Długie szkło w kościele

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • eMILz
    Bywalec
    • 2005
    • 210

Długie szkło w kościele

Mam pytanie do wszystkich którzy robią zdjęcia parom młodym. Od bodajże 3 tygodni staram się zdecydować na kupno dłuższego zooma do uzupełnienia zakresu ponad 70mm. I niech mnie szlag nie potrafię wybrać, w grę wchodzą tylko L-ki 70-200 ale moje wachania decyzji są jakbym w ciąży był, od F2.8 IS do F4 przeglądałem stosy zdjęć z 5D i wszystkich tych obiektywów, przeglądałem moje zdjęcia z różnych kościołów w celu sprawdzenia światła a na końcu zwracam się do was koledzy ... czy używacie w kościele któregoś z tych tele ?
    Nie martwi mnie waga - z tym sobie poradzę dlatego 2.8 IS jest bardzo naturalnym wyborem ... ale ... czy oby to nie będzie za mało ? w większości kościołów średnio wyjdzie na 2.8 zakładam 1/30 na iso 800 wiem że da się tym zrobić zdjęcie ale czy z waszych doświadczeń nie wynika, że często młodzi będą poruszeni ? i może palnąć to w krzaki i kupić zwykłego F4 na plener a zamiast tego dokupić 85 1.8 i 135 2 ? chciałbym uniknąć kupowania niepotrzebnego sprzętu który będę musiał nosić i chodzi mi raczej o ilość a nie o wagę.
    Może wywiąże się z tego jakaś rozmowa która rozwieje moje wątpliwości.
  • TomS
    Uzależniony
    • 2006
    • 880

Ja używałem 70-20/2.8 i sprawdziło mi się bardzo dobrze. Z ciemniejszych szkieł to tylko 17-40 ale dla mnie ono jest za ciemne.

Komentarz

• Kubaman
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 4709

Pytanie po co ci tam tele. Jeśli chodzi o zasięg i lepszą GO aby wyeliminować przykre detale z wyposażenia kościoła, tudzież ludność to zoom 70-200/2.8, a stałka to 135/2.0L. Ja mam Sigmę 70-200/2.8 i bardzo często żałuję, że nie ma stabilizacji, bo monopod jest jednak bardzo niepewny. Dlatego sugerowałbym wersję Canona z IS. 70-200/4 z lub bez IS da ci zasięg ale jak na warunki kościelne jest IMHO zdecydowanie za ciemny, zwłaszcza jeśli focisz kluczowe momenty (nieco ruchu). Do tego GO jest nieporównywalnie słabsza.
      www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Skipper
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1112

jesli Cie stac weź 70-200 2.8 IS bo to bedzie najpraktyczniejsze rozwiazanie ale nie zrezygnował bym z zakupu 85mm 1.8 bo to bardzo dobre szkiełko o sporych mozliwosciach

Zamieszczone przez Kubaman
        Dlatego sugerowałbym wersję Canona z IS. 70-200/4 z lub bez IS da ci zasięg ale jak na warunki kościelne jest IMHO zdecydowanie za ciemny, zwłaszcza jeśli focisz kluczowe momenty (nieco ruchu). Do tego GO jest nieporównywalnie słabsza.
        z tym GO to nie przesadzaj nie jest to az tak wielka róznica nie jest ale swiatło to zdecydowanie wielkszy argument
        Ostatnio edytowany przez Skipper; 6441.

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; ; IS; Speedlite 580EX + Apple

Komentarz

• SdoubleU
          Początki nałogu
          • 2005
          • 437

http://www.canon-board.info/showthre...EAt+%B6lub%F3w
          Może znajdziesz coś interesującego w tych wątkach.
          SdoubleU
          ---------------------------
          Canon :-D

Komentarz

• towersivy
            Uzależniony
            • 2005
            • 992

85/1.8 + 135/2 jakość, światło, go wszystko lepsze tyle że bez zooma Miałem 70-200/2.8 (może znowu będę miał ale to wymóg pracy) i wszystko było oki poza wagą

Komentarz

• Kosmo
              Początki nałogu
              • 2006
              • 312

Zawsze przecież można dopalić lekko lampą i zrównoważyć świało błyskowe i zastane. Trochę chyab przesadzamy z potrzebą tych najlepszych szkieł.
              Dla niektórych dobre zdjęcia to tylko z 70-200/2.8 IS. :-)
              www.dolinanarwi.com.pl

Komentarz

• Kubaman
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 4709

kosmo, to jest pytanie o to, czy chcesz się pobawić i sobie pomóc, czy zrobić zdjęcia i na nich zarobić. W drugim przypadku nie ma miejsca na przypadek, chyba że lubisz salto mortale. A dopalenie, które proponujesz pomoże ci zmienić rozkład oświetlenia, ale nie pomoże zamrozić ruchu i uniknąć poruszenia. Czasy pozostaną te same co bez lampy. To zupełnie inna bajka.

Skipper, GO jest zdecydowanie inna
                www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• eMILz
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 210

Jestem akurat typem który nie bardzo lubi lampę w kościele, w innym wypadku kupiłbym F4 i się nie martwił.

TomS: miałeś wersję IS czy samo 2.8 ?

