie warto oszczedzac

co do sprzetu foto to juz zalezy jakiej wielkosci beda to druki chyba niezlym rozwiazaniem byl by shift 45mm ktorym moglbys sobie skorygowac perspektywe... a jesli nie shift to im wiecej mm tym lepiej - 100 macro jako minimum
          Instagram

Komentarz

• anhelli
            Coś już napisał
            • 2005
            • 51

Dziękuję za informację. Początkowo myślałem o taklim zestawie (poniżej).
            Wiem, ze na oswietleniu nie mozna oszczędzać, ale $2k to chyba za dużo...
            Pozdrawiam

aparat:
            body Canon EOS 400D + obiektyw 18-55/3.5-5.6
            obiektyw stałoogniskowy Canon EF 50mm f/1.4 USM
            battery grip BG-E3
            akumulator NB-2LH 2500 mAh (2 sztuki)
            karta pamięci SanDisk CF 1 GB Extreme III
            torba na aparat Lowepro Nova 3 AW
            Canon RS-60 E3 wężyk zdalnego sterowania

wyposażenie pracowni:
            oświetlenie:
            Lampa fluorescencyjna DL100/H (2 szt.)
            Statyw AST-3 (2 szt.)
            Statyw Pro czarny MN055PROB .
            Głowica BAQSIC PAN TILT 804 RC2
            Stół bezcieniowy z podświetleniem ciągłym
            Mini Atelier (2 statywy o wysokości 220 cm, poprzeczkę do zawieszania tła - 160 cm, 4 tła polipropylenowe 160 x 500 cm: białe, czarne, szare i brązowe, 2 klipsy uniwersalne do mocowania tła)

Komentarz

• Saurus
              Początki nałogu
              • 2006
              • 269

Ale po co ci ten 50/1.4? 100/2.8 Macro USM przymknięty do f/5.6 da ci ogromną rozdzielczość i ilość szczegółów obrazu.
              Co do oświetlenia to ja nie wiem do końca po co ci np. stół bezcieniowy (może się nie znam), ale według mnie jak chodzi o sfotografowanie płaskiej powierzchni to do równomiernego oświetlenia dobry byłby flesz kołowy, tak jak napisałem wcześniej - chociaż przy tym nie będę się upierał
              Saurus

Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"
              "Sztuczna inteligencja jest niczym przy prawdziwej głupocie" - Elbert Hubbart

Galeria WWW

Komentarz

• gwozdzt
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 5780

Zamieszczone przez Saurus
                Ale po co ci ten 50/1.4?
                Też sie zastanawiam? Chyba autor wyszedł z założenia że jesli droższy, to lepszy.

Moim zdaniem do tych reprodukcji potrzebne jest szkło pozbawione dystorsji, a z tego co ludzie piszą 50/1,4 na pewno takim nie jest:
                http://canon-board.info/showpost.php...5&postcount=29

Zresztą doskonale to też widać na popularnych testach z photozone jaka jest beka z 50/1,4
                http://www.photozone.de/8Reviews/len...distortion.png
                a jak prosto odwzorowuje Sigma 50 macro:
                http://www.photozone.de/8Reviews/len...distortion.png

Nieprzypadkowo chyba więc propozycje odpowiednich szkieł juz padły i będą to m.in. Canon 100/2,8 macro oraz Sigma 50/2,8 macro.
                Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209.
                Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• anhelli
                  Coś już napisał
                  • 2005
                  • 51

W sumie macie rację, działam trochę chaotycznie, bo brak mi w tym doświadczenia; poza tym nie ja będę fotografował materiał. Brałem pod uwagę obiektyw z dobrym światłem, gdyż niektóre zabytkowe starodruki nie można naświetlać flashem. Stół bezcieniowy wpisałem jako dodatek, lecz bez większego zastanowienia. Tak więc zamienię obiektyw na EF 100/2.8 Macro USM + ring MR-14 EX. Dziękuję za pomoc!

Komentarz

• gwozdzt
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 5780

niektóre zabytkowe starodruki nie można naświetlać flashem.
                    W czym problem? Przeciez kupujesz statyw! :-)
                    Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• MacGyver
                      Cenzor
                      • 2006
                      • 7043

...Brałem pod uwagę obiektyw z dobrym światłem, gdyż niektóre zabytkowe starodruki nie można naświetlać flashem
                      Tak jak napisał gwozdzt fotografować będziesz ze statywu a poza tym dla uzyskania dobrej ostrości i tak musisz szkiełko domknąć.
                      Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• SAM
                        Bywalec
                        • 2005
                        • 206

Zamiast 100 EF rozważ 60 EFS (jeżeli do 400D), nie trzeba będzie tak wysoko podnosić aparatu przy większych formatach.

Pa!

Komentarz

Pracuję...