Jakość zapisywania obrazu Canon 30D

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • azyrk

Jakość zapisywania obrazu Canon 30D

Czy może ktoś wyjaśnić- po co tyle opcji zapisywania obrazów ,kto je wykrzystuje w praktyce,na forum stale rozmawia o najwyższej jakości zdjęć .jak to się ma do L,M,S, itd.itd...przy dzisiejszych giga pamięciach?.
  • gwozdzt
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 5780

Zamieszczone przez azyrk
    Czy może ktoś wyjaśnić- po co tyle opcji zapisywania obrazów ,
    Aby nikt nie marudził, że nie ma wyboru :-)

Zamieszczone przez azyrk
    kto je wykrzystuje w praktyce,na forum stale rozmawia o najwyższej jakości zdjęć .jak to się ma do L,M,S, itd.itd.
    Ja ich zupełnie nie wykorzystuję, bo robie RAWy.
    Ale gdyby była możliwość wyboru RAW o mniejszej rozdzielczosci, to chętnie bym skorzystał, bo na codzień wystarcza mi 3MPix (2160x1440) i w takiej rozdzielczości zachowuję sobie JPG, natomiast 6MPix to juz jest max. co mi potrzeba :-)
    Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• stdanielo
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1081

Ja często robie w M lub S imprezy typu sylwester, urodziny i inne tego typu imprezki. Po cholerę mi wtedy RAW'y i 8MP.
      www.kondereszko.pl
      https://www.flickr.com/photos/stdanielo/

Komentarz

• Fotomaniac
        Coś już napisał
        • 2007
        • 52

Ja lubię mieć wybór, nie wszystko robię na L, bo nie ma potrzeby.
        fotografia & jazz

Komentarz

• Rafał32
          Bywalec
          • 2007
          • 129

A jak trzaskasz reporterkę i zapomnisz dodatkowej karty.....? Zdjęcia z M,S do formatu 20x30 i tak będą b.dobre.
          Aparat Foto

Komentarz

• moregun
            Początki nałogu
            • 2006
            • 351

kumpel ktory ma zaklad foto i robi wesela i inne chaltury - robi tez wszystko na M bo po lekkim wykadrowaniu swietnie ida odbitki z frontiery 15x21. wieksze tylko mu miejsce w kompie zawalaja.

Komentarz

• Kolekcjoner
              Obertroll
              • 2006
              • 18793

Ja np. robię na imprezach RAW + jpg (S) i dzięki temu mam gotowe zdjęcia do oglądania jak ktoś potrzebuje i do internetu. Jak coś jest nie tak to obrabiam raw-a, a jak jest ok. to zostawiam małego jpg-a. Także to jest bardzo przydatna rzecz.
              "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
              Kapitan Wagner

Komentarz

• Leszek Grygorczuk
                • 2007
                • 5

Zajmuję się fotografią przyrody używam tylko ustawień RAW + L albo L.
                [CANON 30D + CANON 70 - 200 L USM, SIGMA 17 - 70]
                Pozdrawiam

Komentarz

• radzio
                  Coś już napisał
                  • 2007
                  • 58

Jak robię reportertkę to samo L, jak atakuję coś bardziej ambitnego to RAW + L.
                  Wybieram dlatego L, że zawsze mogę coś inaczej przyciąć w photoshopie i dalej mam dużo rozdzielczość. A dlaczego RAW? Bo zawsze mogę na kompie poprawić fotkę (kolory, jasność) i zawsze lepiej mieć ten "cyfrowy negatyw". Bo w sumie sam jpg jest prawie jak fotka z polaroida - tyle, że jpg zawsze można jeszcze ciutkę podrasować :-)
                  Canon 400d + kit + Sigma 70 - 300 APO + Canon 50 1.8
                  Moje zdjęcia
                  Radzio Jogger - mój blog
                  Redlog.pl - blog piłkarski

Komentarz

• Fotomaniac
                    Coś już napisał
                    • 2007
                    • 52

Jpg-i z 5D i 30D na tyle sa dobre MZ, że nie często korzystałem z RAWów.

Na razie jestem "bezsprzętowiec" przetestowałem już chyba wszystko co jest na rynku (bez najnowszego Fuji S5 Pro) i zastanawiem się co jest dla mnie najoptymalniejsze. ...))
                    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                    Jak człek ma za dużo do wyboru to ma problem heheh!!!
                    Ostatnio edytowany przez Fotomaniac; 9416. Powód: Automerged Doublepost
                    fotografia & jazz

Komentarz

• M@riusz
                      Początki nałogu
                      • 2006
                      • 348

Zamieszczone przez azyrk
                      Czy może ktoś wyjaśnić- po co tyle opcji zapisywania obrazów
                      Żeby był wybór. Różnym ludziom różne parametry są potrzebne...
                      Zamieszczone przez azyrk
                      kto je wykrzystuje w praktyce
                      Ci, którzy tego potrzebują.
                      Zamieszczone przez azyrk
                      na forum stale rozmawia o najwyższej jakości zdjęć
                      Do tego m.in. służy forum ;-)
                      Zamieszczone przez azyrk
                      jak to się ma do L,M,S, itd.itd...
                      Nijak. Każdy rodzaj zapisu jest inny - pod względem wielkości plików i parametrów.
                      Zamieszczone przez azyrk
                      przy dzisiejszych giga pamięciach?
                      A co "giga pamięci" mają do formatu zapisu (pomijając ilość miejsca zajmowanego przez fotki)
                      Jeżeli wysarczy Ci "M" to kosztem jakości zmieścisz więcej na karcie. Jeżeli robisz w "RAW" zmieścisz mniej - w zamian za możliwośc obróbki.

M@riusz
                      Canon EOS 30D | Canon EOS 7D | Tokina 11-16 AT-X 116 Pro DX f/2.8 | Tamron 17-35 SP AF Di LD IF f/2.8-4 | Tamron 28-75 SP AF XR Di LD IF f/2.8 | Tamron 70-200 f/2.8 Di LD Macro | Canon EF 50 f/1.8 | Speedlite 430 EX | Velbon Sherpa 600R | Velbon RUP 4 | Naneu Pro C300

Komentarz

• Nawrot
                        Bywalec
                        • 2006
                        • 115

Ja używam praktycznie tylko L, chociaż czasami jak jest coś, czego nie wypada zawalić (jakaś grubsza impreza itp) to wtedy RAW. RAW + L to już naprawdę sporadycznie. Dla mnie to już zbytek łaski...

Ale nie powiem że nie zdarzyło mi się cykać coś w M czy S, bo owszem. Jak potrzebuję coś na szybko typu "skan" notatek z wykładu czy zdjęcia na allegro

Komentarz

Pracuję...