Komentarz

• Kosmo
                    Początki nałogu
                    • 2006
                    • 312

Kubaman A czy ja mówiłem coś o zabawie.
                    Niektóre kościoły sa na tyle jasne, że spokojnie można robić bez lampy. A co jak tarfi się ciemny kościół. Myslę, że i 2.8 będzie dużo za mało. Nie każde zlecenie jest w jasnym kościele. Posługiwać się lampą też się trzeba nauczyć
                    Nie rozumiem Twojej agresywnej postawy Kuba
                    www.dolinanarwi.com.pl

Komentarz

• Kubaman
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 4709

Kosmo, chyba jesteś przewrażliwiony
                      przecież nie pisałem, że chodzi ci o zabawę. Jeśli autor chce coś robić profesjonalnie, to ja sugeruję rozwiązanie, które nie narazi go na potencjalne kłopoty i utratę zdjęć. Co do lampy - to nie wiem, bo to z kolei chyba wycieczka pod moim adresem - ale sie nie obrażę :smile: , masterem lampy nie jestem. Co nie zmienia faktu, że dobłyśnięcie nic nie zmieni w kwestii warunków oświetleniowych (czasów).

P.S> chyba, że zasugerujesz Emilowi przyjmowanie zleceń tylko na jasne kościoły
                      www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• jatzzek
                        Początki nałogu
                        • 2006
                        • 355

Ja nie wiem jak doradzic ale powiem o swoich doswiadczeniach. Stalem sie szczesliwym nabywca dwoch szkiel Canona: 85mm/1.8 i 70-200mm/4L IS. Obydwa szkla sa swietne ale o dziwo...okazalo sie, ze w slabych warunkach oswietleniowych (jedyne zrodlo swiatla to swiatlo zarowe, w mieszkaniu) wiecej udanych technicznie zdjec wychodzi mi na 70-200/4L IS. Chodzi o to, ze jak na 85/1.8 mam czasy rzedu 1/60-1/80 (F2.0, F2.8 ) to duzo zdjec (nie porafie powiedziec ile dokladnie...szacunkowo 20-30%) wychodzi poruszonych (moja reka). A na F4 i 70-200/4L IS (pelna dziura ale na tym akurat obiektywie swietna jakosc) mam o wiele wiecej dobrych technicznie zdjec (mimo czasow rzedu 1/15-1/20). Poki co mam oba szkla zbyt krotko zeby dawac jakies rady. Po prostu taka jest moja pierwsza obserwacja i powiem szczerze jestem nia troche zaskoczony. Ten stabilizator to nie jest zabawka. Czasy 1/15-1/20 sa graniczne... dla scen statyczno-koscielnych jeszcze ujda ale dluzsze czasy dadza juz porusznie obiektu (nie poruszenie reka ale wlasnie obiektu). Ekstrapolujac moja obserwacje na lepsze swiatlo przypuszczam ze do ciemnych kosciolow 70-200/2.8 IS moze byc lepszym rozwiazaniem niz 85/1.8 bez IS. Na F2.8 bedziesz mial czasy rzedu 1/30-1/40 + stabilizator = duzy procent poprawnych technicznie zdjec.

Dodane:

Nie wchodze tutaj w dywagacje nt jakosci zdjec (wiadomo stalka da lepsza jakosc). Chodzi mi tylko o wykorzystanie swiatlosilnosci vs IS w celu wyeliminowania drgan reki, pamietajac przy tym ze istnieja graniczne dlugosci czasow, przy ktorych powstaje rozmycie obrazu ze wzgledu na poruszenie obiektu.
                        Ostatnio edytowany przez jatzzek; 5021.
                        why waste your time looking for proof?
                        what if the answer is never the truth?

Komentarz

• filip71
                          Początki nałogu
                          • 2004
                          • 250

Moim zdaniem aby szkło było jak najbardziej uniwersalne (do kościołów o różnym poziomie naświetlenia) to jastość f/2.8 to max.
                          W propozycjach nie będę oryginalny i zaproponuję jako zooma C 70-200 f/2.8 (wiadomo, że lepszy z IS) a stałka to proponowana 135 f/2.0.
                          Ta stałka ma zakres, który w kościele Ja najczęściej stosuję + nieduży zoom nożny :-).
                          Canon 5D mkII + Battery Grip BG-E6; Canon 24-70 f/2.8; Canon 70-200 f/2.8L IS; Canon 100-400 f/4,5-5,6L IS; Sigma 180 f/3.5 APO EX Macro; Speedlite 580EX + Sto-Fen; Epson P-2000; Lowepro CompuTrekker AW; Lowepro NOVA 4; Manfrotto 055PROB+322RC2; TC-80N3

Komentarz

• eMILz
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 210

Widzę, że jednak stanie na pierwszym wyborze ... wiem, że można samemu analizować ale jednak czasem przydają się obserwacje innych. 135 F2 kusi bardzo ale chyba odpadnie ze względu na stosunek długości do jasności, moje ustalone średnie parametry czyli iso 800 f2.8 1/30 nie dadzą mi pewności nieporuszenia z mojej winy ... wyjdzie 1/60 f2 ... a ja nie potrafię zbyt pewnie trzymać aparatu. 85 1.8 wyjdzie ok jednak będzie to troszkę za mała różnica w stosunku do 70 2.8 które mam ( pod względem długości )
                            Jest 3cia alternatywa .. 85 1.2 L który kusi jak diabli swoją jasnością ale to już lekki hardcore i boję się, że jego zalety dla niektórych klientów mogą być wadą ( a czemu to takie nieostre ?? ) dlatego prawdopodobnie 70-200 2.8 IS będzie najtrafniejszym i najbardziej uniwersalnym wyborem. Dziękuję za wszystkie wpisy.

filip71: czy dostałeś moje PW ? to dla mnie bardzo ważne

Komentarz

• snow
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 1145

Panowie.... pochylmy czoła przed fotografami którzy o obiektywach z IS'em nie marzyli i nie słyszeli nawet - przecież to nie możliwe żeby oni zrobili dobre zdjęcie w kościele ! napewno mieli same rozmazane....

Śmiać mi się chce jak te wasze wywody czytam.

Komentarz

Pracuję...